5 Haz 2008

NBA Finals 2008


Los Angeles Lakers - Boston Celtics

Tahmin: 4-2 Lakers

Yaptığım tahminin yazacaklarımla fazla ilgisi olmayacak.. Boston'u genel olarak kupaya daha yakın görmek mümkün ama iki takımın şu ana kadarki performanslarına ve Lakers'ın özeldeki başarısına bakınca biraz da subjektif bir şekilde Lakers'ın bu finali kaybedeceğini tahmin etmem mümkün olmadı..

Aslında 2-3-2 sistemi nedeniyle Lakers'ın normal olarak ilk 2 maçta 1-1'i yakaladıktan sonra Staples Center'daki 3 maçı alarak seriyi 4-1 sonlandırması şampiyonluğu için en uygun skor.. Ama deplasmanda 1 maç alınsa bile Los Angeles'ta Boston'a maç vermeden 3 maç kazanmanın mümkün olmadığını düşünüyorum ben.. Seri tekrar Boston'a döndükten sonra şampiyonluğu çalmak pek kolay değil ama 6. maç Lakers'ın seriyi alması için en uygun fırsat..

Kadrolar incelendiği vakit genel anlamda iki takımın birbirine gösterdiği net bir üstünlük yok.. PG'de Rondo-Fisher çekişmesi en ilginç geçecek mücadelelerden birisi.. Rondo çok iyi savunmacı, çok daha iyi penetreci ve oyun kurucu özelliklerine sahip ama şut atamıyor.. Fisher ise tecrübe yumağı ve çok daha iyi şut atabiliyor Rondo'ya göre ama kötü savunmacı.. Bu bağlamda maçların ilk bölümlerinde Rondo'nun daha etkili, sonlara doğru da Fisher'ın tecrübesiyle kendi takımına bir takım faydalar getireceğini düşünmek mümkün.. Ellerin titrediği son periyotlarda Fisher farkını yaratmaya çalışacak ama onun dışında Fisher'ın iyi şut atamadığı sürece Rondo'ya seri boyunca üstünlük kurma şansı pek yok.. Fisher gibi 25-30 dakika süre alan bir veterandan tek beklenen boşları affetmemesidir.. Fisher'ın serideki başarısı da bu konu etrafında şekillenecek.. Rondo'nun ise yapabileceği çok daha fazla şey var Fisher'a göre ama tecrübesizlik ve şut konusundaki zayıflığı önündeki en büyük engel sanırım..

2 numaralarda bir tarafta Kobe bir tarafta neredeyse play-off boyunca paspasa dönen Ray Allen var.. Fazla konuşmaya gerek yok bu kısımda.. Ama işin içine 3 numaralar girince topluca bir değerlendirme yapılabilir.. Radmanovic ve Pierce'ın açıkçası fazla eşleşeceğini düşünmüyorum ben savunmada.. Özellikle Lakers savunmadayken.. Daha çok şuta yönelik oynayan Ray Allen'a Radmanovic'i verip topla birlikte çok daha fazla şey yapabilen Pierce'a Kobe'yi vermek daha mantıklı.. Radmanovic-Allen da fazlasıyla problem yaratacağı için Radmanovic'in kısıtlı dakikalarının daha da azalacağını düşünüyorum ben bu seride.. İyi süre alabilmek için çok iyi bir şut performansına sahip olması gerekiyor..


Lamar Odom ve Kevin Garnett birbirlerini tutacaklar savunmada.. KG artık iyice tek boyutlu hücum eden, orta mesafe şutu ve fade away'i dışında silahı olmayan bir oyuncu.. Bu yüzden front court savunması vasatın altında olan Lamar'ın büyük sorun yaşayacağını düşünmüyorum.. KG müthiş performans gösterip 30 sayı ortalaması tutturabilir mi? Mükemmel oynarsa evet.. Ama bu Lamar kötü savunma yaptığı için olmayacak, KG harika oynadığı için olacak.. Tek boyutlu hücum etmesine rağmen özellikle fade away'lerini durdurmanın bir yolu yok çünkü.. Lamar kulaç uzunluğu ve iyi timing'iyle bu şutları rahatsız edebilecek bir oyuncu.. Yani? Gerisi Kevin Garnett'e kalıyor bu konuda..

Diğer pota altı eşleşmesi de Gasol-Perkins olacak.. Gasol'ün Perkins savunmasında çok etkisiz kalacağı söyleniyor, pek katılmıyorum.. Gerçekten savunmada yetenekli ve azimli bir eleman Perkins ama asla bir Tim Duncan değil.. Spurs serisinde Tim Duncan Pau Gasol'u hayatımda hiç görmediğim derecede paraladı.. Gasol çok iyi maçlar çıkardı, özellikle savunmada Duncan'ın müthiş savunmasına aynı güzellikte savunmayla cevap verip son maçların alınmasında büyük rol oynadı ama genel olarak hücumda Duncan tarafından paspasa çevrildiği gerçeğini değiştirmiyor bu.. Ki konuyla alakasız bir şekilde Tim Duncan'ın gerçekten ne kadar büyük bir oyuncu olduğunun kanıtıdır o 5 maç.. Gasol'un Spurs serisindeki istatistikleri %44.6 iç saha yüzdesiyle birlikte 13.2 sayı ve 9.6 rebo'ydu.. İyi değil ama Kobe'nin olduğu bir takımda çok da yetersiz denemez.. Perkins'in Gasol'u bu rakamlar civarında tutabileceğini sanmıyorum.. Duncan'a göre hem çok daha tecrübesiz, hem de daha ağır ki Gasol'un tam da isteyeceği şey bu.. Ek olarak Spurs serisinde hücumun yanında bir de savunmada Duncan'ı tutmaya çalışarak limitlerini çok zorlayan Gasol Perkins'i savunurken dinlenme fırsatı da bulacak..


Bench ve coach'ta Lakers üstünlüğü göze çarpıyor.. İsim bazında olmasa da biçilen roller ve oyuncuların sistemli bir şekilde verdiği katkılar göz önünde bulundurulursa Lakers'ın Vujacic, Turiaf, Farmar ve Walton'la daha iyi bir bench katkısı verdiğini görebiliyoruz.. Sezon boyunca da, play-off'larda da bench'in öne çıktığı rotasyonlarda çok iyi işler yaptı bu oyuncular.. İsimlerin, aştılar çoğu zaman.. Boston'daysa bu konuda bir belirsizlik var.. James Posey, Leon Powe, Sam Cassell, PJ Brown gibi isimler çok önemli ama özellikle bazı oyuncuların hangi maçta ne kadar dakika alacağı kestirilemiyor Boston'da.. Lakers'ta çok daha düzenli gidiyor bu işler.. Coach konusunda Phil Jackson Doc Rivers'a göre çok ağır basıyor.. 2-3 yıl öncesine kadar play-off serilerinde P-Jax'in büyük avantaj olduğunu düşünüyordum ben de ama dikkat edilecek konu şu Phil'le ilgili.. Hiçbir zaman maç içi taktiksel oynamalarıyla ün yapan bir adam olmadı Jackson.. Hatta ufak hinlikler ve oynamalarla kazanılmış büyük maçlarını hatırlamıyorum ben.. Daha çok sene boyunca sürdürdüğü sistemine dayanarak oyuncularını ve takımını performans olarak olduğundan çok ötesine taşıyan bir adam.. Bu bir takım için büyük bir nimet kuşkusuz ama maçların özelinde de sistemine bağlı kalıp orijinal şeyler denemeden devam etmesi tecrübesinin getireceği avantajları nötr hale getiriyor Lakers açısından.. 3-1 öne geçilip 4-3 kaybedilen Phoenix serisinde Jackson'ın D'Antoni'ye büyük üstünlük kuracağını düşünüp 3-1'den sonra D'Antoni'nin ikili oyunlar üzerinden yarattığı mismatchup avantajlarına bir türlü çare bulamayan, hatta bunun için kasmayan Phil Jackson'ı gördüğümden beri P-Jax takımlarının bu anlamda bir avantajı olmadığını düşünür oldum.. Bu büyük bir kayıp mıdır? Diğer getirileri düşünüldüğünde asla.. Ama küçük avantajlardan mahrum bırakıyor Lakers'ı..

Çok dengede görünüyor seri.. Ve müthiş maçlara da sahne olacak bundan eminim.. Bu kadar dengedeyken işler takımlara avantaj getirecek olan şey nedir? Takım savunması ve sertlik.. Bu konuda Boston Celtics çok daha üstün bir takım Lakers'tan ve bu konu işlerin Boston lehine dönmesini sağlıyor biraz.. Ama bu seneki delirmiş hücum performansıyla savunmasında arızalar görünen Lakers'ın play-off boyunca 2-3 maç dışında düzenli olarak vasatın üstünde savunma yapması fazla umutsuz olmamak için önemli bir neden.. Kobe ve Celtics'in onun üzerinde yapacağı savunmaya hiç girmedim, girmek istemedim.. Çok şey değiştireceğini düşünmüyorum zira.. Kobe standartını tutturur, şutu olmayan LeBron'un Boston savunmasında yaşadığı zorluklar da Kobe için bir done olamaz.. Kobe yine maçlar alacaktır tek başına ama sene boyunca süregelen Lakers performansı gibi eğer şampiyonluk gelirse bu asla sadece Kobe üzerinden olmayacak..

2 YORUM:

Adsız dedi ki...

iş yedinci maça kalırsa boston alır.lakers mutlaka deplasmanda kazanmak zorunda.5.maç çok kritik ve belirleyici maç olacak kanaatimce.

detroit serisinde kendini bulan ray allen da hücuma katılırsa boston daha ağır basıyor sanki.atlanta karşısındaki performanslarından sonra finali göremeyeceklerini düşünüyordum ama artık özgüvenlerini kazanmış durumdalar.

buna karşına spurs savunmasını dahi çok zorlanmadan ve akıllıca biçimde oynayarak aşan kobe ve playofflarda acayip katkı yapan odomla beraber diğer elemanlarından da ekstra katkı alabilen bir lakers.

azcık taraf tutarak 4-2 lakers..

Murat D. dedi ki...

pek yakışmadı bu yazı sana.paspas ray allen ters köşeye yatırdı sni

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.