15 May 2009

,

Garanti NBA Skills Challenge


Her zaman söylediğim bir şeydir, eğer sporun sevilmesini istiyorsanız ülkede çocukları, gençleri, yaşlıları spor salonlarına, sahalara çekmelisiniz.. Bunu yaptığınız anda insanları spora güdülersiniz.. Reçete çok net ve tektir bu konuda.. Okumayı seven bir toplum değiliz.. En azından okumak için para vermek genetik kodlarımızda yok.. Bir ülkede çıkan bütün basketbol ve NBA dergileri bir bir kapanıyorsa, bunun tersi için çabalayan, o yayınevi, bu şirket diye koşturan insanlar hiçbir şey elde edemiyorsa, artık bunun üzerine düşünmek bile gerekmiyor.. Zira düşüncelerin arkasında hep aynı ve pis bir gerçek dikiliyor insanın karşısına.. Bu duruma yapılabilecek tek şey üzülmek.. Ülkenin genç nüfusunu spora kanalize etmenin tek yolu onları bu işin yapıldığı yerlere çekmek.. Bu konuda da maalesef fazla gerideyiz.. İstanbul gibi bir metropola sahip bir ülkede bile bu işler yeteri kadar olmuyorsa burada yazmanın bile anlamı sorgulanmalı aslında.. Spor yapmadan insanlar sporu takip edebilir, bu işin büyük fanatiği olabilirler.. Yazabilirler de hatta.. Fiziksel durumu müsait değildir, sağlığı yeteri kadar el vermiyordur.. Ama bunun dışında basketbolu, futbolu sevip, dünya basınından takip edip, bloglara değer vererek buralara girip okuyan insanlar potansiyellerini sadece oturma üzerinden değerlendiriyorlarsa orada sorun vardır.. Bunu yapan insan adedinin fazlalaştığı ülkeler de "spor ülkesi" etiketini asla yapıştıramazlar üzerlerine.. Şu anda bizim içinde bulunduğumuz, çok daha uzun süre de bulunacağımızı düşündüğüm durumda olduğu gibi..

İşte bu organizasyonlar bu yüzden önemli.. Garanti 2 yıldır NBA skills challenge'ın Türkiye ayağını üstleniyor.. 13-18 yaş grupları arasındaki gençlere basketbolun fundamental'ı üzerine potansiyellerini video aracılığıyla tüm Türkiye'ye kanıtlama şansı veriyorlar.. Basketbola dair yeteneğiniz her neyse, bunu videoda gösterip http://www.nba-garanti.com/ adresine yüklüyorsunuz.. Kullanıcıların oylarıyla ilk 100'e giren şanslı ve yetenekli oyuncular arasından bir jürinin 19-21 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak büyük finalde yarışması üzerine 30 kişiyi seçmesiyle de asıl serüven başlıyor.. Haziran'daki büyük yarışmada kendilerini NBA'in önemli isimlerine beğendirmeye çalışan talihli 4 genç Orlando'da düzenlenecek basketbol kampına katılacak..

Hadise fazlasıyla önemli ve gençleri harekete geçirecek cinsten.. İzmir'deyken ve altyapılarda basketbol oynarken o dönemlerde yapılan Streetball ve Blacktop gibi organizasyonların gençleri, altyapı camiasını nasıl birbirine kenetlediğini anlatmam mümkün değil.. Basketbola dair en güzel 4-5 anımdan biri İzmir Atatürk Kapalı Spor Salonu'nun önünde yapılan Streetball turnuvalarından biridir mesela.. Turnuvalara başvurma, son bir hafta içindeki hazırlık dönemi, hafta sonu turnuva heyecanı, sonrasında bitmek bilmeyen muhabbetlerle genç ve çocukların yaklaşık 20 gününü tamamen basketbol içinde geçirmesini sağlar ve büyük bir misyon üstlenirdi bu tarz turnuvalar.. Ne yazık ki bitti, ne yazık ki artık tekrarlanmıyor.. Bu turnuvalarla sadece işin artistik yönünü gösteren freestyle turnuvaların bileşimi gibi duran Garanti NBA Skills Challenge bu açıdan oldukça önemli bence.. İnsanları basketbola nasıl heveslendirdiğini gördüğüm sokak basketbolu turnuvalarından sonra benzer bir misyonu üstlenecek, belki 3, belki 10, belki de 50 çocuğa bu iş için artılar katacak bu tip organizasyonların çoğalması ülke sporu için fazlasıyla gerekli.. Peki bu videoların hazırlanması sırasında istediklerini bir türlü gerçekleştiremeyen gençlerin hayal kırıklığıyla oyundan soğumaları mümkün değil mi? Böyle bir soru gelebilir.. Uzun süre basketbol oynamış, hala da zevk için oynamaya devam eden bir abileri olarak onlara şu tavsiyeyi yapabilirim: Çok büyük hayal kırıklıkları yaşamadan hiçbir sporda başarılı olmak, oyunu geliştirmek mümkün değil.. Büyük başarılar her zaman büyük hayal kırıklıklarından doğar.. Ve şu anda hayranlıkla izlediğiniz bütün basketbolcular hayatlarının bir döneminde "Ben bu işi sanırım beceremeyeceğim." demiştir.. Bunu bilmek sporun ilk şartlarından biri..

Adresi tekrar verelim: http://www.nba-garanti.com/

Katılmayı düşünmüyorsanız bile gençleri izleyip hakkaniyetli bir oylamayla yapılan işi destekleyebilirsiniz.. Kendi adıma bir ricam da vardır Garanti'den.. Basketbolun takım olgusuyla hareket edilen turnuvalarına da eğilmeleri en büyük dileğimdir.. Bireysel hareket dışında takım olmanın nasıl bir şey olduğunu gençlere gösteren tek pota turnuvalarını çoğalarak görmek istiyoruz Türkiye'de..

Yarışma başlangıcı: 6 Mayıs

Street filming: 16-17 Mayıs Caddebostan, 23-24 Mayıs İzmir Bostanlı

Son katılım tarihi: 31 Mayıs

İstanbul kampı: 19-21 Haziran Darüşşafaka

Orlando kampı: 3-7 Ağustos

http://tr.netlog.com/garantinba

http://www.myspace.com/garantinba

http://www.facebook.com/pages/Garanti-Skills-Challenge/73852529718

http://garantinba.hi5.com


http://www.dailymotion.com/garantinba

0 YORUM:

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.