3 Ara 2008

,

Hertha Berlin 0-1 Galatasaray


Lincoln'ün bu gece sahaya koyduğu oyunun benim için tabiri yok.. Yıllardır Türkiye'de görülmemiş bir play-maker performansı, 90 dakika oyunun içinde olan, fizik olarak bitmeyen, top çalan, tek başına Hertha'yı belki de yarı sahaya hapseden inanılmaz bir supporter performansı.. Tarifi yok.. Sene başından beri inanılmaz oynadığını yazıp çiziyoruz burada ama bu geceki performansı bambaşka bir şey.. Galatasaray sahadan mağlup ayrılsa sadece bu performanstan keyif çıkarabilirdi Türk izleyiciler, taraftarlar.. Tabiri gerçekten yok.. Hacettepe maçından sonraki linç kültürü içinde hedef gösterilmesinin üzerine bu performansı vermesinin özellikle Galatasaray taraftarı için anlamı büyük olmalı..

Sistemde arızalar sürüyor, büyük arızalar hem de.. Galatasaray Benfica deplasmanından sonra Bundesliga 3.sü karşısında müthiş bir karakter gösterisi daha yaptı.. Sistem arızalarıyla, oturmamış yapıyla bu deplasmanların önemi çok büyük ama üzerine düşülmesi gereken şeyler devam ediyor.. 60-70 dakika Almanya 3.sünü 40 metreye böyle hapsedip bu dominasyondan çıkarılamayan pozisyonlar açık/forvetlerin hala sistem üzerinde oturmadığının bir işareti.. 90 dakika dökülen Arda, 2-3 dakikalık parlamalar halindeki Kewell'la yapılabileceklerin sınırı bu.. O sınırın maksimumunda performans vermek belki şans, belki başka bir şey.. Ama yıllar sonra Galatasaray'ın Avrupa karakteri geri gelmiş durumda..

Şu anda Türkiye'deki kısır ve fiziksel futbolun içinde daha fazla göze batan bu arızaları bir an önce sonuç alarak gidermekten başka yapabileceği bir şey yok takımın.. Sami Yen'de sonuçlar geliyor, Avrupa'da içeride, dışarıda belli bir yapı kurulmuş, yapılması gereken tek şey takımı oynatmamaya çalışan sert, fiziksel ve dolayısıyla kısır bir müsabaka ortaya çıkaran takımlara karşı gidilecek sonuç.. Skibbe'nin Türkiye'deki hedeften uzaklaşmaması için çözüm bulması gereken asıl hadise budur..

Metalist'in Olympiakos önündeki galibiyeti Benfica deplasmanında çakılacaklarını düşündüğüm için pek hayırsız olmadı.. İyi olmuş bile olabilir.. Bu sene iki defa izlediğim Benfica tam Metalist'in deplasmanda karşılaşmak isteyeceği bir takım ama gruptan çıkma şansı beliren Benfica'nın beraberlikten kötü bir sonuç alacağını düşünmüyorum Portekiz'de.. Dolayısıyla Galatasaray bence bu grubun lideridir.. (Edit: Puan durumuna bakmadan konuşunca olmuyor tabii, hayli az Benfica'nın şansı ama çok da etkileyeceğini düşünmüyorum sonucu) Abartılması gereken bir sonuç değil bu.. Özellikle sonrasındaki düşük TSL performanslarını düşününce..

Lincoln'ün one man show'u ise ne kadar abartılsa az olacak nadide hadiselerden biri olarak Galatasaray tarihine geçmiştir, bence..

Fotoğraf: Hürriyet

33 YORUM:

Adsız dedi ki...

ardanın hali neydi öyle ya ? böyle olcaksa arda oynamasın bu takımda

son maç benfica-metalist ise 1. yizdir yüzde doksan. benfica o kadar da düşmedi ya.

geçenlerde bi arkadaşla arda mı tuncay mı tartışıyorduk ben tuncay şanlı dedim. çünkü fizik olarak hayvani güçlü ve 90 dakka oyunda. bizim arda 70 dakika oynasa kar sayacağım.

Adsız dedi ki...

ben friedrich olsam lincolnü döverdim.))))

os dedi ki...

tam bir avrupa maçı izledik. hertha berlin avrupa'ya yeni ısınan takımlardan, galatasaray'da bu maçların piri gibi oynadı. ne yaptığını bilen, kendinden emin...

tamam abartı pozisyonlar, muhteşem hareketler yok ama, ben gayet rahat, keyifle izledim maçı.. bi kasa birayı içmişiz 3 kişi keyiften hiç bir şey anlamadık...

lincoln ise kaptanlığın hakkını verdi, parma'nın da bahsettiği gibi bu adam benim izlemekten son derece keyif aldığım bir adam oldu bu sene.

ayrıca hakemin bir kaç penaltı pozisyonunda takdir haklarını galatasaray'dan yana kullanmasını da avrupa büyüklüğü olarak nitelendiriyorum. genel olarak oyuna hakimdi, doğru-yanlış kararlar elbet tartışılır. onun dışında lincoln'e yapılan faullerde kontrolü elinden bırakmaması ise "yıldız oyuncuları koruma" konusunda hakemlere ders olacak nitelikteydi.

çok güzel bir galibiyet, çok güzel bir oyun, çokta güzel bir forma..

zaten kafadan 1-0 önde başladı taraftar o parçalı + beyaz şort gördüğünde :)

L dedi ki...

@mimi yanık:

e peki sence tuncay, arda'nın teknik kapasitesinin ve oyun zekasının ne kadarına sahip? yani her şey fizik ve dayanıklılık mı?

Adsız dedi ki...

@hiç
yooo değil tabii ki. ama bence tuncay. ardayı çok beğenmiyorum. tuhaf gelebilir ama öyle. sol açık kewell sağda barış özbek ortada ayhan topal ilerde baros lincoln.

ayrıca fizik güç olmadıktan sonra oyun zekası yada teknik te çok önemli değil artık. hadi zidane yada hagi olursun o zaman tamam da arda oyun zekası olarak öyle değil. güçsüz oldu mu hepten çekilmiyor.

not: gs liyim

Adsız dedi ki...

arda'nın da kötü oynamaya hakkı vardır. 2 senedir tek başına taşıyor takımı. izin verin 3 maç kötü oynasın. bitane arda var bu ülkede, bizde olduğu için çok şanslıyız. kıymetini bilelim.

L dedi ki...

@mimi yanık:

yazacaklarımın bir kısmını spree yazmış zaten. arda bu sene neredeyse her maçta oynadı. onu da bırak, kötü oynadı denen maçta bile birkaç şık veya etkili hareketini gördük diyebiliriz.

sistem konusuna gelince. barış'ın 11 çıktığı bir kadroda arda yedek mi kalacak? allah için, böyle bir şeyin mümkünatı var mı hocam, yapma:)

jose dedi ki...

Parma;


Barış hakkında ne düşünüyorsun.Sakatlıktan yeni kurtulmasına ragmen ben çok begendım maçtaki performansını.

Adsız dedi ki...

ya arkadaşım beğenmiyorum ardayı. zorla mı yani. geçen senenin son haftaları gibi oynasın canımı yesin. bu sene düştü mü kalkamıyor yalan mı yani. ayrıca o takımı yazarken barış ardadan iyidir demedim. zaten bizim sorunlarımız kewell lincıoln ardanın birara oynamasından kaynaklanıyor. 3 ünü kaldırmıyor. kewell 70 ten arda 60 tan sonra tıkanıyor işte. 3 ünden 1i yedek olmalı. lincoln bu yılın en iyisi yeri garanti. kewell arda arasında tercihim kewell. son 15 dakikayı bir daha izleyin isterseniz. dediğimi anlarsınız.

Parma Maniac dedi ki...

Beğenmemek mümkün değildi zaten Mourinho.. 2 haftada anormal toparlamış, Barış ve Topal harikulade olmasalardı bu açıklarla bu maçı bu hale getiremezdi Galatasaray..

L dedi ki...

@mimi yanık:

pff. tabi zorla değil ama... neyse.

"zaten bizim sorunlarımız kewell lincıoln ardanın birara oynamasından kaynaklanıyor. 3 ünü kaldırmıyor."

bravo.

Adsız dedi ki...

@tardini

orta göbek için barış-mehmet mi yoksa ayhan-2 sinden birisi mi

yani
ayhan-topal
barış-topal
ayhan-barış mı

Parma Maniac dedi ki...

Takımla ilgili bir yazı yazacağım bu ara, orada daha geniş yazacağım bunları mimi yanık..

Adsız dedi ki...

@hiç

e peki sen yaz görüşünü. habire kontra top yapıyon da bişey çıkmıyor. senin fikrin ne.?

@tardini
tamamdır.

L dedi ki...

@mimi yanık.

söyleyeceklerimin bir işe yarayacağını veya kabul göreceğini pek sanmıyorum ama, yazalım bakalım.
benim savunduğum, gs'nin bu sisteminin doğru olduğu yönünde. ve o üç adam elinde varsa, ve bunları max. verimle oynatmak istiyorsan, hemen hemen bu sisteme de mecbursun. 4-1-3-2 mi oynayalım yani, bu mu?
artı arda hakkında kesinlikle yanlış düşündüğünü söyleyeyim, sanırım arda'nın nasıl bir tufbolcu olduğunun farkına varmamışsın tam olarak. daha başka nasıl açıklanır, blemyorum.

senin söylediğin gibi barış oynayacak olursa, hücum gücümüzün ne kadar azalacağı da ortada. geçenlerde ayhan'ın 3'lünün ortasında oynayınca gösterdiği performans gibi şeyler görebiliiz o durumda.

Protanopia dedi ki...

Üzülerek belirtmek isterim ki Benfica'nın matematiksel olarak şansı kalmadı

1. Olimpiakos ya da Berlin'dan biri kazanırsa kazanan çıkıyor.

2. Eğer maçları berabere biterse Benfica ile Olimpiyakos'un puanı eşitleniyor ve ikili averajdan Olimpiyakos çıkıyor.

Ama yine de prestij sebebiyle yatmayacaklardır bence. Puan alacaklarını düşünüyorum ben.

Adsız dedi ki...

@hiç.

böyle duygusal takılma. yani görüşün varsa belirtirsin ben öle yaptım. benim istediğim diziliş 4-4-1-1. sabri-emre g.-meira-volkan-barış-ayhan-mehmet-kewell lincoln baros. sağ açıkta barış sezon sonunda iyiydi. illa barış sağ kanat olsun demem. mesela sabri de düşünülebilir. ben sabriyle çok dalga geçildiğini sanıyorum. arda ve kewell güçlü olsa onlar oynasın ama şu an güçlü değiller öle oldumu biz son 15 dakika diken üstündeyiz. şuanda lincoln kewell arda çok yumuşak kalıyor bence. göze çok güzel gözüküyo ama sene başından beri öle.

Parma Maniac dedi ki...

Karamurat bildiğim tek maç oynandığı için puan eşitliğinde ikili değil, genel averaja bakılıyor.. O halde bile büyük fark gerekiyor ama öbür maçın beraberliğinde.. Pek olacak iş değil gibi yani..

Adsız dedi ki...

bir de son şunu diyip yatayım. mesela benfica çok yumuşak bir takımdı sorun çıkmadı. hertha bugün ortasahada kayboldu gene sorun çıkmadı. ama metalist nasıldı ?

Adsız dedi ki...

Sonu dakikaları hariç güzel maçtı.. Nonda lan ne top ezdin olum yaa!..

Adsız dedi ki...

mimi yanık hakan ünsal'ı fazla dinliyorsun heralde. olympiacos, benfica, hertha, trabzon yumuşak ama metalist, fb, bursa, eskişehir (pardon fırat) yumuşak değil. zaten yendiğimiz her takımın kötü takım olduğu bize yenildikten sonra çıkıyor ortaya. hertha zaten faroe adaları liginde liderin 4 puan gerisinde 3. olduğu için orta sahada kayboldu. neyse ki maçı ne kadar kazanmak istediklerini belli eden hareketler yaptılar da o bahane kalktı ortadan. bu da önemli ama insanların yaratıcılıklarını bu kadar geliştiren bir takım zor bulunur.

apaç dedi ki...

futbolun kendi içindeki basit kuralları bu maçta da devam etti. hertha ligde iyi gittiği için bu maçta yenildi. ligde bir bochum performansına sahip olsaydı şimdi diğer grubun 3. sünü bekliyor olucaklardı. şimdi son maçta bir bordeux mucizesi bekliyecekler.

italyan hakem görüp görülebilecek en iyi deplasman hakemi idi. buna cüneyt çakır da dahil. o penaltıyı çoğu hakem vermez. verse de 'ulan hata yaptık galiba' deyip, son dakikadaki hertha penaltısını verir. teşekkürden fazlası edilmeli kendisine.

lincoln'ün performansını elbetteki kolundaki bandla ilişkilendirmeyeceğim. hoş köküne kadar sabri'nin hakkıydı o band, bülent korkmaz'dan sonraki gerçek sahibini bulacak diye de sevinmimştik maç öncesi pazubandı için lakin aptal bir karar sonrası hevesimiz kursağımızda kaldı. neyse konumuz bu değil zaten. 5-6 maçtır istikrarlı bir şekilde ''çok'' iyi oynuyor lincoln. geçen seneden kalan 30 maçlık bir özür borcu olmasa tebrik edicem; lakin biraz daha var ona. şimdilik yürü be koçum iyidir.

son olarak, iç saha maçlarını kesinlikle almanya'da oynamalı galatasaray. sami yen'de 7-8 bin kişiye oynamaktan çok daha iyi olacaktır bu.

hoş atatürk havalimanındaki yerleşik taraftara ayıp olacak. ama yapacak pek bir de şey yok.

endüstriyel futbol utansın!!

Adsız dedi ki...

benfica kesin olarak elendi. uefa'da ikili averaja bakılıyor.

cisco dedi ki...

genel olarak donen arda ve sistem tartismasina ben de maydanoz olmak istedim.

su an elmizdeki kadroyla en iyi sistem, zaten oynadigimiz 4231 dir. sorun ise kanatlarin, arda ve kewel, cok yorgun olmalari. mac icinde 60 dusuyolar degil olay. zaten yorgun cikiyorlar maca. ardanin son 6 gunde 3. maci. digerlerinin de oyle, ama kanatlar en cok yorulunan bolge. sol beksen en fazla ileri cikmaz beklersin, ama aciksan geri donmen lazim. arda bizim korner digerinde adama basip, sonra karsi korner direginden orta yapmaya calisiyor. dinlendirilmesi lazim.

4411 e gelirsek, bu sistemde barosla tek forvet oynayamazsin. baros top saklayacak kosacak, gerideki ucluye pozisyon yaratacak bir oyuncu. lincoln daha forvet gibi oynayip etkili olabilir ama bu sistemi oynayacaksak baska forvet lazim. karan cok daha uygun bu sisteme. ayrica 4411 oynasak bile arda oynar. ardanin oynamayacagi sistem yoktur zaten.

nonda gercegi var bir de. bu adam bu sene yatiyor. satsan satilmaz atsan atilmaz bi hale gelicek(geldi).

Adsız dedi ki...

fotoğrafını koyduğun azman şu ana kadar..

ligde oynadığı 10 maçta 8 gol..
Uefa da 6 maçta 4 gol

16 maçta 12 gol..

biraz yaratıkta :)

gerçi Skibbe'nin korkaklığı olmasa 62 olurdu ama işte korkak biraz..hertha yıda abartmamak lazım çok ayrıca,çok büyütmüşüz gözümüz de,Almanya 3. sü ama hikaye.. :))

bugün açtım yine gazeteyi,yok devre arası zico geliyormuş..yok yerliler kaptandan rahatsız olmuş..bi huzur verin bi defolun gidin ya..ne bu korku , ne bu endişe..daha altı üstü 2. tura kaldık..olur da çeyrek finale kalınca olabilicek karalama kampanyalarını düşünemiyorum bile artık..

theotheo dedi ki...

hakem penaltıları verse böyle mi olacaktı gene? ağzınızdan bal damlıyor. kendinizi kandırmayın galatasaraydan bu sene olsa olsa sarımsaklı cacığa salatalık olur.

ike144 dedi ki...

kıskançlıktan ölme theotheo futbol şöle olsaydı böle olurdu oyunu değil.. oyunu tamamen domine ettik arda ve kewell biraz daha etkili olsa 3-4 bile olurdu son dakikadaki penaltıya kalmazdı bu iş derim ben de sen öle dersen.

sinan dedi ki...

Adsız : Hayir, gol averajina bakiliyor. 2li averaj icin 2 mac oynamasi lazim takimlarin her seyden once. 05/06'ta 9 puanla ilk 3 takimin siralandigi G grubunda, 3. Stuttgart'a yenilen Rapid, averajla 1. olmus mesela.

jose dedi ki...

Parma

Meira ıcınde bırseyler yazarsan sevınırım.Ben acıkcası 4.5 aydır Meıranın futbolundan memnun degılım.

L dedi ki...

@theotheo:

valla hocam seni bilemem ama, çok büyük bir çoğunluk, dün yenilsek bile sevinçli olacaktı. her takım deplasmanda bu kadar dominant olamıyor, bunu biliyorsundur umarım. hele de herkesin sövdüğü bir takım bunu yapıyorsa, gerçekleşen olay daha büyük demektir. bunun yarısını yapamayanlar varken, benim sevinmek en büyük hakkım. galibiyet, puan sonraki mevzu.

peralta dedi ki...

ben benfica'nın metalist'i yenebileceğini zannetmiyorum.. o maç berabere biter..

Adsız dedi ki...

ike 144, hiç
bırakın arkadaşı kendi haline, 18 aralıkta çokoprens yurda dönünce kendilerinin salatalık mı cacık mı olduklarına karar verirler artık.

bu arada baktım da gruplara şimdi lider olmak baya avantajlı. tabi c (sevilla, stuttgart, sampdoria) ve f (hamburg, villa, ajax) gruplarının 3.lerinden kurtulabilirsek.

Adsız dedi ki...

2000 yılında da Hertha'yı yenmiştik, belki bu sefer de yolun sonu aynı yere (UEFA kupasına) çıkar.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.