9 Kas 2008

,

Fenerbahçe 4-1 Galatasaray


Kazanan takım bozulmaz pek anlayabildiğim bir şey değil futbolda ama her teknik adamın düştüğü ikilemdir bugün Skibbe'nin yaşadığı.. Kewell yerine Karan'ın oynaması ya da başka bir hareket değildi zaten bugün maçı Fenerbahçe'ye götüren ama.. Zaten çıktığın kadroyla ilk dakikada golü bulup 1-0 öne geçiyorsan o skoru tutamamak da ayrı bir şey..

Futbolu düşününce normal şartlarda Galatasaray'ın yenilmemesi lazım demiştim maçtan önce.. Fenerbahçe'nin kaleyi bulan ilk topu ve her topu gol oldu yine klasik bir Galatasaray maçında olduğu gibi.. Ama futbolla açıklanabilecek bir maçtı bu bütün Galatasaray hatalarına ve Fenerbahçe kısmetine rağmen.. Geçen sene Sami Yen'de istim üzerindeki Fenerbahçe'yi nasıl savaşarak yendiyse Galatasaray benzeri bugün sahadaydı.. Galatasaray'ın pres ve orta saha direnci görünce bozulduğunun farkında Aragones, takımı da ona göre kurmuş.. Genel olarak rakibi geride karşılayıp her topa basarak ve rahatsız etmeye çalışarak oynadılar.. 90. dakikada bile Fenerbahçeliler basmaya devam ediyordu topa.. Galatasaray hem o direnci gösteremedi yapı olarak, hem de 1 gün az dinlenmenin sıkıntısı çekti.. Galatasaray oyunu kenarlara yıkmaya çalıştığında çizgileri de 3-4 adamla sıkıştırmaları ayrıca dikkatimi çekti.. Galatasaray'ın bu dar alanda ters topları çıkarabilecek kalitesi vardı sahada ama uygulamaya geçmedi bu..

Her türlü sonuç bekleniyor işte burada.. Skibbe'nin Baros-Nonda değişikliği bence erkendi.. Hem Baros'un 15-20 dakikası daha vardı, hem de bu değişiklikle son 20-25 dakika forveti çiftleyip oyunu rakip sahaya yıkma şansını yok etti Galatasaray.. Nonda'nın durum da daha önce dediğim gibi tam bir kontratı ve parayı alıp yatma durumuna benziyor.. NBA'de sık rastlanan bir durumdur bu, Nonda'da da garanti paranın rehaveti var gibi..

Galatasaraylı oyuncuların psikolojisi maç başında çok iyiydi.. Golü de bulduktan sonra işler değişiyor dedim.. Ama erken gelen beraberlikten sonra Lincoln'ün sarı gördüğü pozisyonla birlikte hakemle girilen ikili diyaloglarla bir anda arttı sinir katsayıları.. Maçın bittiği andır benim gözümde o asabiyetin ortaya çıkışı..

20 YORUM:

Mario Jardel dedi ki...

abi galatasaray perşembe günü oynamanın acısını elbet çekti ama bu ayhan'da perşembe günü 90 dakika top oynadı. Tutmasalar bi 90 daha çıkarır sanki.. O nasıl hala aynı istikrarı gösterip, 3 kişilik top oynarken diğerleri ölü gibi top oynadı. Ya işin tuhafı Kewell bile ikinci yarı girdikten sonra bir şey yapamadı. Bizim yabancılarda böyle bir hastalık var. Hatırlarım rigobert song bile bi 4-0'lık maçta kepaze olmuştu.

Birde meira'ya parmak basmamışsın. Abi çok afedersin ama zıçmışım tekniğine. Onun vazifesini topal'da yapar. Bana kesici, taş gibi savunma adamı lazım. Rigo'yu çok özledim..

Parma Maniac dedi ki...

Meira hakkındaki defanstaki kuşkularımı daha önce belirttim zaten burada.. Orta sahada Topal'la karşılaştırmasına da şunu diyebilirim sadece.. Elde daha iyisi yok ki.. Haftalardır oynamayan Topal bu maçta atılmaz aslanların önüne.. Uzun zamandır da burada iyi idare eden Meira'yla oynamak mantıksız değil.. Ki Meira burada 1-2 maç Topal'ın sene başında hiç gösteremediği performansı da gösterdi ama katılırım, sağlam Topal tabii ki ilk opsiyon olacak orada..

Ayhan'la da ilgili şunu diyebilirim.. Her oyuncu eşit değil işte.. İster karakter olarak nitele bunu, ister doğal kondüsyon..

Bir de maç yazısında bir şeyi unutmuşum, Skibbe'yi yazarken bu takım topu indirerek oynuyor dedim.. 5 saat sonra bu seneki bütün maçlardaki toplam şişirmelerinden daha fazla top şişirdi takım forvete.. Eh nereye geliyoruz burada da, Kadıköy'de her şey değişik işliyor!

os dedi ki...

nonda'nın oyuna girdiği an maçın bittiği andır..
ilk yarı galatasray 3-0 önde olsa bile o değişiklik bitirirdi bizi..

kewell i görünce sevinen bünye, nonda yı görünce hüzünlere boğuldu..

benim de sürekli arkasında olduğum, taktiğini, dizilişini beğendiğim skibbe'dir bu maçtaki kaybın tek sorumlusu..

ne hakem, ne morgan

Adsız dedi ki...

çok mutluyuz 4-1 olağanüstü. valla kızmayın ama artık bu halde bile fark yiyorsanız kadıköyde ne zaman yeneceksiniz bizi. rezil bir dönem yaşayan fenerbahçe en iyi kadrosunu kuran galatasarayı 4-1 yeniyor.

ama bu galibiyete rağmen sezondan umutlu değilim. yapmamız gereken 17. haftaya kadar ilk beşte kalmak ve devre arası takviye.

Mario Jardel dedi ki...

Abi yorumunun sonunda çok güzel özetlemişsin işte hakikaten futbolla açıklanamayacak o kadar çok şey oldu ki bu gün. Sanctis, kewell, arda ve daha niceleri..

Ama uzun vadede ben senin de dediğin gibi iyi bir topal'ı kesinlikle meira'ya tercih ederim. Hatta elimde song olsa defansta da emre güngör ve song'u kesinlikle tercih ederim. tamam defanstan top çıkarmak önemli bir meziyet ama bence bir defans oyuncusunda olmazsa olmaz özellikleri markaj ve top kapma gibi özelliklerdir.

Neyse olan oldu artık. bu arada bu maçta her ne kadar değişiklikler konusunda eleştirilse de skibbe en son değerlendirilecek adamdır. Hakikaten futbol dışı şeyler oluyor. Baros ile ümit olsa bile bence bir şey yapamazdık. hatta iddia ediyorum ronaldinho o turuncu formayı giyse o bile o atmosferde o statta dökülürdü. olmuyo işte !

Adsız dedi ki...

bir de guizaya acaip kıl olmaya başladım nerseyse her ikili mücadeleyi kaybetti. nicki değiştircem deivid semih yapacam böle giderse..

bu maçı hakeme bağlayanlar var sözüm meclisten dışarı. bir skoru hatırlatayım 4-1. bu halde fark yiyorsanız hakemde değil başka yerde arayın kabahati.

Adsız dedi ki...

Bende diyorumki Alex oynasa yenerdik.Geçen senenin GS-FB maçını hatırlayın.FB aynı o maçın Galatasarayı gibi oynadı.Arsenal maçındaki gibi.E haliyle sen doldur boşalt yap iki pasa yeltenme,pres yapma,rehavete kapıl bende 4üncü golde aah sonunda diyip el hareketi çekiym tv'ye kalkıp gidiym.Skibbenin Feneri analize girişmemesi hatadır.Ama bencede başkan bi büyüklük yapsın 3 senelik kontratı imzalasın Skibbe'yle.Samimi duruyor adam yollasan daha mı iyi olucak?

maria lopez garcia dedi ki...

Futbolun içinde olanın dışında açıklanacak bir şey yoktu bence. Maçın sonlarında Servet'e 3-4 kişi basan Fenerbahçeli futbolcular ve Arda'nın hakeme salladığı küfürlerdir bence maçın özeti. Bu kadar uğraşmayıp hakemle sakin kalsalar ve bizimkilerin hiç de beklemediğim o direncini gösterseler çok rahar alırdı GS bu maçı.

Alfredo dedi ki...

Skibbe hocamız sağolsun.Bize Benfica maçını kazandıranda Fenerbahçe maçını kaybettirende kendisinden başkası değil.Yanlış bir kadro seçimi yaptı kendisi.Ümit Karan gibi yop saklamayı beceremeyen ve bitiriciliği zayıf olan (bence) bir futbolcuyu oynatmaması gerekiyordu.kadronuzda Harry Kewell var ve oynatmıyorsunuz bu açıklanamaz birşey

Adsız dedi ki...

florya'dan kadıköy'e giderken ne geliyor bu takımın başına merak ediyorum.başka güzergahtan falan gitmeyi denesinler bence artık.o stada gelene kadar favori her maçta galatasaray ama sonuç öyle olmuyor nedense.ya stadta bişe var ya yolda :) ben bugün ki yenilgiyi futbolla açıklayamıyorum.

bir de karan'ı çıkarıp nonda'yı alan skibbe'ye selam ederim.hafta 10 yenilen gol 15 atılan 23.4 deplasman 1 galibiyet.liderle aradaki fark 7.arkada hiç yoktan havaya sokulmuş fener.üstelik trabzon maçı da geride kaldı.öndeki takımlardan 3 ile oynanacak maçlar var-beşiktaş ankara sivas- devre arasına kadar pek şampiyonluk şansı kalmayacak gibi.

theotheo dedi ki...

benfica maçını, benficanın kaçırdıkları olmasa gene kazanamazdı galatasaray. bugün fener attı yenildi işte. kadro planlaması, transfer planlanması diye birşey vardır. senin takımında kewell nonda yedek kalıyosa. meirayı önlibero, emre aşığı stoper oynatıyosan en baştan hata yapmışssın demektir.

apaç dedi ki...

bu maçı kaybettiren yedek kulübesinin zenginliğidir galatasaray'a. yedek kulübesinde nonda yerine veysel cihan, kewell yerine de göksel akıncı oturuyor olsaydı çok daha farklı olurdu bugün her şey.


ilk yarı skor olarak geride olsak bile oyunsal bazda bir üstünlüğümüz vardı. yedek kulübesinin zenginliğinin getirdiği baskı sonucu gitmeseydi skibbe anlamsız/erken değişikliklere, kewell'a bakınca kaçırmasaydı gözlerini en azından yenilmezdik bu maçta.


nonda'da garip bir şekilde bi rahatlık vardı bugün. onu ben de gözlemledim. henüz sakatlıktan çıkmış olmasına bağlamak istiyorum bunu. çok fenaydı çünkü.


meira, ilk iki golde bariz katkıları bulunan emre aşık'tan bile kötüydü. son iki-üç maçtır zaruriyetten ön liberoya çekilmiş ibrahim toraman gibi oynuyor diyecem; ama ibrahim toraman'a haksızlık olur bu. yapmıyorum o yüzden. biz 3. bölgedde faydanılsın derken, o 1.5 bölgede sırıtmaya başladı. şaşkınlıkla izliyorum meira'nın son 2-3 maçlık serisini.


hakan balta gerçeği var bir de. bu arkadaş ne kadar soğukkanlı ne kadar uzun boylu olursa olsun, büyük takım sol beki olamaz. tamam skor dengede iken çıkma, orada öylece bekleyerek neyi dengeliyosan dengele; ama bari gerideyken çık.

bu nasıl bir görev bilincidir, nasıl bir memur zihniyetidir hakikaten anlamıyorum.

Adsız dedi ki...

Tek forvet iyidir iyidir, aynen devam boyle..

Skor 6-0 olsun, yenik olalim ama aman tek forvet oynayalim.

Super...

Orhun

Adsız dedi ki...

kadro zenginliğinden maç kaybedildiğini üstelik 4*1

ilk kez duyuyorum. ah bir de timuççin bayazıt olsaydı belki alırdık..

theotheo dedi ki...

hızı olmayan sol bek olamaz. olursa böyle oluyor işte. dünyanın en iyi sol bekleri kimler. cole, clichy, evra, carlos vs vs.

Adsız dedi ki...

Ben Galatasaray'ımın bu kadar aciz top oynamasından utanıyorum.

Her fırsatta Hakan Balta'ya, Skibbe'ye bilmem kime çamur atanlar, son dönemlerde artistliği elden bırakmayan, havasından yanınan yaklaşılmayan Arda'ya, Aydın'a baksın. Arda ne yaptı maç boyu? Koşmuyor dediğimiz Lincoln en azından ilk devre kendini parçaladı. Ya Arda? Ümit Karan her pozisyonda hakeme zırlamaktan başka ne yaptı ki? Milan Baros sağ kanada çekildi de, bir tane pozisyon kuramayacak kadar bereriksiz adam mı?

Bu elle oynama sevdası nedir ayrıca?

Ne düşünüyorum biliyor musunuz; Skibbe'yi falan geçtim... Bu ekibin başına isterse Dengir Mengir Tıngır Mıngır Fırat gelsin. En kötü kimse o gelsin.

Böyle oynamaya hakkı yok arkadaş! Yok, yok, yok. Bu kadar büyük, bu kadar kaliteli takım böyle oynamamalı. Taktiği, bilmemnesi umrumda değil.

Milyon dolarlık artisler...

apaç dedi ki...

hızı olmayan sol bek olmaz. olursa hakan kadir balta gibi beklik taslayan stoper olur. o da galatasaray'da oynayamaz.

hep dillendirilegelir büyük takım forveti de büyük takım forveti diye. ben buna büyük takım sol bekini de ekliyorum.

fark yaratmalı büyük takım sol beki. yeri geldiğinde 10 numara bir koridor bek, yeri geldiğinde de ölümcül kademelerin adamı olmalı. ileri-geri çalışmalı. tıpkı gökhan gönül gibi.

bugün hacettepespor'un sol beki murat kalkan'a bakıyorum. hiçbir farkı yok h.k.b'den. o da kesiyor, gelene vuruyor, kornerlerde 18 dışında bekliyor. o da sağ açık perest ve o da paralel pasör.

tek farkları var. murat haddini biliyor. o yüzden hacettepe'de.

ama bizim h.k.b onu bile bilmiyor. ben kendi halinde bir stoperim, koymayın beni arka kanada neyin diyemiyor. yapmıyor bunu. giriyor rüyalara.

Mario Jardel dedi ki...

@apaç

öyle bir izlenim verdin ki sanki bütün takım dört dörtlük oynamışta bir hakan balta dökülmüş ve 4-1'lik yenilgiden de tek sorumlu oymuş gibi..

Adam öyle ya da böyle şu an oynanan futbol yapısı içersinde sevapları hatalarından daha fazla bir şekilde idare ediyor, götürüyor sol beki. Yeri geldiğinde ileriye çıkıp destek çıkıyor, hatta yeri geldiğinde çok sağlam şutlar da çıkarıyor. Olsun varsın tek eksikliği normal bir sol beke oranla biraz daha yavaş olması olsun. zaten onu da yeri geldiğinde defansif yönünün kuvvetli olmasıyla iyi bir şekilde kapatıyor. Euro 2008'de hep birlikte gördük defansif olarak tıpkı stoper gibi savunmaya ne büyük katkılarda bulunduğunun.. Bizler orhan ak denen sol bek futbolcusunu görmüş insanlarız. sanırım o baltadan biraz daha hızlıydı ? Varsın sol bekimiz biraz daha yavaş olsun. Bahsettiğin büyük sol bekleri almaya türkiye'de ki hiçbir takımın kapasitesi yetmez.

Adsız dedi ki...

@benikoyupgitme...

bu tür durumlara sanırım "bendemiştimcilik" oyunu adını verebiliriz. insanlar sırf kendilerini haklı çıkarmak adına vasatı rezil gösterirken, gerçekten rezil olanlara karşı gıkını çıkarmayabiliyor.

Arda'nın son haftalarda hakemleri aşağılayan, artistik, iğrenç tavırlarına kimin sesi çıkıyor? Arda'nın yetenekli olması O'nu bu konuda özel kılmamalı bence. Tek kelimeyle sorumsuzluktan başka bir şey değil. Ettiği küfürleri maç esnasında bile cümle alem görmüş, duymuştur.

Baros. Kapasitesi yok mu bu adamın? Ölü adam mı? Elbette çok ama çok iyi bir oyuncu. Sahada var mıydı? Yoktu. Sağ kanatta oynaması bu kadar etkisiz kalmasını meşru kılar mı? Bence kılmaz.

Nonda sakatlıktan yeni çıkmışmış. Öte yandaki Deivid'e ne demeli, Nonda'nın kaç katıdır maç yapmayan adam sakat ayağıyla nerelerden, nasıl gol atıyor.

Dün bu takımda biraz olsun mücadele eden adamlar servet, ayhan, hakan balta ve lincoln idi. ümit karan, arda, kewell, baros, de sanctis, meira, aydın... hiç biri yoktu, hiç biri. Sabri? Yine çıldırttı, yine çıldırttı. Ama o çok hızlı, o yüzden harika bir sağ bek.

Çünkü o ruh yoktu. Galatasaray'ımızın gösterdiği tek ruh, o her zamanki hakem düşmanı asi ruhtu ki, 4-1 oldu iyi ki, 2-1 hâttâ 3-1 de bile hakem diye ağlayabilirdik, 4-1 epey bir sağlam oldu, iyi oldu.

Hepsi Hakan Kadir Balta ve Harry Kewell'ın suçu. Hakan çok yavaş, Kewell'da zaten topçu değil.

Daima Fenerbahçe! dedi ki...

kadıköyde ilk defa uzun bir aradan sonra yenik duruma düştük ilk defa kaleyi bulan topumuz gol olmadı halbuki ön direkte kafayı vurduğunda selçuk ayhan onu kıçıyla kaleye sektirmeliydi. baktık herşey ters gidiyor işi garantiye alıp selçuk topu kimseye değmeyecek şekilde iğnenin deliğinden geçirdi sonrasında yine maç normal kadıköy maçlarına döndü. kaleyi ilk bulan top emre aşığın katkısıyla gs ağlarını gördü.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.