29 Eyl 2010

,

Rangers 1-0 Bursaspor


Glasgow Rangers'ın klasik 4-4-2'sini bırakarak ileride Kenny Miller'ı natureli açık olan Steven Naismith'le destekleyerek 3 stoper, 3 tane de defansif orta saha kullanması iç sahada Bursaspor'a karşı muazzam bir futbol hadisesi.. Bursaspor'u ciddiye almak başlığı altında kolaylıkla değerlendirilebilecek bu hamlenin United'a karşı Braveheart'ı tekrar vizyona sokmaya çalışan Rangers'ın puan başarısını devam ettirme amacıyla yeniden değerlendirildiğini söylemek mümkün..

11 tamamen aynı, değişik bir üçlü savunma ve kenarlarda hücum yönü zayıf, asıl amacı savunmayı beşlemek olan bek orijinli iki açık oyuncusu.. Kenarları atıl bırarak Miller'ı Naismith'le çiftlemeye çalışan ve yaratıcı oyuncusu bulunmayan klasik bir 3-5-2'ye yakınsayan Rangers'ın Bursaspor karşısında savunmayı sağlam tutarak bir hatayı kollayacağı ve skor avantajından sonra vidaları tamamen sıkarak rahat bir maç geçirmek istediği ortadaydı.. Buradan sonra devreye giren soru Bursaspor'un Rangers'a bu fırsatı verip vermeyeceğiydi.. Sağdan sola doldurulan uzun topta sol defans Broadfoot'un indirdiği topta oyuncu/alan paylaşımını yapamayan Ali ve Stepanov'un hamle hataları Naismith'in araya sızarak golü yapmasını sağladı..

Rangers'ın Naismith ve bir stoperden destek alan orta üçlüsü, TSL'de birçok takıma ters gelen Bursaspor merkezini dağıttı.. Ergic ve Svensson yeni bir ikiliydi, önlerindeki Batalla'dan gerekli yardımı hiçbir türlü alamayınca Bursa orta sahada oyunu çabuk bir şekilde yönlendirecek rahatlığa kesinlikle erişemedi.. Açık oyuncuları Ozan İpek ve Volkan Şen'in bu seviyede daha çok ortaya çıkan kenardan skora gidememe defoları Sercan'ı 3 stoperin kucağında iyice yalnız bıraktı ve zaman ilerledikçe forvet arkasında daha çok silinen Batalla'yla Bursaspor ilk yarıda yokları oynadı.. Rangers'ın golü attıktan sonra kaleci dahil 9 oyuncuyla düzenli bir şekilde Bursaspor'u karşılaması maça başlarken düşüncelerinin ne olduğunun açık kanıtı.. Ergic'in sakatlığıyla birlikte oyuna giren oyuncunun Insua oluşu işleri tamamen zora soktu.. Sistem 4-4-1-1'ken ve Batalla bu kadar göze batarken yapılması gereken belki de Batalla/ikinci forvet, açık/üçüncü merkez değişiklikleriyken içine düşülen zorunlu durum hamle yanlışlığıyla bence maçı tamamen Bursa adına eksiye götürdü.. Ergic sakatlanırken ve Hüseyin kenardaki tek defansif orta sahayken merkezi üçleme şansı zaten yoktu.. Ama Ergic - Hüseyin ve Batalla - Nunez (Turgay)'la 3 stoper, 5 savunmayla oynayan Rangers'a karşı göbeğe giren çift forvete sahip bir takım oluşturulabilirdi.. Ertuğrul ise başka bir yolu seçti..

İkinci yarıda takımın gidebileceği bir tek yol vardı.. O da Batalla'nın yerine bir forvet sokarak tek önlibero ve çift forvetli o garip düzene gitmek.. Svensson'un yanında kendi bölgelerinden yarım kademe daha geride kalarak orta sahayı diri tutmak için daha arkadan oyun kurmaya çalışan Batalla ve Insua gecenin en kötüleri olunca değişen bir şey olmadı.. 70'ten sonra çift forveti sokarken Sercan'ı Turgay'la değiştirmenin altında muhtemelen Rangers savunmasıyla cebelleşen Sercan'ın fizik gücünün azalması vardır.. Yoksa Volkan Şen'le birlikte Bursaspor adına maçın en iyisi olan Sercan'ın kenara gelişinin altında bir taktik açılım olacağına ben inanmıyorum..

Ertuğrul'un psikolojisi, bozukluğunu Vederson'un vurduğu basit şutlara %100 gol kaçma tepkisi verecek kadar gösterirken Bursaspor'un bu kadar deneyimsiz bir kadroyla daha iyisini yapma şansı fazla değil.. Takım Şampiyonlar Ligi'ne oldukça kötü başladı ve bugünkü sonuçlarla daha ikinci maçlarda üçüncülük şansını bile zora soktu.. Daha farklısını ben bekliyordum ama takıma ekleme yaparken yapıyı bozmayacak hamleler içine giren Ertuğrul Sağlam'ı överken hocanın ileri uçta ve merkezde bir türlü standardizasyonu sağlayamayacağını ummuyordum.. Federico Insua transfer edildiği günden beri bu takım adına benim için en büyük soru işareti ve bu değişmiş değil.. Gelir gelmez yaşadığı sakatlık takıma entegre olmasını şanssız bir şekilde geciktirdi.. Batalla'nın bu seviyede o fizikle çok daha büyük yetenekleri göstermesi gerekir, bu bakımdan Insua oyuncu profili olarak doğru bir hamle ama Türkiye ve Bursaspor için bu doğruluk geçerli mi, onu görmek için daha zamana ihtiyaç var.. Ortam böyleyken Bursaspor'un Turgay, Sercan ve Nunez üçlüsüyle klasik 4-4-2'yi esneten forvet çiftleriyle ve 4-4-2'ye uygun açık oyuncularıyla denemeler yapması bence daha doğru olurdu ama hoca geçen seneden çok uzaklaşmak istemiyor olabilir..

Bursaspor'u yerin dibine sokmak isteyen üç büyük taraftarı için bu maçlar uygun.. Önce Valencia'dan içeride 4, arkasından görece zayıf ve tamamen defansif bir yapıyla bu maça çıkan Rangers'a karşı girilemeyen pozisyonlar.. Lakin yaklaşık 20 yıldır bu statüyle devam eden Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olan 3 Türkiye sezonu olduğunu düşününce bu adamların yaşadıkları anormal değil.. Gerçek anlamda bir sistem takımı olmaları onların bütün tecrübesizlikleriyle bir şeyler başarmalarına dair bazı futbol fikirleri oluşturuyordu ama ilk iki maç itibarıyla bunlar boşa çıktı.. Bildiğinden şaşmadan yoluna devam etmeye çalışan Bursa'nın bundan sonra bir şeyler yapmak istiyorsa United'ı iç saha maçında puansız göndermek zorunda olduğu ortada ve bu da büyük ihtimalle Avrupa sezonunun sona erdiğinin habercisi.. Bundan sonra fazla rotasyon geyiklerine girmeden orta ve ön alanda istikrarı sağlayarak yollarına devam etmeleri gerekiyor.. Ligi yeniden ön plana almaları yerel başarının devamı adına onlar için faydalı olabilir..

4 YORUM:

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

"..Batalla ve Insua gecenin en kötüleri olunca.."

Insua mı en kötüydü? Katılamayacağım bu görüşe, bence girdikten sonra sakin oynadı ve bence takımın en iyisiydi. Ayrıca Svensson denen arkadaş ne iş yapar, nerden bulunmuş merak ettim.

tolgaserdar dedi ki...

üstad burası yeri değil belkide ama fantasy basketball ne zaman?

Parma Maniac dedi ki...

Çok yakında geliyor Tolga..

fabrizio dedi ki...

peki sen nerdesin hocam? maç yazılarını okuyamıyoruz son dönemde... Merakla dönmeni bekliyoruz.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.