17 Tem 2009

Zlatan & Barca & Eto'o


Vicente Soriano çok dirayetli adammış.. Önce transfer manyağı Real Madrid'i dize getirip Karim Benzema'ya yönlendirdi, şimdi de Barcelona'ya hayırı çekip Zlatan'ı La Liga'ya yönlendirdi.. İspanya'da transferin kilit takımlarından biri Valencia.. Son olarak 43 milyon euro'luk Barca teklifini reddettiler ve David Villa'nın takımda kalışı kesinleşti.. Bundan sonra o topçudan ne verim alırlar, 1 sene sonra değeri ne olur orasını bilmiyoruz tabii..

Sabahtan beri İspanya medyası Zlatan haberleriyle çalkalanıyor.. Barca'nın resmi yayın organı Sport bile Inter ve Barcelona'nın anlaştığını yazıyor.. Marca'ya da sıçradı, İspanya'da TV ve radyolar da aynı durumdan bahsediyor.. Ülke çapında bu kadar ani haber bombardımanları yanlış çıkmıyor genelde.. Moratti ve Laporta 40 milyon euro + Samuel Eto'o yönünde anlaşma sağlamışlar.. Daha 1-2 gün önce Guardiola'ya sallayan Hleb de Milano'ya kiralık gidecekmiş bonus olarak.. Mourinho'nun transfere olur verdiği, Eto'o'nun muhabbeti doğruladığı bile yazılıyor basında.. Geri dönüş olur mu bundan sonra göreceğiz..

Daha önce postların içinde geçmiştir.. İşin Barcelona özelinde Zlatan asla 40 milyon + Eto'o etmez bence.. Ben olsam Zlatan için üstüne para isterim hatta Inter'den.. Ama futbol ekonomisi böyle işlemiyor maalesef.. Yaş, oyuncunun genel yeteneği ve şöhret işin içine girince böyle teklifler oluyor futbolda.. Zlatan Barcelona'ya gidince La Liga çıldıracak, Real ve Barca çekişmesi iyice coşacak diyenlere başka yönden çıldırır o çekişme derim.. Zira net düşüncem Zlatan'lı Barcelona'nın Eto'o'lu Barcelona'dan daha kötü bir takım olacağı yönünde.. Samuel Eto'o'nun Barcelona'daki 5 yıllık döneminde gol ortalaması 21.6.. Ki 2006/2007 ve 2007/2008 sezonundaki bazı olaylar ve sakatlıklar olmasa bu ortalaması 25-26'nın üzerine rahatlıkla çıkacaktı.. Geçen sene ligde 30 gol attı.. Zlatan Ibrahimovic Barcelona'ya gelince bu rakamları bulabilir mi emin değilim.. Onun dışında Eto'o'nun rakamlarını bulsa bile, Eto'o'nun istatistik dışında takım sistemine yaptığı katkıları yapabilecek bir oyuncu değil.. Eto'o müthiş bir son vuruşçu değil ama pozisyona girme yeteneği çoğu rakibinden fazla.. Bunun yanında gösterdiği mücadele, devamlı arayış, rakip defansı 90 dakika boyunca yıpratan stili, sırtı dönük oyunda kenar oyuncularına ve Xavi-Iniesta ikilisine duvar oluşu onu Barcelona özelinde dünyanın en iyi forveti yapıyor.. 30 gol atıp, diğer oyuncuların da yücelmesini sağlayan sistem katkıları paha biçilebilecek bir şey değil Barcelona açısından.. Zlatan demek en az 15-20 gol demek belki.. Messi, Iniesta, Xavi gibi oyuncularla girilecek müthiş varyasyonların, çok müthiş gollerin habercisi de olabilir.. Seyir yönünden anlık hiç görmediğimiz enstantaneler de oluşabilir bu transferle.. Ama 90 dakika boyunca dominasyon gösteren Barca'nın genel sistem itibarıyla düşüşü anlamına da gelecek Eto'o'nun gidişi..

David Villa'ya 50'lerin verildiği bir ortamda Zlatan'ı bu fiyatlara bulmak Barcelona'nın aklını çelmiştir mutlaka.. Eto'o'nun takım içindeki durumunu da bilmiyoruz.. Eğer futbol dışı nedenlerle gözden çıkarıldıysa gidilecek oyuncu sayısı zaten az.. Ama geçen sene o sorunlarla bunları yapan adam varken, kulüp kasasından bir 40 milyon euro daha çıkmasına bence gerek yoktu.. Katılırım, Zlatan eğer transfer olursa seneye çekişme seviyesi yükselir Real'le.. Transferlerle Real biraz yükselirken Barca da Eto'o'nun gidişiyle biraz aşağı düşecek.. Ondan sonrası da sahadaki topçulara kalır.. Ama ben Real taraftarı olsam Eto'o'nun gidişi sonrasında evde göbek atardım..

3 gün içinde işin resmileşeceğini yazıyorlar İspanya'da.. Bu sürede gerçekleşmezse Barcelona başka denizlere yelken açacak..

18 YORUM:

Koray Gök dedi ki...

bence de ibra eto'o nun yaptıgı katkıyı yapamaz,eto'o sahada yan rollere daha fazla adapte olabilecek bir oyuncu,barcelona nın villa yı alması cok daha uygun olacaktı sistemi adına.gecen yılki mükemmel takımın önemli bir parçasını değiştiriyorlar,eğer suyu eto'o bulandırmadıysa çok büyük hata yapıyorlar bence.

Pamukk dedi ki...

zlatan gamsız adam, guardiola döver bunu.

L dedi ki...

lig sonuna doğru "ş. ligi'ne gidemezlerse villa ile silva satılacak" muhabbeti vardı, villa gitmeyecek o belli oldu da, silva kalacak mı acep?

canbil dedi ki...

geçen sene chelsea maçında gördük ki, barcelona çok iyi kapanan takımlara karşı bazen aciz kalabiliyior.

bence bu açıdan zlatan etoo dan çok daha yararlı olabilir. yani kapanan takımlara karşı atılacak doldur boşalt veya yoktan var edilen gollerde zlatan etoo dan çok daha üstün bence.

onun dışındaki genel takım oyunu için yapılan yorumlara katılıyorum..

Protanopia dedi ki...

Zlatan'ın Eto'ya üstünlüğü sadece fantastik hareketlerdedir. Biraz da son vuruş diyebeliriz. Başka da bir artısı yok Eto'ya karşı. Fantastikliğinde öncelikle devamlılığı yok, ayrıca hedef maçlarda pek göremiyoruz fantastik hareketleri. Kıvraklık, çeviklik, akıllı oynama, pas verme, pozisyonaa girme, arkadaşlarına pozisyon açma vs. hepsinde Eto üstün. O 40 yerine 3-4 senelik 10 lira koysalar Eto'nun maaşına her şey yine çok güzel devam eder Barca için.

a.c. sedef dedi ki...

ibra'yı çok hafife alıyorsunuz bence.inter gibi dümdüz gibi takımın tüm hücum varyasyonlarının merkezi olup da o dümdüz takımı bile atakta üretken hale getirebilen bir ibra barça'ya giderse o bahsettiğiniz varyasyonları 10la çarpmanız gerekecek.ha 30 atmaz 20 atar.barça 5-0 kazanacağına 3-0 kazanır.ama sahadaki oyun kalitesi artar.eto'o gibi aşırı sorunlu bi eleman yerine kariyerinde hala tepeye oturamamış bir ibrahimovic de pep'in sözünden çıkmaması gerektiğinin farkındadır eminim.

Tartavuz dedi ki...

etoo duvar oluyodu demişsiniz ama ibra nın asıl işi o :) ibradan nefret etmeme rağmen etoo onu 100 m. koşuda geçer ancak :D

H;M dedi ki...

Şu var ki bu yorum tamamaen doğruya yakın dursada iki ligin farkınıda kıyaslamak lazım. İbra belki İspanya'da italya'dan daha rahat oynayacak ki unutulmamalı İbra'nın oynadığı iki kulüpte Juve Ve İnter orta saha yönünden Barca'nın biraz gerisindeydiler. Bence başarılı olur ha birde Ş.ligini alamazlarsa bağlanacak sebep değil zira henüz iki kez üst üste alan çıkmadı..

aşkın dedi ki...

Yani postta öyle bir anlatılmış ki dedim Etoo İnter'i seneye tek başına Şampiyonlar Ligi şampiyonu yapar.
Etoo Barcelona ilişkisi mutualizmdir.
Etoo sistemde sırıtmaz buna karşılık Barcelona ona postta belirtilen gol istatistiğini sunar.
Zlatan varsın sisteme uymasın, gol atsın yeter.Chelsea eşleşmesinde tek gol bulamadı Barcelona.Böyle olunca bloglarda millet sallamaya başladı Barcelona'nın oyununa.
Kimse demiyordu o zaman sistem önemlidir, gol bulamasa da Barcelona oyununu oynadı diye.
Şimdi aynı ağızlar Etoo gitti Barcelona bitti diyor.
Etoo'nun takımda kalmak istemediği belli, kaldı ki seneye Webster kuralından yararlanabilecekken neden postta Zlatan için ödenen miktar eleştiriliyor?
Bir de bahsini ettiğimiz Zlatan, Guiza değil.Biraz sakin bakalım.

Adsız dedi ki...

david silva real madride gidecek.

Parma Maniac dedi ki...

Şimdi, burada yorumlara çok cevap verme taraftarı değilim.. Sonuçta ben yazarım, okuyanlar da düşüncelerini söyler.. Kimi katılır, kimi katılmaz bunlar önemli değil.. Fakat böyle yazılanla tamamen alakasız şeyler söylenince benim kafamda kişilerin ön yargısı oluşuyor ister istemez..

Aşkın, bir kere Eto'o'nun Inter'i tek başına şampiyon yapabileceğine dair bir saptama yok postun içinde.. Eto'o'nun özelliklerini saydıktan sonra onun "Barcelona özelinde" dünyanın en iyi forveti olduğunu söyledim.. Başka takımlar için geçerli değil bu.. Postta Barca-Eto'o ilişkisinin mutualizm olduğuna dair bir şey de yok.. Eto'o gidince Barca yaşayamaz demedim.. Keza Eto'o Barca'dan ayrılınca dibe vurur da yok postun içinde.. İki taraf da zarar görüyor mutualist yaşamların ayrılması sonrasında.. Üçüncüsü, zamanında bunu diyen şimdi bunları yazıyor deyişini lütfen Chelsea eşleşmesinde Barcelona'ya sallayanlara yaz.. Bu blogda Barca'ya sallanmadı, Chelsea'nin ve Barca'nın hakkı verildi o eşleşmede ve ligin tamamında.. Başka yerlerde okuduklarınla benim yazdıklarımı birleştirip zamanında onu diyordunuz, şimdi bunu diyemezsin.. Gidersin, Barca'ya kim salladıysa ona söylersin.. Dördüncüsü, Eto'o gitti Barcelona bitti diye bir yorum da yok postta.. Barcelona seneye dibe vurur, La Liga'yı alamaz, CL'yi götüremez, çeyrekte elenir vs. yok yazıda.. Barcelona'nın bitişini kafana göre nerden çıkardın bilmiyorum ama bu posta dair bir şey değil bu..

Şimdi yazılan üzerinden bu kadar yanlış sallamalar içine giriyorsan muhtemelen geçmişteki bazı postlardan buraya gıcık olmuşsundur, gelip uygun zamanda ortaya çıkartmışsındır.. Başka bir şey gelmiyor aklıma zira bu kadar alakasız şeyler yazıp bu kadar yanlış yorumlanınca aklıma ister istemez ön yargın geliyor.. Ön yargın varsa da blogu okumazsın olur biter.. Gerek yok yani bu kadar efora..

aşkın dedi ki...

İlki hariç bahsettiğin bütün eleştiriler sana değil bloglarda ve bizzat bu postun altında habire Etoo'nun gitmesini felaket olarak gösterenlereydi.Bu şahıslar blog tutmadığı ve gelip buralara yorum yazdığı için mecburen ben de buraya yazıyorum.Kırdıysam veya üzdüysem kusura bakma, bunun yanında keşke alınganlık göstermeden önce bu eleştirilerin kime olduğunu sorsaydın ki çoğul yazmıştım, sana olmadığı barizdi.
Sana karşı bırak ters olmayı gayet sevdiğim bir insansın ve Barcelona hakkındaki tonla olumlu yazından sonra bunları sana yazacağımı keşke düşünmeseydin.Bu durumda ben ya şuursuz ya da artniyetli olurum ki artniyetli olmamı düşünmen beni üzdü.Bütün blog arşivinde bizim en ufak bir tartışmamız yok, aksine sözüm meclisten dışarı bazılarında gördüğüm ve kendileriyle tartıştığım bloglarda olduğu gibi en iyisini ben bilirim tavrı yoktu, gayet nezaketli ve kafa dengi bir insansın.
Mutualist kavramını ben söyledim, sana atfetmedim.Yazıda Etoo biraz abartılmıştı, bütün eleştiriler arasında sana karşı olan sadece budur.

Parma Maniac dedi ki...

Eğer öyleyse kusura bakma Aşkın, tamamen yanlış anlamışım.. Fakat yoruma "postta öyle anlatılmış ki" diye girip art arda eleştirileri sıralayınca doğal olarak hepsini bana söylüyorsun diye düşündüm.. Öyle anlaşılıyor yorumu okuyunca.. O yüzden de hepsine kendim üzerinden cevap verdim ama yanlış anladıysam bir geçerliliği yok tabii ki..

aşkın dedi ki...

Estağfurullah hocam, ne yalan söyleyeyim yorumu günderdikten sonra bilgisayar başından kalktığımda yanlış anlaşılabileceğimi farkettim ama iş işten geçti.Hata bendedir, hangi eleştirinin kime olduğunu belirtmeliydim.

lionel dedi ki...

bu sene bütün maçları izleyen biri olarak eto'o saç baş yolduracak şekilde gol kaçırarak 30 gol attı,2-3 pozisyondan birini atıyor.ibrakadabra ise bence en az onun kadar gol atıcak bunda şüphem yok.üstüne kapanan takımlara karşı gol bulma, (gavurlar buna bus breaker diyor) sıkışan maçları kurtarma, ilerdeki oyuncularda fiziksel olarak artma gibi artı yönleri de var. ben pep e güveniyorum her türlü üstesinden gelicek sorunların. bu keirrison da geldi mi son bir transfer kalır artık.

Ömer Cankat Yüce dedi ki...

bu blogdan çıkan en doğru ve özgün tespit.

sunshine dedi ki...

Geçen senenin son maçlarında barcelonanın gol rekorunu kıramamasının tek sebebi gol kralı olacağım hevesiyle her topa dalan eto,dur.Son maçlarda as takımdan değişmez olarak o oynuyordu.

alt + 168 dedi ki...

zlatan eto'o'dan daha çok katkı verecektir kanımca ama aradaki 40milyon çok fazla.

Eto'o'nun katkılarından bahsetmişsin parma ama eto'o kadar barca'nın kollektif futboluna düşman bi adam da görmedim ben. eleman ayağına geleni sağa çekip vuruyordu geçen sene. bu işlerin kralı henry yapmıyordu bunu yahu. (eto'o'ya çok kılım)

30 gol atmayıp, takım arkadaşlarını daha çok görseydi kendi 5 gol eksik, takım 10 gol fazla atardı.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.