1 Eyl 2010

Zvjezdan Misimovic & Emiliano Insua


Galatasaray transferi tamamladı, ya da tamamlamadı.. Lige iki mağlubiyetle başlayıp Avrupa'yı Ağustos'ta bitirdiğin sezonda fazla önemi yok.. Çeşitli ortamlarda Misimovic üzerinden yaptığımız sevinç gösterilerinin aslında bir geyikten ötesi olmadığını belirtmeme sanıyorum gerek de yok.. Evet, 1 Eylül'den önce Galatasaray gereken bölgelere transferlerini yaptı.. Tebrik ediyorum yönetimi ama gerçekten öyle mi acaba diye sormadan da yapamıyorum..

Misimovic'in gelişi Rijkaard'ın varlığında incelenince çok da ideal durmuyor.. Geçtiğimiz sezon, özellikle ilk 2 aydan sonra 4-3-3'ü Galatasaray'ın karakteristiği haline getiren, en dibe vurduğu maçta bile bunu bozmayan ve yetersiz oyuncularla sisteminde direten hocanın Misimovic diye yalvardığını ben sanmıyorum.. Zira Misimovic'in olduğu Galatasaray, o gelmeden önce de ısrarla takım içi yürürlüğe konmasını istediğim 4-4-1-1 üzerinden yürümeye mecburdur.. Rijkaard'ın Bosnalı futbolcuyla bir 4-3-3 denemesi içine girmeye çalışacağını bile sanmıyorum, öncelikle bunu açıklığa kavuşturalım.. Ve bundan sonra Rijkaard Galatasaray'a 4-3-3 oynatmak için geldi diyenlerle Misimovic'in Rijkaard isteği olduğunu iddia edenleri karşı karşıya getirelim..

Insua'ya geçmeden önce, onun da varlığıyla şu anda elde olan yabancılara bakalım.. Baros, Kewell, Pino, Elano, Insua, Misimovic, Neill ve Cana.. Şu anda bu oyunculardan 6 tanesi kadroya girecek.. Rijkaard'ın "Getirdikleri oynayamıyor bile.." diyerek taşı attığı Pino'yu kulübeye yolladık ve elde kaldı yedi.. Hangisi kesilir? Rijkaard'ın tasarruflarıyla benim istediğim adam değildi tavrına yakınsadığı Cana? Misimovic'le aslında bu takım için fazla anlamı kalmayan Elano? Yoksa sol bekteki rezalet üzerine ani bir şekilde kadroya katılan genç Insua?

Cana'nın alternatifi bence kadroda yok ve onun dışlanması için benim beraber oynamaları halinde Galatasaray'ın Misimovic'le coşacağını düşündüğüm Annan'ın gelmesi gerekir ki artık zor.. Elano şu anda en büyük aday ama Rijkaard'ın ona yaklaşımı da şu ana kadar ılımlı görünüyor.. Misimovic'in gelişiyle merkez önünde oynama şansı kalmadı Elano'nun.. Misimovic'le savunma yönünden zayıflayacak merkeze kenardan içeri girerek destek vermeye çalışmasıyla bağıntılı olarak sağ açık pozisyonu da çok mantıklı görünmüyor.. Eğer Kewell takımdan kesilmeyecekse (ki şu anda zor) Elano'nun sağdaki varlığı Arda'yı takımın dışına atar.. Atletico Madrid'i reddeden Galatasaray ise bunu yapmaz.. Peki Misimovic'in arkasındaki çift iç oyuncusu olarak Cana'nın partneri? Geçen sene Arda ve Elano'nun ortada neden olmayacağını çeşitli postlarda yazmaya çalışan biri olarak buna hala inanmamaya devam ediyorum.. Arda'dan çok daha kötü bir bireysel savunmaya sahip Misimovic'le Elano'yu barındıran bir Galatasaray merkezi hiçbir deplasmanda rakibine diş geçiremez, içeride de sağlam takımlara karşı çok zorlanır..

Zvjezdan Misimovic, takımca oyun aklı berbat durumda olan Galatasaray için tek başına büyük kazanç.. Merkezde top tutamama sorununu kendiliğinden çözebilecek bu futbol beyniyle Rijkaard'ın çabuk bir şekilde kaynaşması için hocanın artık çıkarcı davranmaya başlaması gerekiyor.. İyi pas yapan bir yapı için 4-3-3 tek şart değil ve Galatasaray'ın geçmişinde de buna dair iki örnek mevcut.. 1 yıldır ortada bütün olan bir üçlü yaratamayan Galatasaray'ın burayı parçalayıp, bir oyuncuyu forvetin arkasında supporter olarak kullanıp kaleye yakınlaştırması ve futbol kifayeti bazı şeylere yetmeyen oyuncuları da daha geriye çekerek savunmaya dayalı süpürücüler olarak kullanması birçok sorunu kökünden çözebilirdi.. Misimovic'in varlığı bir bakıma bunu da gösterecek ama bu yüzden kafaları bir yerlere vurmak gerekecek mi, Rijkaard'a inancını hiçbir zaman yitirmemiş biri olarak bunu evet diyemiyorum..

Schalke'yle mücadelenin sürdüğü zamanlarda gazetelere yansıyan Misimovic haberlerinde oyuncuyu en iyi Elvir Baliç tanımlamıştı.. Zeki, savunma yapmayan ve koşmayan, güçlü, dolayısıyla az sakatlanan ve çok büyük yetenek.. Bundan ötesini söylemeye gerek yok.. Takımı sokacağı yol benim için şu anda daha önemli ve Baros'un takımdaki varlığı bile Misimovic için heyecanlanmaya yetiyor.. Arda'nın defolarını ortaya çıkaran süreci kesecek olup takımı hücumda daha çok opsiyona sahip bir yapıya götürmesi, forveti çiftlemeye uygun yapısı ve harika pozisyon alan futbol zekasıyla takıma getireceği eksilerin önemini tamamen sıfırlayan bir oyuncu aldı Galatasaray..


Hakan Balta gibi stoper bekin olacağına Sabri gibi yardıran savunma kenarın olsun özdeyişine sadece son 1 aydır değil, Balta'nın Galatasaray'a transfer olduğu günden beri inanan biri olarak Insua transferini çok gereksiz bulduğumu söylemem pek mümkün değil.. Stoper beklerin dünyadaki kullanım alanlarına saygım var ama benim için herkes kendi pozisyonunda güzel bu oyunda.. Sağda yer alan çılgın Sabri'li Galatasaray'da formu yerinde bir Balta denge unsuru olarak önemli görevler alabiliyordu ama daha fazlasını hiçbir zaman göremedik.. Bek için ne Sabri gibi açıktan devşirme, ne de stoper orijinli oyuncu kullanımı, pozisyonun gerçek oyuncularının oynaması gerektiğine inanırım ama ikili arasında bir tercih yapmam gerekirse beke daha çok benzeyen Sabri her zaman daha önemlidir benim için.. Insua çok büyük katkı yapacak, pozisyonu sürükleyecek bir futbol profilini şu ana kadar göstermedi ama Liverpool deneyimi tek başına önemli kriterdir.. Dahası, Galatasaray belki de ilk defa bu kadar hücumcu iki tane bekle birlikte oynayacak.. Ki bunun açılımlarını Insua forma giymeye başladıktan sonra çok daha iyi göreceğiz.. Balta'sız bir Galatasaray, hücumda bir kişi fazla Galatasaray'dır.. Savunma üzerindeki riskleri ise elbette ayrı bir tartışma konusudur..

İkilinin Galatasaray'a hayırlı olmasını temenni ediyoruz ama bu ahval ve şerait içinde umutlarımız büyük değil.. İşler düzelmezse ya da kötüye giderse suç bu oyuncularda olmayacak, onların yanlış tercih olması hiçbir zaman önlerine gelmeyecek.. Avrupa'sız Galatasaray'da iki topçu için en iyi şey budur belki de..

17 YORUM:

Can dedi ki...

Nokta. Hatları bağlayacak adam hala Ayhan olduktan sonra geçen yıldan fazlaca değişen bir şey olmayacaktır. Kısalmayan bir Galatasaray ve sisteminden vazgeçmeyecek Rijkaard ile seyredeceğimiz 4-2-1-3. Kenar forvetlerle bekler arasındaki mesafe gene 60 metre kalırsa, takım enine ve boyuna yine sıkışamazsa hiçbir şey olmamış gibi devam ederiz.

Annan da güzel olurdu ama, Bradley ya da Ireland idi şu kadronun, şu sistemin ihtiyacı. Bekleyip görmek en iyisi.

Spooky dedi ki...

uzun zamandır okuduğum 4-4-1-1 ısrarınıza katılmıyorum zira o 4-4-1-1'in nasıl olacağı önemli. roller, oyuncular, gibi.. Yani 4-3-3 olsun demiyorum da tek doğru 4-4-1-1 değil bana göre oyun merkezini ileri kuran 4-2-3-1 şablonu denenebilir tabii roller hala önemli.

Onun dışında imza atılacak bir yazı olmuş.

Bir de 4-4-1-1'e dönecek olsak Keita kalsaydı derim. Elano önce gitseydi daha dengeli bir takım olurduk.

Parma Maniac dedi ki...

Can, Bradley aşkımız ayrı zaten ama Annan'ın ismi çıkması ve fiyat olarak da uygun görünmesi dolayısıyla dedim tabii onu.. 3 maçta belli eder durumu Misimovic..

Spooky, senin 4-2-3-1 dediğinle benim 4-4-1-1 dediğim şeyler aynı düzenler, sadece farklı kullanıyoruz rakamları.. Dediğin gibi roller de elbet çok önemli..

O s c a r dedi ki...

Öncelikle ellerine sağlık.

Benim tahminim eğer başka gelen/giden olmazsa yabancılardan Kewell ve Pino'nun nispeten sezonu kulübede geçireceği yönünde.

Kewell'ı ilk 11 e koymamam bir temenniden ziyade sakatlık vb. nedenlerden gelmekle birlikte Pino'nun gerek teknik heyet tarafından istenmediğinin alenen beyanı, gerekse Elano dışında Serdar Özkan/Aydın Yılmaz gibi yerli alternatiflerin de varolduğu sağ açıkta görev alması nedeniyle çok fazla forma şansı bulamayacağını düşünüyorum.

Rijkaard ne yapar, gün itibariyle oluşan malzemeyi nasıl kullanır bilemiyorum lakin ben şöyle bir dizilişin eldeki kadroya iyi gideceğini düşünüyorum.

------------Ufuk-----------
Sabri---Neil---Hakan--Insua
--------Ayhan---Cana-------
Elano------------------Arda
---------Misimovic---------
-----------Baros-----------

Ne diyorsun bu dizilişe? Kaleci veya Cana'nın yanına bir kesici orta sahanın gelebileceği konuşuluyor lakin böyle bir şey gerçekleşse dahi yabancı sınırlamasından ötürü birini kesmeden yeni geleni dahil etmek mümkün değil.


4-4-1-1 den kastettiğin tam olarak benim yukarıda yazdığım mı, bilemiyorum Parma ama şu anki kadro ile nasıl bir dizilişi ideal bulduğunu merak ediyorum.

Bir de söylemezsem içimde kalır, Elano'dan bu sene çok umutluyum ve takımın kilit isimlerinden biri olacağını düşünüyorum. Umarım düzenli olarak as kadroda yer alır.

Spooky dedi ki...

Ortada Bradley aşkı varsa uzmanı burada :)
Rijkaard'ın çok istediği de yazıldı ve gerçekten inanıyorum. Keşke alsalardı. M'Gladbach'a gitmişlen Reus da iyidir bonusu olurdu :)

guner dedi ki...

4-2-3-1, 4-4-1-1 ayırdı biraz da oyuncuların özellikleri üzerinden gelişiyor. Soluna Arda yazdığında mesela, veya Pienaar, 4-4-1-1 beklenmesi daha doğru, ama bu adam Arşavin'se diğeri. 4-4-1-1, Britanya kaynaklı, 4-4-2'nin esnetilmiş daha homojen yapıya kavuşturulmuş versiyonu.

Ben tam bir Annan'cıyım, DK esnasında dikizlediğim bilhassa adam. Kendi takımına oyuncu isterken oyuncuların profilleri de önemli, Annan Rosenborg'dan gelecek mesela, oyuncudan alacağınız verimde bu çok etkili. Ama ondan öte, Galatasaray bir holding-iki iç dışında bir şeyler oynayacaksa iki orta sahanın da defansif kaynaklı olması lazım. Teknik açıdan kabızmanlık değil bu, kısa, risksiz oynayacak, sağlam bir ikili. Aksi takdirde uyum sorunları olması çok mümkün. Cana'yı ikileyecek oyuncu geride oynama gelişimini tamamlayabilmiş bir Emre, veya Milner gibi bir all-around manyağı değilse böyledir. Ireland yazıldı, Ireland box-to-box tipi bir oyuncu ve bir iç oyuncusu olarak Galatasaray'a katkısı çok büyük olurdu ama orta ikilide kullanımı benim için soru işaretidir. En basitinden kısa Aston Villa profili. Geriden oyun kuracaktır, pas akışını da doğrudan katkı sağlayacak bir oyuncu, ama orta ikilide savunma performansı muamma. Savunma özellikleri olmadığından değil, tersine daha bir yaz önce deli gibi fiziksel açıdan geliştirmeye adamış bir oyuncu. Lampard mesela, bu da ikili orta saha oyuncusu olarak muammadır, özellikleri yetebilir, ama oyuncunun ekstraları ve oynamaya alışkın olduğu yerler göz önüne alındığında sorunlar çıkar. Bir de önlerinde oynayacak oyuncu Misimovic olacak, yani arada gelip orta sahayı üçlemesini falan bekleyemezsiniz, en iyi rakibin holding'ine basar, oyun kurmayı geciktirir biraz. Ireland geride oynar, Cana onun önünde, pasörün geride konuşlandığı ve alan bulduğu, süpürücünün ileride olduğu düzen olabilir böyle, Manchester United'ın Scholes-Fletcher'la şu an yaptığı veya kısmen Villa'nın. Neticede ben orta ikili uyumunu ikincinin niteliğinden daha önde tutuyorum ve bu yönden ilk tercihim her zaman Annan'dır. Sonra Bradley, sonra Ireland. Aklıselim bir Barış da orada oynar ya, işte o faktörden, aklıselimlik, o iş çok zor. Insua-Sabri bekleriyle Galatasarayın kanat oyuncuları içe kaçmaya mecbur ve böyle oynamalı, bu da o teknik yönden endişe edilen orta ikiliyi tolere eder, beklere alan açar. Görmek ne kadar mümkün, tartışılır, ama Arda-Elano kanatlı 4-4-1-1 sanki denemeye değer.

Sade dedi ki...

Kontraların babaları ile tanışma şansı elde edebilir sevgili defans hattımız ve taraftarlar. Yardır yardır arkanı boş bırak Sabri ile, Ağır ve adam kaçıran Neill ile balta ve/veya belini döndüremeyen Servet ve son olarak hücümcü bek olarak lanse edilen ancak arkasını hiç düşünmeyen ve eleştirilen dos santostan kadar kötü olmasada müdaili bir oyuncu ile kontra atak futbolunu kalbur üstü uygulayan bir takıma karşı zor anlar yaşamayacağımızı düşünmek için müneccim desteğine gerek yok diye düşünüyorum. Inusa ters kademede nedir bilmez! ikimaçta idam edilebilir bir oyuncu da olabilir ya da iki asistle harika bir sol bek falan sonuç : RİSK Ayrıca, genç bir oyuncu ve tam istenen düzeyde değil.

Misimovici değerlendirenler var, geçmişini anlatanlar bana özel bir hikayesini anlatacak yoksa neden herkes bir nevi copy paste derdinde? Alman ligini takip etmeyen varsa zaten bırakın türkiye liginide takip etmesin.

var olan yapıda Misimovic beklenen ve ihtiyaç duyulan oyuncu değil.

şimdi alındı madem kötü söz söylemeyelim yönetime, teknik heyete gibi bir hava hakim taraftarda.

Bu takımın ihtiyaçı olan oyuncular farklıydı ama göz boyama amaçlı (İSİMLİ) transfer ile balık hafıza ON

berserk dedi ki...

şu haliyle bakıldığında yeni transferlerin sisteme uyumsuzluğu gibi gözüküyor ama sanırsam rijkaard'ın barca dönemindeki sisteme dönecek.
detaylı hatırlamıyorum ama
o zaman ki orta sahalar:

3. MOTTA
6. XAVI
10. RONALDINHO
18. GABRI
20. DECO
17. VAN BOMMEL
24. INIESTA



annan yerine bradley'i tercih ederim ben de, annan'ın yaşı konusunda tereddütlerim var. ve fizik olarak da biraz güçsüz gibi...
ama pas tekniği olarak da annan bradley'den bir adım önde olabilir.

E dedi ki...

Onu bunu bilmem son 3 saat içinde kolay top kaybetmeyen ve ileri top taşıyabilen bir ön libero alınmadığı taktirde bu transferler bir anlam kazanmaz.

Ayhan/Sarp/Barış kardeşlerden hepsinin ilk 11'den temizlenmesi lazım. "Bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür" sözüne pek katılmam konu futbol olunca. Total ivme, bazı çürükleri göz ardı etmemizi sağlayabilir. Ancak ve ancak, söz konusu bu 3 anti-futbolcu olunca, söz konusu mevki de orta saha olunca, Galatasaray'ın gücü de onlar kadar olabiliyor maalesef.

Zaten son 10 yılda başımıza ne geldiyse, Okan, Suat, Emre, Hagi ortasahasını bir daha yeşertemediğimiz için geldi!

Parma Maniac dedi ki...

Guner bu konuda söylediğim şey hep aynı.. Mesela Arda ve Elano'yla 4-4-1-1 olur ama başkalarıyla 4-2-3-1'e döner muhabbetinde cevabım şudur.. Mesela Kewell - Elano'yla ne olur? Ya da Arshavin üzerinden Wenger'in Arshavin - Eboue'li düzeni nasıl dizilir? Bunları bu kadar ayırınca Wilson'un son yazılarında olduğu gibi iş 4-2-1-3 garipliğine kadar gidiyor.. Bunun uzantısı yakında 4-1-2-3 olacak.. 4-1-2-2-1 vs.'ler gelecek.. Bu kadar abartmaya bence gerek yok.. Ama kullananlara karşı değilim, sadece ben iki iç önündeki supporter'ı eğer bir bütün oluşturabilirlerse 4-4-1-1 değil de 4-3-3 olarak görebilen bir insanım.. Zaten tamamen aynı dizilişlerin sahada tamamen farklı görünme, farklı işlev sunma durumları var ki bunların içinden kolay kolay çıkmak da mümkün değil..

Yorumun geri kalan kısmı çok güzel.. Bradley isteğim Misimovic gelmezse zirvedeydi benim için, yoksa ben de Bosnalı'nın arkası için Cana - Annan'ın daha iyi bir çift olacağını düşünüyorum.. Ama Bradley de kötü durmazdı temposu, oyun bilgisi ve toplu yeteneğiyle.. Zira Misimovic'i olabildiğince kaleye yakın kullanmak zorunda olacak Galatasaray ve topun oraya aktarılması için de önemli mesai gerekecek takıma.. Bradley bu bağlamda artı getirebilirdi Annan'a göre..

Benim de Misimovic'li Galatasaray'da ilk düşüncem Pino'nun patladığını varsayarsak Arda - Elano kenarları.. Ama çok büyük ihtimalle yapmayacak tabii bunu Rijkaard..

answer dedi ki...

Ben mesela 4-2-3-1 biraz daha hücüm gibi geliyo 4-4-1-1'e gore :) 4 ortasahadaki kanat oyuncularımız saf kanat olmadıgından dolayı 4-2-3-1 demek daha dogru kanımca.. yalnız 2 orta sahada cana'nın yanında keşke musa çağırana biraz şans verilse..

Parma Maniac dedi ki...

berserk, Rijkaard Barcelona'da forvet arkalı düzeni kullandı evet, bu net bir bilgi ama bunu Galatasaray'a da kopyalaması için Misimovic transferine çok gerek yoktu.. Problem daha çok bu.. Geçen seneye de böyle girdi takım, Arda'lı merkezde takım çok çok iyi oynamasa da başlangıç için muazzamdı ve sonuç almakta da zorlanmadı.. Ama sonrasında Elano gelince ne Elano, City'deki rolünde diretilerek takıma monte edildi, ne de Arda ilk 6 haftadaki pozisyonuna geri döndürüldü.. Takım dibe vurduğunda bile Arda üzerinden bunu denemeyen Rijkaard'ın bu nedenle bu transferle ilgili soru işaretleri olabilir, söylemeye çalıştığım şey bu daha fazla..

berserk dedi ki...

O zaman bu haliyle kritik nokta elano oluyor. ama takıma bir türlü oturmadı bu adam, o ayrı takım ayrı oynuyor.

Takımda yer bulabilmesi için
MC pozisyonuna yapışması gerekiyor
uzaktan şut atabiliyor, tackle yeteneği de var az da olsa denedi.
güç ve kondüsyonu yükseltebilirse uyar, ama son maçta daha ilk yarıda bayılacak gibi bir yüz ifadesi vardı.
Elano aynı şekilde devam ederse Cana'nın Arda-Miske-Elano'nun arkasında ciğeri yetmez ve bunları tokatlar gibime geliyor.

Parma Maniac dedi ki...

berserki evet ben o nedenle Elano'yu orada değerlendirmeyeceğini, geçen seneki gibi eğer 1-2 maç bunu yaparsa da ortaya çıkacak manzara sonrasında çok çabuk bir şekilde vazgeçmesini bekliyorum..

guner dedi ki...

Abi mutlaka ki, 4411, 4231 çok farkı veya önemi yok. Yorumlarda geçince iki kelam etmek istedim ben de. Mesela asimetrik düzenler de var, onları yazmak var bir de...

Hani herkesin bir zirve şablonu vardır. Benim için de ortadan oynama, uzunluğu beklerle sağlama fantezisi vardı, şu an Chelsea'nin müthiş yaptığı. O yüzden Arda-Elano kanatlı yapı heyecan verici, top Rijkaard'da, bakalım...

ahmet serdar dedi ki...

1 ay daha idare edip elano'ya iyice kondüsyonu yükleyip sonra da ikili ön libero da elano-cana isimlerini kullanmak bence en mantıklısı...

Adsız dedi ki...

arda misimovic kewll bros birarada büyük savunma zaafiyeti yaratır

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.