5 Oca 2010

Hoz Comics & Evolve or Die & The Joker


Benim için Türk çizgi roman yayıncılığı Marvel hikayelerini yayınlayan Arkabahçe Yayıncılık'ın verdiği sözleri bir türlü tutamamasından itibaren yavaş yavaş piyasadan çekilmesiyle bitmiştir.. Mali durum elverdiği sürece orijinalden takip ettiğim çizgi romanların genellikle Türkçe'ye çevrilmiş bütün yayınlarını edinmeye çalışırım zira bu yayınları çıkaran adamlara destek olmadan bu ülkede çizgi romancılık bir yere gelmez.. Keza sevdiğin karakterleri kaliteli çevirilerle Türkçe okumak apayrı bir duygudur, iyi çevirmenlerin elinden okunan hikayeler müthiş keyif verir.. Amazing Spider-Man'in J. Michael Straczynski'li en klas hikayelerine girilen yolda Ultimate evrenine ve Hulk, Daredevil, Sin City, Wolverine, Batman, Hellblazer ve Punisher gibi karakterlere dalarak harika bir iş gerçekleştiren Arkabahçe bir türlü devamını getiremedi, çünkü bu ülkede insanlar çizgi romana para vermeyi anlamsız görürler.. Bunun sonucu olarak da V For Vendetta gibi orijinalinden çok daha güzel edisyonlara sahip mükemmel eserleri kaçırırlar, sonra pespaye bir uyarlamasını izleyip devrimci kesilirler.. Böyle bir ortamda çok sık ve farklı karakterlerle kaliteli yayınlara dalalım diyen adamlar satış yapamayınca önce mükemmel Ultimate serisinin kalitesini düşürdüler, sayı sayı çıkarmak yerine cilt işine döndüler ama devamını bir türlü getiremediler.. Belki az ama öz çıkararak planlı bir büyüme gerekiyordu ama uzaktan tanıdığım kadarıyla bu hadiseye tamamen gönül işi olarak bakan adamlar önce küçülmeye gitti, daha sonra da bütün yayınların kepenklerini birbir indirdiler..

Bu ülkede Fumetti okuyucusu çok fazla, eski jenerasyonun tamamı İtalyan çizgi romanına meyilli ve bunun sonucu olarak bu yayınlar bir şekilde düzenli olarak devam ediyor.. Ben Fumetti'den fazla hoşlanmıyorum ama iyi ki devam ediyor, o karakterleri seven insanlar iyi ki düzenli bir şekilde çizgi romanları Türkçe okuma fırsatını bulabiliyor.. Comic'lerde ise o kadar şanslı değiliz.. 1N Yayıncılık'la başlayıp Arkabahçe'ye devam eden seri bitmişti, ben de Türk piyasasını takip etmeyi bırakıp Marvel ve DC'yi orijinalden takip etmeye çalışıyordum.. Ne var ki geçenlerde uzun süredir uğramadığım Kızılay'a gidiş sonrasında Karanfil'deki Dost Kitabevi'ne girip çizgi roman bölümüne yollanmamla birlikte muazzam yenilikler gördüm.. Bunun üzerine bir post ayırmak da şart haline geldi..

Ne zamandan beri varlar bilmiyorum ama Hoz Comics adlı bir yayınevi anladığım kadarıyla Spider-Man'in yayın hakkını almış ve son yılların en iyi serilerinden biri olan "Evolve or Die" hikayesini çok klas bir ciltle piyasaya sunmuş.. Evolve or Die, Spidey'nin son dönem düşmanları arasında okuyucuyu en çok cezbeden ve Venom gibi taraftar bulan Morlun'la Spidey'nin ikinci kapışmasını anlatıyor.. Arkabahçe Yayıncılık, Amazing Spider-Man serisini yayınlarken Ezekiel ve Morlun'la Spidey'nin girdiği yeni yolun başlangıcını vermiş, ilk Spidey vs. Morlun kapışmasını bize yaşatmış ve o aralar yayınları durdurmuştu.. Hoz Comics serinin Türkiye'de kalan bölümünden itibaren devam ederek okuyucuya duyduğu saygıyı da göstermiş, ne kadar teşekkür edilse azdır.. Görebildiğim kadarıyla onlar da Fumetti ağırlıklı bir yayın politikasına sahipler.. Ben nasıl comicsever olarak Fumetti sevmiyorsam, Fumetti hastaları da Comic'lere karşı genelde mesafeli yaklaşır, hatta önemli bölümü Amerikan yayınlarını çizgi roman olarak görmez.. Ama İtalyan ağırlıklı yayın yapan ve bu işe bu şekilde gönül veren insanların Türkiye'deki comicseverleri düşünmesi de ayrı bir güzelliktir ve bu anlamda da kendilerine ayrıca teşekkür edilmesi gerekir.. Biraz araştırdım internette ve cilt halinde Spider-Man serisini her ay yayınlayacaklarını öğrendim.. Son dönemde beni bu kadar sevindiren bir haberi uzun zamandır almamıştım.. Blog takipçileri arasında da Marvel yayınlarını, Spider-Man'i seven insanların olduğunu biliyorum ve ilgili herkese Hoz Comics'in çıkardığı bu yayının alınmasını rica ediyorum.. Ancak ilgi göstererek bu yayınların adedi artabilir çünkü Türkiye'de.. Ocak sayısı da yine cilt halinde kısa bir süre sonra raflardaki yerini alacakmış.. Bir anda 300 sayfa Türkçe Spider-Man okumak muazzam bir keyif olacak.. Özellikle Straczynski'nin çok güzel hikayelerinin geldiği yerden devam eden serinin ilerisinde Civil War da var ve birkaç ay sonra sanıyorum sıra ona da gelecek.. Marvel evreninde çığır açan oldukça kaliteli hikayeler bunlar.. Özellikle ilk sayı olan Evolve or Die, Spidey hayranlarının gönül tellerini titreten bir hikayedir.. Kaçırılmaması gerekir..

Amerikan yayınlarındaki yenilik bu kadarla sınırlı değil.. Arkabahçe şekil değiştirerek Gerekli Şeyler olarak yayın çıkarmaya başlamış anladığım kadarıyla.. Raflarda Brian Azzarello'nun The Dark Knight'taki efsanevi Heath Ledger Joker'inden esinlenerek çizdirdiği ve yazdığı mükemmel The Joker hikayesi de cilt olarak çıkmış.. 100 Bullets'ı birkaç ay önce sonlanan ödüllü süper yetenek Azzarello'nun bu hikayede çıkardığı iş de muazzam boyutlarda.. Sinemanın çizgi roman dünyasını ne kadar etkilediği yönünde çok önemli eserlerden biridir The Joker da.. Özellikle filmdeki Joker'e hasta olan insanlar için birebirdir.. Gerekli Şeyler de anladığım kadarıyla yavaş yavaş kaliteli hikayeler yayınlamaya devam edecek.. Kasım ayında vefat eden Emre Yerlikhan'ın Türkçe'ye çevirdiği bu hikaye onun anısına koleksiyona katılmalı ve saygıyla okunmalıdır..

15 YORUM:

Genel Sekreter Vak dedi ki...

"When the world is against you,where's the safest place to hide?"

......

"Edward...If I were you...I'd get out of town."

"Joker,If I were you-

"You'd know that the safest place to hide is INSANITY."


Bekliyoruz.


Bekliyoruz...

sodomy dedi ki...

arkabahçeyi sanırım çok çabuk gaza gelmek bitirdi.

Destek dedi ki...

Yalnız bence gerçekten harika bir haber. Sivil War'ı okudum ingilizce olarak onun çevirisi gerçekten çok büyük birşey olur bence. Birde Tardini bu cilti nerden edinebiliriz?

Parma Maniac dedi ki...

Destek, Ankara'da Dost, Ada gibi kitabevlerinde bulabilirsin.. İstanbul'da nasıldır bilmiyorum ama artık çr'ler cilt olarak çıktığı için oradaki sağlam kitabevlerinde de bulunabilir sanıyorum.. Hiç olmadı Galatasaray Lisesi'nin yanından inen sokağın orada muazzam bir çizgi roman dükkanı var, oradan bulabilirsin kesin..

Destek dedi ki...

Hmm anladım oralarda bakınayım. Belki belli yerleri vardır dedim. D&R larda vardır belki bir göz atmakta yarar var. Yazı için kendi adıma teşekkürler. Spider-man candır:)

onur dedi ki...

1) İstanbul'da Teşvikiye'de Cami'nin orada Gerekli Şeyler dükkanda hertürlü çr bulunabilir.

2) ArkaBahçe Yayıncılık ve GerekliŞeyler Dükkan'ın ortakları ayrıldıktan sonra Arkabahçe yoluna devam etti ancak sizin de belirttiğiniz gibi sonunu getiremedi; halen fantazi vs. dalında roman ve serilerin (Star Wars gibi) yayını ile devam ediyorlar yollarına. GerekliŞeyler ise markayı yayınevi olarak da tescil ettirdikten sonra dükkan'ın ardından çr yayın işine de el attı; iyi de oldu. Genel olarak cilt halinde tek hikayeler yayını ile devam etmeyi düşünüyorlar.

3) Yorumda bahsettiğiniz dükkan (GS lisesi arkası) Hoz Comics'in dükkanı zaten. Genç bir kadro ama oldukça heyecanlılar; akalım göreceğiz...

4) ArkaBahçe ve GerekliŞeyler adına uzun yıllar yayın editörlüğü yapmış olan Emre'nin son çalışması Resif Yayınları'ndan çıkan "Mikroserfler" adlı romandır (Douglas Coupland).

spiritfall dedi ki...

Oldukça uzun bir zamandır DCP, Minutemen gibi korsan yayıncılar üzerinden takip ediyorum Marvel'ın yayınlarını.Evolve or Die, son dönemde yayınlanan en başarılı Spidey hikayelerinden biri.Türkçe yayınlandığını blog sayesinde öğrendim, ve ilk fırsatta bir kopyasını edineceğim.Emeğe saygı hesabı.Daha fazla yayını Türkçe görmek kesinlikle çok keyifli olur.

Spidey hayranları için Evolve or Die'ı takip eden Back in Black'de son derece okunası bir macera.Zaten onu takip eden maceralar malesef spidey evrenine reset atan One More Day ve Brand New Day'e devam ediyor ki, 600 küsür sayıdır büyük zevkle okuduğum Amazing Spider-Man'den soğüuttular beni.Şimdi Gauntlet isimli bir hikaye geliyor.Belki toparlarlar...

Marvel aynı zamanda Ultimate evrenini de bitirdi.Hiç unutmuyorum, orta ikideydim Arkabahçe'nin yayınladığı Ultimate Spider-Man'in ilk sayısını okuduğumda.O gün bugünüdür bırakmamıştım çizgi romanları.Yaklaşık 9 yıllık birlikteliğimizin ardından Marvel, Ultimate evrenini ve Ultimate Spider-Man'in yayınını durdurmuştu.Koca adam olmama rağmen gözlerimden yaş gelmişti 133. sayıyı okuduğumda.

Bu gibi güzel hikayelerin, sadece ben ve kısıtlı bir kitle dışında farklı insanlara ulaşabilmesini de isterim.Özellikle de Türkçe olarak.Çizgi roman dünyası keşfedilmeye açık tonlarca macera dolu ve bize bu kapıyı açmak isteyen tüm yayıncıları desteklemek gerektiğini düşünüyorum.

Parma Maniac dedi ki...

Onur, teşekkür ediyorum bilgiler için.. Lisenin oradaki harika çr dükkanının Hoz'a ait olduğunu bilmiyordum, güzel sürpriz oldu..

Spiritfall, Ultimate evreninin sona erişi aynı etkiyi bende de yarattı.. Marvelin artık tekrara giden 616 evreninin yanında Ultimate yeni bir soluktu, çok daha tutarlı ve her şeyin en başından belirlendiği muazzam bir evrendi ama galiba satışlar istedikleri gibi gitmedi son zamanlarda.. Ultimate Spider-Man Brian Michael Bendis ve Mark Bagley ikilisinin çalışmasıyla rekor kırmış, harika bir seriydi, The Ultimates'le beraber en iyi Ultimate yayınıydı ama olmadı..

spiritfall dedi ki...

Ultimate Spider-Man çizgi roman tarihinin en tutarlı ve en kaliteli ürünlerinden biridir zaten.9 yıl boyunca tek bir sayısı bile rötar yapmadan yayınlanan tek Marvel yayınıdır, ki bu başarıda yazar Bendis'in büyük parmağı var...

Ultimate evrenini çökerten şey kötü yönteimden başka birşey değil.Ultimate X-Men ve Ultimate Fantastic Four'un düzenli olarak düşen kaliteleri ilk sebep.İkinci olarak 6 ayda 1 sayısı ya yayınlanan ya yayınlanmayan Ultimates 2 olsa gerek.Taş olsa çatlar onu okuyana kadar.

Ama en önemlisi Jeph Loeb'ün yazdığı, kanımca çizgi roman tarihinin kara lekesi olan Ultimatum olsa gerek.Ne kadar kötü olduğundan bahsetmeye bile gerek yok, fakat yanında Ultimate Spider-Man'i de götürdüğü için çok üzdü beni Jeph Loeb, ve annesiyle ilgili enteresan yorumlar yapmama da sebep oldu.

Off...ne biçim içimde kalmış bunlar yahu.Fırsatını bulur bulmaz sayfalarca yazabilirim bu konu hakkında! Sağolasın sevgili tardinibufe hiç beklemediğim bir anda bana çizgi romanları hatırlattığın için...

CaRtMaNtR dedi ki...

D&R'ın sitesinde The Joker ve V For Vendetta'nın stoklarında olduğu yazıyordu ama son zamanlarda kontrol etmedim. Fakat baktığım bir kaç şubesinde göremedim bunları yinede internet üzerinden sipariş vermeyi düşünenler bir bakabilir oraya.

kuzen larry dedi ki...

"the joker" da çizim de hikaye de gerçekten müthiş.

ben de bir çr tavsiye edeyim izninizle. baykuş comics tarafından basılan "bağdatın aslanları" son yıllarda okuduklarım arasında en beğendiğim çr oldu. Fabl tarzında, amerikanın bağdat işgali sırasında yaşanan gerçek bir olaydan esinlenerek yazılmış, savaş karşıtı etkileyici bi hikayesi var. Ve bu hikaye müthiş resmedilmiş. ÇR sevenlara tavsiye olunur.

mkr dedi ki...

ben çr ye yeni başladım sayılırım. önce ultimate serisini mi yoksa bunu mu okuyayım?

Parma Maniac dedi ki...

mkr Ultimate serisi ana evreninin baştan başlayan yeni bir yorumu.. Bu hikayeyle bir bağı yok o yüzden önce Ultimate sonra bu diye bir şey söylemek anlamsız olur.. İkisini de okuyabilirsin.. Ama bunu okumak istiyorsan Arkabahçe Yayıncılık zamanında çıkan önceki Amazing Spider-Man'leri okuman senin için iyi olur.. Bu hikayeye gelene kadar oldukça uzun süreli yayın yaptılar çünkü, çeşitli sahaflardan edinebilirsin onları.. Ha bulamıyorsan da çok sorun olmaz, artık 616 evrenine zaten en başından başlayan biri yok.. Sızarsın rahatlık aradan bununla :)

Pamukk dedi ki...

postla alakası yok ama nereye yazıcağımı bilemedim:)

http://stereocipolla.blogspot.com/2010/01/ennio-tardiniye-sevgilerle.html

Parma Maniac dedi ki...

Güzel hadiseymiş.. Ne olursa olsun o fotoğraf için çok şey feda edebilirim :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.