1 Nis 2009

,

Türkiye 1-2 İspanya


Seyircisi, futbolcusu, teknik kadrosu bu kadar taktik bilincinden, sabırdan yoksun, soğukkanlılıktan zerre nasibini alamamış bir milletin sonu hep aynı.. Büyük başarılardan sonra büyük hüsranlar.. Bosna'nın galibiyet haberi gelmiş.. Gayet kötü girilen ve kötü geçen, rakip tarafından yine ezildiğin bir maçta öne geçmişsin.. İyi kötü de korumuşsun bunu ilk 1 saat.. İspanya'nın yine bir duran toptan attığı golle beraberliğe düşüyorsun.. İlk 1 saat o cehennemin c'sini gösteremeyip İspanyollar gibi tiyatyo seyirciliğini sürdüren Sami Yen bir anda cenazeye dönüyor.. Gören şansın bitti, elinden bileti aldılar sanacak.. Direkt futbolculara sirayet ediyor tabii.. Tek suç seyircinin mi? O da değil.. Teknik kadro ve futbolcuların sakin kalıp o ortamı eski haline getirmeleri gerekirdi.. 1-1 olunca 8-9 kişiyle rakip üstüne gitmeyi, abuk subuk değişiklikler yapmayı, hak edilmemiş maçta gereken skoru rahatlıkla götürecekken İspanyollara geriyi boşaltmadan üstümüze gelme şansını verdik.. 1-1'de mi gitti Dünya Kupası, yoksa 2-1'de mi? O son 10 dakikadaki rezalet nedir ya? Bu maçtaki galibiyetin beraberlikten ne farkı olduğunu biri açıklasın bana.. Tek bir farkını söyleyeyim ben, Bosna maçındaki finali kazandığınız anda burada alacağınız beraberlik Belçika deplasmanında 2 puan bırakabilme avantajını verirdi size.. Bu kadar yahu, fazlası değil.. 1 puan ve 3 puan arasındaki fark bu.. Bu Bosna'nın bizim dışımızdaki takımlara puan vermeyeceği açık.. Son maç İspanya, belki.. O zaman Bosna maçını finale çevirecek skor beraberlik ve üstüydü.. Yaptığımız saçma sapan değişikliklerle, tamamı bitmiş stat asmosferiyle, bunun zerre farkında olmayan, bu maçlara nasıl hazırlandıklarını bilemediğim futbolcularla verdik bu şansı..

Torres AS'taki Sami Yen fotolarını görüp biz buradan çıkamayız deyip 1X çifte şans oynamış.. Yüklü de basmış belli.. Bu kadar zirvesinde bir oyuncunun böylesine berbat performansını başka türlü açıklayamadım ben.. Silva da hem sakatlık sonrası, hem de yadırgadığı yeriyle etkili değildi.. Aksi halde skor daha erken gelebilirdi, o etkinliği bizim gole kadar ve sonrasında kısmen de olsa gösterdiler.. Tuncay yine sağ açıktan tandem arkasına yaptığı 2 koşu dışında ortaya hiçbir şey koyamadı.. Semih'in geriye gelip Emre ve Aurelio'ya yaptığı yardımları anında basarak iyi engellediler, ilk maçın iyisi Semih tamamen pasifizeydi ve kötü oynadı.. Emre için bir şey demek istemiyorum.. Ama hiçbiri böyle bir takıma kötü oynama hakkınız gayet normal bir şekilde mevcutken alınan yenilgiyi açıklamıyor.. Açıklayanlar bilinçten yoksunluk ve sabırsızlık.. Mental öğelere sisteminde ve felsefesinde daima büyük önem vermiş Terim'in takımında bunların gerçekleşmesiyse talihsizlik..

24 YORUM:

cortez85 dedi ki...

QUE DIFICIL ESTABA!!! pero este equipo tiene la etiqueta de campeón y han remontado, SERGIO RAMOS magistral en el penalty y daniel GÜIZA VAYA JUGADITA COMO SE LA LLEVÓ, Y EN EL CAMPO DEL GALATASARAY JAJAJAJAJ VIVA ESPAÑA!!!!

GRACIAS POR 6 PUNTOS :)))))))))))))))))

alessandro del piero dedi ki...

sen daha hala terim'i savunacak bir şeyler bulabiliyorsan, son 10 senelik td'lik tarihi gazmanlıktan, artistlikten, sabotajdan ve bolcana baldan oluşan bir adamla ilgili yorumlarında felsefeden, mental özellikten bahsedebiliyorsan iyi ki yenilmişiz ve dünya kupasına gidemiyoruz be parma.. hayır yani sabri sarıoğlu'nu futbol efsanesi zanneden adamları anlayabiliyoruz, algıları bu kadar ama senden beklemiyoruz işte bu körü körüne terim sevdasını.. başımızda terim'in olma süresini artıracak her türlü galibiyet, başarı uzak olsun bize, yeter ki ondan kurtulup hakkaten sistemli, planlı, belli bir futbol fikrinin üstüne oturmuş bi takımımız olsun.. haydi aslanlarla yarı finale çıkmak eksik olsun da adam gibi top oynayıp şanssızlıkla gruptan çıkamayan milli takım seyredelim..

son olarak, senin elinde arda turan gibi bir adamın olmasın da görelim bakalım nasıl böyle kötü oynadığın maçta öne geçebiliyorsun? ve tabi sen git çıkar sonra onu en alakasız zamanda oyundan.

tanım yaparsak; tardini'den bundan sonra bir kez daha terim övgüsü duyarsam kendisinin futbol bilgisine duyduğum saygının sıfırlanacağını göstermiş olan maçtır..

apaç dedi ki...

bu saatten sonra yapılacak şey gayet net:

hocaların hocası bülent uygun'u hiç vakit kaybetmeden, deli gibi sevdiği ülkesinin milli takımının başına getirmek.

ülkenin en iyi stoperi toraman ile memleketin en iyi santrforu mehmet yıldız'ı kadroya almayan terim de gitsin adana demirspor'da filan terlesin artık.

yeter, yetti kurcaladığı!

Adsız dedi ki...

emre dokunulmazından girip,hakan balta'nın stoper oynamasından çıkmak;ibrahim üzülmez'e laflar hazırlayıp,nerde o eski fatih terim edebiyatı yapmak isterdim ama hiçbirini yapmak istemiyorum bu gece.gerçekten yazık, çok yazık oldu.

Parma Maniac dedi ki...

alessandro del piero,

Sonundan gireyim, hangi Terim övgüsü yahu? Yazının neresinde Terim övgüsü? Eleştirisini ben çıkartırım rahatlıkla yazıdan da övgüsü? Son cümle mi? E gerçeği yazmayalım mı kardeşim? Kazandığı bütün başarılarda mental güç yok muydu? Öyle mi diyelim?

Saygı duyuyorsan eyvallah ama okuduğu yazıyı bu kadar yanlış algılayan ve yorumlayan birinin duyduğu saygı da nazarımda fazla önemli olmaz.. Kusura bakma.. Seçim senindir tabii..

rustedsoul dedi ki...

10 sene öncesinin futbol mantalitesiyle buraya kadar. Hala 2000 yılının futbolunu oynatmaya çalışan ama şans faktörleri yanında olmadığı sürece bir halt olmayan ve olmayacak olan oyun yapısını oynatmaya devam...

Terim'in önünde uzun bir vakit var, dünya futbolunu yakından takip etsin, maçları falan izlesin ya da bıraksın artık bu işi...

Emre'de yeşil sermaye kontejanından oynamaya devam ediyor. Milli takım değil eş dost takımı anasını satiim...

Adsız dedi ki...

FATİH TERİM İSTİFA!!!

cortez85 dedi ki...

gol de turquia... 2-2
gol de ersen martin xD: )))))

alessandro del piero dedi ki...

şöyle anlatayım tardini derdimi. terim'in hatalarıyla başlı başına futbol okullarında ders olarak okutulması gereken şu maçta sen terim'i hatası olan onlarca faktörden biriymiş gibi gösterirsen, terim'in yaptığı pek çok vahim hatadan bir tanesini dahi açık olarak dile getirmezsen ben de doğal olarak bunun geçmişten gelen ve malesef hala devam eden terim sevgisiyle alakalı bir tutuculuk olduğunu söylerim.. emre için bir şey demek istemiyorum yerine o emre'nin bu milli takımda ne işi olduğunu dahi sorgulamazsan -ki sorgulasan cevabın nereye çıkacağı da belli- adeta terim'i övüyormuşsun gibi hava yaratmış olursun ortada.. yoksa yazında terim'le ilgili pozitif bir ifade bulunmadığını görebilmek zor değil.

cortez85 dedi ki...

Donde hay que lucirse es en la fase final, y si no que se lo digan a Argentina que le estan dando caña una seleccion tan potente como Bolivia (6-1), ahora diran que Bolivia es mejor que Turquia. Por lo demas, ya tenemos practicamente la clasificacion en el maradona y messi bolsillo. jjjjjjjjjjjjjjjj

tobias dedi ki...

ispanya serisinin en yerden yere vurulması gereken ismi nihat kahveci'dir. 170 dakikada tek bir müspet eylem içerisinde bulunamaz mı bir insan yahu.

Parma Maniac dedi ki...

Ben de seni son bir kez şöyle cevaplayayım alessandro.. Benim için bu maçtan alınacak bir puan çoğu kişinin aksine yeterliydi.. Tamamen yediğimiz golden sonra son 20 dakikada olanlardır hayal kırıklığımı oluşturanlar.. Ve kenar yönetime hem düşünce yönünden, hem değişiklikler nedeniyle eleştirilerimi yazdım.. Çok ayrıntıya girdim mi? Hayır.. Girecek olsam üstünden daha fazla geçilecek oyuncular da vardı zira.. Kızdığım şeyin ne olduğunu ve bunun sorumlularını açıkça yazdım, içinde Terim de vardır.. Daha fazlasını, Terim hoca değili, Terim defolsunu, Terim istifayı bekliyorsan gelmez ama.. Onlar hiçbir zaman yazmayacak bu blogda..

Adsız dedi ki...

o değilde bir yıldıray vardı ne oldu ona?

alperensaylar dedi ki...

hala kendimizi avutalım, 2008'in flaş takımıyız diye ve hala sistemimiz olduğunu falan düşünelim biz bu maçtan sonra. maçtan önce ört bas etmeye çalışıyorlar eleştirileri işte ispanya'yı yenemedik diye eleştiriliyoruz bu da seviyemizi gösterir falan diye. bi kere ispanya'ya yenilmekte değil sorun, adamlar zaten otomatik pilota bağlamışlar her maçta oynuyorlar. sorun senin oyunu kazanacak noktaya geldikten sonra ellerinle bu maçı vermen hoca. hadi ispanya'da kumar oynadın tutmadı, peki burada semih'i oyundan alıp sabri'yi koymanın sebebi ne? korkaklıktan başka bir şey değil. tamam 1 puan önemli ama eğer dediğin gibi büyük bir takımsak düşünmememiz lazım bu hesaplar özellikle kendi sahamızda. senin uefayı alan takımın böyle sadece gazla oynamazdı hocam, rakibini futbol anlamında da ezerdi. hepimiz onur duymuştuk bilbao'ya son dakika golüyle elenince futbol oynayarak elendin diye ama o eski halinden eser yok şimdi:)

hakikaten anlamıyorum ya. sabri ve emre belözoğlu. hayır bunlar kötü futbolcular değil ama bu adamları bu halleriyle ve bu formlarıyla milli takıma çağırma mehmet topuz'a, selçuk inan'a, ibrahim toraman'a büyük haksızlıktır. yıldıray'a haksızlıktır. koskoca türkiye'nin başka santraforu yok mu da batuhan'ı çağırıyorsun kadroya? fatih tekke'nin suçu ne? mehmet yıldız'ın? bu adamlar batuhan'dan daha mı kötü?

bu kafayla biz daha çok yeniden yapılanma yaparız çok...

alex semih dedi ki...

seyirci rezaletti her zaman ki gibi..

Unknown dedi ki...

Arda'nın çıkması dışında oyuncu değişiklikleri yönünden pek eleştirilecek bir şey bulmadım. Fakat takımın böyle dağılmasını ben de anlayamadım. Dakika 90+2 kendi yarısahamızda 2 kişi var neredeyse.

Yine de, her şeye rağmen İspanya'ya karşı böyle olumlu bir futbolu Fatih Terim'den başka kimse oynatamaz Türkiye'ye. Ben kendi adıma inanmıyorum.

Dünya Kupası'na ise ne olursa olsun katılacağımızdan eminim.

ynwa dedi ki...

herkesin aksine ben oyunu gayet iyi buldum. ilk 25 dakika dısında istediklerini yaptı takım. nihat orda saçmalamayıp tuncay'a verse ya da daha eli yüzü düzgün bir şut çıkarsa çok farklı şeyler konuşuyor olabilirdik.

şu 2 maçta gorulduki sorunlar her zaman olduğu gibi aynı;

- duran top zaafiyeti
- bitmek bilmeyen ölümcül kaleci hataları
- skor negatif olunca aşırı panik havası ve kafa olarak dağılma

bunları ne zaman çözebiliriz, onu ise bilemiyorum.

Kahyaki dedi ki...

Sabırsızlık ülkenin genel sorunu zaten. İstikrar, sabır ve ısrarcılık pek üstüne düşülmeyen ama başarı faktörü için kilit kavramlar. Ayrıca, futbolcuların büyük bir miktarının bilinçsiz oyun oynadığını da söyleyebiliriz. Öyle ki, biz sadece maçtan maça izlediğimiz adamlardan bir sağ kanat oyuncusunun asla sağdan arka direğe kavisli orta yapamayacağını bildiğimiz halde, takımdaki forvet oyuncusu ısrarla arka direğe doğru pozisyon alabiliyor. Bunlar kendi arkadaşlarının, oyun arkadaşlarının nerde ne zaman ne yapbileceklerini kestiremeyen bir seviyede hareket ediyorlar yani bir bilinçsizlik söz konusu ki bu kişiler sürekli birlikte antreman(!) yapıyorlar. Aynısı bir kısım antrenör ve bir kısım yönetici için de geçerli tabi. Durum böyle olunca, bilinçsizlik, istikrarsızlık, takipsizlik, sabırsızlık ve ısrarsız tavrın sonu da başarısızlık oluyor.

Kafa yapısı değişecek mi peki? Kafa yapısının değişmesi için aktörlerin değişmesi lazım o da bir hayal sanki...

rustedsoul dedi ki...

Milli Takımın sahada ne oynadığını ne yapmak istediğini anlayanlar olmuş, burda bir gelişme...

Batuhan girince babama maç burda biter dedim, öyle de oldu. Hala koy ileriye 2 metrelik oyuncu geriden şişir ona, o da indirsin belki bir tane atarsın zihniyetine sahibiz... Valla bravo...

cisco dedi ki...

o gitsin, bu gitsin ama super ne yaptigini bilen top oynayalim. eee nasil olacak o is? o super top hemen oynanmayacagina gore, hele milli takim da bu sure daha uzun olacagina gore, o super antrenor de kovulacaktir bir sure sonra. (bkz skibbe, bkz bosque, bkz da bkz)

bu mac icin konusursak. once toroglu problematigiyle baslayalim. bosquenin yerinde olsan ispanya takimina turkiyeden kimi alirsin?(sadece oynayanlar degil, yildiz, topuz farketmez kim olursa) terimin yerinde olsan kimi alirsin ispanyadan? bu oyuncu bazinda karsilastirmak icin yeterli. dolayisiyla butun oyuncular normal performansini ortaya koysa, iki hoca da ayni seviyede yonetse takimini zaten kazanmayiz. bir yerde fark yaratmak lazim.

ayrinyiya girersek:

nihat: iki macta da kotu oynadi, ama terim ondan ispanyaya karsi extra motivasyon, extra isler bekliyodu olmadi. ama terim oynatmasaydi, nihat gibi adam var elinde nasil kullanmazsin diyecek 50M kisi bulurum.:)

semih: ilk mac iyi ikinci mac normal oynadi, oynamasa bi 50M kisi de bunun icin bulurum.

ee bu ikisi oynayinca tuncay kenarda oynamak zorunda. arda diger tarafta. ortada da marco ile emre.

emre olayina gelince, terim nasil topuzu yildirayi neden almaz diyenler ben olsam emreyi hic cagirmam diyebiliyor. "icindeki terim ciksin ortaya". sen neden birini tercih ediyosan o da digerini tercih edebiliyor. ha emre super mi oynadi? hayir. topuz daha mi iyi oynardi, bilemeyiz.

oyun olarakta gayet iyi oynadik, ortada 5li kapatip her topa basip kapinca hizli cikmaya calistik, ama bariz uyum sorunu gozuktu ilerdeki adamlarda. arda-nihat-tuncah semih 4 farkli takimdan geliyorlar, o otomatik paslasmayi kazanmak kolay degil.

golu de bulduk, ikinciyi ucuncuyu de bulabilirdik. olmadi. karsindaki adamlar da ispanya tabi. attilar bir tane. bundan normal ne var.

sonra tuncayi forvete cekmek istedi, ee tabi sabri girecek sag kanada. batuhani ortalara vurabilsin diye aldi, ee tabi forvet cikacak. tuncay-batuhan olacaksa forvetin semih-nihat cikacak bu kadar basit. (ben terimin yerinde olsam nihat-sabri degisikligini devrede yapardim sadece).

son dakkalara gelirsek. soyle bir gercek var gol atmak icin yukleneceksen, gol yeme olasiligin yukselecektir. bu bir secim meselesi. eger berabere kalsaydik. bosnayi yenince ayni puana gelecektik. yenseydik bosna maci haric bir beraberlik hakkimiz olacakti. terim o hakki bu macat kullanmak istemedi, yenmek icin yenilmeyi goze aldi. ben terimin yerinde olsam ben de oyle yapardim. baskasi beraberligi tercih ederdi, olabilir.

terimin anlayamadigim tek hareketi arda degisikligiydi. onun disinda ben su an suclanacak terim oldugunu dusunuyorum.

setirci olayi ise cidden rezalet, bundan sonra almanyada oynayalim, ciddi diyorum.

aşkın dedi ki...

Cisco
Belçika ve Estonya maçları için neler söyleyeceksin merak ediyorum.
Yapılması gereken, sadece ve sadece formda oyuncuları almak.
Sistemden de vazgeçtik, bari bunu yap.Balta'yı asıl yerine al, Egemen'i oynat; Emre'yi bırak Topuz'u oynat.Lakayt Nihat'ı bırak Sercan'la başla, 2. devre çok istersen yine al Nihat'ı.
Sen de çok iyi biliyorsun ki bunları yapsaydı kimse Terim'i suçlamazdı, sağolun sizi gibi yorum yapanlar sayesinde sanki Terim ne yapsa yaranamaz havası estirdiniz.Alın Terim'i takımınızın başına geçirin, milli takımı rahat bırakın, Terim'i savunmak adına komik olmayın.

cisco dedi ki...

@askın

cidden nihat'ın yerine sercan'ı oynatsa ve maclar bu sonucla bitse kimsenin bu konuda terim'i suclamayacagını mı dusunuyosun? ben hiç sanmıyorum.

hiç beraber oynamamıs bir ikili ile cıkmak geride cok buyuk risk degil mi?

estonya belcika maclarıyla ilgili o maclardan sonra konusuruz. ben kimseyi ne savunmak için savunur ne eleştirmek için eleştiririm. bu macla ilgili terimin cok buyuk yanlıslar yaptıgını, oyle terim istifa defol git tarzı bir durum oldugunu dusunmuyorum. nihatla baslanması konusuna katılabilirim, ama terim genelde basının cok elstirdigi oyuncuları oynatıp, onlarla mac kazandıgı olmustur. o yuzden oynatmasına da sasırmadım.

terimi genel eleştirecegim nokta hazırlık maclarının iyi degerlendirilmemesidir. egemen oynatılacaksa bu onceki maclarda denenir. bu mac için neden oynatılmıyo denmez.

aşkın dedi ki...

Evet suçlanmazdı, emin ol.Zaten futbol kamuoyunda farklı forvet denenmesi gerektiği yönünde görüş vardı.Ha eleştiri derken karacahilleri kastediyorsan bilemem, ben akil insanlardan bahsediyorum.En olmadı Sercan'ı 2. yarı oynatırsın.Olay Sercan da değil, Sercan sadece bir örnek; çok daha önemliler var.Velhasıl Terim yaptı, oldu diyorsun.Milli forma da tapulu maldır, Nihatcan ne yapsa oynar zira Semih'i çok iyi tanır (buraya
ünlem koymayacağım).
Geçmişteki Belçika ve Estonya maçlarını kastetmiştim bu arada.
Bir de ayıptır sorması İbrahim Üzülmez kaç hazırlık maçında denendi?

Forza dedi ki...

Hic taktik teknin, oyuncu secimine girmeyecegim. Fatih Terim'i hic sevmezdim.. Ta ki 2. kez milli takimin basina gelene kadar. Ya kardesim bu nasil iki yuzluluk, bu nasil bi rezillik. Takim maci kazaninca herkes suspus, hersey gulluk gulistanlik; takim kaybedince Terim defol git. Mac kaybedilir, kazanilir. Bunu artik anlayin. Berbat bir seyirci, inanmamis bir ulke, buna ragmen takim Ispanya bir takima karsi 180 dakikada dogru duzgun pozisyon vermiyor. Yedigi 3 gol'un ikisi sacma sapan duran top, digerinin nedenini hepimiz biliyoruz. Eger Fatih Terim yarin cikip giderse, sonumuz bir zamanlarin efsanesi Macaristan gibi olur.. Izleyelim gorelim!

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.