5 Haz 2009

Frank Rijkaard Galatasaray'da!?


"Müthiş bir hadisedir bu fakat bu takımın ve bu sistemin temellerini atan Frank Rijkaard'ı da bu muhteşem başarıda unutmamak gerekiyor.. Eğer FC Barcelona'da geçmiş senelerde bir Frank Rijkaard gerçeği olmasaydı, bu seneki Guardiola gerçeği de bu denli zirveye çıkmayacaktı.. Hollandalı'nın yaptıklarını unutmamak gerekiyor.. Xavi, Iniesta, Messi ve Eto'o'nun temellerini atan, bu sistemi Roni'yle birlikte bu seviyeye çıkartarak oynatabilen adam Guardiola'ya yakın ölçüde pay sahibidir bu başarıda.."

Sadece 1 hafta önceki Şampiyonlar Ligi Finali'nden sonra dikkat çekmek istediğim Rijkaard'ın iade-i itibarı.. Yarım saat önce aldığım haberi hala tam olarak anlayabilmiş değilim.. Burada bugüne kadar 3 tane uzay takımı izledim dedim, onlardan birini yaratan adam Galatasaray'ın başına geliyor.. Şu andaki genç teknik direktörler içinde en heyecan verici olan 2-3 adamdan biri Rijkaard.. Barcelona'yı hem futbol hem de başarı yönünden zirveye ulaştıran, bu sene çıtaları parçalayan takımı ortaya çıkaran adam.. Pep'in en büyük yardımcısı, yol göstericisi.. Ronaldinho'nun en büyük verimini verdiği adam..

Önce Adnan Polat, sonra Yiğit Şardan ısrarla Michael Skibbe'yi getirmekle hata yaptık diyor.. Michael Skibbe'nin futbol tarzına hata diyen bir yönetimde Frank Rijkaard vizyonunun nasıl oluştuğuna anlam veremiyorum.. Galatasaray 3 aylık Bülent Korkmaz arasından sonra pas yapan, fizikten mecburiyetten vereceği sisteme geri dönüyor.. Skibbe hataysa neden Rijkaard? Eğer Skibbe'deki hata teknik yönde değil de, oyuncuları idare edememesindeyse, Rijkaard'ın CL'yi aldıktan sonraki sezon yaşadıklarını da iyi irdelemememiş gibi duruyor yönetim ki şu an beni düşündüren tek şeydir bu.. Fakat böyle bir adamın geldiği yerde bunlarla kafayı çok da yoracak değiliz..

Teknik adam söylentileri çıktığından beri gelişmeleri dikkatle izliyorum.. Ortalığı birbirine katanlar, gazetelerin üfürmeleri, yönetimin garip duruşu.. Arkasından çıkan Frank Rijkaard büyük bir köşeye yatırma.. Bu gelişmeler yaşandığından beri aklımdaki tek bir isim için dua ettim.. Galatasaray'ın kurtuluş reçetesi Co Adriaanse'ydi.. Hem pasa ve kondüsyona dayalı hücum futbolu, hem de adamın psikopat yapısı nedeniyle oyuncular üzerinden kurduğu egemenlikle Galatasaray için biçilmiş kaftandı.. 1 aydır Co'yla yatıp kalkıyorum.. Gittiği her takımı başarıya götüren, arızalı yapısı nedeniyle üst üste Metalurh Donetsk, Al Sadd, Salzburg gibi takımlarda çalışan ve bu nedenle de Türkiye için çok uygun olan adamdı.. Bundan önceki Porto deneyiminde takıma Mourinho sonrası ilk dublesini yaptırmış, 3-5-2'nin değişik bir optimizasyonunda Ricardo Quaresma ve 3'lü defansın göbeğinde Pepe'yi cilalayarak büyük iş yapmış Co'yu istedim sadece.. Gelen adamsa onun disiplinden veren, ama hücumda abartıp uzay takımı yaratan versiyonu.. Juande Ramos gelse bile Co üzerine heyecan duymazdım fazla.. Rijkaard'da söylenecek çok şey var ama..

Olympiakos, Hertha, Benfica maçları dönemine geri dönüyor Galatasaray.. Üst sistem 4-3-3 nihayet Galatasaray'ın da ana sistemi oluyor.. Michael Skibbe evet Türk insanının ve oyuncusunun gözünde güçsüz bir adamdı belki.. Frank Rijkaard'ın da benzer disiplin problemleri Barca'da göründüyse de, var olan karizması ve CL-La Liga kupaları oyuncunun gözünde onu çok daha yukarıya koyacaktır diye umuyorum.. Galatasaray'ın oyuncusu kendisini bilmeli artık.. Bir daha böyle bir hocayı ömürlerinin sonuna kadar göremeyebilirler.. Kısır çekişmelerle, anlamsız şeylerle takımın havasını bozmamalılar.. Skibbe'yle şans eseri girilen dönem upgrade edilmiş haliyle yeniden başlıyor Galatasaray'da.. Şimdi kısa kesip biraz sakinleşme, gelişmeleri izleme zamanı.. Rijkaard ve takımla ilgili söylenecek şey bitmez bu yaz.. Seri başlasın, tebrikler yönetim..

22 YORUM:

levent öktener dedi ki...

Tardini MSN'deki iletiyi FR yaptın 2 gün önce neden ? nerden geldi bu duyum :)

tebrik ediyorum yönetimi.emeği geçen herkesin eline sağlık.

Frank Rijkaard from GALATASARAY! :)

Mario Jardel dedi ki...

Müthiş bir başarı.. Herkesin dediği gibi en önemli şey sabır ki ben bu taraftarın bu isme gereken sabırı göstereceğine inanıyorum.. Skibbe'nin geçmişinde ciddi bir başarı olmadığı için 2-3 kötü maçtan sonra gereken sabır gösterilmedi ve kapı dışarı edildi alman.. Ama bu öyle değil.. avrupa'nın en büyük kupasını kaldırmış bir adam.. Birde özellikle ekşi ve çeşitli forumlarda yürütülen ''eüh ehü orda messi iniesta xavi ronaldinho, burda sabri barış topal ayhan'' geyiklerini çekememezlikten başka birşey olarak görmüyorum.. Lütfen kabul edin artık çok büyük bir isim türkiye'ye geldi.. Senin de dediğin gibi parma taraftar bir daha böyle büyük bir ismi göremez herhalde..

CaRtMaNtR dedi ki...

Sanırım Skibbe konusunda hata yaptık derken iyi bir taktisyen olsada henüz şampiyonluk mücadelesinde olan bir takımı yönetmemiş ve bunun ağır baskısını tatmamış biri olmasını kastediyorlardır (eğer bunu kastetmiyorlarsa Rijkaard tercihinden sonra bu dedikleri şeyleri işkembeyi kübradan atmışlar denebilir)

Rijkaard'ın gelişinden sonra kale için Leo Franco yerine Kameni olur mu acaba diye hayallenmeden edemiyorum. Nede olsa aynı şehrin takımlarında aynı dönem çalışmışlıkları var (fakirin umudu mode on :D )

Ayrıca Madrid'de ıskartaya çıkacak Hollanda kolonisinden 1-2 oyuncu gagalayabilirsek eldeki sınırlı bütçeye rağmen iyi bir iş başarmışız denebilir. He RM'den olmasada avrupadaki en önemli oyuncu havuzlaarından biri olan Hollanda ligindende ucuz ama ciddi anlamda gelecek vaadeden oyuncular alınabilir.

Taktik teknik kısmına gelirsek. Geçen sene Skibbe'nin oynatmaya çalıştığı futbolun 1-2 kademe daha iyi düzenlemesini görebilme ihtimalimiz var. Ve bu ihitmal bile insanın heyecanlandrmaya yetiyor.

Alper Öcal dedi ki...

"Önce Adnan Polat, sonra Yiğit Şardan ısrarla Michael Skibbe'yi getirmekle hata yaptık diyor.. Michael Skibbe'nin futbol tarzına hata diyen bir yönetimde Frank Rijkaard vizyonunun nasıl oluştuğuna anlam veremiyorum.."

Şu cümle çok önemli bir cümle.

Ve Rijkaard mayasının neden tutmayacağının da nedenidir.

Zamanında şöyle bir yazı yazmıştım.

http://lambuja.blogspot.com/2008/09/skibbenin-yourdu.html

Skibbe yeni gelmişti ve yanılmamıştım.

Eğer Rijkaard'ın yoğurdu da değişmezse gene yanılmayacağım büyük ihtimalle.

Yine de ne olursa olsun Rijkaard'ı getirebilmek büyük başarıdır bu ülke için.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

çok güzel oldu çok...

gelsin pasa dayalı futbol...gelsin 4-3-3...gelsin prestij...uefa manşet yapmış.

barça ve hollanda kankamızdır artık.gudjohnssen transferide bekliyorum.o değil yabancı medyada babel ismi çok ciddi geçiyormuş,anlaşıldı filan yazmışlar.hollanda piyasasına gireriz heralde ama babel'de bambaşka olur.

çok güzel oldu,çok...

L dedi ki...

"Önce Adnan Polat, sonra Yiğit Şardan ısrarla Michael Skibbe'yi getirmekle hata yaptık diyor.. Michael Skibbe'nin futbol tarzına hata diyen bir yönetimde Frank Rijkaard vizyonunun nasıl oluştuğuna anlam veremiyorum.."

işte mesele bu, ben bu transfere "sevinemiyorum". bu yönetim, rijkaard'ı ufak sebeplerden göndermeyeceğini kanıtlayana kadar, sevinmeyeceğim. isterse mourinho gelsin, isterse cruyff gelsin.
herhangi bir gs taraftarını, hem de hollanda futbolu sever bir gs taraftarını bu transfere sevindiremiyorsa yönetim, tükürürüm böyle işin içine.

futbol çok boktan bir iş.

alessandro del piero dedi ki...

beyler harika bir haber ama bazı arkadaşların haklı olarak endişe yaptığı konular da var.. ama bence rijkaard'la birlikte şu değişikliklerin geldiğini bilmenizde yarar var;

# Sağlık ekibi tamamen değişiyor ve dalında uzman isimler geliyor.
# Kondüsyoner, fizyoterapist vs. kısacası staff ekibi değişiyor.
# Rijkaard'ın özel olarak görüştüğü ve anlaştığı bir isim bir kaç gün içinde geliyor.
# Transferlerde birinci yetkili Rijkaard. İstediği oyuncuları alacak.
# Rijkaard eski öğrencilerinden birisiyle anlaştı, sadece kulüpler arası anlaşma sağlanıyor.
# Rijkaard transferi 4 gün evel bitti. Hatta 2 oyuncu ile anlaşıldı.
# Türk Telekom'dan gelen bir kaynak var. 30 milyon euro civarında..
# Takımdaki tek sorumlu kişi Rijkaard.

guiza semih dedi ki...

bakalım ünlü futbolcu rijkarrdın takımına mı gelir daumun takımına mı. cevap belli zaten. kimse anelka demesin. anelkayı alan hakan bilal kutlualp ti.daum zaten sıcak bakmıyordu anelkaya.

@vakilinchuk

babel, hollanda, prestij falan. acetodaki
ispanyollardan esinlendin galiba.

Reds dedi ki...

çok büyük iş gerçekten. helal olsun haldun üstünel'e, helal olsun yönetime. Kaleci herhalde Leo Franco olacak, defansa ve forvete bir takviye yapıp, çok büyük oranda transeferi kapatırlar diye düşünüyorum

Genel Sekreter Vak dedi ki...

güiza semih,aceto'daki ispanyol-lar değil,ispanyol-ne yazmış haberim yokta,sencede hollanda pazarına girilebileceğini ve bu tercihin prestif kazandırdığını anlamak için alim olmak gerekli değil sanıyorum?uefa'ya manşet olduk ötesi varmı?

babel'i gssözlük'ten okudum ayrıca...

karaktersiz dedi ki...

Milan Baros, Harry Kewell transferlerinde oldugu gibi Yine sessiz sedasiz bir hamle oldu. En cok da basini ters ko$eye yatirdiklari icin seviniyorum. Yonetim bunu ba$ariyor ba$armasina da, bir de istikrara onem verebilseler ne guzel olur...

theotheo dedi ki...

büyük ihtimalle başarısız olacak teknik direktördür.

1) Türk oyuncu yapısından bi haber olması. Sabri Fatih Terimle coşar ama?

2) Teknik direktörlük kariyerinin başarılarına değil, futbolculuk kariyerinin başarısına bağlı olması.

3) Oyuna hamlesi yetersiz bir teknik direktör olması.

3) Muhteşem masraflı bir ekibi olması.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

theotheo'nun maddeleri üzerine,

1)Doğrudur,ama bu ülkeye dışarıdan yeni hoca hiç girmeyecek mi?Daum'lar,Lucescu'lar gelirken Türkiye'yi ezbere mi biliyordu?

2)Şampiyonlar ligi şampiyonluğu,2 adet la liga şampiyonluğu,Euro 2000'de ki muhteşem Hollanda takımı ve 2 penaltı kaçırarak elendikleri yarı final.Daha ne olsun?Rotterdam'la düşmeside var,ama hatır gönülle gelip parasızlıktan altyapı oyuncularıyla oynayarak olmuştur o olayda.

3)Tek maç üzerinden cevap olmaz,ama 2006 şampiyonlar ligi finalinde Belletti ve Larsson'u oyuna sokması kupayı getirmiştir diyeyim.Yine de kısmen doğru sayılabilir bu.

4)Bu neden başarısızlık sebebi olsun?Futbolcu aldımı takım içi dengeler bozulabilir anladım onu,e hocanın parasınıdamı kıskanacak oyuncular?

Rijkaard'la ilgili bir-iki soru işareti olabilecek husus var ama bu maddelerden sadece 3 numara bu hususlardan sayılabilir.Bunun dışında kriz yönetimi ve antreman yaptırma konuları var,Barça tepetaklak olurken,Eto'o-Dinho birbirine giderken durumu dibe vurana kadar düzeltememişti,idman hususu ise Edmilson'un "Barça doğru düzgün çalışmıyor!" lafından aklıma geliyor,bir de yumuşak başlı Skibbe'yi topçular bu yüzden göndermişti bu sene.

Yeniçeriler giderse iç çekişme ve kriz olmaz,sistem oturana ve hoca ülkeyi tanıyana kadar Rjkaard'ın arkasında durulursa,Galatasaray uzun vadede başarılı olur diyorum.

Sabredilmesi şart,sabır sabır sabır.Top yönetimde,ama kısa vadede başarı gelmezsede Mart'tan itibaren yönetimde değişecek.Can sıkan kısmı bu işin...

theotheo dedi ki...

@vakilinchuk

rijkaard tamamen cruyff'un gazı olan bir teknik direktördür. bu avrupa basınınca bilinen bir gerçektir.

öyle adamı pat diye geçirmezler, hollandanın başına. tabiki büyük futbolculuğunun katkısı da yadsınamaz.

baktığın zaman barcayı 2 senelik antrenörler bile triple yaptırıyo. demekki kadro ve sistemi zaten teknik direktöre bağlı olmayan bir takımda başarılı olmak pekte zor değil. ki sonunda kovulduğu gerçeği de ortada.

galatasaray'ın bu denli büyük ücretin altından kalkabileceğini düşünmüyorum. 200 milyon borç varken. 5 milyonluk hoca getirmek mantıklı değil.

Koray Gök dedi ki...

istikrar için atılmış şahane bir adımdır,yönetim hatalarından ders almış oldugunu gösterdi böylece.

hoca sağlam,sözleşmesi sağlam,ekibi sağlam.galatasaray taraftarı da sabırlı olacak takımının,hocasını arkasında duracaktır,güzel günler yakındır :)

ilkay dedi ki...

yorumları okudum da, baydı bu gs'lilerin övmesi, diğerlerinin yermesi. gözler sarı-laci veya renksiz bakarsa mourinho bile gelse cacık.

ayrıca adnan polat'ın açıklamalarını da sadece sahadaki taktik anlayışa bağlayıp mantık kurmanız yanlış olmuş. kimse skibbe'nin futbol anlayışına itiraz etmedi ki. futbolcuya dayalı düzen, antremanların piknik havasında geçmesi gibi sebeplerden dolayı skibbe hataydı.

ne sanıyordunuz, skibbe sistemi hataydı, lucescuvari bir hoca mı alacaktı gs? görüşülen 4-5 isim vardı. bakın bakalım o isimlerin futbol anlayışları nasıl?

rijkaard'ın cl'yi aldıktan sonraki yaşadıkları, barça yönetiminin rijkaard'ı maymun etme çabaları yüzündendi. yönetim arkasında durmadı. arkasında durmayı bırakın, göndermek için yol yaptı. herşeyi birebir kıyaslamaktan vazgeçin. orası barça, burası gs, ordaki ronaldinho, burdaki lincoln.

ben geldiğinden beri bu konularda birbiri ardına hata yapan polat'ın bu sefer çok doğru bir hamle yaptığına inanıyorum.

hadesperado dedi ki...

"Transfer nasıl yapılır?"
Haldun ÜstünEl - volume 4

ayrıca; el elden üstündür...
helal olsun...

Rijkaard'ın GS geleceği konusunda en önemli nokta: sabır, sabır, sabır.

yönetimden ve taraftardan başka bir şey istemiyorum.
M.Güven ve Sabri'ye gösterilen sabrın yarısını gösterelim yeter.

bu arada unutmadan; bazılarına tavsiyem; soda iyi gelir...

utku dedi ki...

ne skibbe taktiği veya disiplini üzerine gönderildi ne bülent geçmiş başarıları üzerine getirildi. sadece birileri gidecekti ve birileri gelecekti. bir menajer skibbeyi önerdi, övdü, bizimkilerin kafaya yattı. başka bir menajer rijkaard boşta dedi, barcelona dedi, bizimkiler atladı. ne de olsa koskoca rijkaard. hepsi bundan ibaret. ziconun üstüne aragonesi getiren zihniyetle skibbeyi getirip yollayan zihniyetin hiçbir farkı yok. ayrıca skibbe başarısız falan değildi. yönetimin stabilizasyonunu muhafazası için değişim esastır. masa başı imzasında poz vermek yüz eskimesine birebir.

ve bu zihniyet rijkaardla iki yıl geçiremez. mümkün değil. tek sevindiğim iki takımın da lucescuya sulanmamış olması oldu. lucescu yeniden türkiyeye gelseydi, hayatının hatalarından birini yapmış olacaktı.

takım tutmayı bıraktığım güne, olaylı gs-fb maçına şükrediyorum. yoksa kafama huni takıp sokaklarda koşuşturmam gerekirdi.

Adsız dedi ki...

utku soda ?

Murat dedi ki...

kovuldu bile denmiş ya. barcelona'da 5 yıl çalışmış kaç t.d. var? türkiye'de 5 yıl çalışmış kaç t.d. var?

Onur Erdem dedi ki...

Herkesin atladigi bir nokta var.

Rijkaard'in Barca'da sampiyonluklar kazandigi donemde teknik heyetin asil beyni Henk Ten Cate'ydi. Ten Cate 2006 sonunda Chelsea'nin yolunu tuttu, yerine Johan Neeskens geldi ki Hollanda'nin en buyuk efsanelerinden biridir, ondan sonra Barca bocalama donemine girdi.

Rijkaard su an Turkiye'ye yaninda Ten Cate ile degil Neeskens ile geliyor.

Ekip konusu hafife alinmamali cok, Fenerbahce gecen sene Luis Aragones'i getirirken Ispanya milli takimindaki yardimcilarindan mac analisti Xavi Enriquez'i getirememenin nelere mal oldugunu gordu bu sezon. Tabii ki her sey yardimcilara bagli degil ama bir teknik ekip basari kazanirken o basarida ekip uyelerinden hangisi ne kadar paya sahip, bu iyi etut edilmezse alinan sonuclar beklentilerin cok altinda kalabilir.

Sacit Tekin dedi ki...

Onur Erdem'in Ten Cate yorumu gayet yerinde bence de. En şaşalı dönemde O vardı Rikaard'ın yanında bunu atlamamak lazım.

Buna ek olarak Tardini, Skibbe sonrası Rijkaard tercihini sorgulamn noktasına gelirsek:

Mantık olarak doğru bir yaklaşım ama şu gerçek gözden kaçırılmamalı: Ne Galatasaray yönetimi ne Türk Medyası Skibbe dönemi Galatasaray futbolunun farklılığını anlayamadı. Yani yılların kaos futbolu yerine yerden ayağa pas yapmaya dayalı bir futbol anlayışı geliyordu ve birçoğumuz için sevindiriciydi bu peki nasıl oldu da asıl farketmesi gerekenler farketmedi? Burada en dikkat çekici husus Alman Hoca'nın özellikle ilk dönemlerinde takımın mücadele ve defansif güç anlamındaki düşük direnci oldu. Yani evet takım rakip ceza sahası çevresinde 1 şeyler yapmaya çalışıyordu ama takımın rakiple mücadele etme gücü beklenenin altındaydı.

Özellikle ilk zamanlarda bu sıkıntı çok dikkat çekince zaten kariyerinden ötürü (-) puan verilmiş 1 antrenör olarak Skibbe'nin kalemi kırılmıştı ama uygun zaman bekleniyordu. Bu arada sakatlık geri dönüşlerinin etkisyle de takımı rayına oturmaya başlamıştı ama kafalarda hala o ilk başlardaki imaj vardı. Sonuçta malum son oldu. Geçmişe dönüp bakıldığında Skibbe'nin belki de Galatasaray Yönetimi içerisinde bazı isimler tarafından bile ciddiye alınmadığını ve oynatmış olduğu fubolun da bu nedenden dolayı anlaışlmaya çalışılmadığını düşünüyorum. Yoksa Galatasaray Futbol Şubesi'nin bu benzerliğin farkında olduğunun hiç ama hiç sanmıyorum.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.