21 May 2009

Fabio Cannavaro


Bugüne kadar izlediğim en büyük defans oyuncusudur Cannavaro.. Müthiş bir çeviklik, bir defans için 'tackle' becerisinden çok daha önemli olan pozisyon almada dünyadaki hiçbir oyuncunun göremediği doruk noktasına çıkması, müdahaleleri, pas kanallarına atılan topları kesişi, tandemin iki oyuncu tipini de rahatlıkla oynaması ve belki de en önemlisi, bu kadar üstün bir defans oyuncusunda haklı olarak bulunan büyük futbol balı.. Elbette burada mübalağa var, zira Cannavaro'nun oynadığı takımın kalesine çekilen şutların çok önemli bir bölümü bu adamın kıçına, başına çarparak tehlike yaratmaz.. Bunda da aslan payı müthiş pozisyon alma bilgisidir ama biraz yüzeysel bakıp esprili yaklaşmak gerekirse, işin içine futbol balını da rahatlıkla katabiliriz ki bundan sonuna kadar nasibini almış bir adamdır 'Büyük Kaptan'..

Napoli'de doğdu ve futbola orada başladı Canna.. 3 sene sonra geçtiği Parma'da en başarılı dönemini yaşadı.. 99'daki UEFA şampiyonluğunda Sensini'nin yönettiği defansta asker olarak müthiş iş yaptı, bekler Thuram ve Vanoli, kalede de Buffon'la Avrupa'nın en iyi defans hatlarından birini ortaya çıkardı.. 96/97'de Parma'nın ligi 2. bitirmesindeki en büyük etkenlerden biriydi.. Juventus'u son haftaya kadar zorladı Parma ama 2 puan farkla teslim etti şampiyonluğu.. Daha sonra mali sıkıntılar baş gösterdi, Parmalat skandalı patlamadan hemen önce gün geçtikçe eriyen kadroyla birlikte kariyerinin zirvesinde olan Cannavaro için de yola daha büyük bir kulüpte devam etme zamanı gelmişti.. Parma taraftarının büyük kaptanıydı o ama gidişine kimse kızamadı.. Çok yükseklerde olan potansiyelinin çaptan düşen Parma'ya fazla geldiğinin herkes farkındaydı.. Parma'daki son maçında gözyaşlardı vardı, müthiş bir şekilde uğurlandı Ennio Tardini'den Fabio.. Serie A'nın en nefret edilesi kulübü payesini gönül rahatlığıyla verdiğim Inter'e gidişi beni sonsuz üzmüştü.. 25 milyon euro'ya yakın para kazandı Parma Canna'dan.. Beklenen oldu ve orada fazla başarılı olamadı.. Arsenal'den Giuseppe Maezza'da 5 yedikleri maçta Thierry Henry tarafından düşürüldüğü durum anormal yaralamıştır beni.. Fazla diretmedi Inter'de ve Juventus'a geçti.. Juventus müthiş Parma dönemini iyi analiz etmişti.. Yanındaki Thuram'ı ve arkasındaki Buffon'u da transfer ettiler ve müthiş trio'yu tekrar kurdular.. Sonuç yine 2 şampiyonluk olarak geldi.. 2.si Juventus'un şikelerine kurban gitti ama gözümde hala şampiyonluktur o benim.. Hiçbir zaman temiz olmayan futbolun Juventus'un başına patlamasıdır 2005/2006 sezonu.. Ki hak ederler de aslında bunu.. Küme düşen takımda kalmadı tabii Canna.. Parma'yı Serie A'da bırakıp daha üstlere yelken açan adamın B'de 1 sene takılmasını beklemiyordu kimse.. Çıtayı bir üst kademe daha yükseltti.. Real'in son 7-8 yılında yaptığı en iyi transfer olarak La Liga'ya geçti.. Yıllarca sorunlu bir yapı gösteren defansın göbeğini bırakıp saçma sapan forvet ve supporter'ların peşinde koşan Real en sonunda gerçeği görüp tandemi de dünyanın en iyisiyle doldurmaya karar vermişti.. Sonuçlarını da alacaklardı tabii.. İlk 2 senesinde 2 La Liga'yı da orada bünyeye kattı kupa koleksiyoncusu.. Schuster'in tandeme güvenip orta göbeği boşlamasıyla çok zor anlar yaşadığı oldu, özellikle bu sene başında Schuster görevden ayrılana kadar paspasa döndü kimi maçlarda.. Ama hala dünyanın en kaliteli defanslarından biriydi o.. Lassana transferiyle biraz daha rahatlayan Real defansındaki Sensini'leşen general tavrıyla Ramos'un bütün maçları kazanmasında en büyük pay sahiplerinden biriydi Canna.. Kendisiyle birlikte ağırlaşan defansta 35 yaşında müthiş bir sezon daha geçirdi.. Sezon ortasında Marca'da yapılan Canna kalmalı mı sorusunda %52 gitsin oyu çıkaran Realliler sezon sonunda pişman oldular.. Arada yaşanan 2 Barca maçı içinse kutsal adamın da yapabileceği fazla bir şey yoktu..

Real'den ayrılacağı kesinleşti.. Napoli söylentileri çıktı.. Çıkar çıkmaz kendini bilmez Napoli Başkanı Aurelio De Laurentiis tarafından yalanlandı.. Napoli'nin 35 yaşındaki defanslarla işi olmazmış, öyle buyurdu İtalyan liginin 13.'sü.. Seneye 35 yaşında olmayan defanslarıyla nereye kadar çıkacaklarını göreceğiz.. Bu olay sonrası benim en büyük favorim lige yeniden dönen Parma'ydı.. Kariyerinin son 2-3 sezonunu en başarılı olduğu, zirveye çıktığı, ayrılırken bir gün tekrar döneceğim dediği takımda geçirmesi müthiş olacaktı.. Parma taraftarları da kendi aralarında böyle bir organizasyona kalkışmışlardı ama tabii kolay iş değildi.. Yönetimde gündeme gelmedi bile büyük ihtimalle.. Juventus talip oldu Canna'ya, taraftarın karşı olmasına rağmen işi nihayete erdirdiler.. 2009/2010'da son şampiyonluğunu yaşattığı Juve'de oynayacak Büyük Kaptan.. Taraftarlar sahaya çıkıp Zlatan'ın ayağındaki topu aldığı an unutacaklar tabii her şeyi.. Juventus eskiye dönmek istiyorsa böyle adamlara ihtiyacı çok fazla.. Futboldan çekilişi de şaşalı olacak gelmiş geçmiş en iyi defansımın.. Dikkatli izlemek gerekiyor seneye Juventus'u..

11 YORUM:

Liverbird dedi ki...

Yapma gözünü seveyim. Tamam 2006 öncesindeki Cannavaro için sonuna kadar haklısın ama dünya kupasından sonraki Cannavaro tek kelime ile rezaletti. Real'de yedirdiği gollerin haddi hesabı yok. Özellikle hızlı forvetler resmen madara etti.

Parma Maniac dedi ki...

Nasıl rezalet o ya? Takım 2 yıl üst üste şampiyon olmuş, o 2 yıl boyunca tandemin değişmez tek elemanıymış.. Gayet de sınırlarda gol yemişler 2 yıl boyunca.. Ben rezalet bir performans görmedim 2006 sonrasında.. Bu sezon başında Schuster'in takım savunmasını iyice boşlamasıyla çok aksamışlardır savunmada ama bunun da sorumlusu Canna değil.. Kaldı ki Ramos'un gelişinden sonraki Barca maçının arkasından 18 maçlık bir süreçte toplam 9 gol yediler sadece.. Orada da çok iyiydi Canna.. O 18 maçın dışında kalan 18 maçta yenen 38 golde de asıl sorumlu değildir.. Son 3 maçta zaten kaybolan motivasyon ve Barca maçının etkisiyle kabardı fatura, evet Schuster etkisiyle bu seneki performansı vasatın altındadır Canna'nın ama o kadar.. Sezon ortasında %52 gitmesini istiyordu, yaklaşık 2-3 hafta önce Aceto yine Marca'nın bütün Real oyuncuları üzerinde yaptığı anketi yayınladı.. Bu sefer de %83 kalsın dedi.. Ramos'un ve Lassana'nın gelişiyle sağlamlaşan takım savunmasıdır buna neden olan.. Canna da hala iyi topçudur..

ihk dedi ki...

canna'nın insan üstü özelliklerinden biri de sıçrama yeteneğidir. kısa boyuna rağmen hava toplarında da etkilidir.

turhanatakan dedi ki...

dünyada çok iyi stoperler var, bir de en iyiler var. kanımca cannavaro son 10 yılın bütününe bakıldığında en iyi stoperdir. bir savunma oyuncusu için en önemli özellik belirgin bir açığının olmamasıdır ki yazıda değinildiği gibi cannavaro bu tip stoperlerdendir. ayrıca eklemek isterim ki bir oyuncunun fiziki özelliklerini geliştirmek kolayken, hele ki savunmacılar daha öğrenmeye ve deneyime dayalıyken, pozisyon alma, konsantrasyon, sezgi, soğukkanlılık vs. gibi özelliklerin zamanla kazandırılması zordur. bazı oyuncular zamanla iyi defans yapılırlar, bazıları da ilk sahaya çıkışlarından -karakter olarak- ben savunmacıyım derler.

son olarak çok da haksızlık yapmayalım. her savunmacının berbat oynadığı maçlar olacaktır, hele ki kariyerinin sonlarında zorlanmaları dğaldır. ama uzun vadeye bakınca cannavaro'nun muhteşem bir oyuncu olduğunu görebiliriz.

Adsız dedi ki...

bence gelmiş geçmiş en iyi stoper ama dünya kupasından sonra bi düşüş yaşadığı gerçek

Houston dedi ki...

Abi yazı güzel de iki nokta alışkanlığı sende de başlamış yapma gözünü seveyim =) iki nokataları gördükçe konsantrasyonum bozuluyor....

Parma Maniac dedi ki...

Houston yeni başlayan bir şey değil o, blogun ilk yazısından itibaren var olan bir şey :)

dark knight dedi ki...

bende hayranım fabio ya ancak juve ye yakıştıramadım transferini. "bırakıp gideni geri almamalı" gibi bakıyorum biraz. napoli ya da parma olsaydı keşke..
carew dışında da perişan eden görmedim bu büyük adamı..

Adsız dedi ki...

eski juveyi ben cok ozledim ama canna gibi adamlarla olmaz bu is, 2006-07 senesinden beri berbat bir performans sergiliyor, isin dahada komigi 35 yasina gelmis adamlami eski gunlerine donecek juve :( interde tabi juve yokken rahat rahat kosturuyor italyada, milan zaten karsi koyamiyor, roma ebedi loser e kim kaldi? umudumuz parma seneye :)

Massimo dedi ki...

Canna iyidir hostur da 2006 senesinden itibaren bizim Norman Mapeza duzeyinde falan. Belini ceviremiyor, top kesemiyor, kosamiyor, ikili mucadeleye bile giremiyor artik. Oldukca kotu bir futbolcu suan da. Eskiden harikaydi o ayri.

ali ülger dedi ki...

massimo orhan cannavaroyu mapeza düzeyine indirgeyerek inanılmaz bir gaf yapmışsın. komik olmuş. cannavaronun şu hali bile türkiyedeki HER defans oyuncusundan en az bir gömlek üstündür. ha bir de bu adam benim gözümde gelmiş geçmiş en yakışıklı topçudur.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.