11 Eyl 2010

,

Bursaspor 2-1 Eskişehirspor


Sezonu Konyaspor maçıyla açan Bursaspor geçtiğimiz sezonki orta saha dörtlüsü önünde yine geçen seneden Turgay ve yeni transfer Nunez ikilisiyle çıkmış, maçın ilk 20 dakikası bitmeden Sercan Yıldırım oyuna girerek Bursaspor'u net bir 4-4-2 takımı haline getirmişti.. Bursaspor, Konyaspor önünde oyuna sağlam bir baskı koyup oyunun hükümdarlığını maçın büyük bir bölümünde elinde tuttu ama o hakimiyetten istediği pozisyonları çıkaramamıştı.. Takımda göze çarpan, geçtiğimiz sezona göre farklılaşan en büyük olguysa iki forvetin de sık sık geriye gelip orta sahanın içine girerek Ozan ve Volkan'ı rakip savunma arkasına kenarlardan sarkıtma girişiminde bulunmalarıydı.. Bugün bu aksiyonların tamamını son yarım saatte, Nunez - Sercan ikilisini kullanırken gerçekleştiren Bursaspor'da ilk haftadan sonra 12 puanlı takımda net bir işaret..

Bursaspor 2. ve 3. haftalarda Galatasaray - Sivasspor deplasmanlarında forvet arkasında Batalla'yı kullanarak orta sahayı daha kalabalık tutan bir yapı sergiledi ve 4-4-1-1 oynadı ki normaldi.. Bu sene değişen ve başka bir şey sergileyen Sercan'la Nunez'in takıma kattığı boyut orta sahayı eksiltmiyor, aksine ek kazanımlar getiriyor merkeze.. Ama Batalla tercihinin deplasmanlarda top tutma anlamında da büyük etkileri var takıma.. Bugün, sene başında takıma katılmasının bir risk olduğunu düşündüğüm Insua, Batalla'nın yerine Sercan'ın arkasında maça başladı.. Şampiyon takıma ilk 11'de oynaması için eklenen Insua kendi başına tehlikeyken, oyuncunun gelir gelmez sakatlanması ve takımdan uzun süre ayrı kalması başka bir olumsuzluğu beraberinde getirdi ve 9 puanlı takım iç sahada Insua'yla başlayacak rahatlığa kadar ulaştı..

Insua'nın ilk 1 saatte gösterdiği fazla şey yok.. Batalla'dan neyi daha iyi yapabilir sorusuna "daha hızlı bir Bursaspor" ışığını bugün yaktı ama bunun için daha fit bir oyuncuya ve Insua'yla daha iyi kaynaşmış bir Bursaspor'a ihtiyaç var.. Takımla doğal bir uyumsuzluğu vardı ve bu en çok Sercan'la aralarındaki iletişim bozukluğu olarak ortaya çıktı.. Geride çoğalarak Sercan'ı boğan ve 20 yaşındaki elemanın bireysel hızı/yeteneğiyle pozisyona girmeye çalıştığı ilk yarı büyük kayıp Bursaspor adına.. Eskişehir'in geriye yaslandığı pozisyonlarda Bursa merkezini üzerine çeken yapıları sonrasında planları, Bursa tandemi ve Ergic - Hüseyin arasındaki boşluğu büyüterek o havuza dalma çabalarıydı.. Bunu 1-2 defa Jaycee ile gerçekleştirdiler ve hemen arkasından Ivanov'un yaptığı hatayla 20. dakikada 1-0 öne geçtiler..

İkinci yarı başlarken Sezer'in oyundan çıkması Batalla'nın Bursaspor'a kattıkları bağlamında Eskişehir açısından deplasmanda ve skor avantajı varken önemli handikaptı.. Maç boyu kötü top kullanan Pele'nin yanındaki Bülent ve Alper'le Eskişehirspor'un Bursaspor tarafından merkezde dövüleceği netti ikinci yarıya girerken.. 57'de Ertuğrul Nunez'i oyuna alarak oyunu iyice Eskişehirspor kalesi önüne yıkmayı denedi.. Hem daha hazır olmayan Insua'nın düşmeye başlayan fiziğinden etkilenmedi takım, hem de yine orta sahayla oldukça iyi bütünleşen forvet çiftiyle açıklara hareket getirme şansına sahip oldular.. Konya maçında bu ikiliyle parlayan Volkan Şen 70'te sağdan akıp 'mükemmel' kesti ve Nunez boş kaleye dokunarak oyuna eşitliği getirdi.. Son yarım saatte sağlı sollu gelmeye başlayan Bursa'ya Eskişehirspor'un verebileceği tek cevap Tello ve Burhan'lı kenarlardı ama maç boyunca Ozan - Volkan nedeniyle oyuna katılım anlamında ortaya bir şey koyamayan Eskişehir bekleri bunu da engelleyen faktörlerden biriydi.. 77'de sol açık Ozan İpek'i tandemin arkasına sarkıttılar ve bu sefer kale önüne koşu yapan oyuncu diğer forvet Sercan'dı.. 2-1'i bulduktan sonra yine orta sahayı tazelemek ve fazlalaştırmak adına oyuna Batalla alındı ve çıkan oyuncu doğal olarak sahanın en iyisi Sercan oldu.. En iyi oyuncu doğru bir şekilde sahadan alınır mı sorusuna örnek olarak geçsin Ertuğrul'un bu maçtaki 3. değişikliği..

Bursaspor yine hak edilmiş bir galibiyet aldı, Ertuğrul Sağlam yine zora giren bir maçı oyundaki hamleleriyle çözdü.. Geçen sene bunu çok kısıtlı bir takımla sık sık yapmıştı.. Bu sene hücum hattına Insua ve Nunez'i ekleyen takımda artık çok daha çeşitli opsiyonlara sahip.. Nunez, bence çok değerli oyuncu ve görüntü itibarıyla Bursaspor'un şu ana kadarki en iyi eklemesi.. Insua için zamana ihtiyaç var ama ilk maçında birkaç şey gösterdi ve bu da yeterli.. Savunmayı boşlamayan görüntüsü hız kavramının yanında bu lig özelinde en önemli umut.. Sercan için çok çok büyük potansiyel olmasından başka söylenebilecek şey hala yok ama 1990'lı bir oyuncu olarak boş durmaması ve oyununa eklemeler yapmaya çalışması zaten iyi topçu olmasının yanında ayrıca takdir edilmeli..

Eskişehirspor'a çok değinemedik, zira bu bir maç yazısından çok yenilenmeye çalışan Bursaspor bakışıydı.. Bursa salı günü tarihi bir maça çıkacak ve ligde favori olarak gördüğüm bu takım işin içine CL'nin girmesiyle belki zaman zaman tökezleyecek.. Yeni Valencia Emery'yle büyük tehlike teşkil etmeyi sürdürüyor ama benim gözümde lider o maçın da favorisi.. Eğer ilk maçı almayı başarırlarsa CL gruplarını içerideki Rangers maçıyla bitirmeleri büyük bir avantj olabilir onlar için.. CL'nin lige tökezleme bağlamında elbette yansımaları olacak ve önlerindeki en büyük engel de iki kulvarın ağırlığı.. Buna sığınarak büyük değişimler ve eklemeler yerine kısıtlı bir genişleme içine girmeleri bu sene bazı başarısız maçlar getirecek olsa da uzun vadede bence doğru olan.. Ertuğrul Sağlam sadece iyi bir taktisyen değil, komple bir futbol yöneticisi adayı.. Kırılma anlarında ve zor durumlarda takımı nasıl toparlayacağını ise bu sezon içinde, bazı ağır yenilgilerden sonra göreceğiz..

5 YORUM:

tolgaserdar dedi ki...

parma ben besiktasliyim onu bastan soyleyim. Su haldeki Valencia'yla gs ya da fb (bjk deil cunku bjk ta olsa favori gosterilmezdi bence) oynasa favori gosterilmezler miydi. Anlayamiyorum bu durumu. Bursada yasiyorum ve cogu insan karamsar. Tamam cl burasi yabana atilmaz ama tas gibi oynayan bi takim var bence. Galibiyet bence olagan sonuc eger ki futbolcular cl buyusune kapilmazlarsa...

Parma Maniac dedi ki...

Tolga, Galatasaray oynasa Valencia'yla Valencia eski gücünde değil, çok kan kaybettiler gündemin ana maddesi olurdu mesela ama Bursa için ne diyecekler bilmiyorum.. Karamsar olunacak bir durum yok en başta Bursa'dan.. 6'da 0 çekilse gülüp geçmen gerekir, büyük hikayedir şu olay..

Bence de Bursa'nın önemli puan şansı var ama Valencia çıkıp takır takır 3 gol de atabilir.. Oyuncuların o arenada nasıl tepki vereceğini önceden tahmin etmek zor.. Ama normal oyunlarını oynama şansını bulup heyecan yapmazlarsa (öyle umuyorum) Valencia'yı çok zor bir maç bekler bence..

tobias dedi ki...

şu akıllara zarar basketbol dünya kupasına tek satır yazmadın ya yazıklar olsun

Parma Maniac dedi ki...

tobias, az dedin bence küfür de etseydin güzel olabilirdi..

Hakan Özkan dedi ki...

Ertuğrul sağlam röportajı için:

http://hagininkosani.blogspot.com/2010/09/ertugrul-saglam-soylesisi.html

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.