3 Tem 2009

Jack Wilshere


İngiliz futbolu dünyanın en kendine has, kendi dinamikleri içinde en çok şekil değiştiren, dünyanın geri kalanından tamamen ayrı olan bambaşka bir yeşil saha olgusu.. Buraya girenler kolay adapte olamıyor, buradan çıkıp dışarıya giden İngilizler farklı futbol iklimlerinde sudan çıkmış balığa dönüyorlar.. Dışarıya gidip başarılı olan İngiliz sayısı bir (ya da hadi iki olsun) elin parmaklarını zor geçiyor.. İçlerinde en büyük etkiyi yaratan adam David Beckham da moda ikonu olmasından dolayı "o da futbolcu mu ya" tavrıyla etiketleniyor.. Ki çok özel bir adam olduğunu ve bunları hak etmediğini burada yazmışımdır defalarca..

O ekolün en büyük özelliklerinden biri de yaratıcı oyuncu çıkarmaması.. Zira yaratıcılıkla alakası olmayan, tamamen mekanik bir lig EPL.. Yıllarca klasik 4-4-2'yle beslenmiş, bu sistemin gereği orta sahanın ortasında hem iyi basan, hem de hücuma destek vermeye çalışan tek tip oyuncularla oynamış, tamamen kanat oyuncuları ve kendine has İngiliz forvetlerinden beslenen bir ligdi Premier League.. Sir Alex'in üzerine Arsene Wenger'in Arsenal'e gelmesi bir şeyleri hareketlendirdi.. Uzun zaman boyunca full back'lerle, hücuma destek vermeden oynayan takımların topçuları Wenger'le birlikte açılmaya başladı.. Fransız ülke futboluna yaratıcı mekanikliği getirdi.. Oyun içinde birey birey olmasa da, sistemi mükemmelleştirerek yaratıcı hale getirmeye çalıştı.. Wenger-Ferguson kapışmasına ortadan dalan Jose Mourinho ise 4-3-3'ü EPL'nin kalbine soktu.. Benitez'in Pool'u bile bu sisteme karşı koyamadı.. Yıllarca 4-4-1-1'le buna benzeyen bir yapıyı kullanan Ferguson zaten yatkındı.. Wenger dirençli çıktı ama o bile bazı maçlarda bu taktiği denemeden duramadı..

Ülkenin son çıkardığı yaratıcı orta saha oyuncusu West Ham menşei olan Joe Cole.. Öncesinde ve sonrasında ise uzun boşluklar var Cole'un.. Onu da kenar topçusu yaptı Jose Mourinho zaten, EPL'nin merkez yaratıcılığa karşı yıllardan gelen büyük bir bağışıklığı var.. İşte o ekole hizmet edecek, muazzam bir çocuk geliyor Arsenal'in altyapısından.. İngiltere'nin köklü kulüplerinden Luton Town'un çocuk takımında futbola başlayıp 9 yaşında Arsenal'in altyapısına gelen bu genç korkunç bir potansiyel ve futbol profili sunuyor gelecek için.. Şu an için Arsenal'in ligde ve Avrupa'da en genç forma giyen oyuncusu olma özelliğini elinde tutuyor Jack.. Bugün Arsenal'le uzun dönemli bir kontrat imzalayarak geleceğini de garanti altına almayı başardı.. Cardiff City'den transfer edilen Aaron Ramsey'nin kontratını dün uzatmıştı Arsenal.. Jack Wilshere'a da bugün imzayı attırarak geleceği garanti altına almayı başardılar.. Ortada Ramsey, önünde Wilshere.. Arsenal'in 5-10 sene sonrasına dair en büyük umutları bu iki isme bağlanmış durumda.. Wenger imzadan oldukça mutlu.. Uzun dönemli kontrata kulüpte en çok sevinen isim belki de.. Wilshere'ın geçen sene genç takım, reserve ve A Takım'da yaptığı işleri müthiş buluyor ve onun gelişimine ve müthiş potansiyeline tanıklık etmenin muhteşemliğinden dem vuruyor.. U-16 ve U-18 takımlarında yaptıklarını anlatmaya kelimeler yetmiyor bu çocuğun.. Attığı goller, yaptığı asistler hep muazzam bir potansiyel ve teknik becerinin ürünleri.. Yaşı hala 17.. En geç 3 sene sonra A Takım'ın değişmez topçusu.. Gunners'ın geleceği ise Arsene Wenger'le birlikte emin ellerde olmaya devam ediyor Ada'da..

7 YORUM:

Protanopia dedi ki...

Arshavin le beraber başlasın o zaman yeni sisteme, Wilshere de veliahtı olur artık.

Adsız dedi ki...

ARTEST LAKERS'Ta!!

bRn dedi ki...

Wilshere veliaht olmaktan öteye gidecek, Ada futbolunun en iyisi olacak çok da içi boş bir düşünce olarak durmuyor.

Forma giyen en genç oyuncu ünvanını aynı sezon içinde Ramsey'den kaptı ki o Galli'de 17'sinde bi Championship takımının parçasıydı, FA Cup finali oynadı, Milli takıma yükseldi, yanılmıyorsam FB'ye gol attı :p . Birkaç sezon sonra Fabregas müthiş bir bedele satıldığında Henry'de olduğu gibi Wenger naaptın ya!! demeyeceğim...

Wilshere 16'sında Arsenal ile bütün turnuvalarda şans buldu, gol attı. Hazırlık maçları ve 1-2 kupa maçı derken izleme fırsatı buldum. Kaptığı toplar, sprintleri, asist ve c.sahası dışından şut denemeleri vs. ile kısa sürelerde de olsa gördüklerim Arsenal hücumunun aslarından biri gibi izlememi sağlamıştı.

Ramsey ve Wilshere'den önce Walcott var tabi, cocuk hala 20 yaşında! Ramsey gibi ilk pro sezonunu tamamladıktan sonra Arsenal'e alındı, bonuslarıyla birlikte herhalde Cristiano Ronaldo'nun United'a malolduğundan daha tuzluya gelmiştir. Soton'da olduğu gibi Arsenal'de de Milli takımda da en genç for... ünvanlarını toplamış, 17'sinde Arsenal'de hatırı sayılır oranda topa vurmuş, Dünya Kupası görmüş bi cocuk olmasına rağmen Wenger'in wonderkid'lerinin başında gelse de Ramsey ve özellikle Wilshere'nin geleceği daha bi parlak gibi geliyor bana.

Genç Arsenal dedi ki...

http://arsenalturkiye.blogspot.com/2009/05/arsenal-4-1-liverpool-fa-youth-cup.html

şu maçtaki oyununu izlerseniz ne kadar büyük bir oyuncu olacağını görürsünüz. böyle sürekli alttan geldiği sürece takımdan kimin gittiğinin hiçbir önemi yok. bu yüzden Wenger Knows diyoruz.

Hüseyin A. dedi ki...

Oğuzhan Özyakup'un takım arkadaşı :)

Hüseyin A. dedi ki...

Oğuzhan gibi geçtiğimiz sezonu 4 gol ile tamamladı.

Arsenal alt yapısında yılın futbolcusu seçildi Nisan 2008'de de ayın genc silahı 1 ay sonra da Oğguzhan ayın genc silahı ödülünü aldı Emre Abi,

Ayrıca Stoke macında attıgı gol alt yapıda yılın golü seçildi.

Doyumsuz yazına ve tespitlerine küçük bir ek abicim

tolga dedi ki...

o kadar emin ellerdeki arsenal son 5 senedir bir kupa bile alamadı(!)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.