19 Kas 2008

Phoenix Suns


Vaziyet 8-4, Batı Konferansı için gayet yeterli bir derece ama ya oynanan top? Phoenix Suns'ta işler iyi gitmiyor..

Formsuz Spurs karşısında aldıkları ilk galibiyetle lige girdiler.. Daha sonra yendikleri takımların çoğu ligin zayıf takımları.. Spurs'ten sonra Oden şokuyla bir anda noluyoruz diyen Portland'ı yendiler.. Daha sonra New Jersey, Indiana, Memphis ve Sacramento gibi vasat ve kötü takımlar karşısında aldıkları galibiyetler izledi bunları.. Lakers'ı Staples'ta yenen Detroit'i kendi evlerinde 20'ye yatırmaları büyük başarıydı ki izleyemedim o maçı ama dün izlediğim Utah maçı ve önceki 3 maçta gördüğüm Phoenix Suns için teşhis net: Play-off'ta birinci turun ötesi bile zor..

Steve Kerr'ün takımın başına gelir gelmez düşük tempo da düşük tempo diye diretmesinin sonucudur Phoenix'in şu anda yaşadığı psikoz.. Önce D'Antoni küstürülüp gönderildi.. Ardından Milwaukee Bucks'taki iki sezonunda hayal kırıklığından başka hiçbir şey getirememiş Terry Porter adındaki bir çaylak takımın başına getirildi.. Düşük tempolu ve iyi savunma isteyen basketbol için yaptıkları ilk hamle neydi peki D'Antoni'yi göndermeden önce? Tükenmiş ShaQuille O'Neal'ı bünyeye katmak.. Bunun iyi takas olduğu savunuldu zamanında, hala aynı düşüncede olan varsa WNBA güzel ligdir, yazın iyi izlenir..

Deron Williams ve Mehmet Okur'un yokluğunda Phoenix'in neler yapabileceğini merak edip oturup izledim maçı.. Jarron Collins, C.J. Miles, Ronnie Price gibi TBL'de forma giyseler ne yapacakları belli olmayan 3 adamı ilk 5'te çıkardı Utah Jazz ve sadece bench'iyle ezdi geçti Phoenix'i.. Kenardan Kirilenko, Korver, Brevin Knight, Millsap ve Harpring gibi adamları getirebilen Utah karşısında Phoenix sistemin yok oluşundan sonra sıradan bir Avrupalı'ya dönüşen Diaw, Goran Dragic ve bir başka tükenmiş Grant Hill'le durmaya çalıştı Energy Solutions Arena'da, olmadı tabii..


ShaQ'ın önce AK-47'den, sonra Millsap'ten yediği bloklar izleyici olarak üzüyor beni.. 34 yaşında tükenmemeliydi bu adam ama Lakers'tan ayrıldıktan sonra bir hırs uğruna kilo verip sonra yine saldım çayıra yapan bir adamdan başka türlüsünü beklemek mümkün mü bilmiyorum.. 2 sene üst üste MVP olan adam nerede? Sistemin yok oluşuyla iyi bir oyun kurucudan başka bir şey değil Steve Nash.. Sistemin parlattığı oyuncuydu Steve Nash, diğer Phoenix oyuncuları gibi.. Sisteme katkısı olmadı mı yeteneğiyle? Olmadı diyen yalan söyler.. Ama sistemin ona kattığından fazlasını hiçbir zaman katmadı sisteme.. Düşük tempoyla istatistiklerinin düştüğü yetmiyormuş gibi D'Antoni zamanında sırıtmayan savunması da kocaman bir delik olarak duruyor Phoenix'in arka alanında.. Bu bağlamda bu adamın 2 sene üst üste MVP olması NBA fiyaskolarının üst sıralarında yer almaya devam edecek benim için.. Boris Diaw, Leandro Barbosa, Steve Nash, Raja Bell.. Sistemin değişmesinden etkilenmeyen adam bulmak çok zor Phoenix dolaylarında Amare dışında..

Nash de durumdan memnun değil.. Açıklamalarından hissedebiliyorsunuz bunu.. Phoenix Suns yavaş tempoya uygun bir takım değil.. Yavaş tempo seçimi yapacaksanız ön plana alacağınız ilk konu iyi savunmadır ve bu takımın iyi savunma yapması normal şartlarda mümkün değil.. Nash berbat bir arka alan savunmacısı.. ShaQ 5-6 sene önce birebir savunmanın kralı, yardım savunmasının vasatıydı.. İçerideki kalınlığı ve blokçu özelliğiyle onu da törpülüyordu ama.. Şimdi ikisinde de vasatın altında.. Amare kariyerinin hiçbir döneminde iyi savunmacı olmadı.. Ön alan da berbat durumda.. Bir Raja Bell'le nereye kadar? Play-off'a kadar tabii..

Hala hücumuyla ayakta kalan bir takım Suns.. Gelenekleri değiştirmek kolay değil NBA'de.. Şu anda maç başına en az şut atan takım konumundalar NBA'de ve buna rağmen en çok sayı atan 6. takım durumundalar.. Bunun da en büyük nedeni müthiş hücum etmeye hala devam etmeleri düşük tempoda bile.. %49.9'la en iyi yüzdeyle atan takım konumundalar ligde.. Geçen sene %50'yle yine birincilerdi.. Ondan önceki sene de %49.4'le.. Bunu devam ettirebilecekler mi? Açıkçası ben sanmıyorum.. Hücumdaki verimi de hala D'Antoni döneminin bir devamı olarak değerlendiriyorum.. Steve Kerr Phoenix GM'i olmadan önce yazılarını zevkle okuduğum, güzel yazan, güzel değerlendiren yazarlardan biriydi.. Ama her iyi yazar bu işi iyi yapacak anlamına gelmiyor tabii NBA'de de..

Kerr döneminin bir 10 sene sonra iyi anılarla hatırlanacağını sanmıyorum (edit) Arizona'da..

6 YORUM:

Vladivostox dedi ki...

güzel bir yazı olmuş, teşekkürler. yalnız en sonda kerr'in 10 sene sonra texas'ta iyi hatırlanacağını söylemişsin ama phoenix texas'ta değil arizona'da yer alıyor. gözden kaçtı sanırım. ;)

saygılar,

L dedi ki...

1. diaw hakkaten geldiği sezondan (05-06)sonra öyle takıldı ortalıkta. biz de salak salak bundan t-d'a yakın ortalama bekliyoruz. tabii.

2. mvp meselesinde haklısın abi ama ne bileym, nba çevrelerinde bunun çok dillendirileceğini sanmyorum ben.sonuçta o dönem kobe'nin alması gerekti, bu kesin ama, yükselişleri sebebiyle de suns'a acayip bir sempati duyuluyordu. olaya bu kadar derin bakacak nba izleyicisi de az var, o da ayrı.

3. shaq'ın yediği blokları ben de gördüm, ve bu bloklarda, klişe olmasın ama, hakkaten "bir devrin sonu" havası vardı.

Parma Maniac dedi ki...

Haklısın nikita, nedense Phoenix'i de devamlı Houston'la San Antonio'nun arasına katma hatasını yapıyorum.. Daha önce de uyarıldım bu konuda ama bi kere yerleşince kafaya kolay kolay değişmiyomuş demek ki..:)

Adsız dedi ki...

yapmaları gereken sadece savunma yapmayı bilen bir guard bulmaktı. ama 4 yılda yapılmış her şeyi bir anda silip atmayı tercih ettiler. marion-shaq takası nasıl yapılır hala aklım almıyor. 2 yıl spurs duvarına çarptı diye d'antoni ve takımına bu yapılmamalıydı. zaten bu karar hatalarından nba'deki bazı takımların boyu uzamıyor. phoenix2007 hatıralarda kaldı.

nash'in ilk yılı değil ama ikinci yılı hakikaten abartıydı bana göre de. o sene kobe olsun duncan olsun garnett olsun üst düzeydeydiler. takımları bir yere gelemedi diye oyunculara bu kadar haksızlık yapılmamalı(ydı).

Adsız dedi ki...

shaq mı tükenmiş? şaka gibisin parma maniac. shaq'ın ölüsü bile nba'i domine eder. ayrıca marion-shaq takasında yerden göğe kadar haklılardı,çünkü kısa bir beşle bir yere varamayacakları ortadaydı. sezon ilerledikçe suns formunu bulur, batıyı da ilk dörtte tamamlar kimse merak etmesin.

baba

Adsız dedi ki...

Bnce takıma yapılan en büyük saçmalık shawn marionun ve joe johnson un gitmesiydi

jason richardson farklı oyun tarzıyla joe johnson gibi iyi atış yapamasada içerideki güzel hareketleriyle iyi bir performans sergiliyor

ama shawn marionun eksikliği takımda hissediliyor bu düşünceyle amare ve nash de giderse nerde o eski phoenix deriz 3-5 sene sonra

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.