4 Haz 2009

NBA Finals 2009: Lakers vs. Orlando


Büyük gün geldi çattı.. NBA Finalleri bu gece başlıyor ve NTV ekranlarında bütün seriyi canlı izleme fırsatına sahip olacağız..

NBA'in normal sezonu 82 maçlık bir yalandır diyen önemli bir kesim vardır.. Bugüne kadar hep bırakın bu işleri şeklinde yaklaştığım bu saptamayla ilgili hak verilecek şeyler yaşadık bu sene.. Lakers'ın batıdan çok ağır favori olarak çıkıp ilk turda Yao'suz Houston karşısında çektikleri, arkasından Denver'ı çok da temiz bir şekilde eleyememesi, doğuda contender mertebesine yükselen Orlando'nun ilk turda Philly karşısında yaşadıkları, Boston karşısında giden turu 6. maçta çevirdikten sonra doğunun çok ağır favorisi Cleveland'ı çok net bir şekilde geçişleri.. Bu 82 maç neden oynanıyoru ilk defa düşündürdü bana ama çok da üzerinde durulacak bir konu değil şu anda..

Play-off'lardaki bu farkı yaratan Orlando - Cleveland serisinin son maçında söylediğim gibi takımların birbirlerine karşı gösterdiği uyum, birbirlerinin silahlarına sahada verdikleri cevap.. Orlando'nun 4 kısalı, Rashard Lewis'i 4 numaraya çeken sistemi Cleveland'ı Zydrunas Ilgauskas üzerinden çökertti.. Bu çöküşün en önemli nedeni de Z'nin D12'nin arkasında duramamasıydı.. Zincirleme reaksiyonlar serilerin kaderini muazzam bir şekilde etkileyebiliyor işte NBA'de.. Z, Dwight'ı tutamadı.. Beraber bir uzunla oynadığında Rashard Lewis'in hücumdaki etkisi ortaya çıktı.. Dwight'la ve Lewis'le eşleşebilmek için Z'yi kenara alıp, savaşçı bir uzunla 4 kısalı oyuna dönüldüğü zamansa pota altı üretimi tamamen biten Cleveland sadece dış hücumcularına ve LeBron'un eline bakmaya başladı.. Hem dışardan daha iyi atan, hem de Dwight'ı olan Orlando için ise yeterli değildi bu..

Peki Lakers için bu düzen uygun mudur? Eğer Orlando Cleveland karşısındaki etkinliğin benzerini Lakers'a yaşatmak istiyorsa daha farklı ve sürprizli yollar bulmak zorunda bence.. Öncelikle Los Angeles Lakers Orlando Magic'in bu 4 kısalı oyunuyla eşleşebilmek için son derece uygun profilli oyunculara sahip.. Lamar Odom 4 numarada Rashard Lewis için oldukça uygun eşleşme.. Vasat driplingiyle Cavs uzunlarını rahatlıkla geçen Rashard bu şansı Lamar karşısında fazla bulamayacak.. Uzun boyu ve kollarıyla Lamar o kadar rahat şut da attırmayacak Lewis'e.. İkincisi Hedo için Ariza gibi yine uygun bir eşleşme şansı var Lakers'ın.. Kaldı ki Kobe'nin de belirli dönemlerde Hedo'yu alarak baskı yapacağını düşünüyorum ben..

Orlando'nun en büyük avantajı Dwight Howard bu eşleşmede.. Gasol çok yumuşak Dwight için.. Orlando'nun özel yapısı nedeniyle Andrew Bynum'un bu seride uzun süreler alacağını da düşünmüyorum ben.. Lakers iç sahada Bynum-Gasol ikilisiyle başlayıp kendi oyununu kabul ettirmeye çalışacaktır ama bu tutmadığı zaman ve de özellikle de deplasmanlarda Lamar-Gasol front court'unun baskın Lakers elemanları olacağını kestirmek zor değil.. Drew'un bulacağı 15 dakikalık sürede Dwight'ı az da olsa yavaşlatması yeterli olacaktır Lakers için ki bunu yapabilen bir oyuncu.. Özellikle geçtiğimiz sene sakatlandığı ana kadar çok iyi performans gösterdiği dönemde oynanan Orlando maçında 7 blokla Dwight'ın canını fazlasıyla yakmıştı.. Bu Drew o Drew değil evet ama karşısında genç ve etkili bir genç uzun görünce belki motive edebilir kendisini..

Point guard'larda kifayetsizlik yönünden büyük denge var.. Ana şu Fisher'dansa her türlü tercih ederim ben Rafer'i.. Courtney Lee cesaretli çocuk, Kobe Bryant'ın karşısında oyunda kaldığı sürece elinden geleni yapacaktır ama zaten ondan daha çok Mickael Pietrus'un süre alacağını biliyoruz.. Pietrus LeBron karşısında dönem dönem fena değildi.. Kobe ise çok daha farklı bir oyuncu.. Etkili bir şekilde durdurabileceğini sanmıyorum ben.. Ariza'nın Hedo, Lamar'ın Lewis üzerindeki etkisi seri için Lakers'ın kaderini çizecektir zira Gasol çok sıkıntı çekecek seri boyunca.. İşin Orlando yönünde Dwight'ın da Gasol'un fundamental'ı ve etkili ayak oyunları karşısında sıkıntı çekeceğini düşünüyorum ben.. Gasol'ün Dwight'ı faul problemine sokması büyük avantaj olur ki içeride bir hayli top inecektir kendisine.. Yine Lamar vasatın altında bir savunmacı olan Rashard Lewis karşısında etkili olursa büyük bir artı yazar haneye.. Eşleşmeler dengeli gibi görünüyor aslında, farkı yaratan "24" sadece.. Bench için bir öngörü yapmak çok zor çünkü tamamen şartlar belirler hangi bench'in ne kadar verim vereceğini.. İsim bazında orada da denge olduğunu düşünüyorum fakat..

Bu seneki Lakers kadar beni sinirlendiren ve play-off'larda harap eden bir Lakers olmadı.. Gasol ve karakter çocuğu Ariza dışında Lakers kadrosunun da müthiş bir kadro olduğunu düşünmüyorum.. Denver'a saha avantajını kaybettikten sonraki ilk Denver maçının devre arasına kadar hissettiklerim de sezonu kapadığımız yönündeydi ama ondan sonra iyi bir geri dönüş yaşadı takım.. Cleveland yerine Orlando'nun gelmesi ne olursa olsun bir şanstır Lakers için.. Saha avantajı play-off'ların, final serilerinin kaderini etkileyen en önemli olgulardan biridir.. Üstüne Lakers yumuşak bir takım olduğu için Cleveland gibi sertliği ve yavaş tempoyu seven bir takım yerine, farkını fizikten verip hızlanarak yaratmaya çalışan bir takım Lakers için daha iyi bir eşleşmedir bana kalırsa.. Tahmin yapmak çok zor fakat şunu diyebilirim.. İlk 2 maç serinin kaderini çizer.. Lakers 2-0'ı bulursa, şampiyonluğu %80 ilan eder benim gözümde.. 1-1'de ibre elbette Orlando'ya dönecek.. Ben Lakers'ın Orlando'daki 3 maçta 1 maç çalacağını düşünüyorum.. Tersi olacaksa zaten, 2003'teki gibi hak etmiyor demektir takım şampiyonluğu.. O nedenle ilk 2 maçta Orlando'nun yapması gereken şey daha fazla ve Stan Van Gundy'yle oyuncuların da bunun farkında olduğunu düşünüyorum..

Hedo'nun finale çıkması zerre umrumda değil tabii ki.. Türkiye'deki Lakers camiası dışında bugün bütün Türkiye'nin Orlandolu olması da umrumda değil.. Nasıl Memo karşısında finale çıkınca Lakerslılıktan ser vermediysek, bugün de farklı olmayacak.. Fakat Lakers taraftarları için zor bir sürecin başladığını da kabul etmek gerek.. Sadece Tüm Türkiye'ye değil, televizyondaki spikere karşı da maç izleyecekler.. 7 maç da (eğer olursa tabii) NTV'den naklen yayınlanacak ve bildiğim kadarıyla hepsini Murat Kosova anlatacak.. Kosova NTV bünyesinde en sevdiğim, en beğendiğim insanlardan biri fakat Memo ve Hedo yüzünden, onların takımlarının apaçiliğini çok fazla yapıyor ki önemli bir kesim farkındadır.. Murat Murathanoğlu NBA TV ve NTV'de yaklaşık 30-40 Utah maçı anlatmıştır ve bu maçların tamamında Utah hakemler tarafından doğranmıştır.. NBA idolüm Murathanoğlu'nun kalbimde açtığı yaralardan biridir bu taraflılığı.. Murat Kosova'nın da bu taraflılık anlamında Murathanoğlu'ndan bir farkı olmadığı çok nettir.. 7 maç boyunca her maç Orlando ve hakemler üzerinden Lakers'a dokundurmalar olacak, Kobe'ye iğneler batırılacak.. Bu ikiliye oranla Kaan Kural'ın çok daha objektif kaldığını kabul etmeliyim kendisinden fazla hoşlanmayan biri olarak ki büyük saygı duyuyorum bu yönüne.. Ama bazen o bile etkilenebiliyor yanındakilerden..

Son olarak LakersTR camiasına selam ediyorum ve mottomuzu bir kez daha tekrarlıyorum:

"Uyanın çocuklar, uyanın
Güzel günler göreceğiz, güneşli günler
Şampiyonluk şarkıları söyleyeceğiz
Etrafı bayraklarla süsleyeceğiz"


Umuyorum her şey Lakers için güzel olacak bundan sonra.. Tersi bir sonuçta bu play-off'larda yaşadıklarım nedeniyle çok şaşırmayacağım ama hayal kırıklığım elbette büyük olacak.. Lakerslılığın 20. yıl dönümünde çok önemli bir eşikte Los Angeles Lakers.. Her maçın yazısı eğer bir aksilik olmazsa burada olacak.. Kaldı 8 saat..

Başlıyoruz..

14 YORUM:

alessandro del piero dedi ki...

usta internette gayet keyifli ve nispeten tarafsız espn yorumcularıyla izlemek varken neden özellikle ntv'yi seçtiğini anlamıyorum. hemen herkes taraflılıktan şikayetçi ve diğer opsiyonu niye göz ardı ediyorlar anlamıyorum. uzun süredir yayınlarda kesinti ya da link bulamama gibi bir sorun olmuyor ayrıca.

Parma Maniac dedi ki...

Koskoca TV'den cam gibi izlemek varken internette küçük ekrandan, pikselli ve net olmayan bir görüntüyle izlemek mantıksız geliyor bana Alessandro.. O yüzden NTV ya da NBA TV'nin verdiği her maçı TV'den izliyorum..

Reds dedi ki...

tarafsız bir gözle izleyeceğim seriyi. Çekişmeli geçeceğine inanıyorum. Murat Kosova yine yapacak yapacağını da, Kural-Kosova ikilisini ve cam gibi ekranı, dandik görünütüye değişmem bende..

Alper Öcal dedi ki...

Emre dolu dolu, hatta NBA Finals for idiots - ki böyle anlatabilmek ve dahası yazabilmek çok zor iştitr - tadında bir değerlendirme olmuş. Çok keyif aldım okurken.

Ama finali kötü kapatmışsın.

Lakers renklerine uğursuz gelir o tezahürat, bir Fenerbahçeliye sorsaydın keşke :)

Türkiyedeki Lakers camiası tanımlaman da tebessüm ettirdi.

Benim gönlüm Orlando'dan yana ama bunda Hidayet etkisi doğrusu pek de fazla değil. Normal sezonu o dönem çalıştığımdan takip edemedim ama playoff serilerinde izlediğim kadarıyla çok daha yakışıklı, çok daha dengeli bir basketbol oynadıklarını düşünüyorum Lakers'a göre.

Efes - Fener maçı da kusturmuşken bu seri ilaç gibi gelecek.

Koray Gök dedi ki...

Kobe'nin Ariza'nın karşısında durabileceğini söylediğiniz Hidayet'in karşısında LeBron nasıl duramadı onu anlayamıyorum ben.

Hidayet için Cleveland serisinden çok daha rahat bir seri olacaktır.Serinin kilit eşleşmesi Lewis olacak bence.

Parma Maniac dedi ki...

Alper sağol öncelikle..

LakersTR'nin kurulduğundan beri mottosudur o tezahürat.. Gerçi kurulduğunuzdan beri şampiyonluk gördünüz mü dersen hayır.. Finali de alamazsak haklı olabilirsin evet :)

Lakers camiası da LakersTR'den geliyor.. Hakikaten büyük bir topluluk var eğer takip ediyorsan.. Tabii esprili bir yaklaşım ama çok da yanlış değil :)

Koray ne demek istediğini tam anlayamadım, LeBron durduramadı Kobe'yi, Kobe ve Ariza nasıl durduracak dedin sanırım.. Yalnız gerçek şu, birincisi Hedo çok da müthiş bir hücum performansı koymadı ortaya.. İkincisi ki daha öneml, LeBron iyi bir savunmacı değildir.. Kobe mesela çok daha iyi ve etkili bir savunmacıdır.. Keza Ariza da zaten bu yönüyle takımın önüne çıkar.. LeBron'un iyi bir savunmacı olduğu fikrine nerden vardınız açıkçası bilmiyorum ben, keza şöyle de bir durum var, maçların önemli bölümlerinde LeBron tarafından da tutulmadı Hedo..

Koray Gök dedi ki...

üstat baktım sezon içinde LeBron-ki günahım kadar sevmem- defansif istatistiklerde hem Kobe'yi geçmiş hem de Ariza'yı,aldıgı sürenin de etkisi vardır sanıyorum.

LeBron fiziksel açıdan Hedo'ya çok ters bir oyuncuydu ve bence Phil Jackson D12 ye sürekli yardım getirecektir,bu seride daha fazla top kullanacagını ve daha iyi bir yüzde tutturacagını düşünüyorum temsilcimizin.

LA Seriyi alsın,Hidayet şov yapsın :) İyi seyirler cümlemize.

Facchetti dedi ki...

Biralarımız ve tuzlu fıstığımızla maça hazırız! :)

Svetlin dedi ki...

hidayet'i cleveland serisinin büyk çoğunluğunda delonte west savundu. kritik anlarda ve perde de değiştiklerinde lebron'a kaldı hidayet. bu yüzden zaten cleveland elendi büyük ölçüde. eşleşmeleri ayarlayamadı.

Murat dedi ki...

premier lig anlatırken çok beğendiğim kosova'ya basketbol anlatmaya başladığından beri benim de genel anlamda antipatim buluyorum aslında ama kaan'a neden böyle bir şey oluştu merak ediyorum. çok fazla çalıştığı için sıkıldı mı insanlar aynı sesten? kaan'a haksızlık yapılıyor gibi geldi bana. daha doğrusu tepkinin sebebini anlayamadım.

geçen yazılarda kaan'ın dwight'ın cleveland 7. maçındaki performansını anormal bir mental sıçramaya bağlamasını abartma olarak tanımlamıştın. evet, kimi şeyleri abartıyor olabilir, ama ben o an öyle hissetiğini düşünüyorum sonuçta canlı yayın ve o anda beklemediği bir duruma sebep arıyor. ben yine de samimiyetine, basketbol bilgisine ve karakterine saygı duyuyorum. aynı şekilde tbl yorumlarında çetin yılmaz'a da. hele futbol yorumcularıya karşılaştırırsak bu adamların hakkını vermek zorundayız bence.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

gece beşte inleteceğiz simirnayı!

biit el-ey!biit el-ey!biit el-ey!

alessandro del piero dedi ki...

"tecavüz kaçınılmazsa zevk almaya bak" mottosunu kalpten benimsemiş magic'e selam olsun.. o değil de bu muydu süper takımınız?? hedo mu??

sunshine dedi ki...

İşte şakşakçılar çıktı meydane.blog sahibide onların en büyük destekçisi olduğunu göstermiş oldu.

ihsanka dedi ki...

Kobe yine Black Mamba moduna girdi, ortamın tozunu attırdı. Powell'ın son saniyedeki Tacoo üçlüğünü de Beat LA diyenlere armağan ediyorum :D

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.