19 Kas 2008

Hazırlık!


Maçı yazmak değil amacım, neyini yazacaksın zaten şu hiçbir anlam ve gereği olmayan maçların.. İlk yarı göz ucuyla baktım, Terim'in zaman zaman denediği 4-3-3'ü yine değişik bir şekilde sahaya koyma çabalarını gördüm, oyuncu tercihlerine yine tebessüm ettim, İskoçya-Arjantin maçına dönüş yaptım..

Sağ beke Gökhan Gönül'ün gelişi sonrasında Terim ne yaparım, ne ederim, hafta içi eleştiri alan bir topçuyu daha milli takım formasıyla sarıp sarmalarım, benden babacanı olmaz demiş.. İlk yarıda maça dikkatsiz bakışlarım arasında mevkiisini tam olarak kestiremediğim tek isimdi Sabri.. Bu çocuğun bekte kerhen oynadığını, önde (açıkta) her zaman daha iyi olduğunu defalarca yazdım ama bugün Sabri sanki arada sağa kaçan bir iç gibiydi.. Herhangi bir ciddi maçta Sabri'nin milli takımda ortada oynama ihtimali var mı? Yok.. O zaman Terim'in bu kararının da eleştirilere karşı durmaktan başka bir nedenle yapılmadığına şüphe de yok.. Takımında forma giyemeyen Colin Kazım yine 11'de, kendi takımı 3'lü defans oynuyor diye 11 çıkma şansı elde etmiş, bir alt postta bahsettiğim gibi kendisinden iyi 5 tane stoperin rahatlıkla sayılabileceği bu ligde Gökhan Zan yine milli takım tandeminin demirbaşı.. E alışkınız artık.. Hazırlık maçlarının madem bir anlamı yok, ben kendi anlam ve önemimi katarım diyor Fatih hocam.. Boynumuz kıldan ince.. 1-2 yıl önce hazırlık maçlarının gelene geçene yanağını çeviren Küçük Emrah'ıydık, şopar oğlanıydık.. En azından kazanmaya başlıyoruz yavaş yavaş.. Bu alışkanlık bile bir önem kazandırabilir bu boş maçlara..

10 YORUM:

papaz dedi ki...

bunun benzerini çek geri gönüşünde yapmıştı...

sabri devrede girip ortasahayı 3lemişti...

arda-nihat-tuncay da 3lü forvete geçmişti, tabii goller hamit o.sahaya-sabri sağbeke geçince gelmişti o başka:)

ama terim deniyor 4-3-3de sabriyi orada, ztn yerine giren serkan da sabrinin aynısı hatta daha iyisi bence pres gücünü artırmak amacıyla yapıyor bence Terim...

apaç dedi ki...

sabri hususunda ''bu adam sağ bek değil, sağ önde daha iyi oynar. yeri sağ açık zaten'' diyenlerle fena halde zıt düşünüyorum.

zaten bizim sabri'yi eleştirdiğimiz nokta futbol zekasının düşük olduğu. tamam sürat var, güç var, dayanıklılık var, kondisyon var, kısmen olsa çalım atma yeteneği ve şutörlüğü de var; lakin futbol zekası
noksan. ve artık bu tip adamların modern futbolda büyük önem arz eden, gol kralı çıkartan bir mevkide, ön kanatlarda yerleri yok. olmamalı da.

uğur boral da buna iyi bir örnek mesela.

uğur boral asla sol önde oynayacak kalibrede bir adam değil ve hiçbir zaman olmadı da. ama uğur boral üstüne biraz düşüldüğü vakit 10 numara bir bek olma potansiyeline sahip.

tıpkı diğer cenahtaki yetenek noksandaşı sabri gibi.

tıpkı bir dönemin sol açığı hakan ünsal gibi.

Sinan Yılmaz dedi ki...

apaç@

Dikkat ediyorum olaylara sürekli tek bir açıdan bakıyorsun. Yani x konu hakkında x düşünce yer almıyor kafanda. 1 konu hakkında yanlızca 1 düşünce = Kısır düşünce.

Hakaret olarak algılama bunu lütfen. Özür dilerim kırdıysam...

Şimdi diyorsun ki çok süratli ve genetik olarak diğer futbolcuların önünde bir fiziğe sahiptir. Uğur ve Sabri

Evet bencede öyleler. Volkan Yaman'dan Hakan Balta'dan çok daha kalibreli adamlar.
Ancak diyorsun ki oyun zekaları düşük.

Oyun zekasının gerekliliğini ise sadece ofansif anlamda düşünüyorsun. Yani demem oki; Zekası düşükleri bek yap stoper yap. Zekası yüksekleri Orta saha kanat forvete yönlendir.

Peki bu oyun zekası eksikliği... bir Sabri'ye Uğur'a pozisyon alma zafiyetleri yaşatmaz mı sıklıkla?

Ters kademeyi unutmazlarmı bu adamlar sürekli ? Daha en son derbide Sabri ters kademeye giremediği için Emre Aşık golü atmadımı kendi kalesine. Sabri yerinde olsa, Emre'de ön direğe doğru yönelmezmiydi? Arkasında kalan Güiza'yı perdelemeye çalışmak yerine???

Oyun zekasının düşüklüğü Gökhan Gönülün sürekli arkaya adam kaçırmasını sağlamıyor mu??? İçerdeki, yani rakibe karşı üstün futbol oynadığın maçlarda tamam bu adamların ofansa çok katkısı oluyorda. Dışarda İnter deplasmanına giderken formda diye Gökhan Gönül'ü kesemeyince, nasıl da yiyiyorsunuz o kanattan 3 tane peş peşe golü???
Bir Önder Turacı. Kaçırırmıydı arkasına o kadar kolay rakiplerini?

Sürekli Hakan Balta'yı kafanıza takmışken Hakan'ın ofansif yetersizliğiyle mübalağlı dalgalar geçerken savunma bilgisini, savunma zekasını nasıl görmezden gelebiliyorsunuz??

Evet taa geçen sene dışarda Norveç'i 1-2 yenerken Gökhan Gönül ismini duyurduğunda... Sizce oyuna girdiği dakikada 1-0 mağlüp olmamızın önemi neydi?

Demem o ki eğer biz 0-1 önde olsaydık. Gökhan Gönül o patlamayı o maçta yapabilirmiydi? Belki de futbol hayatı başlamadan biterdi bilemem.

Ancak 1-0 mağlüp iken istediği bindirmeleri yapabilecek 30-40 metrelik geniş alanlar bulmuştu. Bunuda hatılamak gerek.

Ben bu yazımda Sabri iyidir kötüdür. Uğur Gökhan kötüdür, Hakan Balta iyidir demiyorum.

Her oyuncu farklı yeteneklere sahiptir diyorum.

Şundan 3 bilemediniz 4 hafta önce bir 2. lig A katagorisi maçı izlemiştim. Körfez Belediyespor deplasmanda Çanakkale Dardanelspor ile karşılaşmıştı. Körfez açık ara grup lideri... Dardanel 2-1 aldı o maçı.
Ama iki bekine de 2 stoper yerleştirmişti. 4 stoper yan yana çıkmıştı. Amaç Körfez'in etkin bindirmelerini yok etmekti. Etkin kanat akınlarınıda. Sonrasında da kontra toplarla da golü yakalamaktı.
Tıpkıda istediği gibi olmuştu sonuç... Ünlü Körfez kanatları tek fozisyona girememişti o maç

Ancak bir sonraki maç tekrar kendi sahasında Sarıyer ile maça çıktı Dardanel. Ben yine izledim bu maçı tribünden. Dardanal 4 Sarıyer 8. sıralarda falandı. Hoca geçen maç artık doğru sistemini oturttuğunu sanarak. Birazda kazanan kadro bozulmaz saçmalığıyla. Evinde kendi kalibresinde bir takıma karşı da 4 stoper yan yana çıktı...
Sonuç ne?
0-0
Bir tane kanat bindirmesi yok. Karambol bir ortasaha oyunu...

Bilmem anlatabildimmi demek istediklerimi...

kapalıüst dedi ki...

tardini;

sence sabri'den bu hırs, bu kondisyon, bu güç ile bir gattuso çıkmaz mı?

ben iyi bir bozucu, yeri geldiğinde de yıkıcı bir orta saha olabileceğini düşünüyorum sabri'nin.

sen ne dersin?

apaç dedi ki...

@extensor

yazdıklarının bütününü sıkılmadan okudum. kısmen olsa katıldığım noktalar da var.

lakin ben uğur ve sabri'den bahsederken büsbütün bir oyun zekası noksanlığından bahsetmedim. ben bu adamların sağ ve sol ön oynamak için yeterli futbol zekasına sahip olmadığını iddia ettim.

yoksa bir bek için haddinden fazla bir zekaya sahip olduklarını bile söyleyebilirim. zaten o yüzden 10 numara bir bek olabileceklerini savunuyorum.

mesela sabri ve uğur'a bundan sonra nasıl hücum ediliri öğretemezsin. çünkü bir kültürdür o. a posteriori değildir.

savunma ise bambaşkadır. sonradan kazanılabilir. ben bir çok forvetten bozma stoper ya da açıktan bozma bek bilirim. ibrahim toraman, tolga seyhan, emrah eren ilk aklıma gelenleri şu an mesela.

zaten o yüzden değil midir savunma oyuncularına çöpçü/işci; hücum oyuncularına ise sanatçı dememiz.

ara pası vermek öğretilmez. çünkü bir nasılı/şuduru yoktur onun. veren adam zaten verir. bir şey katamazsın.

ama bir adama 10 numara ters kademe yaptırtmayı, yer tutmayı öğretebilirsin.

umarım anlatabilmişimdir.

***

bu arada extensor alt ligleri ben de yakından takip ederim.

körfez belediye zaferini stoper beklere bağlamışsın.

rehavet olmasın o.

Parma Maniac dedi ki...

kapalıüst dediğin gibi fiziksel yönden hiçbir sıkıntı çekmez Sabri orada iyi bir oyuncu olmak için.. Ama iyi bir defansif orta saha olmak için biraz topla yumuşaklık ve en önemlisi de basit oynamak gerekiyor.. Bunlar yok Sabri'de ve bu yaştan sonra öğrenmesi zor.. Sabri joker bir adam, her zaman için opsiyon olur ama kenarda değerlendirilmesi daha mantıklı geliyor bana bu nedenlerden..

Adsız dedi ki...

Zafer gözüyle bakmıyorum. Dardanelspor taraftarı değilim. Çanakkale'li de değilim.

Rahavet'te var tabii. Ancak Football manager'in ikinci lig araştırmacısı olarak hangi takımın hangi yönleri az çok iyidir bilirim. Rehavet varmıdır o yenilginin sebebleri arasında diyorsan?

Oda vardır evet. Buda x konunun bilmem kaçıncı şıkkı yine :)

Peter Naumovski dedi ki...

Terim'den beklemezdim 4-4-3 ile sahaya çıkmasını herhangi bir maçta ama bence çok iyi oluyor böyle değişiklikler. Yüzler eskise de, insanı sıkmaya başlasa da yeni heyecanlar veriyor insana. İspanya karşısında hiç şansımız yok, orası ayrı.

Bu arada konuda ayrı blogumuz http://www.futbolname.com a beklerim, iyi günler.

sembolist dedi ki...

Bu takıma Mehmet Topuzu en iyi zamanında dahi monte edemeyen Fatih terim,Yıldırayı küstüren Fatih Terim.. Colinle,aurello ile başarı çabaları.. yazık... Gükhan zan ne kadar şanslı.. Bu yeteneksizlikle miili takımda oynayabiliyor.. Peki Kayserisporlu Ali Turanın ne yapması gerekir milli takımd aoynaması için...

Juan y Fer dedi ki...

Hello,
Tuncay played excellent again and the game had not many history, since Austria is not very good team
Regards,

http://saqueneutral.blogspot.com/
(a blog about sport in English and Español)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.