4 Kas 2008

Fırtına Buca


İzmirli olup İzmir Futbolu üzerine tek kelime etmemek çok ayıp oluyordu.. Bucaspor'a da çok haksızlık yaptığımı fark ettim dün.. Karşıyaka ve Altay'ın çıkışları ve Bucaspor'un ikinci ligdeki başarısıyla ara ara buralara da dokunmak lazım..

Karşıyaka'da oturmam ve basketbol takımı nedeniyle Karşıyaka'ya hep bir sempatim vardı benim.. Ama hiçbir zaman Karşıyaka-Göztepe çekişmesinde büyük bir taraf olmayı başaramadım 18'ime kadar İzmir'de yaşamama rağmen.. Sorulduğunda Karşıyaka'yı çok severim ve desteklerim dedim ama Karşıyakalı'larda olan Göztepe nefretinden nasibimi alamadım hiçbir zaman.. Yine de gönlümdeki yeri ayrıdır Karşıyaka'nın, özellikle uzun süre hiç kaçırmadığım basketbol maçlarındaki anılarım, o keyif çoğu şeyde yoktur.. İzmir'e dair en çok özlem duyduğum şeylerden biridir Karşıyaka'nın basketbol maçlarına gitmek.. Ama gerçek Karşıyakalı mıyım? Öyleyim dersem ayıp etmiş olurum 35.5 delilerine..

Bucaspor sevgim ise tam burada başlar.. Yukarıdaki çekişmede hiçbir zaman tam aidiyet duygusuyla bir yere bağlanmadığım için diğer takımlarla bunu tamamlama yoluna gittim sanıyorum.. Anne tarafımın Buca bağlarıyla da kendimi o tarafa yakın hissettim.. Ortaokul dönemlerinde Hatay'da otururken başladı Bucaspor taraftarlığım, çoğu kişiyi de şaşırtmışlığım oldu.. Haftasonları babama hadi Buca maçına gidelim diye yalvarıp uzun bir yolu kalabalık dolmuşlar içinde tepip Buca maçlarına gitmeye başladım.. Çok uzun sürmedi tribün serüveni ama Bucalıyım demeye yetecek süreye ulaştım..

İlginç bir yerdir Buca.. Bıçkın delikanlıların ve süper naif insanların semti olarak tanımlarım ben hep Buca'yı.. 1000 kişilik bir stat yapıp adını Buca Olimpiyat Stadı koyan insanların semtidir orası, 1000 kişiyle hangi olimpiyat diyen tek bir kişi çıkmadan hem de.. O zamanlar Bucalılardan destek de görmezdi fazla Bucaspor ve hep bundan, mali yetersizliklerden şikayet ederlerdi.. Buna çözüm olarak da kulübün sarı-lacivert olan renklerine kırmızıyı ekleyip renkler yüzünden takıma küsmüş olabilecek Galatasaraylıları kazanma çabası içine girmişlerdi.. Öyle değişik bir yer işte orası.. Türkiye şartlarında çok da anormal değil gerçi ama bir getirisi olur mu? Olmaz.. Olmadı da zaten ve döndüler o yanlıştan.. Logonun yarısına kadar giren kırmızı tekrar çıktı daha sonra, eskiye geri döndüler..

O zamanlardan aklımda kalan tek isim var.. 11 numaralı forvet İsmail.. Soyadını bile hatırlamıyorum.. Ama sarı kafası ve çok hızlı, seri yapısıyla ligin en iyi oyuncularından biriydi o zamanlar.. Takımı da o taşırdı.. Kulübün lakabına uygun bir şekilde fırtına gibi bir oyuncuydu İsmail.. Benim de favori adamımdı tabii.. Şimdi nerededir, ne yapıyordur bilmem..

Deneysel işlere de imza atmış bir kulüptür Bucaspor.. Zamanın önemli İzmirli teknik adamlarından Behiç Funda takıma 2-5-3 gibi abuk bir sistemi uygulayarak İzmir'de çalkantılara sebep olmuştur.. Savunma ne olacak hocam diyenlere 4 yersek 5 atarız diye cevap verirdi Behiç abi.. 4 yerdi gerçekten Bucaspor ama genellikle 5 atamazdı.. Komik dönemlerdi ama Behiç hocaya da hiçbir zaman kızmadım o hadise nedeniyle, hatta normal şartlarda başarı şansı oldukça düşük olan kulüpte farklı bir şeyler denemesi nedeniyle de takdir ettim.. Öyle bir hava vardı Bucaspor'da dediğim gibi.. Hep 1. Ligi düşünen, oraya çıkacak gücü bulmaya çok yakın ama mali yetersizlikler nedeniyle hiçbir zaman bunu başaramayan bir kulüp.. Bundan 12-13 yıl önce kulübün 1. Ligdeki parasal yükün altına girmesi mümkün olmadığı için iyi bir kadroya rağmen takımın bilerek 1. Lige çıkmak istemediği, bu yüzden zaman zaman maçları boşladıkları söylentisi bile gelirdi kulaklarımıza.. Ne kadar doğruydu hiçbir zaman öğrenemedik ama içten içe mantıklı geliyordu bana..

O zamanların Bucaspor'u 1-2 senedir bir kıpırdanma içinde ve muhtemelen benim anlattığım zamanlardan beri en güçlü dönemini yaşıyor şu anda.. TFF 2. Lig 2. Grupta 10 maçta 8 galibiyet, 2 beraberlik ve 26 puanla açık ara lider durumda Bucaspor.. En yakın rakibine 8 puan fark atmış durumda.. Attığı gol sayısı 27, yedikleriyse sadece 7.. Aldıkları sonuçlarla bu ligin üzerinde olduklarını net bir şekilde gösteriyorlar.. Hedef ilk ikiye girip daha sonra oluşacak klasman grubunda da başarılı olarak Bank Asya 1. Ligi'ne çıkmak.. Kulüp olarak buna kilitlenmiş görünüyorlar.. Tek dileğim bunun başarılması elbette, Bank Asya'ya çıkıldıktan sonra Süper Lig'in de mutlaka geleceğini düşünüyorum zira.. Yıllardır eşik hep buraya çıkabilmekti Bucaspor'da ve bu sene gerçekten çok yakınlar buna..

Takımın en önemli oyuncusu artık herkesin adını bildiği Mehmet Batdal.. Hasan Salih Kabze'den sonra büyük takımlar için kulübün yeni projesi Batdal.. Çok yetenekli olduğu hep söylendi ama yaş 21 oldu, gençliği geçiyor yavaş yavaş.. Artık bir üst kademeye çıkması gerek bence.. Büyük takımlar için bir şey diyemem ama TSL'de rahatlıkla ekmek yiyebilecek bir çocuk bu.. Yavaş yavaş bulunduğu yerden rahatsızlık duymaya başladığını duyuyorum.. Beklesin, takımı Bank Asya'ya çıkarsın, ondan sonrasına baksın derim kendi adıma.. Aslında Bank Asya da TSL'ye göre daha mücadeleci yapısıyla gelişim için belki de çok daha uygun ama ona önümüzdeki sene bakılır artık.. Bucaspor'u takip edenlerden duyduğum bir isim daha var.. Kahramanmaraşspor'dan transfer edilen Ozan İpek'in orta sahada çok önemli bir güç olduğu söyleniyor.. Müthiş fiziği ve çift taraflı oyunu oynayabilen yapısıyla modern bir orta saha olduğunu söylüyorlar Ozan'ın.. O da Batdal gibi 86 doğumlu.. Hala genç ama çok da değil.. Önümüzdeki 2-3 seneyi çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor bu gençlerin..

Bucaspor'un bu serüvenine mümkün oldukça değinmeye çalışacağım buradan.. Büyük heyecan duymamı sağladılar 10 yıl sonra.. Yolu açık olsun fırtınaların..

14 YORUM:

alt + 168 dedi ki...

karşıyakalı olduğunu öğrenmek garip oldu. o kadar sözlükten falan muhabbet etmişliğimiz var hiç mi memleketini sormak aklıma gelmemiş...

Derda KASAL dedi ki...

Mehmet Battal da çok iyi bir oyuncu kategorisindeki milli takımlarda da oynuyor

Şu son 3 senedir Bucaspor'da bir kıpırdanma vardı . Eski kız arkadaşım Buca'da oturduğu için uzaktan olsa denk geldi mi (Ege Tv özetleri) izliyorduk maçlarını

Umarım 1.lige çıkar Bucaspor

Derda KASAL dedi ki...

Mehmet Battal var , onun için Tigana Bjk'ye istedi diye haberler çıkmıştı.

Bucaspor 3 senedir atılım içerisinde en azından ivmeyi yukarıya doğru çıkartıyorlar ve yeni stadyumlarını da yapıyorlar

Umarım bu sene sonu 1.lig vizesini alırlar

papaz dedi ki...

valla battalın maximumu ersen martin kadar olur ancak...ben de çok ümitliydim ondan ama yeterli aşama yapamadıi geçen sene 2.yarıyı altay'da kiralık geçirdi, orada patlar belki dedim ama yerinde sayıyor yıllardır...

gelecek vaadeden oyuncu sıfatını kaybettiğinde başını taşlara vurur...

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Bu yıl İzmir'in yılı olacak gibi...Ksk,Altay,Buca...Ama Buca'da yaşayan biri olarak Bucaspor'u süper ligde düşünemiyorum.Daha doğrusu Buca'da süper lig maçlarının oynanması fikri enteresan geliyor...

Adsız dedi ki...

Bu sezon ikisi çıplak gözle olmak üzere dört tane Bucaspor maçı izledim. Evvelâ Bucaspor'un gerçekten Bank Asya ayarında bir kadrosu bulunuyor ve iyi de futbol oynuyorlar açıkçası. Ozan bana kalırsa takımda en çok sivrilen isim. Mehmet Batdal'ın senelerdir adı geçer ama bu seneye kadar yalnızca birkaç kez izleyebilmiştim. Bu yıl hakkında daha rahat birşeyler söyleyebilirim. Öncelikle kendisinin oyunundan ziyade kişiliksiz, hakem ve rakip oyuncularla dalaşan biri olduğunu söylemek mümkün. Takımın kaptanı da Yılmaz Özlem olunca iyice çirkefleşmiş Batdal. Oyununa gelirsek yeteneği olduğu aşikâr ama biraz çelimsiz. Hava toplarında olması gerekenden kötü. Süper ligde oynayabilir mi bilemiyorum, hem de Buca her gelen teklife 1-1.5 milyon € fiyat çekerken zor gözüküyor. Geçen seneki Altay macerası da hüsrandı Batdal'ın ayrıyeten eklemek lazım.
Benim Bucaspor'da en beğendiğim isim stoper Veli Kızılkaya. Hava toplarında oldukça iyi, markajı da gayet güzel. Resmen top geçmesine izin vermiyor, fiziği dolayısıyla biraz hantal ama iyi pozisyon almasıyla bunu dengeliyor. Kesinlikle süper lig ayarında oynayabileceğini söyleyebilirim, Kahramanmaraş'tayken Fener almaktan son anda vazgeçmişti ama Can Arat ve Yasin'den kesinlikle bir iki gömlek üstün. 1985'li olduğunu da düşünürsek hala değerlendirilebilir bir oyuncu olduğu söylenebilir. Özellikle başaltı Anadolu takımlarına ilaç gibi gelir, ama gören nerde..
Ayrıyeten Bucaspor'un iç saha maçları Yeni TV'den naklen izlenebilmekte, uydu sahiplerine duyurulur. Yarın Akhisarspor ile oynayacaklar içeride, ben rehavetten ötürü fazla asılmayacakları ve alıştığımız alt lig şike halkalarına bir yenisinin eklenerek Akhisar'ın puan alacağı kanısındayım, ilgili arkadaşlara duyurulur.

U.Ç.K. dedi ki...

Canımız,cigerimiz Aygün'ümüz de bırakmadıysa oynuyodur hala Bucaspor'da,,televoleler yaktı kariyerini ama Sakarya'da oynamasına da vesile oldu ayrı bir adamdı valla yine oynuyosa başarılar dileyelim burdan..

kenzavey dedi ki...

Bu arada Bucaspor yeni bir stad yapıyor.Ve çok küçük eksiklikler dışında bitmiş durumda.Kapasitesi 7000 kişilik.Ancak semtin merkezinde değil o yüzden ulaşım sorunu var ki hiçte sevmem böyle kıyıda köşede olan stadları.18 Aralık'ta ki Turgutluspor maçıylada stadı açıcaklarmış.

Sene başında TSYD kupasında 2 maçlarını izlmiştim.Baya dikkatimi çekmişlerdi , özellikle Batdal.Altay'ı çok rahat yendiler Manisa'ya da kafa tutmuşlardı ki bu sene 5 maçlarını falan staddan izledim gerçekten fazlalar 2B'ye.2 hafta öncede Denizli Bel maçınıda izlemiştim, son haftalarda klasman garanti gibi olduğundan sene başına göre gevşek tutuyorlar.Batdal'da bahsettiğin sıkıntıyı Alanyaspor maçında farkettim bende ama beklemesi lazım bencede bu senenin sonuna kadar.Umarım bu sene çıkarlar , İzmir'den olan takım sayısı artar üst liglerimizde.

Tabi Karşıyakamızda Süper Lig'de olmalı.

mondo trasho dedi ki...

buc stadının bitirilmesini merakla bekliyorum. bu sezon açılacak, rötüşlar yapılıyor şu an. evka 1 yakınındaymış. daha da ivme kazandırır bu gelişme takıma.

Adsız dedi ki...

Birkaç mesaj yukarıda da belirttiğim gibi Bucaspor'un bugünkü maçında sürpriz bir sonuç çeşitli faktörlerden ötürü oldukça olasıydı. Umarım birileri 7.50'lik Akhisarspor oranından faydalanabilmiştir.

Parma Maniac dedi ki...

adsız daha yukarıda düşüncesindeyim demişsin ama ilginç geldi bana, bir duyumun sonucu muydu bu yoksa sadece his miydi gerçekten? Bana ilki gibi geldi ne yalan söyleyeyim :) Umarım yoktur öyle bir şey.. Güzel tahminmiş ama tebrikler..

Adsız dedi ki...

Yok yok kesinlikle bir duyum mevcut değil; lâkin 2. lig b kategorisinde haftaiçi oynanan maçlarda kasmama neticesinde bu tip şikevâri sonuçlara (özellikle geçtiğimiz senelerde Adana Demirspor ve Mersin İdman Yurdu takımlarının iddaa programına alınan haftaiçi maçlarına dikkat) rastlanabiliyor. O açıdan galibiyete ihtiyacı olan bir Akhisarspor'un Batdal'ın oynamayacağı bir Bucaspor karşısında şanslı olabileceğini düşündüm. Kimseyi de haksız yere zan altında bırakmayalım yani :)

kenzavey dedi ki...

Rehavet olayı çok barizdi hani kimsenin günahını almak istemem ama böyle birşey olacağı belliydi bana görede hiç şaşırmadım :)

Reds dedi ki...

Gerçekten karşıyakalı olduğunu bilmiyordum. Batugda falan da pek görmedim yazını falan. Ancak kendimi 35.5 olarak tanımlyamam demişsin pek de önemli değil. Kalbin burada olsun yeter :D:D

Buca yazısı cidden güzel olmuş. TEk bildiğim şey Buca ile eskilerden Kurthan diye bir futbolcu vardı. Zamanında göztepete de oynamıştı.

Mehemet Batdal'ın bu sene bence de kendini oradan kurtarması gerek. Bence Karşıyaka'ya gelsin seneye. Hem sorunumuz olan forvet sorunu çözülür hem de süperlig de oynamış olur.. Hani O gece bu sene ya.. Sene TSl'deyiz o nedenle ;) :D

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.