12 Ara 2008

,

Gençlerbirliği 1-3 Galatasaray


A takıma çıktığından beri iyi tek bir maçını hatırlayamadığım Mehmet Güven'in şu maçta oynadığı futbol oturmaya başlayan yapının en büyük kanıtlarından, desteklerinden biri.. Yıllardır oynadığı dörtlü defans sistemlerinin aksine, iki haftadır üçlü defans oynamaya çalışan, bunu da genel futbol felsefesinden taviz vermeden yapıp sonuç alan bir takıma ve hocasına fazla söylenecek bir şey olmamalı, takdirlerin en büyüğünü almalı hatta.. Türkiye'de uzun soluklu düşünmeniz imkansız, hafta hafta yaşamalısınız diyen Skibbe akıl almaz cesurluklar yapıyor bir süredir.. Yeri çok sağlam, kendisini bütün kesimlere kabul ettirmiş bir hocanın bile kolay kolay kalkışamayacağı bir iş sistemi köklü bir şekilde değiştirmek..

Galatasaray kaybettiği zaman suçlu Skibbe.. Kazanmaya başladığı zaman övgüler futbolculara, bireysel yeteneklere.. Bunu söyleyenler, iyi takım kurulduğu zaman başarının hocasız da çok rahat geleceğinin beyanını yaptıklarının farkında değiller tabii.. Kewell-Baros geldi ondan böyle oldu diyenler Kewell'ın oynamadığı, Mehmet Güven'in ikinci iç olarak sahaya çıktığı ve Arda'nın sol çizgiye tek başına bakarken savunma güvenliğini ön plana almasından dolayı hücumda çok haklı bir şekilde pasifize olduğu halde bu pas trafiğinin, bu "one touch football"un şova döner bir şekilde nasıl oynandığının izahını da yapsınlar lütfen..

3-4 haftadır sahada paspas olan Arda'nın sol çizgide tek başına gösterdiği performans fizik kalite yönünden insan üstüydü.. Attığı golü, pas trafiğindeki rolünü tamamen çıkarın kayıtlardan.. Çok iyiydi Arda.. Hücumdaki etkisiz görüntüsünün gümbürtüye gitmesini istemem.. Lincoln-Baros hızla şirket olma yolunda ilerliyorlar.. Müthiş anlaşıyorlar.. Kontratı aldığı günden beri yatan Nonda bile çalışan yapı üzerinde fena görünmedi bugün, ki buna rağmen takımdaki tek fazlaydı..
Balta her zaman yaptığı stoperliği stoper başlığı altında yaparken gayet iyi.. Defansı üçleyen oyuncu olarak onun performansının da altının çizilmesi gerek.. Bu oyunu bekteyken etkileyici olmuyor tabii..

Galatasaray iki deplasmandan 6 puanı çıkarıp, Beşiktaş'ı Sami Yen'e beklemeye koyuldu bu akşam itibarıyla.. Haftaya kazanırlarsa devre arasıyla beraber Skibbe iyice boyut değiştirebilir takıma.. Denizli'nin ilk vizesini de verecek olur mu Galatasaray onu bilmiyorum ama.. Bu yapının Sabri dönemediği takdirde devam edeceğini öngörüyorum.. O açıdan da Galatasaray-Beşiktaş mücadelesi 3'lü ve 4'lü defans sistemlerinin ayrımı adına çok ilginç olabilir haftaya.. Michael Skibbe'nin önünde şu anlık tek bir engel var.. Geçerse önü fazlasıyla açılıyor..

21 YORUM:

Adsız dedi ki...

NBA Stüdyo da bizim köfteleri izleyeceğim :)

İzlemeden önce nihayet birbirimizi anladığımızı görmek güzel Parmam :)

Lioney dostun bunca zaman bunu anlatmaya çalışmıştı. Ama kabahat bende de olabilir, tam açıklamamış olabilirim. Sistem oturur abi. O konuda benim kafam rahat.

Bu arada bu rakip analizi ve çözümü konusunda Kalli'nin etkili olduğunu düşünmüyorum. Belki Avrupa maçları için söyleyen haklı olabilir ona bir şey diyemem, nihayetinden adamı maçlara izlemeye gönderiyoruz. Ama bu son iki maç için buna katılmam mümkün değil, zira bunu daha önce Bellizona maçında da yapmıştı Hoca.

Rakip analizi, kendi analizin. İşini ciddiye alıp, dersine çalışma. Bize de söylecek laf kalmaz.

Yine de oyuna müdahalelerini geliştirmesi lazım ama. Kulübe şu an zayıf. Kabulum. Ama yine de daha dikkatli müdahaleler bekliyorum kendi adıma.

Lakin Beşiktaş maçı için ben klasik tertipten yanayım ne yalan söyliyeyim. Daha var o maça, sonra bakarız :)

Selamlar...

arnawut dedi ki...

yine döktürmüşsün. gzel bir yazı olmuş. ben yine çok uzak kaldım senin yorum kuvvetine ve yazına..
http://arnawut.blogspot.com/2008/12/genlerbirlii-1-3-galatasaray.html

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Beşiktaş'ı 3'lü de çıksak,4'lü de çıksak yeneriz diyorum.Derbi maçta çok konuşmak belki pek doğru değil,ama konuşuyorum,yeneriz.İnternetten bahis oynayanlara handikaplı Gs tavsiyemdir,oranıda iyi olur.Lincoln'ünde içine Nikiforenko kaçmış...

Parma Maniac dedi ki...

Birbirimizi anlama derken? Eğer Galatasaray'ın bu maça Baros-Nonda ikilisiyle çıkmasıysa söz konusu olan şey, forvet sayısıyla orta sahanın göbeğinin nasıl korunduğu ilişkisinin dışında hiçbir sorunum olmadığını defalarca dile getirdim burada.. Dörtlü defansta elimizdeki hücum silahlarıyla çift forvet yapmanın tek yolu ortanın göbeğini tek kişi yapmaktan geçer, bu da olmaz.. Ki olmuyor.. Skibbe görünürde çift forvet çıktığı maçta bile göbeği doğru şekilde koruyarak bunu gösterdi zaten.. Çift forveti çift içle beraber iki kanadı yok etmeden kullanmanın tek yolu üçlü, ki bek yokluğunda buna dönülebileceği de yazıldı daha önce burada.. Ki Nonda'nın da bugün Baros'un partneri olduğunu söylemek çok mümkün değil, bunu da ayırmak gerek..

Söz konusu durum eğer sistemi değiştirmekse bunun tamamen sakatlıklar sonunda oluşulan bir çözüm olduğunu Skibbe de söylüyor zaten.. Bu durumda da boynum kıldan ince.. Bütün defansif orta sahaların yokluğunda tek Ayhan'la sahaya çıkılmasına büyük tepki göstermememin nedeni de budur.. Elindeki sol bek stoperken ve sağ beklerinin tamamı da sakatken (Kurtuluş'u sayamıyorum maalesef şu aşamada) bu tip çözümler gayet normal, olması gereken.. Elinde bek kalmamışken bu takım 4'lü oynamaya devam eder, kanatların hepsi sakatken yine bu açık/forvetli yapı devam etmeli diyen biri olmak mümkün değil zaten buradaki bakış açısında.. Adam yokluğunda mevkiilere devşirme yapılmasının karşısında duran biri olarak da bunu savunmam mümkün olamaz.. Ha eğer sakatlar düzeldikten sonra da Skibbe 2 maç 4'lü, 2 maç 3'lüyü düzenli olarak değişimli kullanır ve takımın performansında da düşme yaşamadan bunu dolaşımlı bir şekilde devam ettirirse dünyada çok az yapılan bir şeyi mükemmel bir şekilde yerine getirmiş olur.. Taktiksel deha sıfatını da rahatlıkla alır tarafımdan..

apaç dedi ki...

bugün kaçıncısı görüldü bilmiyorum ama 4 tane ankara takımı bu lige hakikaten çok çok çok fazla.

eskiden gene taraftarı, gene çoşkunluğu olmasa da sevimli bir yanı vardı gençlerbirliği'nin. siyahi forvetleri, medyatik başkanları, akademik hocaları vardı.

ama şimdi hiçbirinden eser yok bunların. ne takım top oynuyor, ne genç-isimsiz hocaları var ne de fantastik siyahi oyuncuları. ilhan cavcav bile durulmuş gibi.

izlediğim hiçbir ankara deplasmanından zevk alamıyorum ben şahsen 3-4 yıldır. 19 mayıs stadının her deme özgü iğrençliği, yetersiz taraftar sayısı, gitgide rezilleşen kulüp yapıları.. hepsi etken buna.

ankaragücü dışındaki hepsi düşse de kurtulsak diyecem ama şimdilik pek mümkün gözükmüyor bu.

o yüzden tüm kalbimle gençlerbirliği ve hacettepe asalağının düşmesini istiyor/diliyorum bu sene.

apaç dedi ki...

bu arada katılıyorum sana tardini.

bu kaydırmalı 3-5-2de daha az kötü hakan kadir balta. kaydırmalı, kaydırmasız, mustafa denizli'li, mustafa denizli'siz hiçbir şekilde 3'lü savunmayı kabul etmesem de sırf daha az hakan kadir balta'ya maruz kaldığımız için seviyor/sayıyorum ben bu sistemi.

sportif başarı değil daha az hakan kadir balta istiyoruz.

lütfen devam.

alessandro del piero dedi ki...

abi hkb'yi geç de ben de mesela apaç'a daha az maruz kalıcağımız, onun saçma sapan yorumlarından daha fazla bertaraf olabileceğimiz bi dünyanın hayalini kuruyorum hep, mümkün olmuyo genelde. ama olsun yine de eğlenceli tarafları da yok değil. baltamız (kewellımız) hep iyi oynasın o da hep müthiş zekice eleştirsin onları, çamur atsın hep. biz de anlayalım gayet iyi yolda onlar.. güzel böyle..

Adsız dedi ki...

o değil de nasıl kurtulacağız şu meira'dan yahu. korkuyorum izlerken.

kapalıüst dedi ki...

biri lincoln'ü durdursun.

keyif alamıyoruz maçlardan, çabuk kopuyorlar.

Rory Breaker dedi ki...

Galatasaraylı birçok arkadaşımın sevmediği Mehmet Güven bugün bence baya iyi işler yaptı. Adam 3-4 poziyonda topu ters kanada atarak oyunu süper açtı. Onun dışında Lincoln'e söyleyebileceğim birşey yok.Yardırdı gidiyor ligde. Haftaya Beşiktaşım Galatasaray ortasahası önünde dağılmaz umarım. Hiç durmadan sürekli basan ki bunu da mükemmel yapan Mehmet Topal, Barış Özbek ikilisi bizim çıtkırıldım topçulardan Delgado, Serdar Özkan gibilerini çatır çatır yer. Merak ediyorum haftaya bu takım bana yine dertten mi içirecek yoksa ufak bir ihtimal olsa da zevkten mi...

L dedi ki...

hakan balta neden bu kadar kötü bulunuyor, bu bir. kimi istersiniz veya kim oynasın sol bekte, bu da iki. orhan ak daha mı iyiydi yani?

apaç dedi ki...

uğur, sabri sakat. skibbe'nin o bölgedeki 3. tercihi linderoth ile zaman zaman orada görevlendirdiği emre güngör zaten yok.

sahi bi serkan kurtuluş vardı n'ldu ona!?

apaç dedi ki...

@hiç

orhan ak daha iyi değildi; ama daha kötü de değildi.

hakan kadir balta'nın orhan ak'tan -pörtlek olmayan gözleri dışında- bir farkını göremiyorum ben.

hatta son yılllarında bayağı orta açar hale gelmişti orhan. ümit karan'ın manisa'ya attığı goldeki sıradışı ortasını hatırlarım mesela..

henüz hakan kadir balta'dan böyle bir icraat görmüş değiliz.

bir de orhan ak'ın mentör tarafı var tabii. hakan kadir balta kuvvetle muhtemel bu nitelikten de yoksun.

gene her yol orhan ak'a çıkıyor anlıyacağın.

Mithra dedi ki...

Hiç adlı arkadaşın söylediğine katılıyorum neden hakan baltaya karşı adeta bir önyargı var.tamam kendisi balta gibi bir oyuncu ama kendisine daima güvenmişimdir.ne kadar düz bir oyuncu da olsa kasası oldukça geniş olan bir volkan yamandan daima sevdiğim bir oyuncudur.Çünkü adam saçma sapan top kayıpları yapmıyor.savunduğu adama karşı hatalar yapmıyor.ayrıca herhangi bir bek savunmacı da olabilir bunu yadırgamam.yeter ki bir tanesi hücuma destek versin.yalnız şöyle de bir şeye değinmek istiyorum alparslan erdem adlı genç kardeşimiz hem volkan dan hem de hakan dan daha fazla ışık saçıyor artık skibbe nin alparslan'ı daha fazla.kullanması gerekiyor.

Mehmet Güven adlı genç kardeşimiz ise nihayet patlamasını gerçekleştirdi.bugün o bölgenin asıl insanı barış kadar koşmasa da onun kadar top çaldı ve kendisini(evet hiç üşenmeden) yaklaşık 15.dk'dan 60.dk ya kadar top isabetlerini saydım.20'de 16 gibi kendisinden beklenmeyen olumlu pasla oynadı.dehşetler içinde izledim ve gerisini saymadım.umarım bundan sonra da aynı pas isabetiyle oynar ve bize tv karşısında saç baş yoldurtmak zulmüne son verir.

Son bir şey daha eklemek istiyorum gs'nin pas yüzdesi 2 maçtır zirvelerde dolaşıyor.geçen hafta %91'i görmüştük maçın sonlarında bu hafta da %89'u gördük yine maçın sonlarında.adeta barça oldu takım yav :D

jose dedi ki...

@apaç

HKB'ye fazla yuklenıyorsun bence..

I.Uzulmez,Cale,Carlos gıbı orneklerı gordukten sonra elımızdekı H.Balta su an ıcın dogru yeterli bana göre.Volkan Yamanın mevcut kılolarınıda gozonunde bulunudurursak hele hala hazırda.Alpaslan Erdem konusunda Skıbbe pek ısrarcı degıl zaten.

Haketo Zaman dedi ki...

@ apaç,

Yani senin söylediğinden Orhan Ak'ın Manisa maçında topu şişirip Ümit'in klas vuruşu gole neden olmadı da, Orhan Ak harika bir orta yaptı değil mi?

Orhan Ak potansiyelini 05/06 Fortis çeyrek final ikinci maçında Numaralı'nın önünde Ümit Karan'a girip hem kendini hem Ümit'i sakatlayınca gösterip, benim gözümde bitmiştir.

apaç dedi ki...

@mourinho

saygı duyuyorum. ama saydığın isimlerin -cale hariç- hepsi daha sol bek hkb'den. ki alpaslan erdem diye biri var daha.

@hüseyin altıkıllı

şişirme mi!? yapma allah aşkına. dün gibi hatırlıyorum. son derece bilinçli, gerrardvari bir pas idi o. zaten ben orhan ak'ın çok potansiyelli, yetenekli bir adam olduğunu söylemedim. ama hkb'den kesinlikle kötü değildi yerin dibine sokulan orhan.

hatta benim gözümde geçen seneki ankaraspor maçından sonra yaptığı açıklama, arda hususunda üstlendiği mentörlük görevi ile hkb ile kıyaslanamayacak kadar başkadır orhan.

varsın hkb kadar yetenek yoksunu olsun.

L dedi ki...

@herkese:

hakan balta'ya ne gibi bir rahatsızlık duyuluyor ve neden, cidden anlaşılır. hadi bu durum medyada olsa, hasmı var vs dersin ama, bizim gibi adamların arasında anlamak mümkün değil. sadece "görememekle" açıklanabilir sanırım.

hakan balta her şeyden önce "sağlam" duruyor. güven veriyor. ortada sol bek yok, herkes açıktan bek yapıyor, eldekine şükretsek biraz. hücuma destek konusuna geleceksek eğer, bu senenin başında ve geçen senenin sonunda seken toplara yaptığı güzel vuruşların ardından gelen golleri hatırlatırım. hücum zekası var yani, sıfır değil.

ben hakan balta'nın yeterli olduğunu düşünüyorum-gelişebilir de daha çok. aksini savunan varsa da, gitsin abidal veya ashley cole'ü getirsin. veya bjk maçlarını izleyip kendi haline şükretmeyi öğrensin.

ha bir de, volkan fazla hücum yönlü olduğundan ve arkada açıklar bırakabildiğinden (buna rağmen son 1-2 maçında kademelere iyi girdi, bu iyi) elde kalan balta oluyor. bundan memnuniyetsizlik duyulması pek doğru değil açıkçası.
alpaslan ise henüz toy, malum.

orhan ak'ın mentör yanından kasıt arda ile ilişkisi ise, tamam. ama genele vurmayalım be dayı. ne yapmış,nedir.

theotheo dedi ki...

ah ah ah. holosko, nobre. 1.2 biter.

Adsız dedi ki...

sakatlıklar duzelırse su formation'la gormek ıstıyorum galatasarayımı:

4-2-3-1
De Sanctis;
Emre Gungor,Meira,Servet,H.Balta;
Barış,Ayhan;
Arda,Lincoln,Kewell;
Baros

aslında gonlum defans gobegının Emre Gungor-Servet olmasından yana ama sag bek'e o zaman sabriyi koymak zorundayım =)

yazdıgım kadro harikalar yaratıcaktır.Amaaaaaa...
ısler yolunda gitmedı sakatlıklar nüksetti 4-4-2 ye donmek farz oldu.

forvet ıkılım Baros-Kewell'dır
orta saham Barıs-Ayhan-Lincoln-Arda dan olusur kı amc li oynadıgımız için buna 4-3-1-2 ya da 4-1-2-1-2 diyebiliriz.

Adsız dedi ki...

Galatasaray aslında gole kadar hjiç bir şey yapmadı. Ama Lincoln inanılmaz bir topçu gerçekten ilerde ben oynasam zorla bana bile golattırır. Baros-Lincoln ikilisi çok iyi iş yapıyor ama Baros'u hala %60 la oynadığına inanıyorum.
Arda'ya gelince ; Lincoln'nün itmesiyle oynadı biraz isteksizdi maç boyunca, bence Sergen yolunda ilerlemeye başladı birileri önünü kesmeli bu çocuğun yoksa çok kötü olacak.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.