18 Şub 2009

,

Bordeaux 0-0 Galatasaray


Maç öncesi açıklanan kadro sabit bir 3'lüyle sahaya çıkılacağını net belli etmişti.. Galatasaray bu sene kalkıştığı 3'lü savunma denemelerinin çoğunu 4'lüyle dönüşümlü olarak kullandı.. Mecburiyet nedeniyle oluşturulan bu yeni sistem, yine mecburiyet nedeniyle klasik 3'lüye döndü bugün.. Yarın 2 kritik adam daha sakatlanırsa ortaya neler çıkacak merak ediyorum.. Kaydırmalı dediğimiz dönüşümlü savunma için stoper özelliği olan bir bekin varlığı bu sistemin işlerliği için en büyük şart.. Terim zamanında bazen Hakan Ünsal, çoğunlukla Fatih Akyel-Capone üzerinden bu çok daha opsiyonlu bir şekilde sahaya yansıyordu.. 2009'un Galatasaray'ında elde bir tek Balta var ve onun da yokluğu klasik 3'lüyü mecburiyete çevirdi.. Volkan ve Sabri'li bomba 4'lü defansı seçeneklerden saymıyorum zira..

Sistem üzerindeki 10 oyuncu üzerine sağ tarafa ekstra güç olarak yerleştirilen Kewell'a rağmen Galatasaray'ın bütün pozisyonlarını sağdan vermesi de başlama düdüğünün öncesinden itibaren beklediğim bir şeydi.. Arda'nın sol kanatta son 1 yıl içinde geliştirdiği savunma özelliği, çokça eleştirdiğimiz genç oyuncu için takdir edilmesi gereken en önemli hadise.. Barış'tan da, Sabri'den de daha iyi savunuyor tek başına kaldığı kulvarını.. Barış-Sabri tercihi bence yanlıştı ama son haftalarda artan Sabri eleştirileri ve Galatasaray'ın düzenli olarak sağ kanattan yediği goller böyle bir değişime neden oldu muhtemelen.. İlk yarıdaki ilk 10 dakika dışında tamamen dengede bir oyun vardı sahada.. Harry Kewell'ın ilk maçında girdiği pozisyon da adamın futbol beyninin bir göstergesi.. Onu Galatasaray'da berbat fizik gücüne rağmen çok değerli hale sokan durum bu şekilde açıktan gelerek girdiği çok net pozisyonlar.. Bundan sonra oynamaya devam ettikçe de Galatasaray'a kattığı en büyük artı değer olmaya devam edecek bunlar..


İkinci yarının başında Milan Baros'un çıkmasıyla birlikte Michael Skibbe için önemli laflar hazırlamıştım ama maç sonunda sakatlık açıklaması geldi ve denecek bir şey kalmadı.. İkinci yarı Placente'nin çıkışları, stoperlerin orta sahaya yaklaşması, maçın Galatasaray yarı sahasına yıkılması tamamen ilk yarının en iyi oyuncusu Baros'un oyundan çıkışının oyun sahasına yansıması.. Milan Baros için savunmacı bir forvet demek çok zor ama defansın üzerine yaptığı düzenli koşuların savunma bloğunun çıkışını ve oyuna katılımını engellediğini de görmemek imkansız.. Bu yönüyle de Galatasaray'ın takım savunmasına büyük katkı yapıyor.. Üst üste 5 maç gol atamayan, sahada form durumu dibe vuran Hakan Sukur'un Terim tarafından her maç 90 dakika oyunda tutulmasının nedenlerinden en büyüğü de savunmayı çıkarmamasıydı zaten.. Günümüz forvetini sıradan forvetten çıkarıp iyi forvet yapan belirleyici özelliklerden biri bu.. Baros sahada sağlıklı bir şekilde kalmayı başarsa ikinci yarı çok net pozisyonlar bulabilirdi Galatasaray ama Shabani Nonda'yla mümkün olmadı bu..

Arda, Baros, Topal, özellikle de ikinci yarıda Meira ve Servet sahanın en iyileriydi.. Emre Aşık fahiş hata yapmadığı maçta son 10 dakika içindeki Bordeaux baskısında saçma sapan 2 faulle rakibe duran top kazandırmasıyla kısmen çıldırttı ama fena iş yapmadı maç boyunca.. Barış sağ tarafta yapabileceğinin maksimumunu yaptı.. Lincoln ruhen sahada değildi.. İkinci yarıda rakibe önemli bir pozisyon vermeden alınabilecek en iyi sonuçlardan biri alındı.. Bordeaux Sami Yen'de gol bulmakta çok zorlanacak bir takım değil.. Galatasaray için turun anahtarı 2 golden geçer..

Tamamen profili nedeniyle benim de zaman zaman eleştirdiğim Hakan Balta'nın değeri son 2 haftada biraz daha anlaşılmıştır.. Antalya ve Bordeaux maçlarının en önemli göstergelerinden biri de budur..

Edit: Tur geçilirse rakip Hamburg.. Hollanda'dan 3 golle dönüyorlar.. CSKA sanıyorum ki özellikle ilk yarıda iyi top oynamış Villa deplasmanında.. Zico'yu da takip etmek gerekiyor orada.. 1-1'lik skor bu seneki Villa'yı göz önünde bulundurunca mükemmel skor CSKA için.. Köy takımı Kharkiv deplasmanda Sampdoria'yı da hacamat etti.. Kasaba takımlığına terfi etmeliler artık bence..

24 YORUM:

Unknown dedi ki...

Devre arasında ben de Skibbe'ye laflar hazırlamıştım ama onun bile bu kadar saçmalayacağını düşünmek istemedim. O lanet çarpışma pozisyonunda hem alakasız bir kart yedik hem de 2. devre heba oldu desek yeridir. Nonda özellikle bu tip baskı yediğimiz maçlarda al gülüm ver gülümden başka hiçbir işe yaramıyor ne yazık ki.

Rövanşta ben bir gol buluruz kesin diyorum. Dediğin gibi bir tane de yiyebiliriz, 2.yi bulur muyuz ona bakacağız artık.

Adsız dedi ki...

gourcuff fosmuş ya.. bir de spikerin dediğine göre milana geri dönmek istiyormuş. bu halde o milanda nasıl oynayacak ?...

orhun

apaç dedi ki...

lucescu'nun yasin'li, tayfur'lu, guinti'li beşiktaş'ı gibi oynadık.

az, öz ve dengeli.

genel anlamda beğendim ben. sabri biraz daha erken girebilirdi yalnız.

0-0 lık skor her dem pis bir skor olmuştur. ben de gol yemeden bu bordeux serisini bitirmeyeceğimizi düşündüğümden, sami yen'de en az 2 gol gerekir diyenlerdenim.

elimizde mehmet yıldız'ı geçtim, de nigris ya da veysel cihan olsaydı belki 2'leriz derdim; ama baros'lu, nonda'lı, karan'sız forvet hattıyla bu çok zor diyorum.

Adsız dedi ki...

emre aşık ı nasıl buldun parma. ayrı bir parantez açmak gerekiyor sanırım. tıpkı mehmet toplal gibi..

Adsız dedi ki...

Sami Yen'de işimiz kolay değil, barış-topal ikilisine yine çok iş düşecek. Bordeaux dikine iyi oynuyor.Bordeaux için uefa kupasının ligden önemsiz olmadığını görmüş olduk. Umarım bir sakatlık çıkmaz haftaya.
Köy takımınında tek gollerle çok can yakacağı belli, muhtemel Valencia eşleşmesini geçerlerse kent takımı olurlar.

Parma Maniac dedi ki...

Yazdığım gibi adsız, sadece yaptığı fauller rahatsız etti.. Onun dışında iyi tamamladığını düşünüyorum Servet'le Meira'yı.. Bu yaşta, böyle bir veterana sahip olmak çok önemli.. Çok da iyi bir Galatasaraylı.. Saygımız sonsuz kendisine..

Adsız dedi ki...

Kasaba takımlığına terfi etmeliler artık bence..

ahaha eline sağlık hocam.gene güzel bir yazı olmuş.

Adsız dedi ki...

veysel cihan kimdi ya (ciddiyim). gençlerbirliğinden çıkıp bir ara BJK de oynayan adam mı ? doğru mu hatılıyom. de nigris > nonda , veysel > baros mu yani ?

apaç

sana bir sorum var. ümit karan bu sene kaç gol attı ?

jose dedi ki...

apaç

sabrinin fevkalade aşırtma vuruşu için ne düşünüyorsun.

wax dedi ki...

skibbe son 5 dk mehmet güven i alarak neyi planladı merak ediyorum.1-2 sene içinde 1.ligde oynayamayacak oyuncuda ne gördü acaba?5 dakikada klasını gösterip ,son dakikada golü yediriyordu zaten.ayrıca bu mehmet topal'ı 6-7 takım izliyomuş falan filan. kim diyosa bunu ya dalga geçiyor ya da bu takımları iyi gazlamışlar.geldiği günden beri kendini geliştirmiş.ee sonuç?nabıyor, benim göremedğim, ne var ki bu adamda?.arada iki top kapıp,diğerlerinden fazla koşunca iyi oynamış mı oluyor?zaten kaptığı topu ya kaybediyor ya da duruyor falan.bi afallama durumları.pas atamıyor ,ileriye dönük hiçbir olumlu hareketi yok.topu bile tutamıyor ayağında.yeni vieria falan diyip avrupaya gidicek diyenlere allah akıl fikir versin diyorum.bu gidişle de yedek kalır zaten..

Adsız dedi ki...

ya sabriyi fazla itin .... sokup çıkamaya gerek yok ama çizgide duran kaleciye aşırtma deneyerek kariyerinde yeni bir sayfa açtı..

ama şu sabri muhabbeti de kabak tadı verdi . yok sergio ramosmuş yok dağlar taşlarmış.. meira ne peki ? dikkat ediyorum kimse meiraya sallamıyor. bence en kötüsü. yada m.güven.. ona umutsuz vaka gözüyle bakıyorsunuz galiba.

wax dedi ki...

ayrıca bu kewell hazır değildi geyiği nerden çıkıyor ki.tabi ki sakatlıktan çıktı ilk yarıdaki gibi olamaz ama , öle bi dile dolanmış ki sanki diğer 10 kişi harikalar yaratmış da bu kötü.en az lincoln kadar oynadı bu maçta işte.bu haliyle bile topun bizde kalmasını sağladı en azından herif.sabri'yi mi tercih ederdiniz yoksa:)

apaç dedi ki...

@alex semih

ümit'in kaç gol attığını bilmiyorum. ama baros kadar süre alsaydı ondan daha fazla atardı, hem de penaltısız, bunu biliyorum.

sanıldığı gibi formsuz filan değil ümit. sadece az süre alıyor. bütün bu çok geziyor, profesyonelce yaşamıyor, sene sonu gönderilmesi gerekir artıkların yegane sebebi de bu. halbuki sürekli oynaması, hiçbir şey yapmasa da 90 dakika sahada kalması gereken oyunculardan biri ümit.

son 10 dakika sokarsan asla bir arif performansı alamazsın ümit'ten. o tip bir futbolcu değil zira. sakatlık ya da herhangi bir ceza durumu yoksa-formsuzluğu direk geçiyorum- 34*90 oynar, 20'nin altına da düşmez ümit.

@mourinho

düşünce güzel. o da bana yeterli.)

Adsız dedi ki...

Ohoo Orhun'un fake'i cikmis :)

Iyiydik bence, ah Kewell iyi vuraydi daha da iyi olacakti. Arda'yi cok begendim, Mehmet Topal ise boyle oynadigi taktirde abartmadan dunyanin en iyi 3 on liberosundan biri. Hakan Balta'nin eksikligini hissettigimiz gibi, Nonda ve Ayhan gibi sahada olsa da goremediklerimiz de vardi.

Orhun

jose dedi ki...

Meiraya bana göre sallayacak bir durum yok.3-5-2 sisteminde gayet verimli bir oyuncu görünümünde Meira.

Adsız dedi ki...

Mehmet Topal'a laf eden futbol izlemeyi acilen bırakıp tenise yönelsin. Adama tokat gibi çarparlar ha!

selaminko dedi ki...

takımın en iyisi tartışmasız Emre Aşıktı bence.

Adsız dedi ki...

sevgili parma maniac,

iki sorum olacak, cevaplarsan sevinirim.

öncelikle skibbe'nin böylesi kritik bir maç öncesi 'evet çocuklar, bugün 3-5-2 oynuyoruz, arda sen de sol bek gibi oynuyorsun' demesi ne kadar doğru, kadro o denli bir birlikteliğe erişti mi?

ikinci sorum, mehmet güve'in kiraya gönderilen onca gençten farkı ne? neden diğerleri beylerbeyi, antep belediye'de filanken mehmet güven kadroda? ve neden her maç sanki maç priminden nasiplendirilmek için illaki oyuna sokuluyor. ben ne teknik, ne de fizik olarak hiçbir artısını göremiyorum mehmet'in. sen neler düşünüyorsun mehmet güven hakkında?

bir de üstte bir arkadaşın ümit karan hakkında söylediği şeylere katılıyorum. bu sezon tek 90 dakikası var ümit'in bildiğim kadarıyla ve onda da golü var benfica'ya. ısrar etmek lazım 99'da. mutlaka yolunu bulacaktır.

sevgiler, saygılar.

mavi balina

Adsız dedi ki...

apaç ben diyeyim o zaman. ümit bu sene 0 gol attı ligde. evet 0. toplam sezonda 1 golü var benfica. vaziyet bu yani..

Parma Maniac dedi ki...

mavi balina, Skibbe'nin buna kalkışması söylediğim gibi mecburiyet.. 3'lü defans ilk bu maçta sahaya konsaydı belki riskli denebilirdi ama bunun denemesini defalarca yaptı takım ligde.. Ki övdüm zaten daha önce bunu.. Yıllardır 4'lü oynayan bir takıma 3'lü oynatmak büyük bir risk orası doğru.. Ama genelde bu tip geçişleri yaşayan takımlar Galatasaray'ın gösterdiği arızalardan çok daha büyük arızalar gösterirler, sonuçları da almakta zorlanırlar.. Son 15 yıldır düzenli olarak 4'lü geleneğini edinmiş Galatasaray'ın 3'lüyü bu derece başarılı oynaması teknik yönden hakkı verilmesi gereken bir hadise..

Mehmet Güven konusunda katılıyorum.. Galatasaray'ın topçusu değil.. Zaten ya müzmin yedek olacak bu takımda, ya da 1-2 sene içinde ayrılacak takımdan..

wax dedi ki...

evet hakikaten yanılıyorum.m. topal böyle oynadığı sürece bırakın dünyada ilk 3e girmeyi direk 1. olur.adamın ne de olsa upuzun bacakları var.bence siz everton bu kadar teklif etmişten falan gaz alıp bu kadar kafanızda büyütüyorsunuz.böyle oynasaymış falan..dün akşam oynadığı oyunu beğenenle tartışmam ki ben .yine söylüyorum pas atamayan,hiçbir şekilde topu oyuna sokamayan,bu kadar özgüvensiz oyuncunun nesini beğendiniz anlayamıyorum.bu böyle oynayıp ilk üçe girerse, m. aurelio uzay ligine mi falan mı gidecek?.ayrıca m.topal a bu kadar laf söylememin nedeni ayhandan veya diğerlerinden kötü olması değil,gözünüzde onu dünya yıldızı yapmanızdır.ben şimdi örneğin burada ayhana ne diyim ki? hem adamın maksimumunu biliyoruz, hem de yakında futbolu bırakacak.ayhan'ı bu saatten sonra avrupa'ya yollayacak halimiz yok.ama herkes gibi ben de m.topal'dan ümitliyim(dim).ben de gelişip avrupa'ya gitmesini isterim,ama sizin beğendiğiniz dün akşamki futbolla çok zor kusura bakmayın.

wax dedi ki...

parma, bu nba takaslarıyla ilgili bişeyler yazsana ya,senin yorumlarını okumak isteriz.bu da emir verir gibi oldu ha:)
gerçi daha var süreye galiba, olur daha takas..yani gece yarısı yazarsan iyi olur:d

Adsız dedi ki...

tardini iddaa'nın oran iyileştirmeleri için ne düşünüyorsun? yeterli midir sence?

Parma Maniac dedi ki...

Adsız, onaylayıp cevap vermemişim pardon.. Oranlardaki gelişme güzel ama yeterli değil.. Yine de beklemiyordum, sürpriz oldu.. Bahis dosyası bahis dosyası diyordum.. Yeni bir proje var bahisle ilgili, Mart başı başlıyor, onun da duyurusunu yapayım buradan.. Zamanı gelince daha detaylı bilgi veririm..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.