1 Tem 2009

Kleve ne ya?


Almanya 56. liginin dandik takımlarından Kleve karşısında desek desek gençleri görelim derdik.. Rijkaard sağolsun tandemi tecrübeden kurayım, geri kalan yerlere serpiştireyim gençleri demiş.. İlk defa A Takım formasıyla gördük bazı gençleri..

Galatasaray'ın yıllardır süren altyapı balonunu çok konuşulmuş ve olamamış bir önceki nesil oyuncularıyla beraber aslında en iyi İrfan Başaran özetler.. Marmaris Belediye'den Galatasaray'a geldiğinde büyük olay yaratan, akıllarda daha çok Abdürrahim Albayrak'ın şaşalı cilalamalarıyla kalan, ama Albayrak dışında da yeteneği herkes tarafından kabul edilen İrfan Başaran 20 yaşına girdiği Galatasaray'dan bu sezon başında ayrıldı ve Orduspor'la 3 yıllığına anlaşma imzaladı.. O İrfan Başaran üzerinden elin gavuru oyuncusunu 15-16 yaşında koyuyor takıma, Galatasaray niye koyamıyor diye teknik heyetler çok dayak yedi.. Diğer topçular üzerinde olduğu gibi.. Konsaydı 16'sında A Takım'ın göbeğine Hagi olabilir miydi? İhtimaller dahilindedir her zaman ama oldukça küçük bir yüzdedir bu.. Genç takım ve altyapılar ekseninde işler her zaman o kadar kolay yürümüyor zira.. Bugün sahaya çıkanların fizik yetersizliklerine bakın, Türkiye Süper Ligi'nin anlamsız bir şekilde fizik güce doğru giden yapısıyla çarpın.. Bu çocukların neden bu yaşta takıma konulmadığını daha iyi anlarsınız.. 20'sine kadar gelip hala çırpı gibi görünen, dışardaki yaşıtları hatta küçükleri boğum boğum abdominal yaparken işin ciddiyetini kavramayan oyuncular (ve belki de kulüpler) işi buraya doğru götürüyor..

Galatasaray'ın altyapısını çok iyi takip edemiyoruz.. İstanbul'da yaşamak şart, bunun dışında bu işe gönül vermek de ayrı bir şey.. Ama gördüklerimiz, sağdan soldan duyduklarımız, yapılan küçük araştırmalar bugüne kadar tek şey gösteriyordu.. Bu altyapıdan çıksa çıksa Emre Çolak ve Cem Sultan çıkar, başka da bir şey zor çıkar.. Yılların deneyimidir zaten bu Galatasaray'da.. Kleve karşısında soldan aldığı her topla yardıran Serdar Eylik de bugünle birlikte bu ikilinin arasına girebileceğini gösterdi.. Kleve maçının nazarımda başka hiçbir işlevi yok.. Emre Çolak'ın oyun zekası ve topla gösterdiği yumuşaklık hakikaten normalin çok üstünde.. Fiziği zayıf ama istiyorsa geliştirecek.. Yaş gelmiş 18'e, bu çocukların her gün ağırlık yemesi gerekiyor artık.. Cristiano Ronaldo'nun formasını çıkarmış gol sevinçlerini iyi izlesinler, Ronaldo EPL'ye ilk geldiğinde fiziği nasıldı iyi özümsesinler.. Doğru yol kendiliğinden çıkacaktır zaten önlerine.. Cem Sultan kendini gösteremedi fazla.. Emre ve Serdar ise farklı olduklarını belli ettiler.. Serdar'ı ilk defa izlemiş biri olarak ihtiyatlı yaklaşıp bu Emre'nin, bu fizik eksikliğine rağmen bu sene birçok maçta önemli süreler alabileceğini düşünüyorum Rijkaard'dan.. Galatasaray'da sürecek 3-4 yıllık Rijkaard dönemi Çolak'tan bir Iniesta klonunu yaratır bence.. Serdar'ı daha iyi takibe alacağız.. Umuyorum göremediğimiz başka cevherler de vardır takımda ama şu 3'ünü görkemli bir şekilde çıkarsa altyapı zaten bir dönemle misyonunu tamamlamış olur..

Ülker çakallarının hazırlık maçından yararlanıp reklamı numara üstüne almaları da gözümüzden kaçmadı.. Verdikleri paranın uğruna sesimi çıkartmıyorum.. Bastırırlarsa bu konuda (ki talimatlar gereği imkansıza yakın) hoş olmaz..

15 YORUM:

Unknown dedi ki...

Gençler dışında Mustafa Sarp da fena değildi bana göre. Sağa sola çok isabetli uzun toplar attı ki Mehmet Topal'ın bu konuda zayıf olduğunu unutmamak gerek. Bana göre iyi bir transfer olacak gibi.

Bir de Alpaslan'ın ortasahada oynaması çok garip geldi bana. İyi de oynadı. Rijkaard'ın oraya sol içe sol ayaklı ve ele avuca sığmayan birini yerleştireceği belli oldu gibi. Ayhan veya Barış'tan biri kesik yiyecek kesin. Barış büyük ihtimal bu isim olur.

Bir de stoper tercihini, eğer transfer yapacaksak iyi yapmak lazım. Bugün izlediğim kadarıyla defansımız ortasahanın da ilerisinde duruyordu bazen ki başka türlü oyunu böyle domine edemiyorsunuz zaten, hızlı bir stoper lazım. Servet hadi bir şekilde formayı giyer de onun yanına aslında transfer yapılmazsa Uğur Uçar fena olmaz gibi. Yapılacaksa da buna uygun yapılır umarım.

Saygılar.

Mario Jardel dedi ki...

bu gün açıkçası hem üzülüyorum hem seviniyorum.. Bu kulüp çok genç yetenek çıkardı.. Mustafa kocabey, alp küçükvardar, irfan başaran, oğuz sabankay bunların sadece bir kaçı.. ama bir türlü bu futbolcuların arkasında durulmadı.. Ben çook eski olsa bile mustafa kocabey'in hangi mentalite sonucu gönderildiğini çözememişimdir.. Keza alp küçükvardar da hatırlarım bir hazırlık maçında trabzon'a gol atmış ancak kendisine terim tarafından gereken şans sezon içersinde verilmeyince gönderilmişti.. İşte bu kötü örneklerden dolayı serdar eylik'i, emre çolak'ı, cem sultan'ı kaybetmekten korkuyorum.. Sabri'ye verilen gereksiz şansları serdar eylik'e çok değil 3-4 maç verseler o sıçramayı yapar..

firat selcuk dedi ki...

reklamlara izin cıktıgı icin numaranın ustune reklam verdi ulker.. sezon icerisinde de buna hazır olmak gerek.. hatta goguste bir taneden fazla reklam da olabilir.. fransa ligi'ndeki gibi sahada 22 tane reklam panosunun kosturmasına sahit olacagımız gunler yakındır..

Parma Maniac dedi ki...

Reklama izin çıktı ama bildiğim numaranın üstüne izin yok resmi maçlarda.. Talimatlarda öyle bir şey okumuştum.. Altında olursa sorun değil ama üstü çok bozar formanın havasını, umuyorum ligde öyle olmayacak..

ksenophanes bence yanlıi bir yaklaşım açısı.. Sabri sadece fizik gücüyle bu gençlerin hepsini döver, Sabri oynuyor diğerleri neden oynamıyor doğru yaklaşım değil.. Rijkaard da Sabri'yi oynatacak ama büyük bölümünü oynatmayacak bu adamların.. Çünkü fizik güç önemlidir futbolda.. Gelen bütün teknik adamlar Sabri'yi oynatıyor ve alttan futbolcu çıkaramıyorsa bunda tek suç yönetim ve teknik adamların olmamalı..

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

sadece Galatasaray da değil nedense bütün kulup altyapıların bir problem var. genç takımlarda yıldız olan futbolcular kendi a takımlarına bir türlü yükselemiyor. Arda'nın genç takım kariyeri, milli maçları mehmet güven'in yanında bir hiçtir... Zafer Şakar da bunlardan.. Altyapılardan genç milli takımlardan oyuncular bir türlü üst yapılara çıkamıyor.. Özellikle galatasarayın altyapısında olduğu gibi bunları hemem kiralamaları gerekir... Hep söylenir Arda gibi Batuhan gibi oyuncular ancak böyle çıkar yoksa başkayalann

Sinan Yılmaz dedi ki...

Beylerbeyispor'u izledim bu sene bir kaç kez, İrfan'ı falanda görmüş olduk...
Üniverste'yi Çanakkale'de okuduğumuz için Çanakkale Dardanelspor maçlarında takip ettik Galatasaray'ın gençlerini...

Ve hakikatten o kadar zayıflar ki...

Bilen bilir Dardanelspor müthiş bir alt yapı disiplinine sahiptir.
Bütün futbolcuları 18 yaşından sonra boşa gibi olur, bütün gençler tesislerde yatar kalkar, yer içer vs vs.

İşte o Dardanelspor... İrfan'ı falan dövmüştü kelimenin tam anlamıyla...
Ezmişti...

Herkes sanar ki Beylerbeyi Dardanelspor'dan daha genç takım.
Hayır Dardanelspor'un kadrosunda 25 yaşından büyük oyuncu yoktu... Bırakın 11'i...

Ve İrfan'la aynı yaşta olan Dardanel'li oyuncular resmen ezdi İrfan ve arkadaşlarını...

Fiziki yeterlilik hakikatten çok önemli...
Emre Çolak, Cafercan, İrfan Başaran, Oğuz Sabankay hepsi üst düzey tekniğe sahipti ama...
Fizik olmadan bu ligte hiç bir şey olmuyor...
Alanzinho'dan bile görüyoruz bunu...

Çünkü bu lig oynamak üzerine değil, oynatmamak üzerine kurulmuş bir lig

alperensaylar dedi ki...

sevgili parma manicac sizde de sorun varsa alt yapıda biz napalım artık. yıldız olacak dediler sözleşme imzaladılar. 3 ay sonra gökçek'in takımına sattılar özgür'ü. sizde fizik olarak yetersiz olsa bile a takıma çıkabilecek adamlar var bizde o da yok:)

Baris dedi ki...

affınıza sığınarak, maçı hangi kanal gösterdi ?

pclion dedi ki...

Bence çok acımasız bakıyorsun bu altyapı işine. Ne olursa olsun, Türkiye alt yaş kategorilerde Avrupanın önde gelen ülkelerinden biri. Bu oyuncular üst düzeye çıkamıyorsa bunda bir numaralı sorumlular da kulüplerdir. İnsanları bunu söylüyor diye gerçekçilikten uzak olmakla suçlamak daha büyük bir yanlış. Özellikle İstanbul takımları çok daha iyi altyapılara sahipken oyuncularına zerre şans tanımıyor. Batuhan Karadeniz'e ve Sercan Yıldırım'a bakın, farkı göreceksiniz. A milli takımda oynayan, ligde bir yarıda 8 gol atmış, Avrupanın en önemli santrafor adaylarından Batuhan Beşiktaş forvetinde bırakın ilk 11'i yedek için bile düşünülmüyor. Gazetelerde 7 milyon euro+Batuhan haberleri çıkıyor Sercan için. Aradaki ince çizgiyi görebiliyor muyuz? Oynatmak ya da oynatamamak, Sercan'la Batuhan'ın arasındaki tek fark bu. Bugün Bursaspor'da Batuhan, Beşiktaş'ta Sercan olsa 7 milyon+Sercan teklifini okuyor olacaktık, belki de daha fazlasını. Galatasaray'daki problem nitelikliden çok nicelik olarak fazla oyuncu çıkarması. Galatasaray'ın bir Batuhan'ı, bir Sercan'ı yok ama sakatlık belasından kurtulamasa da bir Semih Kaya'sı (ki mevkiisinden bağımsız olarak o jenerasyonun en önde gelen adamlarından biridir), Batuhan ve Sercan'ın arkasında oyun kurucu oynayan bir Emre Çolak'ı var. Müsade edelim de sezon boyunca 200-300 dakika bu çocuklar da şans bulsun. Altyapıdan Messi çıkacak diye beklersek daha çok bekleriz. Barcelona da Madrid de Messi çıksın diye beklemiyor zaten, Miguel Torres'e, Muniesa'ya şans veriyor mümkün olduğunca. Doğrusu varken doğrusunu savunmak gerek, gerçekleşip gerçekleşmemesi savunanın sorumluluğundaymış gibi davranmamalıyız.

Neyse, iyi gaza geldim. Şu Sercan-Batuhan meselesine değineyim ben blogda. :))

apaç dedi ki...

galatasaray altyapısında oynayan gençlerin iki hedefi var;

1- a takımla idmana çıkmak.

2- siyah mini cooper üzerinde fotoğraf çektirip, facebook profillerine koymak.

emre çolak'ı alır, diğerlerinin hepsinin-aydın yılmaz ve serkan kurtuluş da dahil- kıçına tekmeyi vururum.

sunshine dedi ki...

Gençler hata yaparız korkusuyla çok dikkatli oynadılar o yüzden gerçek performanslarını sergileyemediler.ilk maçtan hemen vurmaya başlamışsınız gene.
Sadece serdar eyilik iyi oynadı.Alparslan yerinde oynamamasına rağmen göze batmadı.En dikkat çeken nokta ise uğur un sakatlanmadan önceki noktaya gelmek için daha çok zamanının olduğunu görmemizdi. Stoper konusunda servet gitmeyecekse gökhan zan yanlış bir transfer.Bide yabancı bir stoperin adı geçiyor hakan baltayla 5 milli takım stoperi hakan solda bi tanesi defansta biri yabancı 3 tanesi yedek.Tam bir komedi olacak.
Altyapıya gelince bu çocukların çırpı gibi olmasının sebebi kulübün anlayışıdır.Herkes kendi kendine çalışmayacak sonuçta belli bir sistem dahilinde artırılacak fizik güçleri.Neresinden tutarsak suçlu kulüptür gene.
Arda ersun yanala rastlamasaydı o da anadolu kulüplerinde geziyor olurdu.Ardanın fiziği şimdi bile çok zayıf.
Maçtaki benim için en hoşnutsuzluk veren şey taraftarın adnan sezgine yaltaklanmasıydı.Hadi aleyhinde tezahurat yapmıyorsunuzda bari hiç bulaşmayın.

Yağız Gönüler dedi ki...

@apaç komik düşünüyorsun. ekmek parası denen hadise mini cooper zevkini aşar da geçer. geçici hevesler onlar.

bence çok sağlam adamlar var altyapıda. yani sağ bek olarak neill'a -ki sanmıyorum geleceğini- para basmak saçmalık. uğuru, erhanı, serkanı hatta sabrisi varken yabancıya gerek yok.

servet kalacaksa topal satilsin o boslugu biglia kapatabilir. servet gidecekse de alinacak adam coloccini olmali. arjantinli bir kalecinin önünde ilk senesinde bir arjantinli stoper moral verir.

dioxide dedi ki...

talimatlara göre reklamlar ne yazıkki numaranın üstünde.

Parma Maniac dedi ki...

Madde 7 - Formalarda bulundurulabilecek reklamlar

Formalarda ön yüz, sağ kol ve arka yüz üst kısımda futbolcu numaralarının üstünden başka bir yerde reklam bulundurulamaz.

Bunu okumuştum ben de evet ama yanlış okumuşum sanırım.. Buna göre hakikaten hazırlık maçındaki gibi olacak durum sanırım.. Yalnız sağ kol kısmı garip, sol kolda da reklam bulunduruluyor.. Burdan kuralı delip kabul etmesin kulüp, olmaz yahu öyle şey..

Adsız dedi ki...

Reklam işi kötü. Yıllardır almanya ligi seyredip "iyi ki bizde isim sırtta " derdim. Bundesliga yı geçtik sıra Ligue 1 de.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.