24 Tem 2009

Galatasaray 2-0 Tobol


Maçı anlatan en iyi kare budur.. Öyle bir maç işte.. Düzenin dayatması, iklim ve doğa kanunları gereği ortaya koyamayacağın şeylerin sistemin işlememesi olarak yargılanması.. Yarın fasikül fasikül okursunuz..

Orta saha ve forvetin tamamının oynamadığı maçtan sonra sistemi işletmediler bizim burada.. Rıdvan Dilmen maçta ve maçtan sonra Galatasaray defansında sorun yok, orta sahada ve forvette büyük sorunlar var dedi.. Tam tersini söylüyorum.. Song ve Tomas'tan sonra, gidene kadar delirtse de Meira'dan sonra defansın göbeğini Servet'in yanında Zan, Aşık ve Güngör'e bırakmak çok büyük profil ve isim kaybı demek.. Daha da beteri Zan ve Servet ikilisinin direkt oynayacağı bir Galatasaray tandemi bu boy kısaltma işini yapamaz, yaparken de arkada çok açık verir.. Orta saha ve forvette sistemle ilgili bir geçiş sorunu olacağını sanmıyorum.. Zira değişen büyük bir sistem falan olmayacak Galatasaray'da geçen seneye göre.. Ama özellikle ileri üçlüyle ilgili yine rotasyon sorunları yaşanacak gibi duruyor şimdiden.. Nicelik yönünden eksiklik var Galatasaray'da, ilk 11'deki kalite fazlalığının yanında..

Arda ortada oynarsa Galatasaray defansif yönden büyük maçlarda çok sıkıntı yaşar geyiği vardı, hala çözebilmiş değilim ne olduğunu.. Serdar Eylik'in Emre Çolak PAF'a geri dönerken takımda kalması sürpriz ama ileri hattaki yedek eksikliğinin büyük bir sonucu.. Arda'nın orta üçlüde yer alacağı Serdar'ın A Takım'da kalışı ve bugünkü düzenle birlikte iyice kesinleşti.. Yapılacak tek transfer eğer savunma kısmına olmazsa, Galatasaray'ı büyük sorunlar bekler sezon içinde.. Bu maçlardan bağımsız yapılacak tek saptama budur an itibarıyla..

16 YORUM:

sunshine dedi ki...

Emre Güngör babalar gibi oynar defansta bana göre servetten bile iyidir kendisi.Ama fatih terimi guru zannedip servet-gökhan dan defans yapıyorlar.Korkarım fazla kalmadı en geç israilde elimizde patlayacaklar.İşallah turu harcamazlar.
Ben bu oyunu sistemin oturmamasına bağlıyorum.Yoksa keita falan gelince yada diğer eksikler hemen bi gömlek yukarı çıkmayacağız.

gica dedi ki...

parma ben emre güngör'ün servet'e daha iyi bir partner olacağını düşünüyorum. 2008'de geldiğinde çok iyi bir oyun sergilemişti. üstelik zan gibi dan dun toplara vuran bi oyuncu da değil. geçen sezon çok şanssızdı ama ben bu sezon oynarsa çok iyi olacağını düşünüyorum.

bu arada rıdvan ne kolpa adammışsın arkadaş.

sembolist dedi ki...

Gökhan Zan-Sabri-Yaser gibi sürekli kademe hatası yapan,topu kullanamayn oyunculardan derhal kurtlunmalı.Serdar Eyilik çok sakin paslaşma trafiğyle,bencil olmayan futbol felsefesiyle geleceğe dair önemli mesajlar verdi.Aydın Yılmaz balonuna göre çok çok üsütn bir futbolu görünümünde.Orta sahaya ve defansa birer tane 'topu kullanabilen' akıl futbolu oynayabilen oyunclular gerekiyor.Manisalı Sezer bunlardan birisi.(yabancı da olabilir)

Adsız dedi ki...

yahu birader hocamısın ? bir antrenörlük lisansın mı var senin ? nedir bu çok bilmiş havaları bu sistemde savunma büyük zaaf gösterirmiş. hayatında bir takım da sen bu sistemi mi uyguladın da bu kadar çok biliyorsun bu sistemi ve bu işi ? maçtan sonra Bülent Ünder ve Rıdvan ikisi de savunmanın toparlanması için orta sahanın alanı daraltmasıyla bu sorunun biteceğini belirttiler. senin bu ikisi kadar futbol bilgin varda söylemiyorsan kusura bakma.
Meira-Servet oluyor da Gökhan - Servet Fatih Terim ve Rijkaard'a göre oluyor da sen hangi bilginle bu ikisinin oynattığı adamlara laf edebilecek güveni buluyorsun ve bu kadar emin konuşuyorsun anlamadım gitti ya.
bu sistemi yalayıp yutmuş havalarından bir an önce kurtulman dileğiyle..

CaRtMaNtR dedi ki...

Orta saha için Manisasporlu Sezer alınabilse güzel bir alternatif olur. Onunla birlikte sağ bek oynayabilecek kaliteli bir yabancı stoperle transfer sezonu gönül rahatlığıyla kapatılabilir.

Adsız dedi ki...

4-3-3 bir sistem değil midir? Ben mi yanlış biliyorum acaba? Yanlış anlamayın, tamamen iyi niyetle soruyorum bu soruyu. Blogda da yazdım, benim bildiğim 4-3-3'te takım halinde savunma-hücum yapılır, klasik 10 numaraya bel bağlanmaz, bunun için de tüm oyuncuların sisteme uyması gerekir. Ve bunu yapabilmek için altyapıdan eğitim vermek gerekir. Herkes biliyor ki Barcelona böyle yapıyor; altyapıda ve A takımda oyun felsefesi tamamen aynı. Bunu Galatasaray'da uygulamak kolay değil, çok sabretmek lazım.

Siz Galatasaray'da sistemin değişmeyeceğini söylemişsiniz. Acaba sizi bunu söylemeye sevkeden nedir?

Unknown dedi ki...

galatasarayı baya azimli gördüm. Avrupa liginde yeni yeni duymaya başladığım bu dandik takımlar karşısında bence şansı oldukça yüksek. diğer maçları baya merak ediyorum öyle ki bu merak bana dsmart paketini bile aldırdı.

Parma Maniac dedi ki...

Burada Galatasaray Teknik Direktörü'ne ilk günden sallanmaz adsız, öyle bir yorumlama içine girdiysen yanlış en baştan söylüyorum.. Kaldı ki Rijkaard'ın Gökhan Zan'a kalması da kendi tercihi değildir.. Biraz yönetimin yanlış planlaması, biraz da değişen şartlar Servet'in yerine transfer edilen Gökhan Zan'ı Galatasaray'da onun partneri haline getirdi.. Rijkaard'ın seçimi değildi Zan.. Marseille'ye transfer yalan olunca da elde bir Zan'a verilen sağlam yıllık ücret ve Servet'ten elde edilemeyen gelir + onun yıllık ücretiyle stoper fazlalığı oluştu.. Servet gidince iyi bir yabancı defans alınacak, üstüne Zan-Güngör-Emre Aşık'la birlikte bir rotasyon oluşturulacaktı.. Servet kalınca elde patladı bu düşünce.. Ben de oraya bir transfer gerektiğini söylüyorum hala.. Zan ve Servet'le bu sistem olmaz gibi bir yorum da yazıda mevcut değil, belirttiğim şeyde sistem geçmedi bile..

Dediğim gibi, böyle eleştirilere, övgülere cevap veren yapıda bir insan değilim.. Hele böyle sen antrenör müsün ki, daha mı iyi bileceksin antrenör olan Rıdvan'dan diyenlerle hiç uğraşmıyorum.. Her zaman söylerim, ben yazarım, sen okursun ve hak verirsin ya da vermezsin.. İstersen böyle sen kimsin ki dersin.. İstemiyosan da hiç okumazsın.. Blog geçmişi belli, senin sorularının kısmi cevabı geçmişte yapılmış postlarda ve yorumlarda saklıdır.. Merak ediyorsan antrenör kurslarına sadece zevk ve merak için katıldım, aradığımı bulamayınca devam etmedim.. Oralarda öğrenilen şeyler değil bunlar, hiç olmadı.. Ha sen istediğin gibi düşünürsün.. Geçen sene 2 için önünde supporter kullanan takımlar için çok defansif bi sistem bu diyenler bu sene o iki için önüne Arda'yı koyunca bu sistem defansif arıza çıkartır diye yorum yapıp takım eleştirirler.. Sen onları dinlemeye devam edebilirsin.. Bir hafta önce defansta hiçbir sorun yok diyen adam 1 hafta sonra o sorunu görüp orta sahayla halledilir, önemli değil demiş.. Bu da bir gelişme mutlaka..

Sistemi yalayıp yutmuş tavırları falan da yok, onu da yanlış anlamışsın.. Daha o konuda tek yazı yazmadım, yazdıktan sonra hala öyle düşünüyorsan söylersin.. Sistemi yalayıp yutan adamları merak ediyorsan başka mecralarda Total Futbol'dan girip Cruyff ve Rinus Michels'ten çıkan, olayı daha Rijkaard işe başlamadan bitirenleri tavsiye edebilirim sana.. Benim öyle bir durumum yok şu anda.. Ben öngörüyü yapıyorum, zaman haklı çıkarır ya da çıkarmaz.. Bu işin zevki burdadır.. Antrenörlük kursu almayan adamın söyledikleri seni rahatsız ediyorsa da her hafta NTV'de o kursu alanları dinler, buraları okumazsın.. Gayet de güzel bir çözümdür bence..

Parma Maniac dedi ki...

Chao Grey, işte Rijkaard takımın başına geldiğinden beri yapılan bu geyikleri bu yüzden söylüyorum.. 4-3-3 farklı bir sistem değildir demedim ben.. Geçen seneki anlayış ve düzenden 'çok farklı' bir anlayışa geçmiyoruz, belirttiğim şey ısrarla bu.. 4-3-3 için yaptığın defans ve hücum birlikte yapılır, iyi oynamak için altyapıda eğitim vermek gerekir.. Bunların hepsi Rinus Michels geyiği yaparak Rijkaard üzerinden muhabbet çevirmeye çalışan adamların insanlara kazandırdığı ezberler.. Her sistemde savunma ve hücumu bir arada yapmaya çalışırsın.. İşin ütopyası budur.. Bahsettiğin şey Total Futbol anlayışı, ama o anlayışın 4-3-3'le en ufak bir alakası yok.. Total Futbol kavramı 4-4-1-1, 4-3-3, 4-4-2, 3-5-2 gibi sayısal kavramları içermez.. 4-3-3 için altyapıdan eğitim vermek gerekir deyişin de bu Hollanda sistemi, Barcelona altyapısı ve düzeni geyiklerinin bir sonucu.. Dünyada 4-3-3 oynayan tek takım Barcelona değil.. Bu sistemi de sadece Rijkaard kullanmıyor.. 4-3-3 şu anda dünyanın en moda, en kullanışlı, major takımlar tarafından en çok tercih edilen sistemi.. Başarı için de Barcelona gibi altyapıdan bir şeyleri öğretmek gerekmiyor.. Jose Mourinho Chelsea'ye gelip gayet toplama ve parayla kurulmuş bir takıma ilk senesinde şiir gibi 4-3-3'ü nasıl oynatmış? Benitez 4-3-3'le nasıl çok başarılı bir takım ortaya çıkarmış.. Altyapıya eğitim mi vermişler bu adamlar, 5 yıllık süre mi harcamışlar.. 4-3-3'le alakası olan bir şey değildir bu.. Mantalitedir.. Onun da o rakamlarla hiçbir ilgisi yoktur..

hadesperado dedi ki...

433, 443(!), 451 gibi düzenlerden ve sistemden bahsetmeden önce şunu biliyoruz ki; o sistemi iyi uygulayabilmek için futbol zekası ortalamanın üzerinde, oyunu kenar desteği olmadan okuyabilen, gerektiğinde farklı mevkilerde inisiyatif alabilen, pozisyon alma yeteneği olan futbolcular elzemdir...


bir örnek; Barça'yı izleyenler doğrulayacaktır, ortasaha ve forvetteki hiçbir oyuncu etrafına bakmadan pozisyon almaz, mutlaka sağa sola bakınıp öyle pas alışverişi yaparlar... altyapıdan beri bu uygulandığı için makineleşmişlerdir artık...

evet belki şu anda birçok oyuncu oluşturulmak istenen sisteme eklemlenme konusunda hazır görünmüyor fakat sabri, barış, gökhan zan gibiler bu konuda gelişme gösterecek tarzda oyuncular değil... en başta futbol zekaları nispeten zayıf, buna bağlı olarak pozisyon alma yetenekleri yok...

sırf kondisyonla olmuyor bu işler, bkz. barış. ilk tobol maçının devre arasından itibaren kesiği yedi.

Sabri'yi eleştirince kızıyorsunuz ama dün 19'luk Serdar ASY'de ilk kez resmi bir maça çıktı, kim diyebilir yılların(!) Sabri'sinden kötü olduğunu??? ve iddalıyım, Uğur'un yedeği Serdar bile olabilir ama Sabri olamaz. sırf Galatasaraylı, ölümüne taraftar tezlerinde inat etmeyin artık. tamam dün 20'de 1 isabet oranıyla(!) asist ortasını tutturdu, gol oldu... ama o kadar!

@adsız arkadaşa gelince, bülent ünder neyse de "şeytan" rıdvanın bugünkü müthiş(!) yazısını oku önce, sonra da ilk tobol maçındaki yorumlarını bul bir yerlerden mesela...

beyimiz, kaos futbolundan yeni çıkmış, yeni hocasıyla aşağı yukarı 1 aydır -o da yarım yamalak takımla- çalışabilmiş ekibi süper(!) ligde ilk üçe bile almıyor...

peki neye dayanarak?
tabii ki tarafsızlığına(!)

@parma, son yorumlarında birşey dikkatimi çekti.. Rinus Michels, Total Futbol geyiği(!) derken bu konuyla ilgili 3-4 tarih yazısı paylaşan M.Ş. GayınSin'i mi kastediyorsun anlamadım? eğer öyleyse bu görüşüne katılmıyorum.

Adsız dedi ki...

Lyon da 4-3-3 oynuyordu zamanında, hatırladım şimdi. Benim anlatmaya çalıştığım 4-3-3'ün Total Futbol'dan izler taşıdığı. Hatta Total Futbol'un ilkeleriyle çalışmıyor mu Barcelona'nın (Rijkaard'ın) 4-3-3'ü? Takım halinde x, y falan. Geçen seneki 4-2-3-1'de Lincoln'ün savunma yapmasına gerek yoktu, ki çok da savunma yapmazdı, pres ve defansif pozisyon alma anlamında söylüyorum. Ama yine de çok maç aldık Lincoln sayesinde. Werder Bremen de Diego'yu böyle kullandı. Benim söylemek istediğim, 4-3-3'ün 4-2-3-1'in tersine daha çok fedakarlık isteyen bir anlayış olduğu. 4-3-3'ten kastım bu; dünyada en çok sevilen 4-3-3 yani. Galatasaray'da değişen bu olmayacak mı?

sembolist dedi ki...

Adsız arkadaş,artık Fatih Terim'in yaptğı tercihlere itibar etmek,ya da bunu referans almak atmosferini Fatih Terim yaptğı kendi saçma tercihler yüzünden(Mehmet Topuzu en iyi zamanında kadroya almayıp Sabride ısrar etmesi,Fatih tekkeyi UEFA kupası kaldrdığı bir sezonda tek bir kez dahi milli takıma almaması,İbrahim Üzülmez-Sabri ısrarı,-Almanyadan yetieşn Türk gençelerinin milli takımı deği de Almanyayı seçmelerinin asıl nedeni de Hamit ve Yıldıraya takındığı önyargılı tavırdır- vs. vs..)yok etti..Nedir bu sendeki tahammülsüzlük?
Parma,4-3-3'ün 4-5-1 le yakın bir ilşkisi veya savunma noktasında aynılığı var mı?Mehmet Demirkol'un bunu ısrarla vurgulamasına anlam veremedim..
saygılar.

Parma Maniac dedi ki...

Chao Grey onu diyorum ben de.. 4-3-3 Total Futbol'dan izler taşımıyor.. Rijkaard 4-3-3'ü seçtiği için öyle düşünülüyor.. Zaman bulamadım bir türlü bununla ilgili yazacağım zaten ama 4-3-3'ün 4-4-1-1'den daha çok fedakarlık isteyen, daha zor uygulanan bir sistem olduğunu da düşünmüyorum.. Aksine, 4-3-3 hem en kullanışlı, hem de kolay uygulanabilir bir sistem olduğu için bu kadar revaçta bence..

hadesperado söylediğin mekanı bilmiyorum, yazdıklarını da okumadım.. Tek bir mekanı hedef alarak söylemedim zaten onu, daha genel kastetmiştim.. Medyada da, net alemlerinde de çok geyiği döndü, beni yeterince bıktırdı da.. Çoğunun boş muhabbetler olduğunu düşünüyorum..

Deniz dedi ki...

Merhaba,

"başka mecralarda Total Futbol'dan girip Cruyff ve Rinus Michels'ten çıkan, olayı daha Rijkaard işe başlamadan bitirenleri tavsiye edebilirim sana"

diyorsunuz da, ben bunlardan bahseden bloglari okurum, soyleyebilirim ki Rijkaard geldikten sonra onun yapacaklarina dair yazilarinda Rinus Michels'ten Cruyff'tan baslamayi yegleyen arkadaslar katiyen isi orada bitirmek gibi bir yone sapmiyorlar. Belki cok ustunkoru okudunuz o yazilari fakat Rijkaard ve Galatasaray icin yazarken Rinus Michels'ten bahsetme geregi duyanlar bilincli ya da bilincsiz sekilde Galatasaray'a hayal olabilecek bir gelecek yakistirmiyorlar. Yalnizca Rijkaard'dan konusurken 3 aylik TD eskilerinin, ilginc hesaplar pesine dusmus cahil TV/Gazete yorumcularinin yaptigi gibi Barcelona'nin o muhtesem yildizlarindan ya da kume dusen Rotterdam takimindan bahsetmek yerine, Rijkaard'in futbolu kimlerden ogrendigine deginerek, belki de Rijkaard'i bir vesile olarak kabul ederek Total Futbol ve Hollandalilarin sistemi uzerine gayet acik, tutarli ve kaliteli yazilar kaleme aliyorlar.

Blogunuzu takip eden biri olarak uzuldum yukarida yazdiginiz cumleye.

Deniz

Unknown dedi ki...

Sıradaki maç;

MACCABI NETANYA - GALATASARAY
30 Temmuz 19:30'da...

Başarılar dileriz.

Ömer Cankat Yüce dedi ki...

meiradan sonra emre güngör isim ve profil kaybıdır demişsin.futbol ne profille ne de isimle oynanıyor.dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sol beki carlos fenerbahçe savunmasının en gedik veren adamı olmazdı öyle olsa.emre güngör her bakımdan meiradan iyidir.sağlıklı bir emre tabii ki.savunmamızda sıkıntı yaşamayacağız inşallah.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.