26 Tem 2008

,

Şövalyelerin Kralı


Bu film bir çizgi roman uyarlamasının çok ötesinde.. Bu film bambaşka bir şey.. Yazılacak o kadar çok, o kadar ayrıntılı şeyler var ki bu film hakkında.. Hepsi yazılsa yine de kalır eksik bir şeyler.. O yüzden kısa keseceğim, bu film hakkında yapılacak her türlü ukalalık, her türlü analiz, her türlü yorum eksik kalmaya mahkumdur.. Sinemanın ötesinde bir şey bu.. Abartmıyorum.. 160 dakika boyunca insan beynine bombardıman yapan, aksiyonu bir dakika olsun kesmediği gibi en psikopat felsefe konularında durmadan ahkam kesen, beyni yoran bir film.. Bir filmin çok ötesinde.. Apayrı bir yerde duracak daima..

Uzatmayacağım.. Heath Ledger'ın efsanevi performansı için fragmanlardan sonra Jack Nicholson'ın Joker'ini toprağa gömmüştür demiştim.. Bunun da ötesinde Ledger.. Tim Burton'ın Batman ve Batman Returns'ü yılda en az 2 defa izlediğim filmlerdendir.. Ama The Dark Knight'ı izlediğimden itibaren yeni bir karar aldım.. Bir daha Batman'i izlemeyeceğim.. Saygısızlık etmek istemiyorum bu performansa.. Joker'i bundan böyle bu şekilde hatırlamak istiyorum.. Sinema tarihine geçti bu performans.. Bir aktör abartmadan oynayarak bu kadar abartabilirdi.. Kültlüğe erişti Heath Ledger.. 50 yıl sonra bile hatırlanacağına eminim..

Christopher Nolan'ın ağabeyiyle birlikte yazdığı senaryo tek kelimeyle eksiksiz, tek kelimeyle muhteşem.. Nasıl beyin kıvrımlarına sahipler bu adamlar, Christopher Nolan en sevmediğim çizgi roman karakteri olan Batman'i alıp beni nasıl Batman hastası haline getirebilir.. Bruce Wayne'e ve Batman'e nasıl ayrı ayrı saygı duymamı sağlayabilir.. Büyük sinemacı olmak böyle bir şey olmalı..

Gidin izleyin.. Sinemada izleyin ve en az 2 defa izleyin.. Joker'e ve söylediklerine, Harvey Dent ve söylediklerine, Batman'e ve söylediklerine ayrı ayrı dikkat edin.. Son 10 yılda bu kadar güzel bir film geldi mi sinemalara emin değilim..

6 YORUM:

Adsız dedi ki...

Aynen abi.

Sonlara doğru ağlayacaktım yemin ediyorum...

tathar dedi ki...

tek kelimeyle harikuladeydi.

Adsız dedi ki...

alaaaaah acayip gaza geldim! hemen bu akşam gidiyorum!

Adsız dedi ki...

joker vefat etmis. niyeyse artik.

Adsız dedi ki...

parma hocam bu postu yayınlamana bile gerek yok sana ulaşması amacıyla yazıyorum. işin gücün vardır elbet vakit bulabilir misin bilmiyorum ama bir isteğim var (eminim benim dışımda da bunu dileyenler vardır). çizgi romanlara ilgin ve bilgin ortada.. en sevdiğin spidey ama batman konusunda da yazabileceklerin az değil biliyoruz özellikle son filmden sonra. acaba şöyle uzunca batman ve özellikle de joker in "karakterleriyle" ilgili bir yazı yazsan. doğuşları.. çizgi romanlarda belirtilen özellikleri. bu yola nası girdikleri (özellikle joker in). zaten gizemli bir karakter ama verebileceğin her bilgiyi versen joker le alakalı. tabii batman içinde değinmek istediklerin yanında.. sipariş verir gibi oluyor kusura bakma ama mümkünse diyorum ztn. süper bi yazıyla bizi karşılaman dileğiyle. (ha bi de, filme joker in arkham da bi sahnesi katılsa nefis olurdu diye düşünüyorum. nitekim bu şekilde bir afişte var)

MFD dedi ki...

ve evet, academy yine saçmaladı ve oscara aday değil bu film. yazık. gerçi oscara ihtiyacı da yok. herkes neyin ne olduğunu biliyor.

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.