23 Kas 2008

,

Football Manager 2009


Oyun çıktı, tam çıkmadan önce de Everton kulübünün Sports Interactive'le imzaladığı sözleşme düştü gündeme.. Bugüne kadar CM'yle ilgili çok haber gördük, bu oyunu oynayanların İngiltere'deki kulüplere menajerlik başvurusundan daha absürd hadiselere kadar.. İşin içinde bulunmuş biri olarak CM'nin database'ine saygı duymakla birlikte oluşturulan ekiplerin yapısını bildiğim için hiçbir şekilde garantisi olmayan, tamamen o ligi ve takımları inceleyen kişinin inisiyatifine bağlı kalan bir yapı olduğunu da iyi biliyorum.. Herhangi bir ligdeki iki takım arasında bile inceleme farkı çok büyük olabilir.. Bu kadar büyük ligleri yapıp da bütün elemanları futbolu çok iyi bilen, o takımları çok iyi takip edecek, ilgili, sağlam adamlardan oluşturmak imkansız.. Çürükler çok olduğu gibi, mükemmel adamlar da çıkıyor ama işte.. Ben bu adam çıkmadan 5 yıl önce biliyodum ulan diye övünerek gezen CM gençliği bu mükemmel adamlara borçlular o bilgilerini..

Yılların CM fanatiği olarak büyük saygıma rağmen tamamen septik bir şekilde yaklaştığım ve zerre güvenmediğim bir şeydir CM'nin database'i.. Ama Everton ve David Moyes'in imza attığı şey bu açıdan bazı şeyleri değiştirecek ileride.. En azından o database'e girip, yüksek değerleri uzun süre takip ettirip sağlama alma şansları olacak (ki aksi mümkün değil zaten) ve bu bile aslında başlı başına büyük bir hizmet.. Bir bilgisayar oyununun futbolun içine bu kadar entegre olabileceğini kim tahmin ederdi 10 sene önce? Değişim ve gelişim devam ediyor futbolda da..

Oyun hakkında bir şey bekleyenler var benden, daha demoyu bile oynamadım itiraf edeyim.. FM versiyonlarıyla ilgili burada da yazdım birkaç şey.. Ne kadar çok detay, o kadar çok rezalettir bence bu tip oyunlarda.. İşi futbol simülasyonuna çevirmeye çalıştıkça Sigames yanlışlar ve hatalar daha çok batmaya başladı bana.. Oyun gelince illa ki oynayacağım, ondan sonra da yazarım bir şeyler ama umudum yok, beklentim yok.. Oynayan arkadaşlardan gelen screenshot'lar 3D'nin mükemmel olduğunu gösteriyor ama, sırf onun için denemeye değer.. Tabii şu 'D'ler keşke hiç olmasaydı da benim tek boyutlu yazılarım kalsaydı yerinde.. Orası ayrı..

20 YORUM:

Adsız dedi ki...

Türkiye data çalışmlarının bu hususta çok değiştiğinin yazılmasını arzu ederdim. Şef değişti ve çok doğru ilerleyen bir sistem getirildi. Bende bu oyunun alt liglerinin araştırmacısıyım. Üstelik araştırma için çok hevesli biriyim. Çok açık söyleyebilirim ki kimseyi olduğundan fazla yapmadık.

1000'in üzerinde futbolcu ve hiç biri bir Cafercan şişirmesi değil.
Bundan emin olabilirsiniz.

Fm kabuk değiştirdi kesinlikle... Evet belki tardini'nin dediği gibi diğer ligleri oynarken hayal ürünü şişmiş futbolcularla oynayabilirsiniz. Ancak Türkiye datebase'si öyle değil... Tamamen gerçeğe yakın

MFD dedi ki...

championship manager 01-02 derim ve susarım...

Adsız dedi ki...

aslında cm01/02 sonrasında bitti bu efsane gözümde ama her sene yine günleri saatleri harcamaya devam ediyorum oyunun başında. artık adına bağımlılık mı tiryakilik mi denir bilemiyorum.

bu oyunu en başından beri oynayanlar için aslında ne 2d ne 3d hiç bir anlam ifade etmiyor. gelgelim ki oyun piyasasının ana hedefi her zaman 12-18 yaş arası grup oluyor. onları da etkilemek için janjana ihtiyaç var. easports fifa motoruyla bu işi yaparken sigamesin 2d ile bu işi kotarması beklenemezdi. yaptıkları işin çok başarısız olduğunu söyleyemeyeceğim ama her sene orijininden uzaklaşıyor oyun. ah bir de her sene minimum 2 patch olayı var ki hiç değinmeyeyim buna..

Adsız dedi ki...

son yıllarda oynadığım en güzel FM'lerden en başta geleni..3d olayı gerçekten güzel olmuş..gerçi yapılan şu olmuş 2d 'yi 3d haline getirmişler..8.02 deki maç simulasyonunu hiç değiştirmeden belkide az ufak hataları gidererek..daha önceki FM'ler gibi her çıktığında 2. patch'e kadar beklememize gerek kalmadı böylece..

onun dışında basınla ilişkiler ciddi arttırılmış gayette güzel olmuş..ama ingilizcesi az olanlara sıkıntı yaratabilir ordaki sorular..

bunların dışında çok bi fark yok..ama eskiden bi maçı 5-6 dk da geçerken şu anda benim bi maç 20 dk'lara geçmeye başladı ki güzel bi durum bu..7 saat oyniyip daha anca 12. haftaya gelebildim..

not:fotoğraf süper,maç skoru da süper..kaynak : sağlam heralde :)

Adsız dedi ki...

hala cm 03/04 oynarım. efsaneyim Ajaxla.

Adsız dedi ki...

2d ve 3dyle pek ilgilenmiyorum.
Hala "Only Commentary"le oynuyorum ben.
Oyun fena olmamış, Türkiye database'ini gerçekten beğendim.

jose dedi ki...

orjınal oyunlardamı sadece "go on holıday"secenegı aktıf?

Parma Maniac dedi ki...

Evet Mourinho öyle bir olay varmış sanırım..

The Mechanic dedi ki...

3d olayı beklediğimden iyi olmuş, oyundaki üst düzey oyuncu sayısında belli bir düşüş var bence. Transfere uygun, sağlam forvet aradım pek bir şey bulamadım misal. Yalnız yine gol atmak çok zor olmuş, Manchester United mıyım Zeytinburnuspor muyum anlamadım :(

Sinan Yılmaz dedi ki...

@the mechanic
Oyunu tam maç oynamanızı tavsiye ederim. Taktik ekranıyla fazla uğraşmadan oyunla uğraşmadan oynarsanız normaldir gol atamamak.

CaRtMaNtR dedi ki...

Ben ballotelli'yi 14 kaıda aldım. Bana transferler fazla kolaylaştırılmış gibi geldi.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

@extensor,

Emeğe saygım var ve Türkiye database'i genel anlamda başarılı,ama o Alex nedir öyle yaw?Bir özelliklerini C.Ronaldo'yla,Messi'yle kıyaslasaydınız yaparken.Resmen saçmalık olmuş afedersin.Şaka gibi yani...

jose dedi ki...

Salvador Cabanas muthıs oynuyor tavsıye ederım..

Adsız dedi ki...

@vakilinchuk

birinci nedeni tek ayaklı oyuncu olması.(iki ayaklılara göre özellikleri fazla olmak zorunda)
2. si fiziksel özellikleri bir messi ronaldoya yakın mı?
3. sü teknik ve mental açıdan zaten çok üst düzey bir futbolcu değil mi.

4. sü özelliklerin ne anlama geldiğini biliyormusunuz
ingilizceniz iyiyse alex'in profilinin gayet mantıklı olduğunu görürsünüz.

The Mechanic dedi ki...

Ben de ilk sezonda Matias Fernandez'i 10 kağıda aldım ve Ronaldo'ya rahmet okutacak neredeyse...

@ extensor

Şöyle diyeyim ilk maçın community shield maçını Portsmuth ile oynuyorum. 1-0 öndeyim ve dakika 90-4. Resmen 90+4 ve rakibimin sadece 1 şutu var o ana kadar. Tek kale oynayıp Rooney'nin, Berbatov'un boş kaleleri kaçırdığı maçın 90+4'ünde Porstmouth ikinci şutunda golü atıyor ve ben penaltılardan maçı kaybediyorum. Daha ilk maç yahu...

Bir de ligin ilk beş maçını kaybeden sonuncu Stoke'un deplasmanda oynadığı maçta bana karşı 8'le oynaması bir kez daha vuku buldu :(

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Şimdi ingilizcem var ve özelliklerin ne anlama geldiğini anlıyorum.Ama mesela Alex'in kornerlerinin 19 Pirlo'nun 16 olmasını,yada Alex'in heading'i 16'iken Servet'inkinin 12,Eto'o nunkinin 12 olmasını,yada passingin Alex'te 19'ken Gerrard'da 17 olmasını anlayamıyorum açıkçası.

Hayır çok iyi bir oyuncu gerçektende,o kadarda değil...

Adsız dedi ki...

Bakınız heading hava topu almak ile uzaktan yakından alakalı değildir. Heading sadece boştaki topa kafa vurmaktır. Sıçaramak birisinin üstünden vurmak demek değildir.

Bakın Servet sürekli olarak. Hava toplarını alırki hava topu almak Jumping'tir ki 18 olması lazım Servetin. Alex'in ise 5-6. Yani alex kimseden kafa topu alamaz. Ama gelirse de kafasına çok güzel yönledirir topu. Geçen yıl Beşiktaşa ve diğer takımlara attıkları gibi.

Servet ise kafa toplarısın hepsini toplar ama genelde ileri şişirir. Mesela bir Meira ustatlıkla bütün hava toplarını yanında ki arkadaşlarına indirebilirken. Servet topu ileriye vurur taça vurur. Bazen rakibinin üstüne vurur gol yeriz. Euro 2008 elemeleri deplasmandaki Bosna hersek maçı... Yediğimiz 45. dakika da ki gol.

Alex'in korner ve paslarının ne kadar etkili olduğunu zaten biliyoruz.

Ama bakınız. Bir ronaldo nun messi nin hızlanması 18-19 iken alex'in 8-9
bunlarıda görün. Sadece teknik kısma bakmayın.

Parma Maniac dedi ki...

Araya giriyorum, saçma bir yere doğru gidiyor tartışma, bitsin artık.. 1-20 arasına sınırlarsan oyuncu datalarını, bu 15'ken bu 18 nasıl olur, bunun şusu 12'yken bu nasıl 17 yapılır türü tartışmalar her yerde çıkar..

Bunun yanında Alex kesinlikle abartılıyor oyunda.. Alex'le Lincoln'ü karşılaştırıp Ömer'le tartıştım da bu konuyu geçmiş versiyon için, fizikten girip Lincoln düşük teknik özelliklerle fiziği sayesinde zor liglerde daha rahat oynar açıklamasını yaptı ki doğru.. Ama bu yine de Alex'in teknik özelliklerinin anlamsız bir şekilde 18-20 arasına çekilmesini açıklamıyor tam olarak.. Zaten 2009'da Lincoln'ün fiziksel özellikleri de daha düşük..

Heading olayına gelince, Servet gibi inanılmaz bir fizik mücadeleye girip yerden 1 metre yükselerek ve kendisi gibi adamlarla tepişerek alınan ve vurulan hava toplarıyla Alex'in yerden fazla yükselmeden vurduğu hava toplarını karşılaştıramazsınız.. Alex bütün gücüyle yerden yükselip Servet'ten daha iyi vuramaz kafayı, daha iyi yere gönderemez.. Ama koşarken, doğru yere giderek, önsezileri sayesinde gelen topu şık kafa vuruşuyla gol yapabilir fazla güç harcamadan.. Bu, heading datasının Servet'ten çok daha iyi olmasını açıklayan bir durum değildir..

The Mechanic dedi ki...

Moyes gelecek sezon Alex'i alır mı sizce? hehehehehe

Adsız dedi ki...

Emre nerelerdesin yahu.. :)

Alex konusunda bu sene başımıza bir de bu zayıf ayak dalgası çıktı. Genelde tek ayaklı oyuncuların belli bir seviyede oyunda CA'ya göre performans göstermesi için teknik özelliklerinin yüksek olması ihtiyacı duyuyor oyun. Bir sonraki yamada biraz değişir ama çok büyük değişikliğe de gerek yok bence (zira Alex gerçekte yaptıklarından çok farklı işler yapmıyor oyunda)

Fiziksel olarak da Alex ile Lincoln'ü ayıran en büyük fark da zaten hız ve hızlanma. Lincoln'ün hızının da katkısıyla diğer zihinsel ve teknik açıklarını kapatabilmesi bu nedenle daha tehlikeli olabilmesi sözkonusu. Bu sene bunun üstüne Lincoln bir de dayanıklılığını gösteriyor bizlere.

Zihinsel olarak da ikisini en çok ayıran, Lincoln'ün maçın çok daha büyük bir bölümünde var olması. Yani maç içinde sürekliliği olması. Alex'in ise arada sırada ortaya çıkması (konsantrasyon).

Heading konusuna gelince. Kafa vurmanın şıklığı değil sadece olay. Kafa ile top tekniği (ne de olsa teknik özellik). Maç motorunda dikkat etmişsinizdir belki, oyuncu markaj altında olmadığı zamanlarda havadan gelen topu kafası ile kontrol edip ayaklarına hemen indirip atak başlatması da kafa vuruşu kaliteli oyuncular ile ortaya çıkıyor. Düşük kafa vurşu olan oyuncular topu vücudundan çok açıyor. Yüksek kafa vuruşu özellikli oyuncular ise kafaları ile topu hemen kontrol edip topu ayaklarına alıyor. Yani olay topa kuvvetli vurmak değil sadece. Olay kafa ile top tekniği. Zaten bu nedenle de kafa vuruşları oyunda top kontolü çalıştırarak geliştiriliyor.

Bu da veritabanının genelinde atlanılan bir şey esasında. İlle de uzun boylu veya hava toplarını kazanma konusunda başarılı oyuncu kafası ile top tekniği iyi olan oyuncu olmayacaktır. Kafanda top sektir desek Alex'in veya Lincoln'ün Servet'den daha fazla defa topu sektireceğini tahmin ediyorum. Bu da zaten kafa vuruşlarındaki teknik kapasiteyı ortaya koyuyor.

Teknik özellik sahibi olmak da tamamen çalışma ile ilgili. Bir özelliği geliştirme konusunda ne kadar çok çalışırsan, o özellik daha yüksek olacaktır. Servet'in gücü ile toplara yükseldiğinde sert vurabilmesi topa vurma tekniğinin yüksekliğini gösteremez. Öyle olsa Tanju Çolak akıllarımızda çok iyi kafa vuran bir oyuncu olarak kalmazdı. Zira Tanju kafa vuruşlarını çalışarak geliştirdi, fiziği sayesinde atmadı kafa gollerini. :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.