15 Kas 2008

,

Arsenal havluyu attı


Ashburton Grove'da iki tane çakıp dönmüş evine Aston Villa.. İzlemedim maçı ama rakip 20. dakikada penaltı kaçırıp sonra ikinci yarı iki taneyi yuvarlıyorsa kaleye söylenebilecek olumlu bir şey olmaz zaten.. Wenger de ilk yarıda bile maçı kaybedecek konuma geldiklerini ama golü ikinci yarıda olmayacak zamanda yediklerini söylemiş maçtan sonra..

CL grupları çekildiğinde yukarıdaki dörtlü arasında en zayıf halka demiştim Arsenal için.. Oynadığı top belki diğer üçlünün ortalamasından daha iyi (Chelsea'yi tenzih ediyorum gerçi) ama kadro genişliği, genel kalite ve tecrübe deyince patlıyor Arsenal..

Sene başında Peter Hill-Wood'un buyur 30 kağıdı, al istediğin orta sahayı dedikten sonra Wenger'in bir türlü adam beğenememesi (ya da para harcamak istememesi) sonrasında bu durum yapılmayan transfere bağlanabilir ama tek oyuncunun fark yaratabileceği bir takım değil Arsenal.. Arsene Wenger'i anlamak zor.. Gençlere yatırım yapmanın, Wenger'in potansiyel keşfetmedeki maharetinin defalarca altını çizdim burada.. Ama son 3-4 yılda biraz fazla abarttığının da farkındayım Wenger'in.. EPL'de Arsenal tutarım ve bir taraftar olarak Arsenal'in şu dönem dönem oynadığı top ve bebelerle yaptığı işi mi tercih edersin yoksa çok daha düz ve başarıya odaklı bir takımı mı derseniz onun tercihini kolay kolay yapamam.. Taraftarın o derece içine sinen bir iş yapıyor Arsene Wenger.. Wigan maçına bebelerle çıkıp, normal kadrosuyla maça çıkan bir EPL takımına 3'ü atıp gönderiyor bu çocuklar.. Durum 3-0'ken kaleci Fabianski anormal bir top çıkardığında bütün Ashburton Grove gol olmuş gibi seviniyor.. Yıllardır başarıyı unutan Arsenal taraftarının geldiği nokta bu işte.. Bu hazzı yakalamış taraftarın Chelsea'nin oynadığı topla ve kadro yapısıyla gelmiş başarılarla tatmin edebilir misiniz? Muhakkak ettiğiniz büyük bir kısım olur ama bunu aşmış Arsenal taraftarları var.. Wenger'in yaptığı bu işi daha da büyüten bir hadise bu.. Buna eziklik diyebilir misiniz peki? Tartışılabilir bir şey bu.. Evet diyeni de anlarım, hayır diyeni de.. Önemli olan bu olgunluğa çıkmak işte başarının gelmediği bu dönemde..

Ama yine de fazla abartıyor bence Wenger.. İngiltere'ye ilk geldiği zamanlardaki ben Avrupa'yı sallamam, EPL'ye bakarım diyen adamın inatçılığını görüyorum ben yine son 3-4 yılda.. Törpülenmesi ve dengelenmesi gereken tarafları var Wenger'in bu genç inatçılığında..

Maça dönelim, Arsenal Chelsea ve Liverpool'un 9 puan gerisine düşmüş.. Geri dönüş olur mu? Bence imkansız.. Yenildiğin takım Aston Villa.. O kadroyla içeride dışarıda herkesi yenebilecek bir kalite Villa.. Ama bu Chelsea'yle, son dakikalarda bu puanları alan bu Liverpool'la, bu United'la kapışmak istiyorsanız kupa için, pek de kabul edilebilir bir yenilgi değil.. Önceki puan kayıpları gibi.. Sorun tek oyuncu değil, sene başında kaybedilen Flamini'yi alıp koyun bu kadronun içine fazlasını yapmak çok mümkün değil.. Sakatlanan Emmanuel Adebayor'un yedeği Nicklas Bendtner, diğer forvet Van Persie'nin arkasındaki oyuncu Carlos Vela olunca başarıya ulaşma şansınız kalmıyor fazla.. Bugün sahaya çıkan orta saha Denilson, Walcott, Nasri, Cesc ve Diaby.. Bunların hangisi büyük tecrübe? Dünkü çocuk Cesc.. Mükemmel bir futbolcu olması takımın liderliğini de muhteşem bir şekilde yapabileceği anlamına gelmiyor Cesc'in.. Bendtner hakkında geçen hafta beğenmediğime dair bir yorum yaptım, arkasından Vela'yla ilgili söylediklerim onu da beğenmediğim anlamına gelebilir ama öyle değil.. Vela 2 yıl sonra müthiş bir oyuncu olacak ve belki de şu anda Arsenal'in başarısına mal olduğu için 2 senede gelişimini tamamlayıp dünyanın en iyi oyuncularından biri olacak.. Ama Wenger'in de belirttiği gibi yetenek anlamında hiçbir sorunu olmamasına rağmen fizik ve mental olarak o 'top class'ın içine girecek seviyede değil..

Bir de son haftalarda ortaya çıkan Toure'nin kesik yemesi durumu var.. Silvestre'yi aldığı zaman Wenger'in yaptığı tecrübe katmak gerekiyordu açıklamasına şaşırmıştım zaten.. Dediğim gibi tecrübe katılacak bir hat varsa o defans değil, orta saha ya da forvetti ama açıklamayı haklı çıkaracak şekilde dünyanın en değerli defanslarından Toure şu anda yedek Arsenal'de..

Ben hala kararımı verebilmiş değilim.. İngiltere'nin dışından takımı seven bir yabancı olarak hoşuma gidiyor bu durum.. İngiltere'de de böyle düşünenler olduğunu iyi biliyorum.. Ama böyle düşünmeyenleri de göz önüne alıp biraz ona göre davranmak, abartıyı azaltmak gerek.. Bu kadar transfer cimriliği, bu kadar ben 25'in üstünde adam almam inatçılığı sürerse negatif sesler artar zamanla.. Wenger'in koltuğunu sarsabilecek hiçbir güç yok dünyada ama gönül başarılı Arsenal'i de özlüyor..

9 YORUM:

Alfredo dedi ki...

aslında imkansız değil.şuandan itibaren alıcakları seri galibiyetler sayesinde arsenal'in şampiyon olma ihtimali devam ediyor bence.
bunları yazdıktan sonra:
(arsenal önümüzdeki haftalarda kimlerle oynayacak acaba dedim kendi kendime.bakmak için bir siteye girdim.Baktım ve ilk başta şok oldum.bu kadar eksikle bu maçlardan seri galibiyet çıkarmaları imkansızmış gibi düşündüm ilk başta ama sonra farkettim bunun önemli olmadığını
işte o maçlar şöyle ;
M.City-Arsenal
Chelsea-Arsenal
Arsenal Wigan
Middlsbrough-Arsenal
Arsenal-Liverpool
Aston Villa-Arsenal
.
.
.
Arsenal bu maçlarda başarılı sonuçlar alıcaktır.(chelsea maçında puan kaybı yaşamak şampiyonluk yarışından kopmak değil bence).Şuan için sorunları istikrarsızlık olduğu için bu konuyuda Arsene Wenger'in çözüceğini varsayarak şampiyonluğun hiçte uzak olmadığını söyleyebilirim.imkansız kelimesini kullanmıyorum bile..Saygılar

theotheo dedi ki...

tourenin form durumu berbat açıkcası.
maça gelirsek, berbattı arsenal fakat bunun sebebini tecrübesizlik vs ile açıklamak mümkün değil. 1 hafta gibi uzun bir dinlenme süresinin ardından takımın bu denli yorgun ve bitik olmasının arkasında başka sebepler olabilir. bu arsenale güveniyorum bu sene cl veya ligde patlama yapabilecek kapasitede bir takımdır.

apaç dedi ki...

fabregas ve onun nezdindeki gençler çok fazla abartılıyor.

adebayor ve toure dışında üst düzey bir futbolcu yok bu takımda.

clichy, diaby, nasri gibi isimlerin genç ve fransız olmaları dışında hiçbir numaraları yok.

denilson aston villa'nın rezerv takımında oynayamaz. silvestre manchester'da idman maçlarında oynayamazken şimdi arsenal'de ilk 11 yapıyor. görüyoruz.

takımın en önemli ismi diye betimlenen fabregas bugün ne liverpool, ne manchester ne de chelsea'nin orta sahasında kendisine yer bulabilir.

kadronun bütüne yakını bunlar ve bunlar gibi sadece genç isimlerle etraflı.

wenger'in fransa milli takımına oyuncu kazandırmak, fransa ligini prestijli kılmaktan başka yaptığı bir iş yok. paf hocaları bile daha yarışmacı bir kimliğe sahiptir kendisinden.

hasbellkader dünya futboluna kazandırayazacağı iki isim(bentley-muamba) vardı.

onları da göremedi zaten.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Bende bir Arsenal-sever bu takımın olarak bu futbolu oynayabilirken başarılıda olabileceğini düşünüyorum.Dediğin gibi Wenger gerçekten abarttı.Nerede o Pires'li,Viera'lı,Henry'li,Bergkamp'lı,Ljunberg'li,Cole,lu nağmağlub şampiyon takım,nerede bu Arsenal...Arsenal bu futbolu pekala daha üst düzey oyuncularlada oynardı,hatta daha rahat oynardı.Denilson,Diaby,Bendtner,Vela,Ramsey vb. bunların herbiri iyi oyuncular ama bu adamların kıvama gelmeside minimum 2 sene alıyor.Fabregas'tan,Walcott'tan vb. biliyoruz.İşin kötüsü kıvama gelincede kaçıyorlar.Geçen seneki Hleb,Flamini,Fabregas,Rosicky,Van Persie,Adebayor,Eduardo şeklindeki hücum oyuncuları Arsenal'i şampiyonluğa götürür diye düşünmüştüm.Geçen sene patlamayı anca yapan Flamini ile Hleb yok,Rosicky ve Eduardo ağır sakat,Van Persie müzmin sakat.Arkalarında yedek olarak sağlam adam yok.Orta saha 20 yaş altı adamlara kalmış durumda.Premier lig gibi bir lig bunu nasıl kaldırsın?Arsenal nağmağlub şampiyon olmasının akabinde adım adım geriye gidiyor.Artık biraz para harcamanın zamanı geldi diye düşünüyorum.Lider bir orta saha oyuncusu,güven veren bir kaleci,yedekte kalabilecek iyi bir golcü ve şöyle her iki kanattada oynayabileninden,yetenekli bir açık,mesela Arshavin...Arsenal'e bunlar gerek.En azından bunların bir kısmı alındığı takdirde şampiyonluktan söz edilebilir.Takım pekala aynı güzel futbolu oynar,sonucada gider.Ayrıca Toure nasıl yedek kalır be Wenger,yaktın devreleri heralde?

Adsız dedi ki...

Apaç kusura bakma ama futbolun f sinden anlamadığını düşünüyorum şu yazdıklarından dolayı.

geçen sene bu takım onemli oyuncusu eduardo sakatlanana kadar liderdi, madem vasat oyuncular dunyanın en kaliteli liginde nasıl oluyorda ligin bitimine az kala lider oluyordu.

cesc vasat bir oyuncu diyorsun bugun butun takımlar onun icin 40 kagıt vermeyi goze alıyorlar, onlarda mı futboldan anlamıyor.

Wenger şanssız bir adam onemli oyuncuları onemli zamanlarda sakatlandı, bu sene de oyle.Rosicky eduardo uzun sure yoklar kısa sureli sakatlıkları saymıyorum bile.

Wenger in bir acıklaması var, emirates in borclarından dolayı yıldız oyuncularını satmaları gerektigini ve genc ayaklarına girdigini soyluyor.Simdi dusunun bir teknik adam oyle oluyorki takımına nerdeyse bir stad yaptırıyor ve de aynı zamanda zirve yarısında ciddi bir guce sahip oluyor.

theotheo dedi ki...

sen her sene + kazanç sağla transferlerden bir de ilk 4 e oyna bakim premier ligde. adamı yerler, hani yapsın ferguson sıkıyosa, 100 milyonmu harcıyo her sene hadi harcamasın, büyük teknik direktör benitez hadi harcamasın da liverpool 12.olmuyomu bu ligde. kimse boş konuşmucak bu işler hemen olmuyo, arkadaşların dediği gibi şu borçlar bitsin, oyunumuz biraz daha olgunlaşssın bu takımı tutan olmaz. hem de glazer amcalar olmadan.

Adsız dedi ki...

wenger'e arsenal'in büyüklüğünün yaş ortalaması küçüklüğü olmadığını birinin anlatması gerek.

L dedi ki...

"takımın en önemli ismi diye betimlenen fabregas bugün ne liverpool, ne manchester ne de chelsea'nin orta sahasında kendisine yer bulabilir."

işte bu çok ağır. cesc, carrick veya fletcher kadar da mı yok? komik.

Adsız dedi ki...

babalar boş yorumlar okudum.arsenal her zaman için dünyanın en güzel topunu oynar. varsın olsun kupaları başkaları toplasın, 20 sene sonra bizim oynadığımız oyun hatırlanacak.

baba

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.