23 Nis 2009

,

Andres Iniesta ve 4-3-3 Güzellemeleri


Fotoğraf Barcelona'nın resmi yayın organı sayılacak Sport'tan ve maçı yeterince anlatan cinsten.. Andres Iniesta denen bu adam her geçen gün daha büyüyor futboluyla.. Bugünkü performans 1 gol, 3 asist.. Lionel Messi'nin yokluğunda bundan zerre etkilenmemiş bir Barcelona, bu senenin artık baygınlık getiren klasik maçlarından biri ve 4-0.. NTVSPOR'un Lazio - Juve maçını vermesinden sonra NTV'de de Barca maçının yayınını göremeyince üzülmüştüm bugün izleyemeyeceğim bu takımı diye.. Daha sonra NTVSPOR'un banttan vereceğini öğrendim ve skoru öğrenmeden tarihe bir kere daha tanıklık ettim.. Bu adamlar zorla Real - Barca çekişmesinde taraf yapacaklar beni.. 10-20 yılda bir gelir böyle takımlar, olabildiğince fazla izlemek gerek o yüzden..

Iniesta'ya tekrar dönelim ve şimdi biraz iddialı konuşalım.. Bu takımdan Iniesta'yı çıkartıp yerine Gerrard'ı koysanız güç kazanır mı? Bence hayır, hatta kaybedeceği iddiasındayım ben.. Bunun tersini Pool üzerinden vermek, o takımdan Gerrard'ı çıkarıp Iniesta'yı yerleştirseniz benzer cümleleri orada da kurmak mümkün tabii.. Ligin dinamikleri, takımların özel yapıları gereği olabilecek şeyler bunlar zaten.. Ama önemli olan Iniesta'nın rahatlıkla o seviyeye çıkıp tartışılmaz Gerrard gerçeğinin yanında yer almasıdır artık.. İlk golü ve Eto'o'ya verdiği asistte yaptıkları müthişti gerçekten.. Xavi'ye ve Henry'ye verilen paslarsa basit görünüyordu sahada.. Ama o basit görünen toplar bile en doğru noktaya atılan, Andres'in etrafındaki opsiyonlar içinde en uygun olan ve en çabuk yoldan değerlendirilen aksiyonlar.. Henry'ye atılan pas sadece o şiddette ve o çizgi üzerinden atılırsa pozisyon olabilirdi.. Bu adamı izledikçe daha farklı şeylerin farkına varıyorsunuz her maçta.. Bu takımı izledikçe yeni şeyler görüyorsunuz her 90 dakikada..


Başka bir konuya geleyim Iniesta üzerinden.. Bir süredir Barca'nın bu inanılmaz topunu yaratan şeyin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum.. Buna Messi deyip kısa kesmek mümkün.. Tartışılır ama hak da verilir.. Fakat ben Messi'nin karşısına başka bir şey koyacağım.. Iniesta ve Xavi.. Messi değişik bir adam olduğu için dengeyi yakalamak için çift oyuncuya ihtiyaç var tabii.. Messi müthiş bir sistem takımına farklı boyutlar katan, o takımın her türlü cilalamasını, sunumunu, istatistiğini, piyasasını yaptıran değişik bir adam.. Dünyanın en iyi topçusu olup olmadığına dair CR7'yle muhabbetleri bitmez, bu adamlar şovlarına devam eder.. Ama Barca'yı Messi'nin cilaladığı ve çok daha farklı boyut kazandırdığı sistem takımı haline getiren adamlar Xavi ve Iniesta'dır bence.. Yine karar veremediğim bir konu var Barca'yla ilgili.. Messi'nin muhtemel parasal değeri bu iki oyuncunun toplamından daha fazladır.. Ama Barca Messi'yi mi kaybederse daha kötü olur, yoksa bu iki İspanyolu mu kaybetse parıltısını kaybeder, Rijkaard zamanından beri uzay takımı kıvamına çıkan bu adamları defalarca izlemiş biri olarak net yanıtını veremiyorum ve bu iki afacanın tarafına yaklaşıyorum ister istemez.. Geçen sene Sevilla'da Kanoute-Fabiano forveti ve Capel-Navas kenarlarıyla klasik 4-4-2'nin bütün hamallığını Poulsen'le beraber yapan Seydou Keita Barcelona'da hayatının en rahat maçlarını geçiriyor ilk 11'de başladığında.. Bugün maç içinde 10 dakikalığına dışarı çıkıp ayaklarını uzatarak çayını içse fazla etkilenmezdi takım..

Çok farklı bir orta saha yapısı var Barcelona'nın.. Bugün Messi'nin yokluğunda 4-3-3'ten biraz daha farklı bir hale gelen, sağ tarafı bu iki afacanın beraber götürmeye çalıştığı farklı bir takım.. Düzen olarak İspanya Milli Takımı'nın Türkiye karşısına ilk maçta çıktığı takıma benzer bir şekilde.. Marco Aurelio Fenerbahçe'de 4'lü defansın içine fazla gömülüyor ve takımı köhneleştiriyor diye anlamsız yorumlar yapılırdı, anlamazdım fazla.. Aurelio bunu Fenerbahçe geriden iyi top çıkartamıyor diye yapardı.. Barcelona'da ise beklerin devamlı orta saha kıvamına gelen yapısının takım savunması zarar vermemesi için yapılan bir düzenleme sonucu oluşuyor bu.. Toure özel bir adam, Xavi ve Iniesta için iyi bir tamamlayıcı.. Ama önlerinde Xavi ve Iniesta oynamasa bu parlaklığını gösterebilir mi emin değilim.. Sistem her takımda yüceltir bazı oyuncuları.. Barcelona'da da orta 3'lünün üçüncü adamları daima sistem tarafından parlatılan adamlar oluyorlar.. Orta sahanın sağ köşesinden itibaren sol korner direğine kadar giden garip çapraz bir hat.. Soldan gelen Henry'yle Eto'o'ya verilen destek, sağdan Messi ve Xavi'yle orta saha ağırlığı kurma, bugün Keita'nın oynamasıyla sağa yaklaşan Iniesta'nın normal düzende sol taraftan bu çapraz hattı tamamen başka bir hale getiren yapısı.. 3'lü orta sahayla hem defansa hem ofansa eşit derecede verilen destek.. Bu sene defalarca gördüğümüz 3-0, 4-0 gibi skorlarda maç 0-0'mış izlenimini veren Barcalılar.. Bugün Sevilla zannediyorum ilk defa 67. dakikada tam anlamıyla yerleşebildi Barca yarı sahasına ve sadece 15 saniye sürdü bu..


Çok uzatmak istemiyorum, zaten bu adamları izledikçe her maç sonrası benzerlerini konuşuyoruz, konuşacağız da.. Ama bugünkü Barcelona'nın geldiği noktayı getiren çok güzel bir örnek vardı sahada.. Aliaksandr Hleb.. Arsenal'in Andrei Arshavin öncesi çektiği sıkıntının ana nedeni, Rosicky'yle birlikte.. Flamini'den çok onun dolmayan yeri takımın aksiyonlarına zarar vermiştir bu sene Arsenal'de.. Keza şu andaki Hleb Bayern Munich'in ısrarla istediği, ayrılsa da kapsak dediği bir oyuncu konumundadır.. Klinsmann'la son yılların en berbat dönemlerinden birini geçiren Bayern'in takıma boyut katmak için istediği, Arsenal'i çaptan düşüren bu adam Barcelona'da oynadığı zaman bu inanılmaz adamlar arasında sıradan görünen, Arsenal zamanlarını özleten bir profil çiziyor.. Avrupa'nın devlerinin ilacı olacak oyuncu, Barcelona için tamamen önemsiz, gitse kimsenin hatırlamayacağı, sahaya çıktığında takıma artık hiçbir değer getirmeyen bir oyuncu konumuna gelmiş durumda.. Premier League'in artık futbolun NBA'i haline geldiğini ve çok farklı bir yerde durduğunu yazmıştım Pool - Arsenal maçından sonra, ki oradaki büyükler arasındaki her maçtan sonra söylediğimiz şeyler bunlar.. Premier League'in 'Big Four'una dünya futbolunun verdiği cevaptır FC Barcelona.. İzleyip izleyip kendimizden geçmemiz gerekiyor, 2 yıl sonra böyle bir değer olmayabilir bu oyunda..

7 YORUM:

Genel Sekreter Vak dedi ki...

"Bekle zafer şarkılarıyla geçişimizi..."

ygtylmz dedi ki...

Sevilla lig 3.cüsü :) Ve 4 gol . Diyecek kelime yok artık .

L dedi ki...

geçenlerde bazı futbol yorumcusu abilerimiz, barcelona'nın önümüzdeki günlerde oynayacağı bu birkaç maçın (malum, sevilla, villarreal, real, valencia) onlar için çok zor geçeceğini, puan kaybedeceklerini söylüyordu. serinin daha başlangıcı 4-0, bismillah.

merak ediyorum, barça yanlısı görünmemek için mi öyle dediler, yoksa bu takımın, "bu halde" gerçekten puan kaybedeceğini mi düşünüyorlardı. umarım 2.si değildir.

ayrıca yazıya ek olarak, barça'ya ekstra boyut katan oyuncuların malum ikili olduğuna katılıyorum. ama işte en kötü tarafı(belki de iyi), bu adamlar o kadar sessiz-sakin ki, kimsenin dikkatini çekmiyorlar. iniesta'nın fiyatı 50 milyon olarak belirlenmişti mesela. xavi'ye kaç desek?! o kadar sade, gösterişsiz bir şekilde oynuyorlar ki, hiçbir zaman sansasyonel ol(a)mayacaklar, sadece futbolu gerçekten bilen ve seven kişilerin takdirini kazanacaklar.

alex semih dedi ki...

barcelonayı ingilizler karşısında görelim diyorum gene de..bence dünkü arsenal barcayı yener.

Gala's dedi ki...

çok doğru... gerard iniestanın yerini, iniestada gerardın yerini dolduramaz. sistem en önemlisi. bizim yöneticilerimizin de bunu bir an önce anlaması ve önce sistem kurması gerekiyor.

Protanopia dedi ki...

Maçtan sonra Eto'o gitti Hleb'i teselliye uğraştı. Görmeyenler için not düşeyim.

Taylan Özgür Topçuoğlu dedi ki...

http://yetenekavcisi.blogspot.com/2009/04/semih-kaya.html

Vuyrun Semih Kaya hakkında yapığım bir inceleme, ayrıca blog listenize de eklerseniz sevinirim.

Bu Barcelona manyak bi takım ;)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.