10 Tem 2009

Arda Kaptan


Galatasaray Yönetimi'nin 2009/2010 sezonuna dair ilk büyük hatası.. Arda Turan seneye 10 numaranın ve kaptanlık pazu bandının sahibi..

Kaptanlık önemli bir olgu futbolda.. Buna dair görüşlerim de blog geçmişinde mevcut.. Yaşla, takımdaki eskilikle alakası olan bir şey değildir kaptanlık.. En eski diye o meziyetle alakası olmayan topçuların kaptan olması genelde Türkiye'ye özgü durumlardandır.. Nasıl son vuruşçular forvet oluyorsa, kaptan olmak için de belirli 1-2 özellik gerekir.. Arda Turan'ın kaptan olmasında hiçbir sorun yoktur normalde.. Sabri tamamen yukarıdaki durumdan ekmek yiyen, kaptanlığın yanından geçemeyecek bir futbol şahsiyetidir mesela.. Takımdaki diğer oyunculardan Emre Aşık zaten yedek, Ayhan Akman'ın da durumu belli değildir.. Ki büyük bir sorun olmamalı bu..

Fakat Arda'nın geçtiğimiz yıl, yönetime resmen posta koyan bir tavırla yaptığı açıklamadan sonra bu kulüpte en az 3-4 yıl daha kaptanlık pazubandının k'sini görmemesi gerekiyordu.. Yönetimler idari kararlar verirler, futbolcular da ona uyarlar.. 22 yaşındaki bir oyuncu, eğer o karara kameralar önünde posta koyma hakkını kendinde görüyorsa, bu onda bazı vasıfların daha oturmadığını gösterir.. Ki bu vasıflar kaptanlıkla fazlasıyla alakalı şeylerdir.. Yaklaşık 6 ay önce 22 yaşındaki oyuncusundan kameralar önünde ayar alan bir yönetim, eğer o oyuncuyu kısa bir süre sonra kaptanlığa getirip bunu da şov yapar gibi medyayla paylaşıyorsa, takım içindeki durumlardan hoşnut olmayan topçuların seslerini yükselterek bir şeyleri elde edebileceğini de kendiliğinden teyit etmiş olur.. 1905 yılında kurulan, böylesine müthiş bir camiaya yakışan bir yönetim tarzı da değildir bu.. Futbolcu egemenliğinin 2 sene öncesindeki başarısından sonra geçtiğimiz sene yaşananlar bu kadar ortadayken, Frank Rijkaard'ı başa getiren bir vizyonun yapacağı sezon başı hamlesi geçen sene o açıklamayı yapan Arda Turan'ı kaptanlığa getirmek olmamalıydı.. Bir ufak arıza daha bugün itibarıyla takım içinde oluşturulmuştur.. Yansımalarını ise gelecek dönemde göreceğiz..

17 YORUM:

bombe_ekran dedi ki...

güzel bi tespit olmuş tamamen katılıyorum ama taraftarın ve herkesin istediği gibi arda kaptan oldu ve umarım haklı çıkmazsın.yoksa cok büyük sorunlar ve daha uzun yazılar bizleri bekliyor demektir.

shallowen dedi ki...

bu yorumu tarafi belli bir takim basin organindan okusaydik normal derdik ama burdan okuyunca nasil yani dememek icten bile degil. onlar hallolmus cozulmus sorunlardir bunu kimsenin dert ettigini dusunmuyorum takim icinde boyle seyleri alevlendirende ariyorum butun kabahati. laissez faire laissez passer. biz oyuncularimiza sahip cikalim arkalarinda duralim ortaligi karistirmayalim

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Katılıyorum,hatta bu posta koyma hadisesine ek olarak Arda'nın kaptan olmak için yeterli olgunluğa sahip olmadığınıda düşünüyorum.Halihazırda yerine transfer yapılmazsa Ayhan'ın 11'de olacaktır muhtemelen,Ayhan kaptan kalmalıydı.Arda çok çok iyi bir oyuncu olabilir,ama şımarık ve fazla duygusal bir yapıya sahip gözlemlediğim kadarıyla.Geçen sene takım içi gruplaşmalarda rolü olduğunu tahmin ediyorum.Umarım bu pazubandı onu olgunlaştırır,bin kere düşünüp bir kere konuşan yada bir kere hareket eden bir adam haline getirir...

hadesperado dedi ki...

kaptanlık olayını, fazla büyütülmemesi gereken ama hep anlamsız bir aşırılıkta ciddiye alınan konular arasında görüyorum.

Rijkaard'ın bugün söylediği gibi "Takımın güvendiği bir kişi kaptan olacak." Sanırım takım arkadaşlarının ve camianın Arda hakkındaki güven unsuru fazlasıyla yeterlidir. tersi bir durumda @shallowen gibi düşünüyorum.
evet Arda'nın vakti zamanındaki açıklamaları yersizdi ama şimdi kaptan oldu diye ortalığı karıştırmaya gerek yok.

saygı ve selamlar.

Adsız dedi ki...

Arda'nın o zaman ki tepkisi kaptan olamadığına değil,Hertha Berlin maçında sahaya çıkan adamın kaptan olmasınaydı.Ki o tepkinin ne kadar haklı olduğunu Haldun Üstünel demeciyle açıkladı.O maçta yönetim Bu konuda hata yapmıştır ve hatasını kabul etmiştir.İlk fırsatta 22 yaşında o konuma gelmiş bir insana bok atmaya ne kadar bayılıyorsunuz valla.

Umarım çok başarılı olacaktır ve layıkıyla o görevi taşıyacaktır Arda Turan.

Hıncal Uluç'tan bile önce başladınız bazı şeylere.

dejavu dedi ki...

Bir yönetim hatası var bence de ama o hata bugün değil, Hamburg deplasmanında yapıldı. Gram haketmeyen birine verildi kaptanlık, adamı şimdi ara ki bulasın. Arda'nın oradaki çıkışı da doğru değildi tabii ki varsa bir olay Florya'da konuşulur, orada biterdi ama yine de masum karşılıyorum ben. Galatasaray'ın bütün kademelerinde top oynamış biri olarak sonuna kadar hakediyor bu kaptanlığı bence.

Bu tayfanın asıl kaptanı da Uğur'dur ayrıca ama ne yazık ki o sakatlık engelledi bunu..

uuuu dedi ki...

Arda'nın çıkışının Hertha maçı nedeniyle olduğu yorumuna bende katılıyorum. Ayrıca Arda'nın koyduğu tavırdan sonrada yönetim hiçte alttan almamıştır. Adnan Polat'ın "Florya'nın beş kapısı var" sözlerinin üstüne Arda'dan karşı bir cevap gelmediği gibi Galatasaray'dan ayrılmak istediğini belirten hiçbir açıklama gelmemiştir, performansı düşmemiştir, ücretinde zam istememiştir, 10 numaralı formayı giymekte herhangi bir talebi olmamıştır. Demek ki bu adamın Galatasaray'a olan bağlılığında bir samimiyetsizlik yoktur. Kaptanlık için başarılı olma, eski olma, devamlı oynama, kulüple bütünleşme gibi kriterleri sıraladığımızda Arda seçiminde hiçbir yanlış gözükmediği aşikar. Tereddütlü görülen nokta ise çok şımarık, çocuksu gibi yakıştırmalar. Ben bu yapılan yakıştırmaların yanlış olmadığını düşünsemde Arda'nın kaptanlığına engel oluşturacağını sanmıyorum. Bilakis saha içi ve saha dışı sorumluluğu onu daha çok işine konsantre edecektir. Hatta zaman içinde liderlik özelliğinin gelişimine katkısı olacaktır. Genç yaşta edineceği böylesi bir özelliği milli takımda da kullanılabilir. Kimse Kewell'ın şu anki hali gibi profesyonel doğmuyor. Zaman içinde gelişen bir hadise. Kişiliğine yönelik bir eleştirim yok, kaptanlığın hem beşeri hem futbolcu karakterini olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Bugünkü toplantıda da söyledikleri Arda'nın kaptanlık için doğru bir seçim olduğunun işareti. Takım içinde de herhangi bir huzursuzluk yaratacağını düşünmüyorum. Şikayeti olan varsa "Florya'nın beş kapısı var".

Ortega dedi ki...

Bazı Galatasaraylılarda çok ilginç bir refleks var. Galatasaray yönetimi, hocası, oyuncusu eleştirilemez gibi bir algılayış söz konusu. Hadi bu eleştiriyi Galatasaraylı olmayan biri yapınca hemen yaftayı yapıştırıyor bu abiler, "işte Fenerli medya" falan diye. Ama renkdaşlarından gelince bu eleştiriler afallıyorlar önce ama sonra o kişiye de yüklenmeye başlıyorlar.

Galatasaray'da yaşanan olaylar pek yüz üstüne çıkmaz, derinlerde bir yerlerde kalır hep diye bir düşünce vardır yıllardır. Sanırım ikincil olarak da bu durumu eklemeliyiz olaya. Galatasaray ait ne varsa, eleştirilemez. Eleştiren kişi Galatasaraylı olsa ve bunu Galatasaray'ın yararı için söylüyor olsa bile bu böyledir.

Unknown dedi ki...

Sana katılmıyorum Tardini. Güzel yaklaşmışsın olaya fakat asıl o açıklamayı yaptığı için kaptan olmalıydı bence. Sorumluluk aldığı için bazı değerlere sahip çıktığı için. Herşeyden önce doğru bildiğini söyleyebildiği için.

O gün, o açıklamayı yaptığında bende gereksiz olduğunu düşündüm. Hala daha düşünüyorum. Ama o açıklamayı yapabilecek, yaparken neye dayandığını söyleyebilecek biri kaptan olmalıydı. Sabri'de buna benzer bir şeyler söylemişti ama Arda kadar sözünün arkasında duramadı sanırım. Zaten saha için hareketlerinden, konuşmalarından pek kaptan olacak biri değil Sabri.

Neyse sonuç olarak bana göre çok iyi bir tercih oldu. 2-3 sene içinde Uğur'da 2. kaptanlığa getirilirse kaptanlık mevzusu daha 10 yıl açılmaz gibi geliyor bana.

Saygılar.

Adsız dedi ki...

İnşallah bu kaptanlık ve 10 numara probleme dönüşmez. Hagi'den sonra oldukça problem yarattı bu numara. Bekleyip göreceğiz. Haa yakıştı mı, yakıştı, ama...

bahtiyar dedi ki...

bende aynı görüşteyim kaptanlık ne yaşla ne de kaç sene oynadığınla ilgilidir, burada önemli olan kaptanlık yapabilecek olgunlukta olmak ve takım arkadaşlarını saha içinde ve dışında pozitif yönde etkileyebilmek. ben arda'nın en azından şimdilik o konumda olmadığını düşünüyorum. kewell bie daha mantıklı bir seçim olurdu bence.

Arkhe dedi ki...

Oyuncu ister ve istediğini alır. Oyuncuya dayalı düzen de devam eder..

zachpaulsen dedi ki...

arda'nın tepkisi Lincoln'e kaptanlığın verilmesi ile ilgiliydi. ve bunda da haklıydı. yanlışa ve haksızlığa karşı tepki koyması ne kadar da yürekli ve karakterli olduğunu gösterir bence. yönetim yaptığının saçma sapan bir iş olduğunu o zaman anladı.

arda kaptanlığı gayet güzel yürütür. hem futboluna hem de kişiliğine olumlu katkıları olacağını düşünyorum. bu takımın lideri Arda'dır. hem en iyi futbolcusu hem de en eski futbolcusu olarak

Liverbird dedi ki...

Tamamen katılıyorum. Burada Arda'nın kaptan olması ile Lincoln'ün Hertha maçına kaptan çıkması tamamen farklı şeylerdir.

Arda o demeci verirken haklı da olabilir haksız da bu ayrı bir tartışma konusudur, fakat bazı şeyler vardır ki sonuna kadar da haklı olsanız çıkıp basın önünde söylememeniz gerekir bu tip şeyleri.

Ne yani Lincoln o gün kaptan çıkmasaydı Arda bugün kaptan olmayacak mıydı olacağı varsa? Yine olacaktı. Yani bu iki olay farklı boyuttalar.

Aynı şekilde o gün Arda'nın söylediklerini Sabri söyleseydi, Arda'yı haklı adam ne güzel söyledi diyenler Sabri için neler diyecekti çok merak ediyorum.

Arda bazen çok güzel demeçler verse de (misal Saba Tümer'in programında söyledikleri) bazen hangi konular hakkında yorum yapmaması gerektiğini bilemiyor, Bülent hakkında söyledikleri gibi. O olgunluğa ulaşması için de bana kalırsa biraz daha zamanı var. Mesela ben Galatasaray Kaptanı'nın, Sami Yen'de Fenerbahçe maçı öncesi yumruk şov yaparken Volkanımsı bir zeka ile Fenerbahçe Tribünü'ne dönüp kol çakmasını yakıştıramıyorum.

Bence Ayhan bu takımda varken kaptan olarak kalmalıydı, hele de son 6 aylık süreçte hareketleri ve söylemleri ile ne kadar olgunlaştığını gösterdikten sonra. O'nun olmadığı maçlarda ise Arda çıkmalıydı.

Ayrıca şu noktayı da gözden kaçırmamamız gerekiyor. Zaten her gün hakkında haber yapılan, üzerine gidilen Arda, kaptanlığı sürecinde ufacık bir olaya bile karışsa neler yazılacaktır acaba?

Protanopia dedi ki...

Bence Ayhan birinci Arda ikinci kaptan olmalıydı.

Arda belki de asıl 22 yaşında o açıklamayı yapabildiği için kaptanlık vasfına bir derece sahiptir. Yönetim gelenekler doğrultusunda kaptan yapmamalı diyorsunuz ama o zaman yönetimin Lincoln'ü kaptan yapması Galatasaray geleneğine tamamen zıttı. O zaman beş kapısı var dediler sonra da ortam soğuyunca hatayı kabul ettiler demek ki.

Bu yönetim ilginç, önce hata yapıyor ama üzerinden zaman geçtikten sonra sessizce vazgeçiyor hatasından.

Adsız dedi ki...

yahu daha geleli 1 sene olmuuş kewell a kaptanlık verilsin diyenler hayatını galatasarayda geçirmiş adamın kaptan olmasından rahatsız olmuşlar.

arda'nın olgun olmadığını düşünmek bence bilgi eksikliğidir. dün kimsenin gstvdeki arda turan röpörtajını izlemediğini gösterir. o röpörtajı izleyen anlar. neyse

Adsız dedi ki...

http://www.galatasaray.org/galatasaraytv/roportaj/haber/4267.php , burdaki röpörtajı okuduktan sonra arda yeteri kadar olgun değil diye kim diyebilir

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.