23 Nis 2009

Türk Telekom Arena


Salı günü Galatasaray Adası'nda tanıtımı yapıldı locaların.. Dün gazetelerde cilalı bir şekilde haberleri yapıldı ama bizim basına pek itimat edilemeyeceği için tanıtıma katılan biriyle konuşmak gerekiyordu.. Bu sabah lansmana katılan, zamanında da Baros'un transferini bana yaklaşık 7-8 saat öncesinden haber veren biriyle konuştum.. Haberler fazlasıyla heyecan verici.. Seyrantepe'de stat başladığından beri işin kalitesinin nasıl olacağı hakkında fazla bilgi yoktu elde.. Hatta çıkan ekonomik krizle kaliteden ödün verildiği, paranın kısıldığı haberleri yükseliyordu.. Locaların tanıtımı sırasında statla ilgili yeni görüntüler de gösterilmiş.. Biraz mübalağalı bir şekilde neredeyse Ashburton Grove'un görüntülerine benzer, çok kaliteli bir işin yapıldığını söylüyorlar.. Stat işi uzun, daha da zamanı var zaten.. Ama benim en önemli endişem çatıyla ilgili olarak devam ediyor.. İlk başta çatının tamamı şeffaf düzenlenmişken yeni versiyonda sadece açılıp kapanan kısmın şeffaf olduğu ve tribün üstlerinin saydam olmayan bir maddeden yapıldığı görünüyor.. Zeminle ilgili başını ağrıtacak bu hamle ileride Galatasaray'ın, umuyorum korkulan başa gelmez..

Localarla ilgili haberler de heveslendirici.. 150 loca var ve kişi başı senelik 15 bin dolardan hesaplanıyor fiyatlar.. Önce ağırlığın 30 kişilik localardan olduğunu zannettik ama sanıyorum değilmiş.. Öyle olsa zaten 4500 kişiyle anormal bir senelik gelir elde ederdi Galatasaray.. 30, 21, 18, 10 ve 8 kişilik localar.. Kaç tanesinin kaç kişilik olduğunun net bilgisi zannediyorum ki kimsede yok.. Fakat ortalamanın loca başına 15 kişi olduğu hesap edilirse sadece bu bölümden Galatasaray'ın 40 milyon dolar gibi bir meblağı kasasına koyma şansı var ki bu korkunç bir rakam.. Türkiye'de bu kadar zengin var mı sorusu akla geliyor ama localar için şimdiden yığılma olduğu haberleri bu sorunun da cevabını tek başına veriyor.. Galatasaray bu işi doğru bir şekilde kıvırabilirse sadece bilet geliri olarak yaklaşık 90-100 milyon doları kasasına koyabilir.. Ki bu işin neden bir kurtuluş reçetesi olarak sunulduğu özellikle bu localar hadisesinden sonra daha iyi anlaşılıyor.. Endüstriyel futbol karşıtı romantikler saydırmaya başlayabilir şimdiden ama günün gerçeği budur.. Güzel bir iş bu..

Adnan Polat yönetimi sadece futbol takımının son 2-3 ayda yaşadığı sorunlar yüzünden büyük itibar kaybetti.. Alttan çalışmaların başladığı haberleri her yönetim döneminde olduğu gibi şimdi de yavaş yavaş kulaklara gelmeye başlıyor.. Polat futbolda başarısız olduğu için kulisler başlar fakat efsane bayan basketbol takımının ikinci lige düşmesine neden olup, ikinci ligde şampiyonluk maçı için takımı deplasmana giderken otobüs tutamayacak, kesilen elektrik cezaları nedeniyle kapanan salonda idman yapamayacak duruma getiren adam oyunu arttırarak seçim kazanır Galatasaray'da.. Liseli olmamamın sonuçlarıdır bunlar, yaşayacak Polat hepsini.. Son olarak Yiğit Şardan'ın son zamanlarda biraz fazla geri çekildiğini ve arka planda kaldığını üzülerek görüyordum.. Duyduklarım korkulacak bir şeyin olmadığı yönünde.. Daha önce söylediğim bir şeyi tekrarlayayım, Yiğit Şardan bu kulüp ve geleceği için çok büyük şanstır.. Benim kendi adıma Polat sonrası görmek istediğim başkan adayıdır.. Eğer yeterli şans verilirse bu yönetim içinde de gösterecek zaten farkını, gösteriyor da şu anda zaman zaman.. Umuyorum iç hesaplaşmalar uğruna yazık edilmez bu genç değere..

13 YORUM:

canbil dedi ki...

Polat git gide takımı fenerbahçeleştiriyor.
İki senede birbirinden çapsız 4 teknik direktör.
Flaş transferler.
Her kötü sonuçtan sonra federasyonla papaz olmak.
Kural hatası yüzünden maç tekrarı istemek.
Skibbeye haber vermeden yardımcılarını göndermek gibi türlü ayak oyunları.
vb..
Stat işinde de önemli bir dahli olduğu söylenemez.

Galatasaray yeni stadının içini doldurmak istiyorsa acilen yeni bir yönetime ihtiyacı var.

Fakat, geçen seçimde polatın karşısına aday çıkaramayan camia beni korkutuyor.

Forza dedi ki...

Dunyadaki bir kac ornegi birinci agizdan biliyorum. Hadi diyelim bizim bilet uygulamamizla Avrupalilarinki cok farkli. Fenerbahce'de durum nedir bilmiyorum, ancak Besiktasin localarinda '6 kisi danaya girelim' tarzi bir uygulama soz konusu degil. Loca sezonluk sekilde oldugu gibi satisa cikarilir , koltuk hesabi degil. 30 carpi 15 450 bin dolar eder, bu paraya bogazda yali kiralanir. Insallah bahsedilen paralar dogrudur ama ben ihtimal vermiyorum-veremiyorum. Seyrantepe konum olarak pek ters degil, eger isin icinde bu loca sahiplerine verilecek baska bir kullanim hakki varsa, -mesela localar butik otel tarzindaysa- iste o zaman olabilir ancak. Bekleyelim ve gorelim en iyisi.

theotheo dedi ki...

dünyada hiç bir stad bilet satışlarından 100 milyon dolar gibi bir gelir elde edemez tardini.

bunların çoğu safsata. localardan kazanırsın belli bir para. ama asıl kombine satışlarından kazanırsın. ki galatasaray gibi borcu gırtlakta olan bir kulüpte gelen ek gelirin çok büyük bir farklılığa yol açıcağına inanmak güç.

son yıllarda bu kadar büyük bir hızda düşüşe geçen kulüp bulmak çok zor. bu yönetim şekliyle, bu sistemle galatasarayı çok zor günler bekliyor gibi görünüyor.

Cem Kalay dedi ki...

Peh kötü günlermiş..Nereye kötü günler bekliyor? 100.yılında bile şampiyoonluğu ezeli rakibine kaptıran, kulübü borç batağına sokan, bütün dallarda hüsran yaşatan, Lukunkudan pratese kadar birçok kötü transferde imzası olan kötü yönetim geri gelsin diyorsunuz- mu yani- Ayağa kalktıkça heryerden çatlak ses gelecektir zaten... Ben bu yorumlara aldırmıyorum.. FEderasyona her maçtan sonra çatılmasını bende tasvip etniyorum ama bir yere kadar.. Federasyonda çok yanlış yaptı bu sene..

Kcan dedi ki...

liseliere nefret duyacağınıza adnan öztürk gibi bir liselinin başkanlığa gelmesini bence desteklemelisiniz. ve emin olun ki gelecek genç lise mezunnlarının neredeyse hepsi adnan abinin arkasında.

Parma Maniac dedi ki...

Kcan kimse liselilere nefret duymuyor.. Nefret duyulan bir şey varsa o da bazı liselilerin zihniyetidir.. Bunu iyi ayırmak gerek.. Canaydın'ın verdiği zararları hala temizleyemedi bu kulüp ki o zihniyetin en büyük temsilcisi, en öndebayrak sallayanıdır.. Kulübün ırzına geçip ne şekilde oylarını artırarak o koltukta kaldığını da iyi biliriz.. Adnan Öztürk değerli bir insan.. Geçtiğimiz seçimde görmek isterdim ben kendisini.. Bırakmasaydı belki şu anda başkandı.. Keza Canaydın'a da başkaldırısını da 3. döneminden sonra değil daha erken beklerdik.. Canaydın döneminde ağzını açamayanlar Polat'ın 2 yanlışında tepesine binme çabası içine giriyorlar.. Bunun da liselilikle alakası yok, lisecilikle alakası var..

Kapali Ust dedi ki...

Stad projeksiyonunda localardan beklenen senelik gelirin minumum 38Milyon USD olması, iyimser senaryoda 42 Milyon USD gelir bekleniyor. Saygılar.

Adsız dedi ki...

@Forza

çağdışı kalmış bi İnönü stadıyla , 2010 yılında bitmiş bir stadın locaları ve fiyatları aynı olmaz zaten karşılaştırman yanlış olmuş.başka takımlarla örnek versen daha bi gidermiş.

arada birde seyirci ve kültür farkı varki hiç oralara girmeye gerek yok tabi.

theotheo dedi ki...

@kapalı üst

40 milyon dolar sadece localardan gelir? e o zaman kolaylıkla bir stad yapılabilir. bu hesaplara göre bir yılda stad kendini çok çok rahat finanse ediyor.

ve her yıl bir stad yapacak parayı getiriyor, bu hesapla.

arkadaşlar yılda maximum 25 maç izlemek için locacılar 40 milyon dolar ödemez. böyle bir para yok. böyle bir para olsaydı eğer, şu anda trabzonspor stadı yapardı, ertesi yıl ronaldinhoyu getirirdi.

fenerbahçe 100-150 milyon arası borçla savaşıyor. yılda maximum sayıda kombine sattığı halde. hani nerde locadan 40 milyon gelir.

bu yöneticilerin safsatalarına bu kadar kolay kanmayalım. stad elbette gelir getirir hatta en büyük gelir kaynaklarından biridir. ancak yılda 25 maçın oynanacağı bir yerden toplamda 100-150 milyon dolar para beklemek komedyenlikten de daha ötedir.

Forza dedi ki...

@Adsiz,

Boyle bir tartismaya mumkun oldugunca girmeyecegim, cunku tezin yanlis. Senin deyiminle "Olaya dogru bir mantikla yaklassan daha bir gidermis". Avrupada bana bilet ve kombine fiyatlari (Cagdisi olan) Inonu ve Samiyenden pahali 10 tane stad sayabilirsen (kur farkini kenara koyarak ve tek tribun degil genel ortalama) konuya hakimiyetine inanabilir, ve cevabimi derinlestirebilirim. Senin icin 5 olsun bu sayi hatta. Turkiyedeki fiyatlandirmada senin yazdigin kritere bakilmiyor pek.

Hadi bunu bir kenara koyayim; Benim soyledigim Besiktas localarinin fiyatlari degil, fiyatlandirma sekliydi. Locada koltuk hesabi yapilmaz, 'koltuk basi 15 bin, loca icin sacma bir fiyatlandirmadir' in orneklendirmesiydi.

Biraz daha okuyup ve arastirip, konuya vakif bir sekilde yazsaydin keske Adsiz. Guzelim blogda yer isgal etmemis olurduk.

aek dedi ki...

dünyanın en zengin 20. kulubu nasıl 150 milyon dolar borçla o noktaya gelir yahu ?

theotheo dedi ki...

ne kadar borcu olduğu ortada açık fenerin.

http://www.sporx.com/futbol/superlig/151603/?grup=6

fenerin yatırımlarını galatasaraydan çok çok fazla önde olmasına rağmen bu böyle. kimse kendini kandırmasın derim arkadaşlar.

kewell yıllık kaç milyon euro alıyor ki nerden borçlanmıcaksın. bunları düşünelim. yoksa hikayeden iki simsar yöneticinin lafına kanıp aa 500 milyon dolar gelir getirir bu stad demeyelim.

osman dedi ki...

sanırım bahsedilen fiyatlar 3 yıllık. yani daha olası

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.