19 Haz 2009

Servet Çetin ve Transfer


Servet Çetin gitti mi bilmiyorum.. Transfer daha bitmiş görünmüyor.. Marsilya yönetiminin değişmesinin de profesyonel bir şekilde yönetilen takımlarda yapılan çalışmaları fazla etkileyeceğini sanmıyorum.. Ortada açık bir gerçek var.. Galatasaray ve Rijkaard Servet'i bırakmak istemiyor.. Servet Çetin ise gitmek istiyor.. Aynı söylenti Kasım ayında çıktığında görüşlerimi yazmıştım.. Benim açımdan değişen bir şey yok.. Galatasaray'ın yapması gereken parlattığı oyuncuları satıp yerine yenilerini koymaktır.. Mali değeri tavan yapan oyuncuyu o anda çıkarmıyorsanız elden başka bir yolu seçiyorsunuz demektir.. Eğer Galatasaray, UEFA'yı kazanan takımdaki oyuncularından, hatta şu ana kadar yurtdışına sattığı bütün oyunculardan, Fenerbahçe'nin sadece Okocha ve Baliç ikilisinden kazandığı parayı kazanamamışsa yönetimlerin ve hatta taraftarların oturup bunun üzerinde biraz olsun düşünmesi gerekiyor..

Fernando Meira'nın parlaklık gösteremediği bir sezonda, geliş fiyatının üstüne satılması başarıydı.. Daha sonra yaşanan sakatlıklar, cezalar, vs. nedeniyle Kewell'ın stopere geçmesi de (ki bu bile hoca seçimidir) yapılan bu doğrunun yanlış olduğunu göstermez.. O anın doğrusu, sonra gelişen anormalliklerle yanlışa dönüşmez.. Servet Çetin'in omzunu pert etmesi, Emre Güngör'ün oyuna girdiği her maçta 7 dakikalık Josico'ya dönmesi ve diğer şanssızlıklar bu satışı yanlışa çevirmez.. Galatasaray taraftarı savunmasına güvenmiyor ve Servet'in gidişi büyük bir yanlış onlara göre.. Eğer büyük bir takım oyuncusuna gelen teklifi değerlendirdikten sonra, sezon yeni bitmişken onun yerini dolduramıyorsa zaten çok da büyük bir takım değil demektir.. Evet, Servet Çetin hali hazırda bu ülkenin en yetenekli, en iyi defans oyuncusu.. Her iyi tandemin yabancılı çiftlerden oluştuğu göz önüne alınırsa, zaten alınacak olan yabancı stoperin yanında tamamen düzelmiş bir Emre Güngör'le birlikte seçilecek başka bir Türk'le beraber 4. stoper olarak elde duran Aşık üzerinden yeni bir rotasyon kurup yoluna o şekilde devam etmeli Galatasaray.. Semih Kaya ve diğerlerine ise sıra geleceğini sanmıyorum.. Saçma sapan bir şekilde Semih ve Murat gibi gençlerin rotasyona dahil edilmesini bekleyen insanlar var bu ülkede.. Nasıl bir genç hayranlığıymış bu anlamadım ki.. 20 yaşındaki bir çocuk ya ilk 11'de oynar, üzerinde ısrar edilir.. Ya da başka bir takıma kiralık gönderilir.. Rotasyona dahil edilip 4. ya da 5. tercih olarak elde tutulmaz.. Sağlıklı bir şekilde 3 ay üst üste oynayamamış, devamlı bir yerlerini koparan ve zedeleyen Semih Kaya'ya da dünyanın hiçbir yerinde güvenilmez.. Galatasaray'ın altyapı balonu çoğalarak büyümeye devam ediyor.. Öyle bir genç hayranlığı var ki bu ülkede, Galatasaray'ın koca bir nesli harcadığını düşünen insanlar var.. O genç çocuk sahaya çıktığında ilk hatasında ilk küfrü basacak olan insanlar bunlar.. Son 10 yılda Galatasaray altyapısı kimleri çıkarmış da takım kurtulmuş bir baksalar bunlar olmayacak.. Çıkabilen çıkıyor futbolda, çıkamayan Bank Asya'ya gidiyor.. Bunda da suçlu kulüp değil.. Oyuncular, ondan farklı beklentiler içine giren insanlar ve içinde bulunduğumuz yapı..

Servet Çetin gitmek istiyor.. Ağrı'nın göbeğinden (Yorumlarda gelmedi ama başka yerden geldi düzeltme, Iğdırlı'ymış Servet.. 76 tabii, düzeltelim aslan parçasına daha fazla ayıp etmeden) kopup gelmiş bu halis Anadolu delikanlısının tek isteğinin Avrupa görmek olduğunu herkes biliyor.. 3 senede doğuştan 3 takımı tutan zibidilerin yanında Servet Çetin bir kere bile Galatasaraylıyım demeyen ama sahaya yüreğini koyan yapısıyla benim bu ligde gördüğüm en nevi şahsına münhasır, en harika figürlerden biri.. Ben doğuştan Galatasaraylıyım, kesseniz sarı-kırmızı akar diyen bazı kendini bilmezlerin yerine keşke her takımın 11 Servet'i olsa.. Andriy Shevchenko zırıltılarıyla gelip hakkında saçma sapan konuşan bütün Türkiye'yi toprağa gömmek, asfalta çevirmek kolay iş değildir.. Geçen senenin başından, iyi oynadığı halde kendisine saydırmaya çalışan garipler ortaya çıktığı günden beri savunuyoruz Servet'i.. Başta ihtiyacı vardı, artık ilk kötü pasında hakaretler yağdıranlar bile bu adamın açık ara olduğunun farkında.. Bu süreç nasıl sona erer bilmiyorum ama tek dileğim Servet Çetin'in mutlu olacağı şekilde bitmesidir.. Galatasaray da önünde koca bir transfer sezonu varken bunun önlemini alamayacaksa, yerini Türk ve yabancı oyuncularla dolduramayacaksa, Frank Rijkaard'ı Türkiye'ye getiren vizyonunda zerre iş yok demektir.. Her Galatasaray taraftarı en ufak bir endişe duymadan, Servet'in yurtdışına gidişine ve ondan gelecek paraya sevinmelidir.. Türkiye'de stoper kıtlığı var cümlesi ise tamamen önyargıların, oyuncuları takip etmemenin ortaya çıkardığı bir olgudur.. Emre Güngör nereden nasıl çıktıysa, yenileri de çıkar, onlar da satılır benzer şekilde.. Önemli olan doğru dokuyu oluşturabilmek..

Transferin en başarılı takımı Fenerbahçe.. Kendi açılarından doğru bir yol izliyorlar.. Para sorunları yok ve Türkiye içinde parayı sorun yapmadan bonservislere büyük paralar vererek piyasayı yükseltiyorlar.. Rakiplerin ekonomik sıkıntı içinde olduğu bir dönemde bu takım çıkarları açısından doğru bir rotadır.. Mehmet Topuz'a 9 milyon euro, Özer Hurmacı'ya 4 milyon euro + 2 oyuncunun verildiği bir ortamda diğer takımların transfer yapması kolay olmayacak.. Bu ülkede büyük yıldız potansiyeli taşıyan 4 oyuncu var.. Murat Ceylan, İsmail Köybaşı, Özer Hurmacı ve Sercan Yıldırım.. Biri gitti, kaldı 3.. Diğer oyuncular için de kapı artık en az 2-3 milyon eurodan açılacak.. Fenerbahçe Poulsen'i de alabilse daha işin başında önemli iş başarmış olacaktı ama pürüzler var o tarafta.. Marco Aurelio'nun gelmesi de bonservis nedeniyle zor görünüyor.. Yine de hem kanatta hem de ortada oynayabilen iki oyuncuyla zayıf orta sahayı doğrulttular.. Beşiktaş Topuz nedeniyle büyük yara aldı.. Gelen tek oyuncu Fink ki taraftar CL ve lig için çok önemli takviyeler gerektiğinin farkında.. Galatasaray yine durgun gidiyor.. Medyada ve internet sitelerinde çıkan yığınla isim var.. Eğer Haldun Üstünel'i biraz tanıyorsak çok alakasız 1-2 ismin gelebileceğini de düşünmek gerekiyor.. Giden oyuncu var ama gelen yok.. Yabancı oyuncu transferi ayrı bir olgu Türkiye'de.. Fakat iç pazarın şu ortamda kesinlikle gözden kaçmaması gerekiyor.. Galatasaray kadrosunun en az 2-3 kaliteli Türk oyuncuyla desteklenmesi gerekiyor, Mustafa Sarp transferi dışında.. Bölge bölge ele alıp Frank Rijkaard'la birlikte inceleyeceğiz transfer sezonunda.. Umuyorum ekonomik sıkıntıların neden olduğu bir bekleyiş değildir bu..

15 YORUM:

theotheo dedi ki...

servet çetin'in marsilyaya transferi dondu bildiğim kadarıyla.

8 milyon euro'ya manchesterdan pique alınıyor, servete bu kadar para çok çok fazla.

Alper Öcal dedi ki...

Genç hayranlığı konusunda benim gibi düşünen birini görmek güzel oldu.

Özer karşılığında Ankara'ya verilecek ÖZgür Çek için kıyamet kopuyor Fenerbahçe forumlarında.

Henüz tek bir maçı izlenmiş olmamasına ve tek bir kez A takım forması giymemiş olmasına rağmen üstelik.

Fenerbahçe ne zaman 18 yaşında bir oyuncu oynattı da bu kıyamet kopuyor onu da anlamıyorum.

Orda oynasın gene gelir oynar Fenerbahçe'de.

Bu arada Okocha ve Baliç'ten dolayı övdüğün Fenerbahçe o zamandan beri doğru dürüst bonservis kazanamadı elindeki oyunculardan.

Aurelio, Appiah, Tuncay ve son olarak Deivid peak yaptıkları dönemde inat uğruna elde tutuldu. Görüyoruz şimdi ne olduğunu.

Eline sağlık Emre.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Servet yerine Eren Güngör gerekli,kolay değil ama takas+para bir şekilde alınırsa iyi olacak.O olmazsa Köybaşı alınmalı,böylece Hakan Balta stoper için iyi bir alternatif haline gelecektir.

Servet bence gitmiştir,basında o yönde haber yapıyor.Zaten dün gece Polat Bursaspor'a Sercan ve Volkan Şen için 5 milyon euro+4 oyuncu önermiş,iç piyasaya 5 milyon ayırabiliyorsak Servet'in işi hakikaten bitmiştir diye düşünüyorum.Para güzel,ama kısa vadede yerini doldurmak zor olacak.Bir yabancı stoper kesin alınır ayrıca yerlide lazım,ama o yerli Ediz olacağına hiç olmasın,Semih Kaya oynasın diyorum.

Bu hafta özellikle 1-2 yabancı transferin belli olacağız yazılıp çiziliyordu,haftasonu geldi tık yok.Haldun Üstünel hala yurtdışında,gecikmeye rağmen eli boş dönmeyecektir diye umut ediyorum.

Son olarak,takım 4-3-3 oynayacağına göre bana göre transfer ihtiyaçları öncelikle ileri 3'lünün her yerinde oynayabilen bir hücumcu,2 yöne oynayan orta saha ve 1-2 stoperdir.Daha sonra Yaman'ın yerine yedek sol bek ve Karan'ın yerine yedek forvet gelir.Sağ bekte küçük kaptan ve Kurtuluş'a güveniyorum.Forvet transferine gereğinden fazla önem veriliyor gibi görünüyor,Baros varken bence önemli değil.Heleki Baros ileri 3'lünün sağına çekilecekse yazık olur gerçekten.Baros 4-3-3 te golcülük görevi için ideal bir adam,bizim Eto'o'muz olacaktır bence...

Ne güzelde ahkam kesiyoruz değil mi?Futbolu seviyorum şerefsizim :)Hayırlısı olsun bakalım...

Adsız dedi ki...

parma fenerbahçe poulsen yerine fransa ligi'nden bir defansif orta saha arasa aslında daha mantıklı olmaz mı sence? adamlar her sene bir diarra çıkarıyor, hepsi de sağlam oyuncu oluyor. poulsen'in ofansif yönünün aurelio'dan bile iyi olduğunu düşünmüyorum pek. kaldı ki 7 milyon euro falan konuşuluyor. daum'un özellikle süper ligte semih-guiza-alex'i birlikte oynatacağını düşünürsek orta saha, arkalarındaki üçlü baya sağlam olmalı...

mes dedi ki...

Maalesef bizde bir oyuncu avrupaya satıldığında hemen '' ahlar vahlar '' başlar , halbuki 28yaşında ve 500bin dolara gelmiş bir oyuncudan gayet iyi bir kâr ediliyor. Bu kesinlikle bir yönetim başarısıdır. Servet benim sevdiğim bir oyuncudur ama aynı zamanda bir saatl, bombadır , her an patlayabilir. ( bknz. Leverkusen & Metalist maçları )

Servet'in oynadığı 2 yıllık süreçte avrupanın herhangi bir elit takımıyla maç yapmadık , eğer yapsaydık ben Servet'e anca o zaman not verebilirdim. Türkiye'de defansımızda kim olursa olsun bu takım yine şampiyonluğa zaten oynar. Servet 2 yıldır defansta ve deplasmanda oynadığımız 4 derbide de yenildik , ( Son Bjk maçı hariç ). O yüzden benim açımdan çok güzel bir transfer.

Servet'in yerine Eren Güngör gayet iyi bir transfer olur , hem genç hemde potansiyeli çok yüksek 2-3 yıl içersinde Servet'ten çok daha iyi olacağına eminim zaten böyle olduğunda Servet'ten kazandığınızın 2 katı para kazanırsınız. Yabancı olarak çok zor olsa da Senderos gelse müthiş olur , hem genç hem kariyeri var ve aldığınızdan yüksek bir fiyata satma ihtimaliniz var , zaten bir oyuncuyu alırken ilk önce düşünülmesi gereken bu oyuncudan kazanılacak para olmalıdır , sonuçta bu bir çark ve bu çarkı döndürmeniz lazım :)

sunshine dedi ki...

Bu ülkede genç hayranlığı falan yok.Sadece lafta bütün bunlar.Keşke olsa bi adam 30 yaşındaysa 3-4 maç arka arkaya hata yapsa bişey olmaz ama 18 yaşında bi oyuncu ilk çıktığı maçta hata yapsa ömür billah o formayı tekrar giydirmezler.Arda turan ersun yanalın eline düşmeseydi görürdük bank asyada onuda.Galatsarayın genç ve türk takımlarının genç oyuncuya bakış açıları yanlıştır bunun neresini savunuyorsunuz allah aşkına.

aşkın dedi ki...

Alper Öcal
Tüm dünya stoper sıkıntısı çekiyor.
Çünkü yetkin bir stoperin yaşını başını alması gerekiyor diğer mevkilerin aksine.
Türkiye'de bu sıkıntı haliyle 2 kat daha fazla.
Fener büyük yanlış yapmıştır.Yasin yeni yeni ısınmaya başlamıştı.
Keza soru işareti Bekir geliyorsa Özgür'e de şans verilip takımda tutulmalıydı.Şimdi de olmayacaksa ne zaman?
Bir de ben hep şunu merak etmişimdir neden Azizyum'un Fenerbahçesi'inde bütün transferlere rağmen illa ki bir mevkide opsiyonsuzluk vardır?
Servet için önerilen rakamı duyduğumda inanamadım.Toshack - Baliç - Real Madrid üçgeninin benzeridir herhalde dedim, maalesef o da suya düştü :(
Servet'i Servet yapan Türkiye'deki defans yokluğudur.Beşiktaşın, Fenerin, G.Saray'ın defanslarına bakınca bu anlaşılır.Son zamanlarda parlayan tek defans oldu, Egemen.Bir de biraz Emre Güngör, onu da görmek nasip olmadı.
Uzun sözün kısası defans bulmak zor iş.Barcelona Caceres'e 14 milyon euro verdi, sonuç ortada.
O yüzden fazla takılmamak lazım, üstte bir arkadaş Servet'in yaptığı hataların dökümünü vermiş. Varsın defansı o kadar parlak olmasın Cimbomun, ortasaha forvet iyi olunca sorun çıkmaz.Barcelona üçlmeme yaparken defansında Ferdinand - Terry - Vidic mi vardı?

johnwayne dedi ki...

haldun üstünelle çarşamba sabahı havaalanında gerçekleştirdiğim ayaküstü sohbette kendisi transfer görüşmesine gittiğini ve gelme ihtimali olan futbolcunun "şu anda kadroda bulunan bütün oyunculardan isimli ve kaliteli" olduğunu söledi.isim vermedi hatta gittiği yeri bile söylemedi fakat çok aktarmalı bir route a sahip olduğunu söyleyebilirim ve ilk aktarma noktası da viyanaydı görebildiğim kadarıyla ;)

bu arada servetin de haftasonu net olarak gideceğini söylemişti.tabi o zamanlarda marsilya yönetimindeki sorunlardan habersizdik.bilmiyorum bir gelişme olmuş mudur.

berserk dedi ki...

"...Frank Rijkaard'ı Türkiye'ye getiren vizyonunda zerre iş yok demektir.. "
hıncal ::)

8M. iyi para, ayrıca Servet' e verilmiş bir söz varmış hali ortada, e kendisinin ne kadar gitmek istediğini de biliyoruz, gitsin türkü baba.

Haldun yapacaktır birşeyler; Chelsea den Alex i bekliyorum ben ondan, isterse başarır :)

pclion dedi ki...

Ben Semih'in rotasyonun içinde olması gerektiğini savunsam da çok uzak bir noktada değiliz. Gerçekten rotasyon içinde olmayacaksa bir şekilde oynatılacağı bir yere kiralık verilsin derim ama şunun da tespitini yapmak gerek, kimse 19 yaşındaki kiralık bir defans oyuncusunu banko oynatmaz. Takımdaki en iyi stoper olsa dahi oynatmaz, bu böyledir.

Alper abi Özgür Çek'e değinmiş ama buna katılmıyorum işte. Son dönemde moda oldu bu takaslı transferler ve inanılmaz bonservis bedellerinin yanında olmazsa olmaz kabul ediliyor artık. Çıtır çerez gibi oyuncu dağıtmanın pek doğru olduğuna inanmıyorum. Fenerbahçeli bazı arkadaşların isyanını ise anlayışla karşılamak gerek zira ilk defa doğru dürüst bir oyuncu çıkmak üzereydi Fenerbahçe altyapısından, bence sırf bu yüzden bile kadroda bulundurmak gerekti. Olmadı kiralayabilirlerdi, çabuk harcandığına inanıyorum.

Peak yapan oyuncu konusunda ne kadar hassas olduğumu ise hepiniz biliyorsunuz, babam olsa gönderirim açıkçası. Günlük bakış açılarının kulübün çıkarları önüne geçmesine kesinlikle karşıyım. Servet'in bugün satılmaması demek kariyerinin Galatasaray'da biteceğini ilan etmek ve bu Servet'in kariyer hedeflerinin bitmesi anlamına geliyor. Böyle bir oyuncuya yol vermelisiniz. Ayrıca her oyuncunun uygun bir maliyetli alternatifi vardır, hem de her oyuncunun. Bu süreci doğru yönetirseniz hem nakit sıkıntınızı giderirsiniz, hem de kadronuzu yenilemiş olursunuz. Sürekli aynı oyuncularla oynamanın yan etkilerini en iyi bilen kulüptür Galatasaray aslında, ya da olmalıdır. Türkiye pazarına hakim olmak ve kendini Avrupaya çıkış noktası olarak konumlandırmak en çok Galatasaray'ın işine gelir...

Alper Öcal dedi ki...

@aşkın

Dünya'nın stoper açlığını çektiğini, bunun için Güney Amerika'ya yönelindiğini ben evvelden yazdım. Emre ile Ankara'da buluştuğumuzda da konuşmuştum.

Dediklerine bir itirazım yok yani. Ben sadece genç oyuncu konusuna dikkati çekmek istedim.

@Uğur

Fenerbahçe isterse Özgür'ü geri alabilir bir bedel ödeyip. Kontratına böyle bir madde koyuldu.

O kadar da enayi değiliz :)

aşkın dedi ki...

Ben zaten orjinal bir fikir olarak sunmadım Alper, futbolu takip eden herkesin az biraz farkında olduğu bir gerçek.
Özgür konusu bu bağlamda genç futbolcu kavramından çıkıp bir gereklilik haline geliyor zira kendisi bir defans.Üstelik elinde Bilica haricinde as defansı kalmamış bir takımın futbolcusu.
Lugano gitti, Edu belirsiz, Bekir gizemli, Önder vasat, Can Arat malum.
Bu gidişle Gökham Gönül stoper kariyerine başlayabilir.

Parma Maniac dedi ki...

Alper benim bildiğim öyle bir madde yok Özgür'de ama eğer yanlış biliyorsam ve de varsa süper bir olaydır..

Adsız dedi ki...

Özgür'le alakalı öyle bir madde falan yok maalesef.. Biz de Ferhat gittiğinde aynısını demiştik, evladımızdır alırız iyi oynarsa muhabbeti yapmıştık, gitti işte Trabzon'a.. Paraya bakar bu işler, elinden kaçırmıştır Özgür Çek gibi bir değeri dolayısıyla Fenerbahçe..

Murat dedi ki...

yeni sezonda hakan balta'nın daha çok stoperde oynayacağını sanıyorum. ismail ve bir yabancı stoper transferi bekliyorum.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.