9 Eki 2009

Grand Prix 2009'da çeyreğe doğru


Robert Milkins 5-1 Mark King

Ronnie O'Sullivan 4-5 John Higgins

Jamie Cope 3-5 Mark Allen

Mark Williams 5-2 Stephen Hendry

Peter Ebdon 5-3 Mark Davis

Joe Perry 5-2 Barry Pinches

Stephen Maguire 1-5 Ding Junhui

Neil Robertson 5-2 Ken Doherty

Tahminler yalan oldu.. Robert Milkins'in bu turnuvanın sürpriz olabileceğini kestiremedim.. İlk turun mucize dönüşünü yapan Mark King'i çok rahat geçti.. Milkins 33 yaşında.. 14 yıldır profesyonel snooker oynuyor.. 3 yıl önceki Dünya Şampiyonası elemelerinde yaptığı bir maksimum var.. Onun dışında bir sıralama turnuvası başarısına, turnuvaların üst kademelerinde dolaşan bir oyuncu yapısına sahip değil.. Önümüzdeki maçı kazanırsa ilk defa bir sıralama turnuvasında çeyrek final görecek.. 2 sürpriz maç kariyerinin kritik eşiklerinden birine getirdi onu..

Mark Allen son dönemin formda oyuncularından.. Tipi, tripleri ve açıklamalarıyla allame-i cihan olsa benim onayımı alamaz.. Jamie Cope'la dengeli bir eşleşmesi vardı.. Cope'u seviyorum ama istikrarsız oyunu bu yenilgileri olağan kılıyor.. Kırması gereken bir kabuk var, şu ana kadar başarılı olmuş değil.. Mark Allen iyi oyuncu, defterinin Ronnie tarafından dürülmesini isterdim.. Böyle bir şansımız olmayacak ama..

Anlamsız statünün 2. turda karşı karşıya getirdiği Higgins-Ronnie maçına geçelim.. Decider'da kazanmış Higgins, ilk seans sonrasını takip edemedik.. 7. frame sonunda Ronnie 4-3'lük üstünlüğü ele geçirse de bir geri dönüş gelmiş İskoç'tan.. Decider'da 94'lük sağlam bir break'le maçı almış.. Son 2 frame'de çok etkileyici oynadığı söyleniyor ama Higgins hiç memnun kalmamış oyunundan.. Kaçmaması gereken atışları kaçırdığını, fakat rakip Roket olunca bunun anlaşılır bir durum olduğunu söylüyor..

Sürpriz sonuçlardan biri, yenilgiyle olmasa da 5-1'lik skorla Ding'e yenilen Stephen Maguire'dan geldi.. Grand Prix'te geçtiğimiz yıl ilk turda kaybetmiş ve sonuçtan dolayı büyük üzüntü duyduğunu söylemişti Maguire.. Glasgow'da, kendi evinde ve seyircileri önünde oynamanın baskısını kaldıramadığını ve durumdan çok rahatsız olduğunu belirtmişti.. İlk turda rahat bir geçiş yaptıktan sonra da bu sene durumun farklı olacağını söyledi.. Çıkan sonuç öyle olmadığını gösteriyor.. Genelde baskı karşısında dağılan Ding Junhui karşısında alınan 5-1'lik mağlubiyet Maguire'da bir İskoçya fobisi oluşmasına neden olabilir..

Mark Williams'a 5-2 kaybeden Hendry'de de benzer bir sorun var.. Berbat bir maç çıkarmış Williams karşısında.. Maçtan önce antrenman sırasında bir gariplik olduğunu hissettiğini söylemiş Hendry.. Maçta ise her şey daha kötüye gitmiş, açıklaması bu.. Ronnie'yle birbirlerini sevmememeli beni de Hendry'nin karşısına almıştır bu oyunu sevmeye başladığım ilk günden beri.. Ama içinde bulunduğu duruma üzülmeden de edemiyorum.. Oyunun açık ara en başarılı adamlarından birinin yaşadığı bu düşüş, bir türlü eski zirvelerini görememesi vücut diliyle birleşince oyunu seven birini üzüyor.. Hala bu oyunu en üst seviyede oynayabileceğini söylüyor Hendry, maçtan sonra da aynı şeyleri tekrarlamış.. The Ice Man lakabını almasına neden olan poker yüzüne rağmen ben ondaki bıkkınlığı ve rahatsızlığı hissedebiliyorum ama.. Mark Williams sakatlığına rağmen önce ilk turun en kolay maçını kazandı, sonra da önemli bir rakibi rahat geçti.. Gayet formda görünüyor..

Barry Pinches'ın rüyalarını bitiren adam Joe Perry.. İlk seansta bütün frame'leri kazanıp 4-0 öne geçtikten sonra Pinches 2 frame almış ve maçta da 5-2 sonuçlanmış.. Olağan sonuç.. Keza Neil Robertson'ın Ken Doherty'yi mağlup edişi de öyle.. Skor 5-2, Neil Robertson yaşadığı çıkıştan sonra keskin bir düşüş göstermişti.. Bu sezon tekrar eski formuna göz kırpıyor.. Stiliyle, tekniğiyle çok yetenekli bir adamdır.. Artist tipi de snooker'a uyar.. Zirvede daha çok görmek istiyoruz.. Peter Ebdon'un Mark Davis'i mağlup edişi ise sadece tek cümleyle haber teşkil eder.. Tersini bekleyen yoktu zaten..

Çeyrek final eşleşmeleri şu şekilde:

John Higgins
- Mark Allen

Neil Robertson - Joe Perry

Peter Ebdon - Ding Junhui

Mark Williams - Robert Milkins

Çeyrek finaller de 9 frame üzerinden oynanacak.. John Higgins'la Mark Allen'ın eşleşmesi 4 maçın en kalite vadedeni.. Higgins karşısında Allen'ı favori göstermeye yüzü olmaz bir insanın ama ters bir sonuçta fazla şaşırmam.. Bu maçtan çıkacak olan oyuncu bence finale adını yazdıracak, onu da ekleyeyim..

Neil Robertson da form durumuyla Joe Perry karşısında favori.. Joe Perry 35 yaşında ve kariyerinin en iyi periyotlarından birini geçiriyor şu ada.. Geçen sene UK Championship'te ve Dünya Şampiyonası'nda etkileyici maçları vardı.. Genç Robertson'u mağlup etmesi benim için çok şaşırtıcı olmaz ama büyük bir parlaklık sorunu var Perry'nin.. Şu anda dünyada 12. sırada ve tek haneli rakamları fazla göremeyecek olmasının da en büyük nedenlerinden biridir bence bu..

Peter Ebdon ve Ding Junhui mücadelesi turun en dengeli eşleşmesi.. Ding'i bir adım öne çıkaran Maguire'ı paspasa çevirmesi.. Ebdon'un ağır stilinden etkilenmeyecek bir yapısı var Ding'in.. Ebdon'u normalde Ding'ten daha çok severim ama bu kez kalbim bu genç Çinli'yle.. Artık bir şeyler başarsın bu çocuk, yeteneklinin yanına başarılıyı da eklesin.. 3 yıldır sıralama turnuvası kazanamıyor..

Robert Milkins'in bu çıkışı en az çeyrek göreceğinin kanıtı aslında.. Hemen hemen her turnuvada böyle çeyrek ya da yarı final gören çok sürpriz bir isim vardır.. Milkins bu seneki isim gibi görünüyor ama ilk 2 turda çok formda görünen Mark Williams rakip olunca kelimeler kifayetsiz..

2 YORUM:

Adsız dedi ki...

robertson verdi eline higgins'in. noldu higginsçi? :)

ti esti to dedi ki...

robertson bu gidişle alıp götürecek. seriyi yakalayınca bırakmıyor. uzaktan mükemmel vuruyor. sanırım şampiyon olacak.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.