22 Oca 2010

,

3D Futbol


Avatar beyazperdeyi 3D'yle kökten değiştirip bu tarz projelerin önünü açarken sıçrama başka alanlara da oluyor tabii.. Sky, 2008'in sonlarında başladığı 3D yayınları televizyona taşıma projesini önemli ölçüde şekillendirmiş durumda ve önümüzdeki yıl içinde futbola uyarlamayı çok ciddi şekilde istiyorlar.. James Cameron'un Avatar'da yepyeni bir teknolojiyle çoklu kamera kullanımı üzerinden müthiş bir görsellikle sergilediği 3D'yi futbola sokmak beklenen bir hamle.. Fotoğraftaki şema üzerinden beyazperdedeki 3D'ye benzer şekilde çoklu kamera kullanımı yine ilk aşamayı oluşturuyor.. İki farklı nesneyi iki farklı HD kamerayla çekiyorlar.. 2 kameranın amacı nesnelerin sol ve sağ açılarına odaklanarak bir çift göz gibi hareket etmeleri ve nesneye boyut kazandırmanın ilk aşamasını yerine getirmeleri.. Cameron bunu çok daha fazla sayıda kamerayla yapmış, ortaya bir kusursuzluk abidesi çıkmıştı.. Tabii ki evlere o kalitede bir şeyin gelmesini beklemek anlamsız.. Daha sonra iki kameradaki görüntüler renkleri ayarlamak ve perspektifi tutturmak amacıyla biraz rötuşlanıp bir 3D işlemci sayesinde basit bir üç boyutlu hale getiriliyor.. Dijital bir HD kodlayıcısı tarafından dijital bir HD platformuna geçirilen görüntü uyduya aktarılıp bu vasıtayla sinyaller halinde evlere yollanıyor.. Daha sonra sinyal işlenip 3D HDTV'lere yollanıyor ve oluşan farklı görüntüleri beyinde birleştirmek amacıyla kullanılan basit bir 3D gözlükle leziz bir şekilde izleniyor..

Proje uzun süredir işlemde fakat reklamının yapılması ve halka daha geniş kapsamlı duyurulması için Avatar gibi bir projenin beklenmesi normal.. Sky'ın 3D yayınlar için özel bir kanal açmak istediği de yaklaşık 1 yıldır bilinen bir konu.. Tüplü televizyonlardan sonra gelen HD Ready'ler bile büyük heyecan yaratmışken bunu izleyen Full HD'nin arkasından 3D HDTV'lerin geliyor olması teknolojinin muazzam devinimini de gözler önüne seriyor zaten.. Avatar'ın sinemaya zarar vereceğini söyleyedursun insanlar, 3 boyutlu maçların futbolu nasıl etkileyeceğine dair sayısız geyik de yapılacaktır proje başarılı olursa.. Şu gelişmelerin olduğu yerde endüstriyel futbola saydırsan, nerde eski maçlar desen kaç yazar? Elin adamı gitmiş projeyi yapmış, ağzının suyu akarak beklemekten başka bir şey yapamıyorsun.. Peki 20 yıl sonra nereye gidecek bu iş? Statlar evimizin içine mi gelecek gerçekten? 3 sene önce HD TV çok gereksiz, o yayınların dünyada yaygınlaşması için 5-10 yıl var diyen teknoloji karşıtları 3D yayınlara ne diyecekler merakla beklerim ben şimdiden..

Ne gerekiyor bu yayınları takip etmek için? Bir adet 3D HDTV ve bir adet 3D uyumlu gözlük.. Ki bunların da piyasada sağlam Full HDTV'lerin fiyatına eşdeğer pahada olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.. HD Ready'ler piyasadayken Full geliyor olum dedik, arkadan 100 Hz'leri bekledik.. Şimdi çıkanlar 3D.. Bundan sonra ne geleceğini bu işten anlayan biri yazsın da helak olmayalım bu yolda.. Madem gidemiyoruz Ashburton Grove'a, bari ayağımıza gelsin..

Endüstriyel futbolu seviyorum..

9 YORUM:

heros dedi ki...

bence bir sonraki adım "hologram" teknolojisi. yani atıyorum salonun ortasına stadın hologramını gösteren bir teknoloji. işte o zaman al sana "stadyumu evinize getiriyoruz"un gerçek hali.

benden bu kadar dedi ki...

abi bu da güzelmiş de ben senin yandaki henry resmini görünce hep dalıp gidiyorum be. 03-04 sezonu geliyor aklıma. kafam allak bullak oluyor, nerde o eski henry filan derken bi bakıyorum servisi kaçırmışım..ciddi diyorum bak. sonra egoyla gidiyoruz 1100 bayılıyoruz.

sonuç: allah o resmin belasını versin :))

Parma Maniac dedi ki...

eheh iyiymiş :)

Anoz dedi ki...

haha arkadaslar düsünün. Harry Kewell Ceza Sahasi disindan bordovari bir gol atiyor "ne seksendokuza, ne doksanbire, doksana doksana", Kameraya dogru kosuyor elini aslinda Emre Asiga gösteriyor ama o zaman Emre Asigin "gözleriyle" Harriye bakiyoruz, arkadan Daddy Cool sarkisi baslamis bile, taraftar Harry Kewell diye bagiriyor... Arda gelip Harrynin sirtina atliyor bagiriyorlar... bunuda dolby sorround ekle... hadi bagim, istemezmisin ulan harrye sarilmak o anda? anlatirken bile tühlerim diken diken oluyor, gözlerimden az kalsin yas akiyor! Of be...!

onur dedi ki...

LED TV'ler LCD yerini alacak; fiyatların ucuzlaması 3-4 yılı bulur...Ardından OLED TV (organik LED) girecek piyasaya; onun da fiyatının "şu anki LCD" ler ayarına gelmesi bir 3 yıl daha koyar üzerine. 3D ancak 7 sene sonra "elde edilebilir" fiyata gelir anlayacağınız! Hologram hala üzerinde ArGe çalışmaları yapılan bir ürün; piyasada yaygınlaşması ancak şu anda var olan oyun konsollarının iyice sömürülmesinden sonra olur...

benden bu kadar dedi ki...

bak hala duruyor şu resim.. yeni yazı da yok zaten. nası blog bu! i-na-na-ma-dım haşo! Galatasaray tarihinin en kötü kadrosu!

(tamam sapıttım üzerime gelmeyin)

zachpaulsen dedi ki...

endüstriyel futbolu sevmiyorum...

işin içine bu kadar teknoloji sosu karıştırılması ana yemeğin güzelliğini köreltir. futbolun güzelliği stadyumda kanlı canlı yaşanılarak hissedilir.

tardini sana yerin iki kat altındaki mahzeninde bilimum led, 36DHFGVDV televizyonun ve bir sürü psikopat bilgisayarınla mutlu mesut bir hayat diliyorum. ordan avatar hedonizmi ve mastürbasyonu yapmaya devam edebilirsin. ama avatar belasını şimdi de futbola sıçrattırmam.

stadyuma git. rüzgarı hisset. soğuk, formanın altından derine işlesin. güneş gözünü kamaştırsın, trübünn sesini, sahadaki kapışmayı kendi kulaklarınla duy! sana iletilen dolby 25+3 hyper super surroundela değil. gözünle sahadaki futbolu izle. lucescular, ümit kayıhanlar, otto rehageller, yerine gerets, rijkaard, magath'ın oynattığı hücum futbolu izle.

işi bu kadar ticarete, bu kadar teknolojiye dökme. işin güzelliğini, gerçekliğini,saflığını bozma.

bunca teknolojik çaba gerçeğe en yakını bulmak değil mi. sanki ordaymışsın gibi olmak değil m?

Parma Maniac dedi ki...

Avatar'ın olağanüstü başarısı sanıyorum JC kült yaratamıyor diyen bünyede olumsuz etki yarattı :) Şaka yaptım şaka da, benim bu yazıdan stadyuma gitmeyin evde bu televizyonlarla maç izleyin önerisi yaptığım düşüncesine kapılıp bunun üzerinden saydırmaya çalışmanı yine önceki yorumlarına benzettim.. Sen git takımını destekle yerinde ama Barcelona'yı, Arsenal'i, Milan'ı da böyle izle.. Bence klas, sence değilse bilemem..

zachpaulsen dedi ki...

avatar'ın olağanüstü başarısı!gişe başarısı mı? başarı nedir ki? ölçütü nedir? bilmem kaç milyar dolar para kazandırdığı kaç milyon kişi tarafında izlendiği mi bir filmi kült yapar. film masrafının 2katı kadar pazarlama masrafı yapılan bir filmin tırnak içerisindeki başarısı bende inan hiç etki yaratmadı.

ama algı da bozukluğa sebep olduğu kesin. sinema eşittir önce hikaye sonra senaryo sonra yönetim yani kurgu sonra oyunculuktur. teknoloji araçtır. hayatı kolaylaştırır. doğayla ve zamanla olan kavgamızda bize destek olur. amaç keyif almaktır. teknolojiyi amaç haline getirmeyelim. işin saflığını ve güzelliğini ve de özgünlüğünü bozmayalım. ne sanatta ne sporda ne de hayatın herhangi bir evresinde.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.