25 Ara 2008

Tuncay & Chelsea


Gareth Southgate'i delirttiler sonunda.. Takım zaten ağır aksak ilerliyor, form durumu yönünden EPL'nin en berbat 2-3 takımından biri konumundalar.. Elde para eden, takımı taşıyan 3-4 tane topçu kalmış.. Onlarla ilgili de düzenli transfer haberi çıkınca adam çığrından çıkmış.. Malum, Stewart Downing ve Tuncay Şanlı için Spurs ve Chelsea'nin istekli olduğu yazıldı çizildi zamanında.. Tuncay - Chelsea flörtü duruldu, olacağını ilk zamanlarda da düşünmemiştim, şimdi de düşünmüyorum.. Redknapp'ın Downing ilgisiyse sürüyor hala.. Southgate de bugün çıkıp yeter, kimsenin bir yere gitmesini istemiyorum demiş.. Yönetime de Tuncay ve Downing'in mutlaka takımda tutulması gerektiğine dair rapor verdiğini eklemiş.. Bu oyuncuların kaybının sonunun Championship yolundan geçtiğini iyi biliyor Southgate.. Bu ikisini çıkar, %60'ı gider zaten Boro'nun..

Tuncay'a dair Chelsea ilgisinin ilk çıktığında ortada dönen rakam 8 milyon pound'du.. Gareth Southgate'in o andaki tepkisi de benzerdi.. Bir sağ bek için 16 milyon pound verdiler, Tuncay'ı 8'e mi satacakmışız cevabını verdi o zaman Southgate.. Bunu diyen adama seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım diyemezsin ki.. İşte Tuncay Şanlı'nın çok kısa sürede geldiği nokta ve vizyon budur.. Saygı duymak gerek..

Tuncay'ın bu konuma geleceğini düşünen biri değildim.. Aksine ilk baştaki bocalamasından sonra bir milli maçta (Yunanistan) takım arkadaşı (Gökhan Ünal), Tuncay iki metre ofsayttayken kendisine pas vermedi diye delirip sağa sola bağıran adam haline geldiğini görünce de içinde bulunduğu psikozun büyük olduğunu düşünüyordum.. Meğerse hiçbir şeyi kanıtlamıyormuş o pozisyon.. Burada her zaman yazdığım şeylerden biridir, EPL'de başarılı olmak isteyen bir forvetin ne gol vuruşu, ne teknik, ne yetenek, ilk sahip olması gereken şey fizik güçtür diye.. Tuncay aslolarak bu özelliğiyle var olmasına rağmen şu anda geldiği noktayı kestirmek kolay değildi.. Kendi futbolunu fizikle açıklayıp, teknik yetersizliklerini daha çok koşarak örtme yolunu kendisine şiar edindiğini söyleyen bir topçu için Dennis Bergkamp'ın Newcastle'a attığı tarihi golün bir kopyasında başarılı olma noktasına gelmeyi, topukla ve topun dibine girerek atılan klas golleri neyle açıklayacağız peki? Ya da açık alanı bulduğunda yan alanlara değil de, rakip defansın üstüne üstüne dripling yapmasını? Tuncay'ın kendinde olanı reddi ya da yeteneğinin farkında olmamasıyla mı? Avrupa futbol kültürünün 1 yılda öğrettikleriyle mi yoksa? Ya da vizyonu iyice daralmış Türk futbolundan çıkıp dünyanın en iyi ligine girmenin insana verdiği güven duygusuyla mı? Muhtemelen cevap hepsi ama ben son şıkkı biraz daha belirgin görüyorum.. 30 yaşına kadar vasatın üstünde bir Türk topçu profili çizen Tugay Kerimoğlu'nun 30'undan sonra futbolu öğrendiğini iddia edecek değiliz sonuçta, değil mi?


Oldu da Tuncay Chelsea'ye gitti, nolur? Hakan Sukur'un Inter Milan'a, Rüştü Reçber'in de Barcelona'ya transfer olmasını rahatlıkla gölgede bırakacak, Türk futbol tarihinin en büyük oyuncu transferi olur, bunu cebe koyalım öncelikle.. Tuncay'ın şansı ne olur? Forvette oynama ihtimali yok Drogba ve Anelka tek kişilik koltuğu paylaşamazken.. Boro'daki gibi forvet arkasında serbest supporter şeklinde oynama şansı da yok.. Birincisi Chelsea böyle bir sistemle oynamıyor, ikincisi Nicolas Anelka geçen hafta Scolari'yle konuştuğunu ve Drogba'nın arkasında supporter olarak oynamaya hazır olduğunu, bu şekilde iyi bir ikili olabileceklerini açıkladı.. Chelsea'nin de bu şekliyle klasik bir 4-4-1-1 takımı konumuna dönmesi söz konusu, konudan bağımsız olarak onu da söylemek gerek.. Olursa konuşulur zaten daha çok.. Geriye ne kaldı? 4-3-3'ün sol ya da sağ açık/forveti.. Tuncay Şanlı'nın 4-4-2 formasyonlarında açık oynamasını yeteneklerine yapılan bir hakaret olarak gördüm hep, Daum'un kulakları çınlasın.. Ama 4-3-3'ün açık/forvet yapısının 4'lüde kanat oynamaya göre önemli farklılıkları var ve Tuncay'ın profiline uyan farklılıklar bunlar.. Özellikle sol forvet olarak Tuncay'ın formayı alabileceği bir boşluk görülüyor Chelsea'de, ki bu haberin çıkmasının ana nedeni de budur fakat buna rağmen bu transfer kulübede geçirilecek önemli miktarı da rahatlıkla getirir Tuncay'ın önüne.. Boro'nun Tuncay'ı 15-20 milyondan aşağıya satmaya, Chelsea'nin de bu miktarlardan Tuncay'ı almaya niyeti bence yok ama bu tip dedikoduların heyecanı yeter.. Kulübe riskine rağmen deliler gibi görmek de isterim Tuncay'ı Stamford Bridge'te, mavilerin içinde..

13 YORUM:

Adsız dedi ki...

bu adamın fenerde hep forvet oynamasını isterdim. 4-4-2 de semihle yanyana.. semih klasik santrafor bu da yanında koşsun girsin çıksın falan..gerçi sol açıktaki performansı da iyiydi. ümit özat-tuncaylı sol kanadın etkinliği geçen sene carlos-uğurda yoktu.. iki tane sağ ayaklı sol kanadı çekip çeviriyordu.. hele o 4-0 lık gs maçındaki 35 pas ve anelka.. bu sene bizim takım ne halde haberim yokta. eminim carlos-uğur gene aynı tas aynı hamamdır. bu adam için en iyisi 4-3-3 yada 4-4-2 de serbest forvet. mesela milli takımda tuncay-semih-nihat k. gibi

selaminko dedi ki...

Tuncay'ı EPL'de büyüklerden sadece Arsenal'e yakıştırıyorum.

apaç dedi ki...

efsane 11'e giremedi ama dünya üzerindeki en iyi türk futbolcusudur kendisi.

hem seviyor hem sayıyorum.

CaRtMaNtR dedi ki...

Sanırım EPL'de geçirdiği bir sene sonunda seyirci ne der diye düşünmeden yeteneklerine güvenerek ve yaptığı şeyin sonucu istediği gibi olamzsa acaba endişesini taşımadan hareket edebildiğinden daha farklı bir oyuncuya dönüştü. Umarım kariyerinin sonuna kadar bir daha ülkemizde dönmez ve kendini dahada geliştirir.

Turgay Keskin dedi ki...

Tuncay'ın Daum zamanında kanatlarda oynamasının farklı özelliklerini geliştirdiğini düşünüyorum. Ayrıca Daum'un onu sol kanatta oynatmasında, kanatlarda Serhat-Tuncay'la ve buna benzer oyuncularla hücumda daha fazla etkili olmak istemesi vardı..

Bu arada gerçekten de bu transferin heyecanı bile yetiyor. Tuncay transfer olunca biz de olmuş sayıldık sanki..

jose dedi ki...

@apaç

nihat kahveciye haksızlık etme derim.

sociedad,villareal ve euro 2008de guzel ısler yaptı.tuncaydan daha ıyıdır bana gore cvsi.

apaç dedi ki...

yoksa nihat'ın yaptıkları asla gözardı edilemez, etmem de; lakin tuncay çok başka be mourinho.

nihat, iyi bir tamamlayıcı forvet.

tuncay, iyi bir futbolcu.

jose dedi ki...

sabri ne peki?:)

Adsız dedi ki...

hah işte zurnanın si bemol dediği yer. sabri ne peki ???

durun ben diyeyim. sabrinin büyüklüğü öyle büyüklüktür ki adı konamaz :))

apaç dedi ki...

bir futbolcudan ötesidir sabri.

hoş mimi yanık özetlemiş zaten.

sabri'nin büyüklüğü ne orta-şut karışımı bir vuruş, ne de az yandan aut büyüklüğüdür.

onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür.

konamaz adı.

Adsız dedi ki...

çok arak olmuş ama ... apaç senden daha orjinalini beklerdim. senin ki copy paste olmuş.

Trofolo dedi ki...

Yazidan, az once NTVSPOR'da Spor Servisi'nde bahsedildi.

mondo trasho dedi ki...

hamit altıntop nihat'tan da tuncay'dan da iyi ve komple bir futbolcu. ama almanya'da yetişmiş olması ve son birkaç ayı sakatlık sebebiyle ıska geçmesi onu değerlendirme dışı bırakıyor sanırım.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.