25 Haz 2008

Galatasaray Telekom Birleşmesi


Bu haberin medyaya düşüşü 1 hafta önce oldu, gelişme var mı bilmiyorum da.. En son Galatasaray'ın Ülker anlaşması nedeniyle en azından şu anda gerçekleşemeyeceğini okumuştuk.. Söylemek istediğim de zaten Galatasaray-Telekom özeli değil, daha genel..

Müessese takımlarını sevmem ben, hiçbir zaman sevmedim, sanıyorum hiçbir zaman da sevmeyeceğim.. Onların Türk basketboluna yaptıkları yatırımı ve getirdikleri faydayı inkar edecek değilim.. Avrupa'da da her zaman sevindik Efes Pilsen'le, Ülker'le.. Ama mesela Türkiye'de hiçbir kulüp takımına karşı desteklemedim bu takımları.. Efes Pilsen Fenerbahçe'yle ya da Beşiktaş'la oynadığında hep kulüp takımlarını destekleyen taraftım ben Galatasaraylı olmama rağmen.. Müessese takımlarına inanmıyorum çünkü.. Çok şey getirdiler Türk basketboluna evet ama ya götürdükleri? Daha önemlisi çok daha fazlasını getirmeleri mümkün değil miydi? Bu durumda yaptıkları yatırım biraz atıl oluyor benim gözümde..

Efes Pilsen'in ve Ülker'in en başından beri akıttıkları bu parayı bir kulüp takımını finanse ederek basketbola katkı yaptıklarını düşünün.. Ülker en başından beri Fenerbahçe'ye, Efes Pilsen de Beşiktaş'a aktarsa bu paraları kendi isimleriyle beraber çok daha büyük başarılar kazanılmaz mıydı Avrupa'da.. Çıkılan Final Four'lar şu anda başarı olarak görünürken en büyük kupa gelmez miydi Türkiye'ye.. Yıllarca Efes Pilsen hükmetti Türkiye'de basketbola.. Bunu yaparken taraftarı var mıydı? Türkiye'de yok, Avrupa'da kerhen giden basketbol sevdalıları.. Efes Pilsen maçlarında yapılan doğru düzgün bir tezahürat biliyor musunuz? Yıllarca Türkiye'de basketbolun standartlarını belirlerken Efes, taraftarı ne yapıyordu tribünde? Şak şak şak Efeeeesss, şak şak şak Efeeeeesss.. Yıllarca taraftarsız oynadılar.. Avrupa'da tribünler doldu, güzel ortamlar da oluştu ama gerçek taraftar mıydı onlar? Gerçek basketbol izleyicisi olabilirler ama taraftar farklı bir kavramdır benim gözümde, takımın başarısını da %20-30-50 oranında arttıranlar da izleyiciler değil taraftarlardır.. Efes'in Beşiktaş'ın Akatlar'daki efsane seyircisini arkaya alarak yıllarca Türkiye'de oynadığını düşünün geçmişte? Neler olurdu Avrupa'da ve Türkiye'de?

Fenerbahçe Ülker birleşmesi bu açıdan çok olumlu bir gelişmedir.. Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar doğal olarak köpürdüler buna ama sinirlenmeleri de normaldi.. Birleşme gerçekleştiği gün Efes'in bitişidir bu demiştim, hala da arkasındayım bu söylediğimin.. Efes Pilsen istediği yatırımı yapsın, Türkiye'de Fenerbahçe'nin taraftarıyla baş etmesi mümkün değildir.. Efeeeesss şak şak şak'la maçı kazanamazsınız Fenerbahçe'ye karşı.. Zaten Efes Pilsen - Fenerbahçe Ülker maçlarında bile taraftar getiremezsiniz salonlara, her maçta Fenerbahçe baskın olan taraf olur..


Bu durumda diğer müessese kulüplerinin izlemesi gereken yol çok açık.. Onlar da diğer kulüp takımlarıyla birleşecekler ve özellikle İtalya ve İspanya'daki sisteme geçilecek.. Ne Galatasaray ve Beşiktaş bu mali güçleriyle, ne de Telekom ve Efes Pilsen vasatın altındaki taraftar yapısıyla Fenerbahçe Ülker'in önüne geçemezler..

Tuncay Özilhan iyi bir Beşiktaşlı, Beşiktaş birleşmesi bu açıdan mantıklı duruyor.. Ama Özilhan'ın Efes Pilsen ve Türk basketboluna yatırım yaparkenki asıl derdi basketbolun iyiliği değil, Türkiye'deki anlamsız reklam yasağı yüzünden markasının Türkiye'de ve Avrupa'daki imajını geliştirmek, reklamını yapmak.. İş yönünden çok doğru bir yol izliyor ama bu halleriyle bir daha eski Efes'i yakalayamayacaklar.. Bunun değerlendirmesini iyi yapmalı Tuncay Özilhan bu açıdan.. Galatasaray'ın da benzer şekilde Telekom'u arkasına alması bence çok mantıklı.. Fenerbahçe Ülker, Beşiktaş Efes ve Galatasaray Telekom'la Türkiye'deki basketbol kalitesi çok daha yukarıya çıkar.. Birleşmelerde gelen başarı diğer müesseseleri de Karşıyaka, Kolej gibi basketbol kültürlerine sponsor olmaya iter.. Çok daha güçlü kulüp takımlarıyla çok daha büyük başarılar gelir..

Galatasaray Telekom özelinde işin tek kötü yanı Telekom'un İstanbul'a taşınması olur.. Bu Ankara basketbolu için pek hoş bir gelişme olmaz açıkçası ama Telekom'a verecekleri desteği TED Koleji ve Büyük Kolej'e verirse Ankara seyircisi belki bunu bile avantaja çevirebilirler kendi içlerinde.. Kim bilir?

3 YORUM:

Adsız dedi ki...

beşiktaş efes değil, beşiktaş efes pilsen

galatasaray telekom değil, galatasaray türk telekom olur.

Adsız dedi ki...

herşey tamam da şu takım isimlerinin değişmesi içime sinmiyor.100 yıllık kuluplerin isminin yanına abuk subuk şirket isimleri yakışmıyor.galatasarayı da böyle feneri de beşiktaşı da.isimlerini değiştirmeden bi çözüm bulsunlar.

müessesse takımları da kuracaksalar takımlarını daha küçük şehirlere kursunlar.banvit tofaş mesela takdir edilesidir bu konuda.tt efes istanbulda oynasa ne fark eder vanda oynasa ne fark eder(taraftar açısından).

mert dedi ki...

şu karşıyakam türkiye ligine amerikan getirmek yerine azcık elinde tutsa keşke de biraz son haftalarda da şampiyonluğa oynayabilen bir takım olabilsek, para sıkıntımız olmasa da şampiyonları şampiyon yapan adamlar yeşili kırmızıyı giyse hala, ligin dengesiz takımı değil de şampiyon takımı olsak.. parasızlık belimizi büktü hep, taraftar sayesinde ayaktayız adeta, resmen parma maniac'ın değindiği taraftarın allahı var, bir de para olsa neler neler olacak ama yok işte napalım..

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.