8 Haz 2009

Los Angeles Lakers 101-96 Orlando Magic


Şu maçta bir tarafım ben ve o taraf bilindiği gibi Orlando Magic değil.. Hidayet'i zerre umursamadığımı da daha önce söyledim fakat bu geceki mücadelesinden sonra insan garip hissedebiliyor yine.. Seri 2-0'a geldi, şampiyonluk kolaylandı.. Orlando'daki 3 maçtan çıkacak 1 galibiyet işi garantiye götürür.. 3 maç kaybedilse bile Lakers büyük bir şansı elinde tutmaya devam edecek.. O açıdan çok değerli bu galibiyet..

Orlando Magic'in ilk maçtan sonra farklı şeyler deneyeceğini biliyorduk.. Jameer Nelson'un süreleri biraz kısıldı, ilk maçta hiç oynamaması nedeniyle eleştirilen J.J. Redick'e rotasyonda önemli bir bölüm açıldı.. Dwight-Gortat-Battie üçlüsünden 2 oyuncu zaman zaman beraber yer aldı sahada.. Çift uzun dışında Orlando aslında fazla çıkmadı oyununun dışına.. Yine ilk hedef Dwight'a top geçirmek ve dışarı çıkan toplarda ekstra paslarla boş oyuncuyu bulup cezayı kesmek oldu.. İlk yarıda iki takımın da gösterdiği berbat hücum performansından sonra özellikle ikinci yarı iyi de yaptılar bunu.. İlk maçta bazı boşları sokamamıştı Orlando, bu maçta soktular.. Dwight'a çok doğru gömülerek yine iyi iş yaptı Lakers savunması ama Hedo ve Lewis sokmaya başladıktan sonra, özellikle Lewis'i çok gereksiz riske ettiler.. Orlando'dan maksimumu bu şutlarıyla alan Lewis 5 tane üçlüğünü bomboş atıp 34 sayıyı yolluyorsa finalde, işin o kısmında yanlış yapmış demektir Lakers..

Jameer Nelson eğer düzeldiyse imdat çıkışı olarak mutlaka yer almalı bench'te ama rotasyonun ana parçası olmasını çok anlamıyorum ben.. Rafer Alston'un ekstra kötü oyununda Jameer etkisi de var ve bu Orlando'yu da etkiliyor.. En basitinden Alston-Johnson'lı guard rotasyonunda sadece Alston topla oynamayı seven 1 numara olarak Orlando'nun oyununda Hedo üzerinden daha çok esneklik sağlanabiliyordu.. Anthony Johnson'un 10-15 dakikalık oyunda topa hükmetmeden işler yapması daha farklıydı Orlando için.. Rafer-Jameer'den oluşan 1 rotasyonunda mutlaka topla oynamayı seven bir PG'yle yer alıyor sahada Orlando..

Lakers'ta Kobe'nin bu kadar geri planda görünerek yaptığı 29-8-4 istatistiği en az 40-8-8 kadar değerliydi.. Yine çok olgun oynadı Kobetullah.. 7 top kaybı 8 asistin değerini düşürüyor ama karşı tarafta Dwight ve Hedo'nun kayıpları biraz olsun nötrledi.. Hakemlerin sonda yanlış çaldığı düdük dışında da kritik yerde değildi top kayıpları, o açıdan sevindirici.. Pau Gasol çok yürekli oynuyor bu play-off'larda.. Geçen sene Boston karşısında Ayşegül'e çıkardığımız adını tekrar Ahmet'e çevirmeyi başardı.. Erkek gibi duruyor Dwight'ın arkasında ki çok ters eşleşme kendisi için.. Drew'ün aldığı anlamsız faullerden sonra bugün biraz daha fazla içli dışlı oldu Dwight'la.. Çok beğendim ama ben.. Drew'e acil beyin nakli öneriyorum.. Off-season'un en önemli hamlelerinden biri olur Lakers için.. Yine Derek Fisher zannedersem play-off'un en karakterli topunu oynadı bu gece.. Bir molada takıma yaptığı konuşma da üstüne eklenince bu sene defalarca dalgaya aldığımız "Ayarcı 0.4" için tek maçla birlikte pozitif şeyler oluştu.. Kobe Hedo tarafından bloklandığı pozisyonda köşede bomboş kalan kendisini görse iyice efsaneleşebilirdi bu Fisher.. Kısmet tabii..

Hedo'nun LeBron karşısındaki hareketlerinden sonra Kobe'ye meydan okuması da müthişti.. Geldiği nokta hakikaten inanılmaz.. Yaptığı blok elbette ki değerli, ama tek pozisyon.. Eğer kazanılsa istatistik olarak da önemli olacaktı.. Ama mesela uzatmalarda 2-3 pozisyonda Kobe'ye yaptığı çok iyi savunma daha etkileyiciydi bence.. Bloktan sonra kızan Kobe'yi iki pozisyon dışında durdurmaya devam etti.. O 2 pozisyon belki maçı bitirdi ama 24'e karşı daha fazlasını yapamazsınız.. Müthiş bir karakterdi sahada gösterdiği.. Maçtan sonra Kobe'nin açıklamaları ve Jack Nicholson'un koluna girmiş görüntüleri net bir şekilde ortaya koyuyor zaten oyununu.. Şu anda açık ara en başarılı Türk sporcudur Hedo.. Onu da geçiyorum, NBA'in en iyi 15-20 oyuncusundan biridir.. Rüya gibi ama gerçek..

Son olarak hakemlere geleyim.. 2-3 pozisyon üzerinden Lakers'a vuruluyor, maç içinde daha önce eleştirdiğim Murat Kosova'nın inanamadığım sağduyusuna rağmen.. Önce Dwight'ın Kobe'ye yaptığı blokta Pietrus'un yaptığı net bir fauldur Kobe'ye.. Fotoğrafı şuradadır.. Kollarını Kobe'nin üzerine doğru indirip Kobe'nin sol koluna çok net temas yapmıştır.. Kaan Kural ben bir şey göremedim derken Kosova'nın sanki bir temas var deyişi çok duygulandırdı beni.. Tebrik ediyorum Murat Kosova'yı.. İkincisi Hedo'nun Ariza'ya yaptığı hareket net bir hücum fauldur.. Buna çalınacaksa her maç 20 tane hücum faul çıkar doğru yaklaşım değil.. Göğüse dirseği çakıp oyuncu yere yıkılıyorsa (ki kimse Ariza'nın kendisini yere attığını iddia edemez) çalarlar düdüğü.. O dirseği adamın etrafında dönerken çengel yapmayı bile affetmiyorsa hakemler, göğüse vurunca hiç affetmezler.. Kusura bakmasın kimse.. Hakemler ilk 2 maçta çift taraflı saçmalamalar içine bütün play-off'larda olduğu gibi girseler de, denge anlamında oldukça iyi gidiyorlar.. Bunu bozmasınlar yeter, zira bu kadar kötü hakemlerin iyi maç yönetmesini ben artık beklemiyorum.. NBA'de görev yapan hakemlerin yarısını sokakta 4'e 4 tek pota yaparken düdük çalsınlar diye almam ben.. Öyle bir rezalete doğru gidiyor burada düdükler.. Bu da başka bir yazının konusu olsun zaten..

8 YORUM:

alessandro del piero dedi ki...

andrew'uma bu kadar yüklenme tardini ya, o bizim geleceğimiz sonuçta.. adam bu genç yaşında bir center olarak hayatının ilk finaline çıkıyor, karşısında da ligin en iyi pivotu var. hatalı davrandığı tek konu gereksiz fauller yapması ama sahada ondan çok daha tecrübeli pek çok adamın yaptığı saçmalıkla kıyaslanınca hak vermek lazım.. orlando her maçı rafer, reddick gibi cibiliyetsizler yüzünden kaybediyor ama onlara beyinsiz diyen yok pek.. aslında o iyi oynasa bu sefer odom sahne alamayacak, yine fazla bir şey farketmez takım için.. önemli sakatlıklar sonrası yalnızca kazandığı şu tecrübe bile ligin howard'dan sonra en iyi 5 numarası olma yolunda büyük avantaj sağlayacaktır kendisine, güvenim tam..

lakers çok iyi yolda ilerliyor, bu sene yakınız şampiyonluğa hayırlısıyla ama daha önemlisi p-jax 3. kez bir hanedanlık kurma yolunda ilerliyor ki bu da onu nba tarihinin tartışmasız en büyüğü yapar.. odom gibi potansiyelli ama rahatsız bir adamdan şu verimi almak müthiş olay, gasol'un taş gibi oynaması da bence phil'in motivasyon yönünü gösterir.. güzel günler bekliyor la'mizi, bayrakları çıkarmak gerek şimdiden..

ha son olarak, şu hedo'yu los angeles'a getirsek ne süper olur yahu. hem garibanım da bir şampiyonluk görür, tam efsane olur.. ama önce tabi kobe abisine saygı duymalı, ne o öyle beynine vermeler filan :)

granger17 dedi ki...

bu sezon nba in en iyi geri dönüşlerini yapan orlandonun burdan geri döneceğini düşünüyorum evindeki üç maçı kazanarak , cleveland serisinin ikinci maçında kahramanlığı son 1 saniyede hedonun elinden almıştı lebron , ne yazıkki yine bu serinin ikinci maçında hakemler izin vermedi hedonun kahraman olmasına 0,6 sn de ki gasol yaptığı ihlali görmemezlikten geldiler

sunshine dedi ki...

Yani murat kosova hakkında bişey söylemeden bir yazı yazsan şaşacağım.
Maçın en önemli anında son hücumda gasol potaya asılıyor ona da değinseydin diyorum.Hakemler ev sahibi takımlara her zaman daha yakındır serinin orlando ayağında göreceğiz.

engin dedi ki...

tardini yorumlarını genelde beğenirim ama hidayeti bir anda en iyi 15-20 oyuncu arasına sokarak abartının kralını yapmışsın. o kadar duygusal olmaya gerek yok, ilk 50 tamam, ama bu daha çok 35-40 gibi olmalı. bir defa şutu boyuna göre çok istikrarsız bir oyuncu ki büyük bir eksiklik. seriye gelirsek, ben lakersın işi 5. maçta bitireceğini düşünüyorum.

Tartavuz dedi ki...

bynum'a yüklenmemek haksızlık olur. Deli ediyor adamı, 3. faulüydü sanırım koşup adamın kucağındaki topa tokat atmaya çalışıyor. Ben yavaş yavaş umudumu kesiyorum bynumdan.. Sanıyorum iyi bir basketbolcu olmak için oyunu anlayabilmesi lazım oyuncunun fakat bu herif, neden sahada kalması gerektiğini bile anlayamıyor.

Öbür tarafta da rafer tam bir gerizekalı nasıl rucker park efsanesi anlayamıyorum

Alper Öcal dedi ki...

@Emre Selamlar

Hakemlerle ilgili o pozisyonlardan ziyade Ariza - Hisdayet eşlemesindeki hakem tutumundan şikayet ederdim ben şahsen Orlando yöneticisi, koçu filan olsam.

Temasa çok fazla, hatta afedersin, bokunu çıkarana dek izin verdiler Ariza lehine. Hidayet'in uzatmaların sonunda güçsüz kalmasının da en büyük sebeplerindendi bu yıpranma.

Oysa Hido şu playofflarda gösterdiki Orlando'nun oyun lideri, Superman'in dahi önüne geçmiş durumda ve Kobe gibi özel oyuncuların korunduğu kadar korunması gerekir.

Jack'in anladığını hakemler anlamamış bana kalırsa :)

Bir de maçın başında Howard'ın, sonunda da Gasol'un çembere değdiği pozisyonlar var top çember üzerindeyken. Bunlara basket verilmesi gerekirdi.

Onun dışında bence hakemler gayet iyiydi maçın genelinde.

erdersson dedi ki...

ilk maçtaki yumuşak savunma yoktu orlandoda.ilk maçta neden çok tutuk kaldılar ilginç.seriye 1-0 yenik başladılar.2.maçta biraz daha isabetli olsalardı yada daha az top kaybı olsaydı oyunu alabilirdi.

bilog dedi ki...

Hedo ile Jack Nicholson'ın kolkola olduğu fotoları nerden buluruz acaba? Maçı izledim ama o sahneleri görmedim. Merak ettim şimdi :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.