28 Mar 2009

İspanya - Türkiye Preview


Milli maçlar öncesinde Fatih Terim'in oyuncu seçimlerini eleştirmek artık bir ülke ritüeli.. Oyuncular çağrıldığından beri her yerde eleştiriler, Terim'in artık bir imzası olmuş garip 2-3 seçim üzerine döndürülen kelamlar.. Her maç öncesi bunları tekrarlamanın ülke futboluna bir şey kattığını düşünmüyorum.. Hedef orada, ona gitmek için yapılanlar da burada.. Eğer hedefe ulaşılamazsa yapılan tercihler en sonunda sıralanır, hesabı vermesi gerekenler verir.. Başarı gelirse çok da yanlış değilmiş denip geçilir.. Euro 2008 öncesi Bundesliga'da düzenli oynayan Yıldıray ve Halil kadroya alınmadı diye fırtınalar koptu.. Sihirli turnuva sonrasında bu iki oyuncuyu hatırlayan yoktu.. Ki hala Terim'in gariplikleri içinde doğru bulduğum hareketlerden ikisidir o tercihler, zamanında yazıldı zaten burada..

İlk 11 belli.. Geride İbrahim Üzülmez, forvette Semih Şentürk sürprizi var.. Gerideki Balta-Üzülmez tercihi için bir Galatasaray taraftarı olarak hiçbir şey diyemem.. Semih Kaya'yı nasıl kurtların önüne atamadıysa Galatasaray, Terim de daha doğru dürüst milli formayı giymemiş genç stoperlerin Bernabeu'ya çıkmasını istememiştir, bakış açısı bu.. Peki Semih Şentürk eklemesi? Maç öncesi kocaman bir yanlış.. Herkes forvetteki Nihat'ın 2 açık/forvetle desteklendiği son moda klasik bir 4-3-3 beklerken, Emre ve Aurelio'nun arasına atılması beklenen Ayhan çıkmış, forvete Semih girmiş.. 'Kazanmaya oynuyoruz'dan çok 'Buyrun dağıtın' temalı bir tercih bence.. Bu takımın ileride tek Semih, kenarlardan Tuncay-Nihat ve Arda-Emre-Aurelio içleriyle yine beklenen düzenle çıkma ihtimali de var ama sanıyorum Terim '4-4-2'yi ağzından çıkarmış 11'i açıklarken.. Bu Tuncay'ı 4-4-2 açığı olarak kullanıp etkisizleştirmeye bayılıyoruz.. Buradaki Fenerbahçe macerası üzerine Boro'da da denediler bunu, olmadığını çabuk anlayıp supporter/forvet olarak değerlendirmeyi uygun buldular.. Tuncay'ın kenarda oynama ihtimalini belirtebilecek tek sistem 4-3-3.. Bunun dışında orta saha özelliğini arttıran her açık opsiyonu potansiyelini yanlış değerlendirme olarak öne çıkar, çıkmaya da devam edecek bundan sonra.. Senna, Xavi, Xabi Alonso gibi bir üçlüye Emre-Aurelio ikilisiyle cevap vermeye çalışmak anlamsız.. Bunlara eklenmesi bugün İspanyol medyasında da dile getirilmeye başlanmış muhtemel Cazorla artısıyla ise intihar.. Artık cesaret kisvesi altında değerlendirilmemesi gereken tipik bir futbol yanlışı bu.. Arda ve Tuncay orta saha boğuşması içinde kullanılıp hücumda kesilecekse bu da başka bir yanlış olarak çıkar ama bildiğimiz Terim bunu yapacak biri değil zaten..

Emre Belözoğlu tercihini sorgulamak manasız.. Kulübünde oynamıyorken Milli Takım'ın değişilmez topçusu olan adamın kendi gözünün önünde, uzun yıllar sonra Fenerbahçe'de, ilk defa bir oynama serisi yakaladığı dönemde takımdan kesileceğini düşünmüyordu heralde kimse.. Karşı tarafta Iniesta yok, ki nasıl büyük bir avantaj olduğunu tekrar tekrar anlatmaya gerek yok.. Bu adamın Xavi'yle gösterdiği 'uyum' yetenek yanında bu kavramın ne kadar öne çıktığının da bir ispatı.. Xavi, Iniesta, Gerrard ve Lampard'ı alt alta sıralayın deseler büyük çoğunluğun ilk iki adamı Gerrard ve Lampard olur.. (Ki ben aralarına hiç düşünmeden atarım Iniesta'yı) Peki Gerrard - Lampard mı daha büyük bir futbol çifti, yoksa Xavi - Iniesta mı? İngiltere Milli Takımı'ndaki yaşananlar ve bu iki oyuncunun bütün dünyayı domine eden birliktelikleri cevabı ortaya koyuyor.. Klasik 4-4-2'de orta ikilide Gerrard ve Lampard'dan istedikleri verimi hiçbir türlü alamadı İngilizler.. Aralarına Gareth Barry sosu atıp bir üçlü yapı denediler, Gerrard ve Lampard birlikte oynar mı geyikleri yarattılar, Capello'ya bu konuda açıklama yaptırdılar.. Diğer tarafta toplamda belki de 1-2 kademe altta olan bu adamlar Barcelona'da ve İspanya Milli Takımı'nda alınmadık kupa bırakmadılar.. Gerrard'ın lig şampiyonluğu yok, CL'si var.. Lampard'ın lig şampiyonlukları var, Avrupa'sı yok.. Xavi ve Iniesta'nın hem La Liga'ları, hem CL'leri, hem de Euro 2008'leri var.. Bu iki adam Voltran'ın 3 aslanını oluşturuyorlar tek başlarına.. Yerine giren Xabi olsa da Iniesta'nın Torres ve Villa'ya atacağı ölüm gibi ara pasların olmaması bomba defans için büyük şans.. Euro 2008'i defans ya da forvetle değil de Xavi, Iniesta, Senna, Cesc, Xabi ve Cazorla'dan oluşan korkunç 6'lının değişe değişe oynamasıyla orta sahada kurulan dehşet üstünlükle kazanan İspanya'ya karşı Terim'den bunun daha farkında bir 11'le sahaya çıkmasını beklerdim.. Gördüğüm şey ise yine inanç, mucize, cesaret, yapabiliriz ekseninde sahaya çıkacak bir Milli Takım anlayışı..

Üzülmez yarın hayatının topunu oynarsa maç sonrası Bernabeu'da ben sizin efsanenizden daha iyiyim ulan diye bağırabilir.. Büyük şans Deli İbo için.. Hakan Balta ise Bernabeu'dan da çıkarsa seneye Galatasaray yönetimi stoper değil, sol bek bakmaya başlar.. Galatasaray'daki kaostan sıkılan Arda da hayatının topunu oynarsa bütün Avrupa'nın gözünü diktiği bu maçta taliplerini 1-2 çoğaltabilir.. Terim boşuna demiyor burada oynamak büyük şans diye! Çok değil, 7-8 sene önce Milli Takım'da Bernabeu'nun, Nou Camp'ın havasını solumuş sayısız topçu oynardı, şimdi kalmadı onlardan.. Umarım stadın atmosfer bizim topçuları yamultmaz.. Boş tribünlerle ekrandan bile büyülemeyi başarıyor zira..

9 YORUM:

Soktumbey dedi ki...

Bence Terim görünürde 4-4-2 ile çıkacakmış gibi yapıp sahaya 4-2-3-1 tertibi ile çıkacak. Nihat sağ açık, arda sol açık ve tuncay forvet arkası olarak çıkacak. Tuncay'ın enerjisi ile orta sahaya sık sık desteğe geleceğini düşünüyorum. Ayrıca Arda'nın arkasında ilk defa bu kadar enerjik ve çok koşan bir oyuncu oynayacak (yeteneksiz de olsa) ki bu da Arda için enerjisini verimli kullanması açısından oldukça büyük bir şans. Keza sağda Nihat'ın olduğu bölgeyi Gökhan Gönül yeri geldimi tek başına savunabilecek bir adam. Kanımca Fatih Terim'in şu kadroda eleştirilebilecek tek yanı stoperlerin çok da iyi performans sergilemediği zamanda Emre yerine Ayhan ile başlamaması olabilir ki bence şu kadroda Emre yerine Ayhan Aurelio'nun yanında oynasa çok daha dirençli bir yapıya kavuşabilirdik. Kısmet.

Adsız dedi ki...

konuyla alakasız ama bahisklavuz a girebilen var mı?

Her Yol Roma dedi ki...

"Xavi, Iniesta, Senna, Cesc, Xabi ve Cazorla"

Bu nedir yahu? Adamlara bak adamlara.

Daha burada olmayan Arteta var. Hiç alınmadı gerçi.

Saygılar.

apaç dedi ki...

terim gidecekse yenilelim. 3-0 iyidir.

tobias dedi ki...

bu maçla ilgili söylenecek tek şey var herhalde:

üst biter.

illmatik dedi ki...

David Silva'yı herkes unutmuşa benziyor. Bu adam Avrupa Şampiyonası'nda ilk 11 çıkıp taş gibi oynamıyor muydu? Ben mi yanlış hatırlıyorum.

Bir de ben İspanya'yı farklı kılan ikili Xavi-İniesta'dan ziyade Silva-İniesta'dır diye düşünüyorum. Bu ikilinin hücumda toplu topsuz hem kanatlarda hem ortada etkili olabilmesi, savunmada da kanatları kapatıp ortaya yardıma gelebilen oyuncular olması İspanya orta sahasını dünyanın en iyisi haline getirdi.
Turnuva boyunca mükemmel oynasalar da Senna-Xavi'nin yanlarında İniesta-Silva yerine mesela Joaquin-Vicente gibi klasik açık oyuncuları olsa bu performansı verebileceklerine inanmıyorum.
Bu yüzden yarınki maçta İniesta-Silva'nın ikisinin de olmaması büyük avantajdır. Yerlerine oynayacak Alonso ve Cazorla'da çok iyi oyuncular olsa da İniesta-Silva ikilisinin çok yönlülüğüne sahip olmadıkları ve düşük tempolu oldukları için hem savunmada hem hücumda İspanya orta sahası geçtiğimiz yaz olduğundan daha düşük bir seviyede olacaktır.
Tabi Emre-Aurelio artı Klasik açık(arda)-forvetten devşirme açık(tuncay) dörtlüsüyle sahaya çıkacağımız düşünülürse her halükarda orta sahada ezilip topu pek göremeyecekmişiz gibime geliyor.
Almanya maçındaki yokluktan aklımıza gelen üçlümüz (aurelio-ayhan-hamit) olsa bu maçı alabilirdik.

kapalıüst dedi ki...

hakikatan çok güçlü ispanyolların orta sahası. sizin dediğiniz gibi zayıf kalıcaz orda. tuncay çok önem arz edicek. ondan euro08 direnci gelirse 50-60 dakika tutunabiliriz. aksi olursa ilk yarıda biter maç.

Adsız dedi ki...

preview ne be birader? maç öncesi yazsn ölür müsün allasen?

Adsız dedi ki...

başladığı gibi biter. ahanda yazdım burayım.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.