21 Haz 2008

, ,

Manyaklık! Türkiye 1-1 Hırvatistan (4-2)


Üç maçtır gerçekleşen şeyleri açıklayacak bir kelime var mıdır? Delilik, manyaklık, mucize, inanılmaz... Belki tek tek maçlar için doğru kelimeler olabilir bunlar.. Peki bütün bu 3 maçın toplamına ne diyeceğiz? Var mıdır açıklayan bir kelime ya da kavram.. Nedir bu sahada olanlar? Açıklaması nedir? Başka örneği var mıdır dünyada? Olabilir mi zaten ya.. Bu kadar fazla mucize bu kadar kısa sürede, birbiri ardına gerçekleşebilir mi bu şekilde? 5 sene sonra 2008'de bir Türkiye vardı dediğinde bir yabancı hangi kelimeyi kullanacak bunları hatırlatmak için.. Akılda çok şey var gecenin bu saatinde..

Terim yine Colin Kazım odaklı yanlış bir kadro çıkardı bana kalırsa.. Semih'in girişiyle Topal'ın oyundan çıkışıysa ondan büyük hataydı.. O değişiklikten sonra 90 dakika bitene kadar neler oldu gördük zaten düşen orta sahada.. Colin Kazım kötü topçu değil bence, gamsızlığı da milli maçlarda dikkat çekiyor olsa da büyük sorun değil.. Kumaşı, kalitesi de belli.. Ama dörtlü orta sahada sağ çizgide oynayacak adam değil.. Fenerbahçe'de kanatta bazı maçlarda gösterdiği parlamaların önemi yok benim için.. Ne fizik, ne mücadele gücü, ne savunma bilgisi, ve hatta ne de hücum yönünde işin Colin Kazım'dan klasik bir çizgi oyuncusu olmaz.. 4-3-3'ün sağ forveti olabilir mi? Belki ama bu geceki gibi bir sistemde değil..


Arda'nın sol çizgide Hırvatistan tarafından kilitlenmesiyle birlikte Uğur Boral'ın Colin Kazım yerine girip Arda'nın sağa geçmesi hem anlaşılır, hem mantıklı, hem de olması gereken değişikliklerden biriydi.. Sahadaki her topçu için bir şey söylenebilir ama Tuncay için çok ayrı bir parantez açmak gerek.. Terim'in maçın başında yaptığı riskli hareketlerden biriydi onu serbest bir şekilde, resmen bir play maker gibi kullanmak.. Ama şaşırtıcı bir şekilde başarılı oldu Tuncay.. Her pozisyonun içinde vardı, inanılmaz koştu, serbestliğini sahanın her yerini kat etmede inanılmaz kullandı.. Bu özel görevli Tuncay nedeniyle görünüşte klasik 4-4-2 olan sistem de kaotik bir yapı gösterdi 90 dakika boyunca.. 3 maçtır ortada yoktu Tuncay, bugün 360 dakikalık oynadı resmen.. Semih yine kenardan girip her zaman yaptığı işi yaptı.. Bu çocuğun bu özel motivasyonu hakikaten inanılmaz.. Yavaş yavaş Ole Gunnar Solskjaer'i hatırlatmaya başlıyor bana.. Ne Fenerbahçe taraftarı, ne de milli takımdaki durumu nedeniyle vatandaşlar yedek kalmasına kızmasın bu çocuğun.. Durumu çok özel çünkü.. Nihat yine yoktu maç boyunca, Hamit Çek maçının gerisindeydi ama orta sahada kullanılan olumlu topların hepsinin içinde vardı.. Emre-Gökhan tandemi beklediğimiz kadar rezil etmedi işi ama hep bir çekingenlik vardı, savunmanın üstüne basan takımlara karşı çok zorluk çekebiliriz ki Almanya böyle bir takım..


Çok karman çorman olacak yine yazı, bu adrenalinle, bu seratoninle farklı olması da zor zaten.. Avrupa'nın son dördündeyiz işte.. Daha ötesi ne olacak.. Efendim yarı finalde tek stoperle kaldık, Arda yok, Tuncay yok.. Nihat'ın durumu belli değil.. O yok, şu yok.. 5 yesek ne olur? Euro 2008'in en büyük rengi olduğumuz gerçeği değişir mi? Almanya paramparça edip evimize yollarsa üzülen bir Türk çıkar mı bu saatten sonra? O zaman önemi yok.. Artık baskı 0.. Stoper işini hallettikten sonra ki Topal ya da Balta'yla halledilecek bir şekilde, Emre Aşık'tan kötü oynamaz bu çocuklar da, çıkaracak kadromuz var Almanya'ya da.. Sonuçta Marco Aurelio dönüyor yahu.. Şu maçtaki takımın gücünün en az %25 artması demek bu.. Üçlü bir orta saha şart gibi görünüyor Panzerlere karşı ama bunları konuşmak için çok erken yine.. Zamanı gelince ona da çakarız bir preview, gün sevinme günüdür..

Bacaklarınıza sağlık çocuklar..

3 YORUM:

Adsız dedi ki...

delilik, manyaklık. bir sonraki ünlem kelimeni çok merak ediyorum :)

bu arada tuncay'ın neden vazgeçilmez olduğunu çok iyi özetlemişsin. hayatının maçını çıkardı dün gerçekten. hani çok klişe olacak ama izlerken ben yoruldum yahu.

Beercholic dedi ki...

Fazla söze gerek var mı bilmiyorum. Bildiğim bir şey var o da bu kadar sakatı, bu kadar cezalısı, bu kadar sevmeyeni, bu kadar İrlandalısı olan bir başka takımın/ülkenin böyle bir şey yapamayacağı. Bana göre bu mucizelerin sonu kupa olmalı, çok zor olsa da, imkansız olsa da kupa Almanya'ya ne kadar yakınsa bize de o kadar yakın. Her zaman dediğim gibi, keyfini çıkarın!

Adsız dedi ki...

Konudan bagimsiz: adrenalinden, seratoninden bahsetmissin. Therapy'nin sarkisi geldi aklima:)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.