2 Tem 2008

Galatasaray 2008/2009 Formaları





Formalar nete sızalı 10 gün oluyor aslında ama ben parçalı formayı da gördükten sonra yorumlamak istedim.. Gördüm ki boşuna beklememişim.. Şu merchandising hadisesi Türkiye'de bu kadar coştuğundan beri gördüğüm en muhteşem Galatasaray parçalısı bu.. Eline sağlık düşünenin..

Formaların geneline baktığımda gayet başarılı bence.. Sadece orijinal parçalı varken üç parçalı formaya gerek var mıydı emin değilim, mesela düz sarı da olabilirdi onun yerine (ki geçen seneki düz kırmızı da gördüğüm en güzel Galatasaray formalarından biridir) ama o kadar kusur kadı kızında da olur.. Turuncu forma fikir olarak çok başarılı.. Ne gerek vardı diyenleri görüyorum.. Sarı ve kırmızının karışımı işte lan, daha ne gereği olacak demekten alamıyorum kendimi.. Bu kadar zamandır akla gelmemesi mantıksızdı.. Çok gider Türkiye'de, Hollanda'nın portakallarına aşık, sırf o forma yüzünden Hollanda Milli Takımı'nı tutan bir milletiz biz.. Galatasaray'ın bunun ekmeğini çok daha önceden yemesi gerekiyordu ama burada da geç kaldılar.. Formanın sadeliği, rengi güzel eyvallah ama tek bir kusuru var ki o da büyük bence.. Turuncunun üzerine kırmızı çizgiler ve yazılar hiç gitmemiş, formayı boğmuş.. Kırmızıların siyah olduğunu düşünün, sonra susun.. Lafa gerek yok üstüne.. Belki fazla Hollanda çakması olacaktı ama en azından boğmayacaktı insanı.. Biraz rüküşlük var bu haliyle..

Parçalı, üç parça ve beyazdaki yapıyı görünce bu sefer Adidas'ın kalıplarına bağlı kalınmamış ve özel olarak dizayn ettirilmiş onu anladım.. Ki bu da uzun zamandır olması gereken bir hamleydi.. Adidas her sene bir kalıp çıkartıyor ve bunu bütün takımlara uyguluyor.. Ki Real Madrid bile bu kalıpçılıktan nasibini alıyor bazen.. Fenerbahçe bu döngüyü kıralı fazlasıyla olmuştu.. Maalesef ki bu konuda da Galatasaray'ın ilerisindeler.. Orijinal çubuklularına bağlı kalma, Adidas'ın kalıplarından çıkma, Adidas dışında üzerinde kulübün küçük armasının da bulunduğu kulübe özel fontlar ve Kadıköy'deki maçlara çoğunlukla çubuklu formayla çıkma gibi avantajlarla Fenerbahçe forma konusunda rakiplerine fark attı.. Galatasaray'ın da bu yolda ilerlediğini görüyorum birkaç yıldır.. Yıllardır gelmeyen parçalının değişik dizaynlarıyla her sene yenilenmesi, bu sene ilk defa armanın kullanıldığı tahminimce özel fontlar ve ligin son maçında gelecek sezonun formalarından birini çıkarma gibi hamleler umut verici..

Turuncu tekrar söylüyorum, çok çok güzel bir düşünce.. Düzenli forma olabilecek kadar güzel hem de.. Benzer şekilde Fenerbahçe'nin de yeşil bir forma çıkarması garip karşılanmamalı.. Galatasaray'ın koyu lacivert forma yapmasını bile hayal eden bir insan olarak fazla geniş olabilirim bu konuda ama artık merchandising buraya doğru gidiyor.. Hala yararlanmamakta direniyoruz bundan.. Fenerbahçe'nin geçen seneki buz mavisi bence çok başarılıydı, Beşiktaş'a düz kırmızı çok güzel gidebilir mesela, ki geçmişte örneği var.. Galatasaray için de turuncu cuk diye oturuyor.. Değişik örneklerini de seneye bekleyeceğim..

Son olarak belirtmek isterim ki Galatasaray'ın kuruluşunda belirlenen bu yumurta ve vişne çürüğünden oluşan sarı ve kırmızıya saygı duymuyorum.. Fotoğraflarda çok güzel görünüyor ama yakından bakınca pembeye dönük bir kırmızı ve turuncuya kaçan bir sarıdan başka bir şey göremiyorum ben.. Ben küçükken Galatasaray'ı sevdiğimde bizim formalar gerçek sarı ve kırmızıydı.. Kuruluşta böyle belirlenmiş diye son 4-5 yılda bu garip sarı ve kırmızıyı peydah ettiler kulübün başına.. Bir türlü kabul edemiyorum ben bunu.. Sarı ve kırmızı giyiyormuşum gibi gelmiyor üzerime giyince.. Geçen seneki düz kırmızıyı bu kadar sevmemin nedeni budur belki de.. Hakiki kırmızıydı o forma ve mükemmeldi.. O formanın şu vişne çürüğüne kaçan abuk renkten oluştuğunu düşünün, berbat bir forma olurdu sanırım.. O zaman bu renklerde diretmenin manası ne? Yıllarca kullanmamışız işte, gerçek sarı ve kırmızıda devam etsek Ali Sami Yen'in kemiklerini mi sızlatacaktık?

17 YORUM:

Adsız dedi ki...

Ben küçükken Galatasaray'ı sevdiğimde bizim formalar gerçek sarı ve kırmızıydı.. Kuruluşta böyle belirlenmiş diye son 4-5 yılda bu garip sarı ve kırmızıyı peydah ettiler kulübün başına.. Bir türlü kabul edemiyorum ben bunu.. Sarı ve kırmızı giyiyormuşum gibi gelmiyor üzerime giyince..

tüm yazıya katılmakla beraber özellikle burasını seçmek istedim.. kayserispor bile daha galatasaray gelir olmuştu bana..

bende 4 formayı lüks görüyorum nedense. şahsi bir takıntı heralde.. parçalı daim olmalı. e beyaz da o yolda. bir tanede alternatif olsun bu sene turuncu seneye bilmemne. 4. gereksiz geliyor işte..

L dedi ki...

abi siyah hakkında bir şey dememişsin? olmalı mıydı sence?

bir de renklere sallamışsın ya, aslında olumlu bir durum o yav. sonuçta kendine has tonlar yani.

Adsız dedi ki...

tüm yazdıklarınıza aynen katılıyorum. özellikle de vişne kırmızısı hadisesine.

Parma Maniac dedi ki...

Salih, ben fazla sevmiyorum siyah formayı.. Arada çıkmasına karşı değilim ama geçen sene vardı zaten, bu sene gerek yoktu bence.. Beyaz için de aynı düşünüyorum ama artık klasik olmaya başladı o.. Beyaz düzenli çıkacaksa diğer formanın turuncu gibi alternatif bir renk olması tercihim olur..

jose dedi ki...

sıyah forma bana 0-1lık kasımpasa macını hatırlattıgından berı hoslanmıyorum

peralta dedi ki...

üç parçalı forma cidden çok gereksiz.

yalnız şöyle bir durum var. en berbat forma da yapılsa zamanla alışıyor insan, hele bir de başarılı olnuyorsa. mesela fenerbahçe'nin sarı beyazlı forması çok salakçaydı bence. hiç beğenmemiştim. ama bir kaç şampiyonlar ligi deplasmanında o forma ile iyi işler yapınca sevdim formayı.

başarısızlık halinde beğenilen bir tasarım bile göze batar, parçalı veya çubuklu gibisi yok denir.

cisco dedi ki...

sarı-kırmızı tonları konusunda dediklerine katılmıyorum. bence kendine has bir tonu oluyor. harhangi sarı kırmızı degil. onun dısında cok haklısın. ozellikle turuncu forma konusunda. cok guzel dusunulmus ama biraz kontrast gerekiyor. siyah demissin, beyaz da olur ama kırmızı yuzunden turuncu da tam anlasılmıyor.

benim uzun suredir bekledigim ise cart sarı bi forma (show tv reklamlısından)

Adsız dedi ki...

üç parçalı çoğumuza gereksiz geliyor ama şampiyonluk zamanı çıkartıldığını ve o dönem çok sattığını gözardı etmemek gerek. zira o dönem çıkmayıp bu formalarla beraber tanıtılmış olsaydı muhtemelen en az satan formamız olurdu.

ben de şampiyonluk töreninde gördüğümde beğenmiştim ama hepsini bir arada gördüğümde 4. tercihim oldu. bu da o sürekli konuşulan pazarlama başarısına güze bir örnek olsa gerek. yönetimi tebrik etmek gerek.

formaları beğenen çoğunluğa ben de dahilim. her birinin yakasının ayrı olması, arkalarındaki ufak galatasaray yazıları, beyaz formadaki şeritte yazan şampiyonluk yılları daha önceleri pek göremediğimiz güzel ayrıntılar. en büyük kötü yanları yanları çerçeve içinde olan, olmadığında biraz daha büyüyen avea reklamı. kollardaki ülker ise güzel olmuş, o beyaz arkaplanlı colaturka rezalitenden sonra. kesim olarak üç parçalı bol, diğerleri dar kesim gibi. böyle farklılıkların sağlanmasıda oldukça iyi bir gelişme.

tek tek baktığımda da beğenmediğim bir iki nokta var sadece. parçalıdaki reklam rezaletinden başka çok ufak bir detay olsada siyah olan adidas logosunu beyaz görmek isterdim. beyaz şort giyilmesi de güzel fakat beyaz çorap olmamış kırmızı yada sarı olsa daha güzel sanki.

beyaz formada ise türk bayrağı ve dev reklam şeritlerin çok yanda kalmasını sağlamış ve hiç boşluk kalmamış. turuncuyu ilk gördüğümde ben de kırmızının boğduğunu düşünmüştüm ama sanırım bu fikrim değişti, güzel gelmeye başladı.

turuncunun değişik denemelerle her zaman alternatif olarak kullanılabileceğini düşünüyorum ben de.

forma numaları eğer gsstore daki fotolarda gördüğümüz gibi geçen senekilerse en büyük hayal kırıklığı. parçalıya ve üç çubukluya siyah fontla yazmak rezalettir bence. hele parçalıda beyaz şort giyilmişken. nete sızan fotoğraflarda gördüğümüz logolu nostaljik fontlar umutlandırmıştı, keşke öyle olsa..

bir diğer umudum yıllar sonra bu kadar güzel bir parçalıya kavuşmuşken samiyende çoğunlukla parçalı giymeleri. geçen seneki sürekli siyah giyme rezaletinden sonra bu sene siyah olmaması sevindirici.

genel olarak uzun kollu formaları seven biri olarak tez zamanda uzun kollularınında satışa çıkmasını umuyorum. umarım kış beklenmez..

inşallah güzel maçlar izleriz bu güzel formalarla..

Adsız dedi ki...

tanitim gecesinde mankenlerin ustunde daha guzel duruyor formalar, resimdekilerden.

Adsız dedi ki...

Öncelike 3 cubuklu formaya değineyim; o tamamen ticari amaçlıydı yani şampiyonluk gazıyla milllete yeni sezon forması diye sattılar. Görünce hiç beğenmedim taki storelerde görünceye kadar, iddia ediyorum bu forma yakında bakınca olağanüstü güzel!

Renk tonlamasına ise kesinlikle katılmıyorum, galatasaray ın renkleri: turuncudan iz taşıyan tok bir sarı ve vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı'dır. senelerdi çok basmakalıp olduğundan düz sarı ve kırmızı kullanıldı. acıkcası cok cırtlak ve sırıtan renkler. ama turuncudan iz taşıyan tok bir sarı ve vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı bizim öz ve özgün renlerimiz. şükürler olsunki 100.yıl formasıyla ana renklerimize donduk. en büyük korkum ise yine eski direk sarı kırmızıya dönmek. hatta bence bu tonlar bile iyi değil. sarı birazdaha turuncuya kırmızı birazdaha bordoya yaklaşmalı.

Adsız dedi ki...

galatasaray maçlarını izlemeye başladığım günden bu yana en güzel dizayn edilmiş parçalı formadır bence bu.oldukça güzel biçimde modernize edilmiş hali metin oktay formasının.

siyah formanın kullanılmamış olması da oldukça hoşuma gitti.siyah galatasaraya yakışmıyor.renklerimizde de yok geçmişimizde de.sevmiyorum açıkcası.tişört olarak eyvallah ama alternate forma olarak yapıp 34 maçın 20sinde giyildiğinde nefretim daha da katlanıyor bu siyah formaya.

o nedenle daha da hoşuma gitti bu seneki formalar.ha bak turuncu yapmışlar siyahın yerine yeme de yanıda yat.siyahtan bin kat iyi ve 2 kat daha çok satacak bir forma.

tek kötü yan ise yine ve yine avea reklamı.bu kadar büyük yazılınca ne oluyor anlamıyorum.bakın barcelonanın formasındaki unicef reklamına..onlarınki de tek kelimeden oluşan janjanı olmayan reklam.fakat formayla ne kadar bütünleşik ve ne kadar şık duruyor.bizim avea yazısı ise 96 punto mübarek.sırf bu avea yazısı yüzünden 100.yıl formasına para vermeye kıyamadım.çünkü forma galatasaraydan çok avea ya aitmiş gibiydi...

hee yalnız bu parçalı formayı kullanmamız sezon içinde biraz zor gibi.şort beyaz yapılmış.sarı kırmızı ve beyazın olmadığı rakip bulmak zor biraz.muhtemelen şort kırmızı ya da siyaha dönecektir sezon içinde...

ShadoW dedi ki...

İki forma tıpa tıp trabzonspor formaları gibi olmuş. Her alanda en iyi olacağız diye gelen Adnan Polat yönetiminin en iyi olduğuun düşündüğü formalar bunlarsa vah ki ne vah.

Adsız dedi ki...

@shadow trabzonunkiler gs forması gibi olmasın? o beyaz forma çok daha önceden kullanılmıştı.

L dedi ki...

@parma maniac:

anladım abi, eyvallah.

@shadow:

hangileri abi trabzonunkiler gibi? parçalıyı diyorsan baştan sçtın bir kere. zaten ts'nin parçalısı yok, geçen sezon puma yüzünden giydiler.
turuncuyu diyorsan da, onlar en son giyeli 3 sene oldu, esinlenme yoktur-nasıl olsun ki. benzer renk diye öyle düşünecek olursak, iş bizim son yıllardaki koyu renklerin roma'dan çalıntı olduğuna kadar gider yani...

@peralta:

abi iyi hoş da, o 3 parçalı o kadar gereksiz ve anlamsız ki, o formayla avrupa kupası alsak, ben olayı eksik hissederim, sevinemem yemin ediyorum.

@dinamyt:

siyah var be abi. yakın geçmişte bayağı bir var yani. görmezden gelinemez bu, değil mi?

Adsız dedi ki...

evet trabzonspor da bu turuncu formayı kullanmıştı lakin yanında bizim beyaz formadakinin aynısı sarı kırmızı şeritler mevcuttu. düşünce güzel ama formanın çok fazla giyileceğini tahmin etmiyorum. 2002-03 sezonundaki altın ve gümüş formalardan selam olsun..

beyazdai yaka unsuruna tam not. yıllardır bu şekildeki yakaları olan bir formaya hasrettik ve sonunda kavuştuk, şükür kavuşturana. en son galiba arsenal maçındaki beyaz formada vardı bundan. beyaz forma kişisel databaseimin bir numarası olmaya çok yakında ancak o avea reklamının devasa boyutu oha dedirtti. yürüyen reklam panosu gibi hisseder kendini insan ne o öyle. zaten geçen sene ki formalarda da bu ciddi bir sorundu. küçültün şunu kardeşim olmadı koyun kutuya paşa paşa. anadolu takımlarında turkcell reklamına özenmemek elde değil.

evet parçalı. 96-99 dönemindeki parçalıya en yakın parçalı bu gibi gözüküyor. kollardaki zıt renk olayı yakalanmış. şimdi galatasarayımıza yakışan bu formanın altına uyduruk kırmızı değil siyah şort ve siyah çorap giymeleri. siyah çorap demişken, sözüm hasan şaş önderliğindeki türk topçularına. şu çorabın altına saçma sağan beyaz bantlar takmayın en cimbomlular. milli takımda buna uygun giyen bi aurelio bi de mehmet topal var galiba. garip garip aksesuarlar, yok ayakkabının etrafını sarmalar. özeniyorum valla milana filan çorapta bile takım adı yazıyorlar ya. bizde bi yazsan sonra sabri alır onu kat kat yapar.biraz üsturuplu giyinseler. mesela iddia ediyorum bunlar yüzünden siyah formanın asaleti filan kalmıyordu. cıvıklık fışkırıyordu. ali sami yenin havası bozuluyordu. gerçi ali sami yenin havasının son yıllarda sekteye uğramasının pek çok sebebi var ama burada anlatılmaz.

neyse uzattım. teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Sponsor logosu çerçeveye alınınca kötü durmuş, sıçmış bütün formaların albenisine.

Telif Hakkı dedi ki...

merchandising oralara gitsin biz burda kalalım mümkünse ve mümkünse lacivert fenerbahçenin kırmızı bizim olsun ..

yemişim merchandisingi :)

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.