26 Nis 2009

Sevmiyorsan Hak Etmemiştir!

Başkanı Mecnun Odyakmaz, teknik direktörü Bülent Uygun olan bir kulübün şampiyon olmasını ister misiniz? Türk futbolunun hal ve tavır anlamında ikinci bir Fatih Terim'e ihtiyacı var mı? Hasılı, Sivasspor şampiyon olsun mu?

Bir de şunları soralım: Sivasspor bu sezon şampiyon olmayı hak ediyor mu? Ya da Şampiyonlar Ligi'ne katılmayı?

Bu iki paragraftaki soruları cevaplarken ikileme düşmekten niye korkuyoruz bilmiyorum ama bir tarafa verdiğimiz cevabın diğerini etkilemesine izin veriyoruz. Oysa, birini sevmediğimiz için ona adil davranmaktan kaçınmak bu ülkede çok defa facialara neden olan bir alışkanlık. Bir hakim, sevmediği bir adamın yazılarında, bilirkişi raporu aksini kanıtlamış olsa da, 301. maddeye aykırılık olduğuna hükmedebiliyor. Bir polis, işçi gösterilerine farklı, şehit ailesi gösterilerine farklı 'orantı'da tepki gösteriyor. Objektiflik denen şeyin nesli bu topraklarda çoktan tükenmiş...

Tabii ki 'taraftar' dediğiniz zaman, taraf olmayı anlatıyorsunuz. Fakat bizde taraftar olmanın, objektif olmaya engel olduğu yanılgısı var. Başka takım taraftarıysanız, "Sivasspor'u sevmiyorum" diyebilirsiniz. 'Karanlık' milliyetçiliğin karşısında saf tutmuşsanız "Mecnun Odyakmaz'ı sevmiyorum" diyebilirsiniz. Bir teknik direktörün oyuncusunu 'Seni döverim' diye tehdit etmesi midenizi bulandırıyorsa "Bülent Uygun'u sevmiyorum" diyebilirsiniz.

Ne var ki yukarıdaki sebeplerden herhangi birisi sizi "Sivasspor şampiyon olmayı hak etmiyor" demeye itiyorsa, orada bir problem var. Bu sezon Sivasspor'un en az 20 maçının tamamını izlemiş biri olarak söylüyorum; şu anda takım oyununu en iyi oynayan, en az malzemeyle en çok işi yapan, yani en 'optimum' performansı sergileyen, en az gol kaçıran (ki Şampiyonlar Ligi'nde maksimum üç pozisyona girecekseniz, bu önemli bir özelliktir), motivasyon sorununu en az yaşayan takımdır 'Yiğidolar'.

Futbolda öyle bir sistem yaratmışız ki, bir Anadolulunun onunla baş etmesinin şu anda görünen tek yolu Sivasspor gibi oynaması. Üstelik yaptıklarını 'futbolu katletmek' olarak nitelemek de yanlış. Zira Sivasspor'u Euro 2004'teki Yunanistan'a benzetmek için, 'Üç büyükler'in de o turnuvadaki Fransa, Portekiz ve İspanya gibi oynaması gerekir.

Lucescu'ları, Zico'ları, Del Bosque'leri, Gerets'leri gözünü kırpmadan gönderenlere 'Kulüp Yönetimi 101' dersinin hocası oldu Bülent Uygun. Maalesef.

16 YORUM:

Borges dedi ki...

Dogru bir ikilemi isaret etmissin Parma ve ayni zamanda söyle bir sey daha var. Yillarca biz Anadoludan da sampiyon cikmasini istedik.. Simdi gel gör ki böyle bir baskan, böyle irrite edici bir teknik adam bu basari ile daha uzun yillar bizim gözümüzün önünde olacaktir.. Kisisel fiktimi sorarsan Terim'in antipatikligi dahi söz konusu degildir Bülent Uygun-Mecnun odyakmaz'in oldugu yerde.. Belki de bu ülkedeki en irrite edici tipolojiyi ciz deseydin böyle bir sey cikardi benden..

Ama Sivasspor'un kesinlikle fena takim olmadigini, Sampiyonlugu da istikrari ve ayni zamanda klup yönetimi bazinda da sacmalamamasi nedeniyle hakettigini de söyleyebilirim. Yalniz bu sampiyonluk, bu basari bu ikiliyi daha büyük bir sekilde önümüze getirip cok daha baska sorunlarin cikmasina vesile olacak korkusu da hakimdir..

Ben bugün istemiyorum Sivasspor'un basarisini, besiktas'i desteklerim karsisinda..

Yalniz, Anadolu takiminda oynayan futbolculari motive edecek olan karakter Bülent Uygun ya da benzeri olacaktir bu da isin bir baska gercegi. Bugün Sivasspor sampyion olmasin derken ayni zamanda elli yil anadoludan sampiyon cikmasin anlamina geliyor, iste burada da durup dusunuyorum zira üc bazen dört olan büyüklerin sürekli sampiyon oldugu bir ligin futbolunun gidecegi yer asagi yukari bellidir..

Parma Maniac dedi ki...

Borges yazı benden değil yalnız, İbrahim'den :)

Açıkçası Sivas'ın başarısında Bülent Uygun'un bu yapısının bir payı var mıdır bilmiyorum ama eğer varsa gelecek adına hoş değil.. Skibbe'nin burada yapamamasının nedenini de kendiliğinden sunar bu tespit ki haklılık payı da var gibi geliyor..

Beşiktaş-Sivas ayrımında ben tercihimi hala yapabilmiş değilim bu arada.. Kim olursaya bırakacağım sanırım işi..

sembolist dedi ki...

Teknik direktöründen(Korkut Eken'in kanksi),başkanına(sedat pekerin sağ kolu,Rüştü'ye dayak attırarak haddni(?) bildren şahıs,basın sözcüsüne(pos bıyıklı, C.Cerrah'a hem tip hem kafatas(çı) olarak benzeyen bir klübe saygı duymuyorum..
Sivassporın alın terine duyduğum saygı sonsuz..(yukardaki faktörlerden daha masumu daha temiz)
''Kaba kuvvet-mafyalaşma-tehid-darp'' gibi etmenlerin tasifye olması Anadaludan şampiyon çıkmasından çok daha önemli..

Konjonktürel hisler(anadoludan şampiyon çıkarma romantizmi),esas görmemeiz gereken ekseni karartmasın..

saygılar

Bolat dedi ki...

Yazinin Sivasspor ile ilgili yaptigi önemli tespitlerine bir ek de ben yapmak isterim...

En taze örnek olarak dünkü Trabzonspor macini örnek alirsak, Sivasspor bekleri sürekli hücum icerisinde... Beklerin hücum hattinda cogalmasi modern futbol acisindan cok elzem bir husus, ama mesela büyük takimlarimizin bekleri, Sivasspor'unkiler kadar iyi yapamiyorlar bu isi...

scugnizzi dedi ki...

ben bu yazıya tamamen katılıyorum, aynısını yazardım ben de bu konuyla ilgili bir şeyler yazsam :))

Sir Douglas McGiven dedi ki...

Bülent Uygun saha dışı tavırlarıyla belki şampiyonluğu haketmiyor olabilir ama Sivasspor ve Bülent Uygun sezon boyunca ortaya koydukları futbolla şampiyonluğu kesinlikle hakediyorlar, bu bir.

İkincisi, Bülent Uygun'u çirkef bulan, sözüm ona, 'taraftarlar' bir dünya blog yazarı vs. Aziz Yıldırım'ın, Adnan Polat'ın saçma sapan yorumlarına ses çıkarmış mı? Fatih Terim'in dolu dolu saçmalığı varken kaç tanesi dil uzatabilmiş ki? Karakteri hoş olmayabilir, üslubu boş olabilir ama bir Anadolu takımını seneler sonra şampiyonluğa koşturan adamdır Bülent Uygun. Ha Mourinho değildir o ayrı, bana sanki kendini Mourinho ile bir tutuyor gibi geliyor. Neyse...

Fenerbahçe ve Galatasaray bu hâldeyken, Beşiktaş'ın ne yapmaya çalıştığı belli değilken, Trabzon ise Ersun Yanal'ın klasik şablonuna bürünürken şampiyon olan Sivas olsun da aklını başına devşirsin sözde büyükler.

Ayıptır, günahtır. Adama sallayıp duruyorlar sağdan soldan. Zenginin malı, züğürdün çenesi...

jose dedi ki...

Geçen sezon bulundukları yerin tesadüf ve 1 sezonluk bir çıkış olmadığını herkese ispatladılar.

Metalist Kharkiv'in Uefa Kupasında Galatasaray,Beşiktaş,Sampdoria gibi takımları devirdiğini düşünürsek planlı ve doğru takviyelerle gelecek sezon Avrupa arenasından süpriz sonuçlara imza atabilirler.Üstelik fizik gücü olarak onlardan daha iyi durumdalar.

kapalıüst dedi ki...

eline sağlık İBRAHİM KOÇYİĞİT..

Sinan Yılmaz dedi ki...

Merhabalar,
İbrahim Koçyiğit bey ayağının tozuyla attığı bu golle ne kadar doğru bir transfer olduğunu kanıtlamış.

Böyle bir yazarı okuyabilme şansına sahip olduğumuz için Parma'ya da ayrıca teşekkür ederim.

Çok güzel demiş Yiğit Bey,

Bülent Uygun'un özünde cahil biri olması, onun teknik direktörlükte başarısız olmasını gerektirmiyor.

Kaldı ki bende konuşmalarını dinlemekten, demogojilerini okumaktan bıkanlardanım.

Ama şu gün yaptığı bir transferi anımsatalım mesela.
Adam Cem Can'ı Ankaragücü'ne verdi ve yerine üç futbolcu aldı... Bunlardan biri Abdulrahman diğeri Sedat Bayrak.
Şimdi bu yazıyı okuyanlardan kaçı Cem Can'ın nerede futbol oynadığını biliyor söylesin :)

Arkhe dedi ki...

Tespitlere sonuna kadar katılıyorum..

http://stereocipolla.blogspot.com/2009/03/sivasspor.html

apaç dedi ki...

blog camiasından bir takım oluştursun, en kötü uefa'ya oynatır.

böylesine muktedir, böylesine sıradışı, böylesine zeki bir adam olamaz.

kendisini futbolun allah'ı ilan ediyorum.

iki yıldır belediye musluğuna sonuna kadar açmasına rağmen bir si.imi yiyemeyen abdullah avcı,

maç sonu devrik cümle kurmaktan başka bir numarası olmayan kocaman balon aykut,

ve muasır futbolun en modern temsilcisi ersun..

siz de futbolun gülen(?) yüzüsünüz a.ına koyayım.

Adsız dedi ki...

Bu insanları beğenmemek için çok nedenimiz olsa da bana Yıldırım Demiröreni bu ikiliden ayıran çok fazla birşey söyleyemezsiniz. Tarzları çok farklı da olsa Beşiktaşlı Yıldırım Demirören de aynı antipatik havayı yaratıyor.

Flying Dutchman dedi ki...

Noat SamisA'ya yazdığım şeyi kopyalayayım

Bu Sivas'a "sıkışınca topu Mehmet Yıldız'a kaldırıyor" lafına bitiyorum....

birincisi sürekli öyle yapmıyorlşar attıkları 3 gol de bakarak görerek verilmiş paslarla atılmış 3 gol...ilk gol nasıl organize set oyununa yatılır ikincisi de nasıl kontraya çıkılırın dersi adeta...

ha tutun ki mehmet yıldıza hakkaten sıkışınca kaldırıyorlar...eeee...inter de sıkışınca ibra'ya kaldırmıyor mu? Çek Cum. 15 yıldır sıkışınca topu Koller'e kaldırmıyor mu? Crouch Liverpool'da iken işler kötü gidince Rafa oyuna alıp ileriye yollamıyor muydu?Böyle bir imkanın varsa kaldırırsın kardeşim

kaldı ki mehmet ayaklaırnı da iyi kullanan bir adam...

memleket insanının sivası bu derece küçümsemesini çözemiyorum..misal aynı hafta olması ne ilginç...yusufun golünemükemmel diyorlar ama sivasa seyir zevki kötü takım....böyle bir şey olur mu? bir adamın 3 adamı çalımlayarak attırdığı halı saha golü, (bireysel yeteneğe lafımız yok) ayağa 4 pasla yapılmış bir organize golden daha önemli yani..

daha gidecek çok yolumuz var...

CaRtMaNtR dedi ki...

Sorun Sivas'ın başarılı olmasından ziyade bu başarıyı sağlayanların kişilikleri gereği sportif alan dışında potansiyel bir şampiyonluk sonunda yapabilecek son derece rahatsız edici eylemler.

Yoksa kimse Sivas takımının geldiği notkada bir eleştiride bulunmuyor. Ama işin başındaki başkan ve teknik direktör yapıları gereği bu işin sonunda yapacakları ile taraftar olduğu kadar futbol severde olan kesimi çok rahatsız edici hareketlerde bulunabilirler.

Zaten ülkece hem başarıdan hemde başarısızlıktan sonra gerekli dersleri çıkarıp doğru geri beslemeleri yapamadığımızıda hesaba katınca Sivas'ın bu başarısı sonrası hoş olmayan gelişmeler yaşanması olası.

arsos dedi ki...

@ sembolist
bire bir katılıyorum.

haa bir de bülent efendi 2-3 ay önce arsene wenger'e de haddini bildirmeye kalkmıştı. wenger'in adını ağızına alırken önünü iliklemesi gereken bir sonradan görmenin yaptıklarını görünce, bir şampiyonluğun madımak'ın üstünü kapatabileceği ihtimalini düşündükçe sivas'ın şampiyonluğunu hiç ama hiç istemiyorum

Parma Maniac dedi ki...

apaç yorumlarını dikkatli okumamışım, küfürlü yorum yapmayalım mümkünse.. Tek hafr silerek o kelimelerin iğrençliğini nötrleyemiyorsun çünkü.. Daha önce yapmadığın için benim de gözümden kaçmış.. Silmiyorum bu saatten sonra ama rica ediyorum tekrar olmasın.. 2 hoca için bu kadar sinirlenmeye gerek yok..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.