12 May 2009

AA & CR7


Andrei Arshavin sol açıkta mutsuz.. Bugün bir açıklama daha gelmiş kendisinden konuyla ilgili.. Bu bölgede oynaması nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığı, gelmeden önce Wenger'le bu konuyu konuşmadığını ortaya koyuyor bence.. Daha Arsenal'e transferi kesinlik kazanmadan Arshavin'in sol kenardan ters ayaklı oyuncu olarak Wenger tarafından kullanılacağını yazmıştım.. Arsene Wenger'in Arsenal'inde işler böyle yürür zira.. Kullandığı açıklardan en az birinin mutlaka ters ayaklı olup içeri kat ederek oynamasını ister Wenger.. Göreve geldiğinden beri de seçimleri bu yöndedir.. 97-00 arası Marc Overmars, 00-06 arası Robert Pires, 2006 sonrası oynadığı dönemlerde Tomas Rosicky, geçen yaz takıma katılan Samir Nasri ve son olarak Arshavin.. Arada transferi konuşulan ve hatta Londra'ya denenmek için davet edilen Bulgar genç Nikolay Dimitrov'un, herkesin iş artık bitti dediği anda ülkesine geri dönmesi ve Wenger'den son vetoyu yemesi de genç topçunun solak olması nedeniyle buna yorulmuş ve İngiltere'de çeşitli esprilere neden olmuştur hatta..

Kişisel kanaatim Arshavin ve Arsenal için onun sol açıkta oynamasının en hayırlı seçim olduğudur.. En azından şu andaki kadro yapısı itibarıyla.. Aklın yolunu uyguluyor Wenger.. Bu sene böyle geçecek.. Seneye takımın sisteminin ne olacağı ve yapılacak transferler şekillendirir Arshavin'in nerede oynayacağını.. Pozisyonunda çok mutsuz olan bir oyuncuyla ya konuşup ikna etmek, ya da yerini değiştirmek gerek.. Geldikten 10 gün sonra ömür boyu Arsenal'deyim diyen adamın ısrarla sol açıkta mutsuz olduğunu açıklaması da biraz rahat olduğunu gösteriyor.. Tabii Anfield'da atılan 4 gol, gelir gelmez ligde gösterilen çıkış, Wenger tarafından geçen hafta kendisine kaptanlığın verilmesi ve bunu hak ettiğinin söylenmesi elini güçlendirdi Rus'un.. Yoksa bu kadar çabuk dile getirilebilecek şeyler değil bunlar..

Arsenal'in artık klasik sistemini bırakıp, Pool ve Chelsea'nin sıklıkla uyguladığı, Ferguson'un zaten yıllardır klasik 4-4-1-1'iyle göz kırptığı, futbolun kült sistemi 4-3-3'e geçmesi gerekiyor bana kalırsa.. Böyle bir durumda da Adebayor sağdan Walcott ve soldan da Arshavin'le desteklenir.. Bu tarz bir yapıda biraz daha forvete yakın ve onu tamamlayan bir yapı gösterecek Arshavin'in sol açık nedeniyle kafam karışıyor açıklamaları rafa kalkar diye düşünüyorum.. Uygun yapının bu olduğunu düşünüyorum.. Ama klasik 4-4-2'sine devam edecekse Wenger, Adebayor'un yanında Van Persie-Eduardo ya da yeni transfer seçimindense sol açığa iyi bir transfer yapıp Adebayor'u Arshavin'le support ettirmesi akla en yakın tercih olur.. Walcott her türlü sağda tek seçim gibi görünüyor, buraya zaman zaman kayabilecek Van Persie'yle beraber.. Bunun üzerinden bir sağ açık ve 3 içle oynanması durumunda 1 ya da 2 iyi orta saha oyuncusunun alınması da farz gibi duruyor Arsenal'de..


City maçında oyundan alınan Ronaldo'nun yaptığı hareketler malum.. Maçtan sonra açıklama yapan Sir'ün açıklamaları da bazılarına ders olacak cinsten.. Ama iş işten geçti tabii.. 1 sene harcandıktan sonra aldığın ders ancak yararsa kendi gelişimine yarar.. Olan kulüplere oluyor bu çaylaklıklarda.. Çok kritik maçlar öncesinde Ronaldo hangi oynamama cezasıyla(!) adam edilecek onu da beraber izleyeceğiz.. Konu o değil aslında.. United'ın 2000 döneminde en önemli oyuncularından biri olan Dwight Yorke uyarmış Ronaldo'yu.. Eğer bir problemin varsa hocayla, Sir'ü milyonların önüne atan davranışlarla değil de, maçtan sonra ofisine giderek özel olarak konuş bunu demiş.. Ayrıca sen ne yaparsan yap, bütün United taraftarı senin yanında değil, 25 yıla yakın süredir bu kulüpte görev yapan Sir'ün yanında olur diye eklemiş.. Haklı Yorke.. Doğru değil Ronaldo'nun yaptığı ama ancak böyle uyarılarla geçilecek, her takımda yaşanan, sıradan bir sorun bu.. Kiminin senesine mal oluyor, kiminde de kulübün eskileri ayarı veriyor, zaman geçip gidiyor böyle.. İnsanın da içinin acıdığıyla kalıyor..

12 YORUM:

Adsız dedi ki...

Wenger alsın Ardayı ters ayaklı sol kanat oyuncusu işte.

Arda'da kurtulur güzide basınımızda.

Adsız dedi ki...

yahu ferguson yıllardır 2 forvet oynar,Cole-Yorke(Sheringham) ikilisinden beri gelen birşey bu.4-4-1-1'de neyin nesi Ferguson için.Bu senede TEvez-Rooney , Tevez-Berbatov,Berbatov-Ronaldo,Berbatov-Rooney.Ama son zamanlarda Rooney'i sola alıp ileri ucu Ronaldo-Berbatov veya Tevez(Macheda)-Bervatov ile çoklukla 2 forvet oynamıştır.Sanırım pek izlemiyorsun United maçı.

Adsız dedi ki...

Emre abi; varsa elinde link verebilir misin? İzlemedim ben bahsettiğin hadiseyi.

phildayı

Genç Arsenal dedi ki...

valla Arshavin'in çok konuşması sonunu hazırlıyor bence. arsenal'den giden oyunculara bakarsanız hepsi kendisini wengerin yerine koyup ben olmazsam takım olmaz gibi tavır içindelerdi. kim ben takımın herşeyiyim dedi gönderildi. bence arshavin'in de aklını başına toplayıp görevini yapması lazım. geçen günde zhirkov transfer edilmeli diye konuşmuş. çok fazla karışıyor wengerin işine. sonu pek hayırlı değil. 3 aylık adamın bu kadar söz etmeye hakkı yok diye düşünüyorum ben.

alex semih dedi ki...

arda bu haliyle 45 dakika oynar ingilterede. devre arası yıkılır kalır soyunma odasında. 2. yarıya çıkamaz..

arsavin forvet oynamıyormuydu euro2008. de pavluçenkonun yanında supporter olarak. adebayor ile iyi olurlar.

Parma Maniac dedi ki...

adsız bahsettiğin Cole - Yorke ikilisini klasik bir forvet çifti olarak görmem ben.. Yorke orta saha geçmişi olan bir oyuncuydu ve daima Cole'un bir kademe gerisinde oynayıp forvet bağlantısını ortadan kuran adam olurdu.. Ki onun dışında Sir'ün sisteminde iç oynadığı bile görülmüştür.. Alex Ferguson forvet çiftlerinden birini mutlaka orta saha ya da açık profili sunabilen oyunculardan biri olarak seçer.. (Orta saha görevi gören Dwight Yorke, Alan Smith, Wayne Rooney, sağ açık olarak zaman zaman tercih ettiği Solskjaer) United kariyerinin başında 4-4-1-1'le başlamış, daha sonra Mark Hughes ve Brian McClair ikilisiyle klasik 4-4-2 oynamış (ki Hughes-McClair ikilisini de forvet ve onu support eden bir çift olarak, 4-4-1-1 türevinin sahaya yansıması olarak gören insanlar vardır ama ben çok katılmam), ama özellikle bahsettiğin Cole - Yorke döneminden sonra, Paul Scholes'un rolünün takımda oturmasıyla -ki 98/99 dönemine denk gelir- United kariyerinin ikinci yarısında baskın sistem olarak 4-4-1-1'i kullanır.. Doğrudur Tevez'in gelmesiyle geçen sene uzun aradan sonra kesin olarak klasik 4-4-2'ye dönüldü ve bunun da blogda konusu geçmiştir.. Ama geçen sene bile zorluk derecesi yüksek birçok maça eski sistemiyle çıktı.. 2000 sonrası net bilinen bir şeydir Sir'ün 4-4-1-1 tercihi.. Scholes'da United kariyerinin yarısına yakınını forvet arkası olarak oynamıştır ki özelliği budur.. Genç takımdaki forvet özelliğini güç ve savunmayla birleştirip bu çift yönlü topçuların ilk örneklerinden birini sunar.. 2001/2002 gibi tam anlamıyla 4-4-1-1'de forvet arkası gibi oynamaya başladı.. Ve o dönemde 2-3 yıl boyunca en çok gol atan ikinci oyuncu oldu United'da..

Phildayı bi video vardı youtube'ta ama baktım silinmiş.. Artık maç görüntülerini bulmak zor özellikle EPL'de..

Sir Douglas McGiven dedi ki...

bu ronaldo uslanmayacak. adam olup kalmasından yanayım ama adam olmayacak izlenimi vermesinden ötürü gitmesi taraftarıyım. tabi ki sir'ün yanında olunacak. -çok afedersin- kıçı boklu bir ronaldo'yu tercih etmek koskoca sir'e kimse. beckham da gitti bu takımdan, koydu ama alışıldı nihayetinde. ronaldo da unutulur, yerini biri doldurur.

Adsız dedi ki...

vay bee manuda 4-4-1-1 oynuyomus ya :P bi yasima daha girdim

Redman dedi ki...

Cok guzel analiz. Arshavin'in Wenger'in sisteminde ideal yerinin sol supporter oldugu konusunda da kesinlikle hemfikiriz.

Ancak bu seneki denemeden sonra Arsenal'in onumuzdeki yil 4-3-3'u fazla uygulayacagini sanmiyorum. Sebebi de Fabregas'in orta uclunun onunde gerekli performansi sergileyememis olmasi. Daha geride, kaleden biraz daha uzakta cok daha rahat oynuyor Ispanyol.

Boyle olunca Arshavin'in Adebayor'un arkasinda yer alacagi kanatlarda da Walcott ile Nasri'nin oynadigi 4-2-3-1 daha uygun olabilir mevcut oyuncu kadrosuna.

Ancak hersey bir yana yapacaklari ilk sey ise cok iyi bir stoper ve iyi bir defansif ortasaha almak olmali. Keza Djourou, Song, ve Diaby beklenen gelismeyi gosteremediler bence.

Adsız dedi ki...

Neye dayanarak Arda'nın 45 dakikada kesileceğini iddia ediyorsun ki?

Arda'nın 90 dakika verimli oynadığı ligimizde epl'de bu yüzden tutunamayan Kewell 60'da bitiyor. Eğer bahsettiğin gibi kondisyon farkı varsa, UEFA'da ki ingiliz takımlarınında diğer takımlara her maç 5-6 sallamaları lazım.

Bordeux maçında 'canlı' izledi bu gözler Arda'yı. Defans yapmıyor, kesiliyor diyenlere cevabı diyorum.

Nasri'nin oynadığı takımda Arda hayli hayli oynar ayrıca.

İsmail Şayan dedi ki...

Filmi biraz daha geriye sarıp Cantona'nın yanındaki çakılı forveti de söyleyin ki Sir'ün oyun anlayışı hakkındaki bilgilerime yepisyeni açılımlar gelsin diyorum 1 değil 2 konusunda ısrarcı olan arkadaşlara. Acaip bir aydınlanma ihtiyacım var da bu günlerde...

Adsız dedi ki...

@alex semih

arda 45 dakika falan oynamaz.en az 80 dakikayı rahat çıkartır.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.