22 Oca 2009

,

CM Efsaneleri


Jermaine Pennant'ın transfer haberini verirken CM duygularım kabardı.. Oyuna burada yeteri kadar yer vermediğimi fark edip hemen efsaneleri bir hatırlayalım istedim.. Çocukluğumuz, gençliğimiz şekillendi yahu bu adamları bekleyerek.. Bir nesil bu topçuları bekleyerek, bu adamların gerçekte neci olduğunu merak ederek telef oldu.. Futbolu ve oyunu seven, bu oyunu 95-02 arası oynamış herkesin 20 yıl sonra bile hatırladığında yüzüne bir tebessüm yerleştirecek efsaneler bunlar.. Az geyiğini çevirmedik, şu anda da çeviririz, yıllar sonra da çevirmeye devam edeceğiz..

Robbie Keane: İlk efsanem.. Asla değişmeyecek adamım.. Hikayesi şurada..

Jermaine Pennant: Vay anam vay neler dönmüş Serhat ya özdeyişini ilk olarak kullandığım adam.. Arka arkaya 13 çalım atan bu adam doğal olarak bir hücumda geçtiği bir oyuncuyu tekrar geçerdi.. Golü attıktan sonra da çalım atmaya devam ediyordu büyük ihtimalle.. CM 3'teki Pennant'tan daha iyi bir çalım manyağına şahit olmadım bu oyunda..

Andri Sigp(ş)orsson: Muhtemelen CM tarihinin ilk bug'ıydı.. Soyadındaki harfin "ş" mi, "p" mi olduğuna kimse karar veremedi.. İngilizce klavyede ş'ye basınca çıkan p'ye benzer karakterle yazılırdı adı, denedim bulamadım.. Kimse ismini düzgün söyleyemediği için CM aleminde Siggy olarak tanınırdı bu arkadaş.. Dribbling'i 20, shooting'i 10 olan bir futbolcu olarak çalımlarını anlardık ama her vurduğunu nasıl gol yaptığını bir türlü anlayamadık.. Oyun ilk çıktığında gol becerisinin sadece shooting datasıyla ilgili olduğunu zanneden veletler daha çok şaşırırdı Siggy'ye ama gerçeği bilsen bile yine de abuktu bu adamın o shooting'le o golleri atması.. Bug hissiyatı verdiği için transfer etmezdik biz kendisini.. Daha eşit şartlarda mücadele arardık..

Mark Kerr: Şu an çok ünlü olan çift yönlü orta sahaların CM sahalarındaki ilk temsilcisi.. Falkirk'ten 150K'ya alıp orta sahada bir Gerrard yaratılırdı bu adamdan.. Bunun da 10'du shooting'i, ama bu da 3-4 adama çalımı basıp vurduğunu gol yapardı.. Kaleye çektiği 10 şutun 9'u gol olan bir adamdı.. Kendisini bilmeyen çok az adam vardır bu alemde.. İlk fotodaki eleman da kendisidir..


Zlatan Muslimovic: Bu da Jermaine Pennant eşşeğini saymazsam sanıyorum oyun tarihinde gördüğüm en aşmış sağ açıktı.. O kadar çok özdeşleşmişti ki benim oyunlarımda Parma formasıyla, iki sene önce bizim takıma kiralık geldiğinde dizlerimin üstüne çöküp gözyaşı döktüğümü hatırlarım.. Benim sayemde transfer oldu bu çocuk bizimkilere, her yerde her zaman iddia ederim, edeceğim.. Yılların emeği ve yaratılan enerjisi var Muslimovic'te.. Yanarım, bizde oynadığı dönemde formasını alamadığıma yanarım..

Dribbling ve shooting 20'ydi, gerisinin çok önemi yoktu Muslimovic kardeşim için.. Robbie Keane 1'se, bu da 2'dir gözümde..

Tonton Zola Moukoko:
Bir kere ismi fauldu bu arkadaşın ama çok cabbar, çok cevval bir oyuncuydu.. AM/F C oynardı diye hatırlıyorum.. Hücumla ilgili bütün dataları 20'ydi kendisinin.. Her maçında 3 tane leş bırakırdı sahada, sevilmezdi çok..

Kendisinden etkilenip Moukoko nickiyle online turnuvalarında fırtınalar estiren biri vardı ki inanılmaz maçlar çıkarırdı network'te.. Muadili vardı mick2k diye, onu hacamat etmişliğimiz vardı bir arkadaşla.. Hep Moukoko'yla da oynamak istedik ama bir türlü olmadı.. Leyton Orient'le Inter'i farklı mağlup etmişliği vardı bu Moukoko denen elemanın.. Hiç bilmeyen birinin eline verseniz Inter'i, yenemezsiniz Leyton'la.. Çok saygı uyandıran bir adamdı o zamanlar.. Şimdi dutluk oldu tabi onun olduğu yerler..

Peter Prospar:
Trinidad & Tobago'nun bağrından kopup gelen bu adamın CM dünyasında bıraktığı iz 1 senede 11 yıl yaşlanmasıyla olmuştur.. Bir önceki versiyonun 19 yaşındaki, 3-4 sene içinde ortalığa gol kusan bir hale dönen forveti bir sonraki sezon 31 yaşındaki vasat bir dedeye dönmüştü.. Buna neden olan araştırmacıya Sigames'in karanlık odalarında neler yapıldığına dair rivayetler hala dolaşmaktadır kulaktan kulağa.. Jack Bauer'la başbaşa kalmaktan beter etmişler genci..

Kabba Samura:
Hatırlayanınız var mı?



Kennedy Bakircioglü:
Özellikle böyle yazdım soyadını, Bakırcıoğlu demezdik biz zira.. Bahsetmeye gerek duymuyorum şöhretinden dolayı.. Ben pek sevmezdim ama, çok piyasaydı..

Maxim Tsigalko: Az sonra söyleyeceğim şeye inanmayacaksınız muhtemelen.. CM hayatım boyunca bu adamı alıp oynatmışlığım yok.. Tsigalko'yla oynamak ne demek bilmiyorum.. Datalarına bakınca iğrendiğim bir adamdı Maxim.. 20 shooting dışında hiçbir şey olmayan bu adam da sağda solda duyduklarımızdan bug etkisi yaratmıştı.. Siggy'nin bir tarzı vardı fakat, bir ayrıcalığı vardı.. Maxim'de yoktu o.. Almadım ben o yüzden kendisini.. Pişman da değilim hiç.. Şimdi olsa yine almam..

John Curtis:
Sevgili Murat Kosova'nın NTV'de maç anlatırken kendini tutamayıp CM günlerini yad etmesine neden olan döneminin en iyi CM stoperlerinden.. Sağa koyunca da oynardı bu arkadaş.. Gerçek hayatta bir yere gelemeyince bunalıma girdiği falan söylenirdi.. Ne derece doğrudur bilmem..



Simon Davies:
Simon da CM sayesinde alt liglerde ünlü olup daha sonra Spurs'e kadar yükselerek bağımlısı olan birçok oyuncunun kalbinde özel yeri olan CM efsanelerindendi.. Gerçekte de iyi topçuydu bence ama en son Fulham dolaylarında görüldükten sonra kayboldu, haber alamadık kendisinden.. 10 yıl önce ortalıkta yüzlerce Simon Davies nickli adamın dolaşmasına neden olmuş bir adamdı bu..

Assane N'Diaye:
Bu da Siggy gibi 28 yaşında başlardı oyuna.. Oyun açıldığında vasatın üstünde görünen dataları 28 yaşında olmasına rağmen iyi antrenmanla Patrick Vieira boyutlarına erişirdi.. Siggy de 28 yaşındaydı ama en etkili antrenmanla bile shooting'inin 12'yi zor gördüğünü hatırlarım.. N'Diaye'nin potential'ı sanıyorum bir yanlışlık eseri current'ından çok farklı yapılınca 28'inden sonra 16 yaşındaki bir velet gibi gelişiyordu.. Çok özel oyuncuydu.. Aghahowa'yı sevmezdim ben aynı takımdan, Assane'nin hastasıydım ama.. 5 yıl önce de, şimdi de, N'Diaye denince gözümün önüne gelen şey aynıdır.. Bozulsun istemem bu hissiyatım.. Mümkünse görmeyeyim fotosunu bu yüzden..


Franco Costanzo: Bu da oyun tarihinin en iyi kalecisiydi sanıyorum.. Datalarına bakınca gördüğümüz şeye inanamaz, bir daha bakma ihtiyacını hissederdik.. Yeni Schmeichel geliyor ulan diye çok beklediler gerçek hayatta bu çocuğu.. Hala da bekleyenler var.. River Plate'ten sonra önce Alaves'e geldi Franco, sonraki durak Basel oldu.. Şu anda kaptanı İsviçre ekibinin.. Kalede 3 kişi var etkisi yaratan adamlardan biriydi.. Ki ben Schmeichel'la CM'de oynama fırsatına erişmiş şanslı kişilerden biriydim.. Beni hiçbir zaman etkileyemedi o nedenle..

Sharbel Touma: Bunda da sadece sol vardı.. 3'ün ilk versiyonlarında kanatlı oynarken çok kullandık.. Sonra 4-3-2-1'i keşfedince unuttuk kendisini.. Unutmayanlar da vardı ama.. Telaffuzu çok kraldı bir kere Touma'nın.. Şarbel Tuuma diye az dolaşmadık sahalarda top teperken..


Teddy Lucic: Görev adamıydı.. Hangi underdog'a gitsem ilk transfer ettiğim oyuncuydu.. Kerr gibi AIK Solna'dan 200-300 K'ya aldığınız bu adam tek başına toparlardı savunmayı.. Arada sıkılıp büyük takım aldığımda da transfer ederdim ben Teddy'yi.. Çocuğum gibi taşırdım yanımda.. Bazen takım içinde hoca Teddy'yi kayırıyor söylentilerine neden olurdu bu hatta ama seviyeli bir ilişkimiz vardı, hizaya getirirdik takımdaki dingilleri.. Zaten o AIK Solna Lucic gibi kalite 6-7 oyuncuyu taş çatlasın 500K gibi bir fiyata alabileceğiniz oyunun en büyük madenlerinden biriydi.. Başlı başına bir CM efsanesidir AIK Solna da..

Kim Kallström: Bunu da sevemedim hiçbir zaman ama koca bir nesil ekmek yedi kendisinden.. Saygım büyük..

Isaac Okoronkwo, Sergey Nikiforenko, Anatoli Todorov, Jonas Lunden gibi akla gelecek birçok ismi yazmadım.. Benim için önemli olanları listeledim sadece.. Eminim unuttuğum çok vardır daha, sonra akla gelenler olursa devamını getiririz listenin..

37 YORUM:

selaminko dedi ki...

bende başlamıştım böyle bir seriye.
http://selaminko.blogspot.com/2009/01/cm-fm-efsaneleri-4.html

Tsigalko'yu bende hiç alıp oynatmadım.

Haketo Zaman dedi ki...

emre,
abi bi' ara online birşeyler mi çevirsek?
fantasy oldu, bu neden olmasın.

siriusjames dedi ki...

Abi yapılır mı bu sabah sabah ya, Lost'u indirmiyor olsam CM 01-02'yi indirip oynuyor olurdum şu an :)

Her Yol Roma dedi ki...

kabba samura cm01-02'de göteborg'da başlardı oyuna, almışlığım yoktur.

benim de ekleyebileceğim iki adam şunlardır;

to madeira (ki aslında böyle bi futbolcu yok)

antonis chiotis (http://en.wikipedia.org/wiki/Dionisis_Chiotis)

Tribal Enfexion dedi ki...

fiorentin petre de cm3'de oldukça iyiydi.

pontus farnerud ile ibrahim said'i de özlemle anarım

CaRtMaNtR dedi ki...

Per Nilsson vardı birde çok sıkıf defans oyuncusuydu oyunda.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

wael reyad (mısır'lı. bir nevi mohamed zidan)

taribo west bir de. her sezon free transferde olurdu :)

bir de dönemin belarus takımlarıdan bate ve dinamo minsk oyuncuları...

antoli volodenkov :) yada böyle bir şeydi :)

alperensaylar dedi ki...

abi cm 00-01 de
o zamanlar malmö de oynayan bir zlatan kardeşimiz vardı ki kendisi şu anda interde kardeşlikten afedersin hayvanlık seviyesine ulaşmıştır, yaptıklarından dolayı. bir de iordanidis bir oyuncu vardı, 2-3 senede real madrid'e gidiyordu ve bonservisi 36 milyon dolar oluyordu bu adamın ve deli gol atıyordu. tsigalko falan hikayeydi yanında.

H;M dedi ki...

Unutulur mu premier manager2002 de geldiğim 2027 yılında oyun çökmüş bir hafta kendime gelememiş ağlamaklı olmuştum. hey gidi hey..

scapula dedi ki...

Kabba Samura'nın adını gördüm, yazının kalanını okumadan yazıyorum yorumu. Pek bilinmez çünkü Samura, sanki...

Fredrik Risp, Kabba Samura, Teddy Lucic üçlüsüyle İskandinav yarımadasından İstanbul'a bir akım yaratırdım. Aynı dönemde, Wattenscheid'den Altıntop kardeşleri de aldım mıydı, iki sene sonraki ilk 11'in yarısı hazırdı artık... Hoş, iki sene geçtikten sonra yaşlanan Lucic'ten bıkıyordum tabii.

scapula dedi ki...

Bu arada, bazı oyunlarda çıkan ve Tsigalko'ya partnerlik eden bir Belaruslu daha vardı. Hayır ne Kutuzov, ne başkası. Vitaliy Aleshchenko. 27 yaşında başlardı oyuna, özellikleri rezaletti. Ancak history'sine bakıldığında 38 maçta 55 gol falan gibi enteresan rakamlar görülürdü. Ben de almıştım haliyle, ne olacak bakalım diye... Tsigalko'yla birlikte kırdığı gol rekorları hâlâ print edilmiş şekilde elimde durur.

Oyunda gördüğüm en iyi savunma oyuncusu da; Okan, Hakan ve Emre'nin Inter'de başladığı serinin ilerleyen yılarında aynı takımda çıkan bir Türk oyuncuydu: Şahin İbiş. Hiç alamadım, o ayrı tabii.

Adsız dedi ki...

kevin hofland - psv eindhoven. milan 25 milyon verdiydi de satmadım cm 01-02. takımın da kaptanıydı.

Doğuş dedi ki...

01/02 de tsigalko inanılmazdı. gol sayısı oynadığı maç sayısından fazla olurdu. cm 01-02'den gitmek gerekirse, inanılmaz profilli adamlar vardı; crespo, mendieta, nesta, davids, cannavaro falan 10 özelliğinden 9'u 20 olan topçulardı. atalanta büyük efsaneydi o oyunda, doni, dabo, zenoni falan filan. Özellikle doni döktürürdü. Bayern Munih 4-2-4 oynardı, Ortega'yı yada Figo'yu alırlardı kesin. Ahh ahh, ne oyundu.

ynwa dedi ki...

"Az sonra söyleyeceğim şeye inanmayacaksınız muhtemelen.. CM hayatım boyunca bu adamı alıp oynatmışlığım yok.. Tsigalko'yla oynamak ne demek bilmiyorum."

haha yalnız değilsin abi, o şut dışındaki tek haneli özelliklerini görünce hep bir soguk bakardım bu herife. öyle diye diye de hiç almadım kendisini.

yalnız o isveç pazarı enfesti hakikaten. en baştan bir takım yaratılıyodu 2-3 milyona. hakan mild de iyiydi, ndiaye ile birlikte cambiasso - mascherano tadı yaratıyolardı.

pclion dedi ki...

Şahane bir yazı olmuş. Yalnız Mark Kerr 65k'ydı, orda yanlışın var. :)

jose dedi ki...

Parma;

Cm 03-04deki Toledoda cok fena sağ açıktı onuda dahıl edebılırsın kategorisine:)

Parma Maniac dedi ki...

PC etiket fiyatını değili alınan fiyatı kastetmek istedim orada.. 150 civarına alınıyordu diye hatırlıyorum ben..

Mourinho, CM 4 ve FM serisinden oyuncu almadım.. Bence efsane yok çünkü bu oyunlarda..

Gökçe dedi ki...

Geçen hafta Kenndy Bakırcıoğlu ile aynı doğumgünü partisindeydik gözlerim doldu:)

Taribo West

http://civilikrampon.blogspot.com/2009/01/approched-to-sign-taribo-west.html

jose dedi ki...

Fm 2009da bir Cristaldo var ama gelecekte Avrupaya transfer olurmu bilemiyorum.Laurito ve Cristaldo genç Arjantinliler.

Adsız dedi ki...

tardini tahminim kocaman adamsın . 25 falan değil mi.

Parma Maniac dedi ki...

Evet o civarlar Federico :)

Adsız dedi ki...

allah ömür versin :) aslında ben başka birşey dha yazmıştım da. çıkmadı mı yoksa ben mi sildim. neyse sağlık olsun

Adsız dedi ki...

cm 030/04 ten toledo, pennant gibi çalım atıp geçerdi bazende girer içeri çakardı.ama en güzeli 16 yaşında alıp yetiştirdiğim, worldclass midfielder jakob rasmussen
benimde ısınamadığım efsane Adu'dur

Temur dedi ki...

Temur Altunhan, Tsigalko, Todorov üçlüsünü Eto Messi Henry'ye değişmem.

Doga dedi ki...

Yine Mark Kerr gibi çift yönlü orta saha olan Martin Eriksson vardı bir de. CM 4'ten sonra efsane yok demişsin haklı olarak ama geçen Fm 2008'de son patche kadarki Aaritalo bug ını da unutmamak lazım :).

Bir de bunlar çoğunlukla gerçekte ismi duyulmamış efsaneler. Bunların yanında Ibrahimovic, Saviola, Riquelme, Isaksson, Robben, CM 01-02'de free olan Milan Baros, Kaka gibi isimleri de unutmamak lazım. Kaka'yı Denizlispor'a almıştım 01-02'de. Aynı takımda uefa 4. turunda A.Bilbao'ya ilk maç 4-1 yenilip, ikinci maç Tsigalko'nun 5 golüyle 5-0 yenerek turu atladığım maçı da unutamam :)

Adsız dedi ki...

micahael dunwell' le çalışma şansına erişen yok mu benden başka? hatırlanmıyor mu yoksa ?

dugenci dedi ki...

Anılar anılar anılar...
cm 2001/2002 hala ara ara oynuyorum ben bunu... sonraki serilere de ısınamadım nedense fazla...
Ben de kendi bildiklerimi ekleyeyim..
Abgar barssom vardı gene isviçre/isveç zaten hep karıştırırım ikisini... Al nereye koyarsan koy oynar bi adamdı. Sağ sol forvet arkası, forvet... Sesi soluğu çıkmaz ucuza alınıp iyi fiyata satılırdı. Lucic ve erickson yazılmış zaten ama bi de jonas lunden vardı benzer ama sol da oynamazdı. Zaten oralardan lucic, ericksson (kerr alinamazsa tabii), barsom, lunden, bakircioglu aldin mi tamamdi takim. Ucuza alınabilecek bi de ibrahim said vardı. D ve DM oynardı ve penaltı kaçırdıgini hatirlamiyorum....
amfc için jensen vardi danimarkadan ve bi de güney amerikadan guitrirez (onun gibi bisi) vardi. Kim kallström ü kesiyordu yani o derece...

Oyunda yalniz soyle bir durum vardi. 8 yabanci hakkin oluyordu ama kiralik oyuncular ile bu sayiyi asabiliyordun. Ornegin Beşişktaşta iken ben costanzo ve maxi lopez i kiralamastim. nisan ayindan sonra adamlar Turk olmustu. Bircok kiralık oyuncuda bu durum olusabiliyordu.
Kacirmamistim tabii bu firsati ama lopez o oyunum haric digerlerinde bir turlu iyi cikmamisti her halde denk gelmisti.

Son olarak Striker için İngiltere den paul weatherson (aklımda kalan kadari ile) vardi. alt liglerden alip parlatip İngiltere milli takımının vazgeçilmezi oluyordu.

Plastik Dikenli Kaktüs dedi ki...

Kanımca gelmedi Cm 01-02 gibisi.

Hala güncel yamalarıyla oynamaktayım.

siriusjames dedi ki...

Alexander Farnerud'u hatırlayan var mı? Gerçek hayatta da Stuttgart'taydı sanırım en son. AMRLC oynardı.

Mesut Ulukök dedi ki...

Farnerud'u alırdım her daim takımıma ben de.. Tam hatırlamıyorum ama FM 4'te olması lazımdı onun efsane hali de..

aksilaz dedi ki...

01-02 zimmerman vardı. MC olarak çok iyiydi. ama sergey nikiforenkoyu unutmak mümkün degil. AMC olarak tarih yazardı.Tsigalko, Niki, Kerr ve N'diaye ile Çaykur Rizesporla deplasmanada Madrid'e 4 atmışlığım var.

GÜRAY İŞDAŞ dedi ki...

01-02 de horacio peralta vardı santrofor.uruguay lı.çok kupa kazandırmmıştır bana

Adsız dedi ki...

horacio yu bilmem ama sixto peralta vardı hiç unutmam o ismi. aldım mı almadım mı hatırlamıyorum 9 senedir menajerlik oyunu oynamadığım için

ygtylmz dedi ki...

01/02 gibi tat veren 1 cm fm serisi gelmedi gelemezde bence . Tsigalko , Mark kerr , Okoronkwo ... vs.vs herhalde her takımda vardı bunlar . İnanılmaz oynuyorlardı . Cm birde hızlıydı ya herhalde o yüzdende çok ilgi görüyordu . Sonradan geliştirdikçe geliştirdiler ve bizde sıkıldık artık .

Adsız dedi ki...

yüksek off the ball ve technique li brezilyalı AM/FC Marajo vardır. 60k'ya venus'ten her takıma alırdım.
özellikle büyük maçların adamıdır.
derbilerde affetmez
torinadayken juventusa her maçta 2-3 tane sallardı.
emanuel ossei-kuffour'la birlikte ilk sezonda istanbulsporu şampiyonluğa da taşımıştır

peterborough united dedi ki...

Slm parma maniac arkadaşım, sigporrsonla ilgili bikaç bişey yazmak istedim oyunu 97-98 sezonunudan oynayan biri olarak sigporrsonun asıl patlama yaptıgı sezon 99-00 sezonudur bu oyunda eleman 28 diil 22 yaşındadır dribblingi çok iyi olsada jumping heading strengt gibi datalarının çok üst seviye olması bu hayvanın güçlü drogba tipi bi santrafor olduguna işaret eder ki fotografını gördügümde o kadar da hayvan fizikli bi eleman diildi. işin ilginç kısmı ise 99-00 oyununnda bu arkadaşın shootingi yani long shotu 10 civarlarında başlasada shooting intensive antrenmanıyla 16 yı görür ve mesafe tanımaksızın attıgı hayvani goller beni evdeki küçük topla aynı golleri atmayı denememe sebep olrdu. saygılar..

Can dedi ki...

Tsigalko oyun tarihinin gelmiş geçmiş en iyi forvetidir. hele nikiforenko da varsa yanında. düzcesporla bile ligden cıkabilirsin :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.