6 Tem 2008

,

Cahit Yavuz


Adam manyak etti, deli etti.. Sesini kıstırdı televizyonun.. Her Federer-Nadal maçında böyle bu adam.. Onun dışında bu kadar belli etmiyor fanatikliğini ama Federer'le Nadal oynadı mı maç boyunca, 3 saat türlü türlü Nadal övgüleri, Federer eh işte.. Maçın başından beri Nadal'ın güzel vuruşlarında binbir türlü övgü.. Federer süper bir sayı aldığında ya sessizlik, ya gülüşler.. Bu kadar belli etmek zorunda mısın yahu Cahit abi..

Tenis yorumları şahane olsa hadi fanatik ama en azından güzel iş yapıyor diyeceğiz.. Ama adamın bütün olayı psikolojik faktör ve backhand'e oynamak üzerinden şekilleniyor.. Her maç aynı.. Backhand'e oynama, backhand'e servis atma.. Ve psikolojik faktörler.. Öyle bir psikolojik faktör hastası ki gören ODTÜ Psikoloji'den mezun olup sporcu psikologu olduğunu zannedecek..

Bir de hiç değinmek istemediğim "edilgen vuruş" gibi süper tarzanca bir tabiri var ki, ona girersem bu post bitmez.. Edilgenden de nefret ettirdi..

14 YORUM:

Adsız dedi ki...

evet kesinlikle katılıyorum, bu adama federer nadal maçı anlattırılmasın. adam tenisten soğutuyor insanı, hakikaten sesi kıstırıyor. taraflılığın kitabını yazıyor her defasında.

Adsız dedi ki...

Bu işi bilmeyen ve ağzı olan konuşuyor seviyesindeki yorumcu Cahit Yavuz ve spiker Barış Kuyucu yüzünden Fahri İkiler'e olan sevgim ve saygım müthiş bir şekilde artıyor. Zaten çok sevdiğim bir spikerdir kendisi ama böyle cahilleri ve beceriksizleri görünce gönlümdeki yerini bin kat arttırmıştır sayın Fahri İkiler.

Teknik analiz yapmaya çalışıyorlar ama ne yazık ki beceremiyorlar, saçma sapan cümleler kuruyorlar ve de yayında tarafsız olduklarını söylemelerine karşın oldukça da taraflı davranıyorlar.

Ege Sezen.

Adsız dedi ki...

gönül isterdi ki fanatik spiker ve yorumcu yerine wimbledon kralı federer'in tüm maça servisleriyle tutunmaya çalışması hakkinda yorumlar gelsin. yağan yağmur olmasa roland garros'tan sonra yine bir 3-0 lık mücadele görecektik büyük ihtimalle. teknik olarak nadal aralarındaki farkı hızla kapatmaya devam ediyor, fiziksel olarak zaten rakipsiz. federer'in bundan sonra işi gerçekten çok zor.

Nachdenklich dedi ki...

Bende bitek ben tav oldum sanmıştım yanılmışım herkes gıcık olmuş.Zaten Federer fan'ıyımdır.Bide bu adamın yorumlarıyla iyice ateşlendim yani artık sinirden.

Adsız dedi ki...

Taraflı oluşlarının ve bunu inkar etmelerinin yanında, yorumları da o kadar basit ve sıradandı.. Her hareketi, her vuruşu gereksiz bir abartma durumu vardı ki dayanamadım ben de sesini kıstım.

a.c. sedef dedi ki...

koyu nadalcıyım ama gıcık olmamak elde değil.sanki nadal turnuvanın 227 numaralı seribaşıyla oynadı dün.

Adsız dedi ki...

Televizyonun sesini kısarak maçı izlemek zorunda kalanın bir tek ben olduğumu sanıyordum.Meğer C. Yavuz'un son derece sığ,Nadal lehine aşırı abartılı,"taraflı" kelimesinin tavan yaptığı yorumları yüzünden bir tek ben değilmişim sessiz sinema formatında bu muhteşem maçı izlemek zorunda kalan.Bundan sonra sadece Federer-Nadal maçına değil,hiçbir maça yorumcu olarak katılmasın,ekranlardan uzak dursun istiyorum.

Alper Öcal dedi ki...

Maçın son setine yetişmeme rağmen gayet net anlaşıldı Nadal sempatisi. Ben de Nadal kazansın istiyordum ama beni bile rahatsız etti bu sunum.

Adsız dedi ki...

edilgen vuruş'a girmenizi merakla bekliyorum.

bilmiyorum bu sporla ne kadar ve ne zamandır, ne derece ilgilisiniz (((ki tenis arşivinize baktım şu an, cümlelerinizden anladığım kadarıyla başındasınız oldukça yolun))) ama böyle bir terim teniste vardır. cahit yavuz berbat bi yorumcu olabilir ama bir tenis eğitmeni olarak düşünüyorum ki, siz de hakim olmadığınız sporlar hakkında ahkam kesmemelisiniz.

sizin çeviri önerinizi de merakla beklemekteyim.

saygılar.

Adsız dedi ki...

Bu adam kaç senedir böyle, hayır anlamadığım memlekette bu arkadaştan başka insan yok mu Federer - Nadal maçını yorumlayacak. Federer'le olan husumetini de anlayabilmiş değilim, hayatını Tenis ile kazanan bir adamın bu oyunu bu kadar zarif oynayan bir adamdan nefret etmesi anlaşılır gibi değil.

CNNTurk'den ricamız bu adama bir daha Federer maçı yorumlattırmamaları!

Parma Maniac dedi ki...

İsimsiz neyin çevirisi, ingilizcesini söyleyin ona göre konuşalım.. Passive shot mı? Öyle bir şey duymadım ben teniste.. Pasif vuruş ya da edilgen vuruş diye bir şey de duymadım.. Aktif vuruş mu var ki edilgen vuruş olsun.. İngilizcesinin ya da Türkçesinin herhangi bir yerde kullanımını gösterirseniz onun üzerinden konuşabiliriz..

Adsız dedi ki...

özür dilerim bunu da bilmeyeceğinizi düşünmemiştim, anlatayım, sanıyorum ki duymadığınız daha çok şey var.

weak shot denir cahit yavuz'un anlatmak istediği vuruşa. ama ingilizcedeki spor terminolojisi bazen kendi içinde bile anlamsız (anlamsız derken, mecaza yönelik) terimler içerebildiğinden diğer dillere ya orjinal isimleriyle (kick serve, ace, junkball) ya da anlamlı çevirileriyle geçer (approach shot = yaklaşma vuruşu).

weak shot, rakibe istenilen hızda veya derinlikte gönderilemeyen ve rakibe istediği gibi karşılaması için zaman veren, yavaş ve genellikle winner'la biten vuruşlardır. buna elinizde ingilizce sözlüğüyle oturup güçsüz vuruş derseniz, ki diyenler vardır, hakkını vermemiş olursunuz terimin çünkü türkçe'de anlam karmaşasına yol açabilir ki, karşılığı olmayan drop shot da aslında güçsüz diye tanımlanacak bir vuruş şeklidir türkçe sınırları içerisinde. edilgen o yüzden bu durumlarda kullanılan bir terimdir ki aslında ingilizcesinden daha iyi ifade etmektedir durumu, ipleri rakibe bırakmışsınızdır o an ve edilgensinizdir, pasifsinizdir.

ilk defa duyduğunuz herşeye bu kadar sarkastik yaklaşmayınız bence.

cahit yavuz'un sıkıntısı, kötü yorumcu olması, oyun içerisinde sıkça geçen bu durumların hepsini yakalamaya çalışıp, aynı terimlerle insanları sıkması. Gereksiz fazla konuşması.

yine de blogunuzda tenise yer vermeniz çok sevindirici ama naçize önerim haber sınırlarında kalın, analiz işine girmeyin, özellikle okudum tenis bölümünüzü, yapıcı bir eleştiri olarak kabul edin bunu.

saygılar

Parma Maniac dedi ki...

Cahit Yavuz'un edilgen vuruşu hangi vuruş için kullandığını biliyorum merak etmeyin, ama o vuruşun ecnebi dilde weak shot diye geçtiğinden haberim yoktu evet.. Bilmediğim muhtemelen çok şey vardır tenis üzerine, zaten her şeyine hakim olduğum gibi bir iddiam olmadı hiçbir zaman.. Her şeyini bilsem gider tenisçi ya da tenis hocası olurdum zaten, her şeyi bilmem gerektiğini düşünmüyorum.. Kaldı ki 1.5 seneye yakın tenis oynadım, dirseğimi sakatlayıp basketbolu etkileyene kadar.. Edilgen vuruş diye bir şey duymadım bu süre zarfında ama çok da önemli değil bu..

Edilgen vuruş eğer weak shot'tan döndüyse tarzancadır dediğim gibi, fikrimde bir değişim olmadı açıklamanızdan sonra.. Vuruştan sonra oyuncunun pasif konuma geçmesi mantıksız değil ama bir vuruştan sonra aldığınız durumun pasif olması o vuruşunuzun pasif olarak nitelenmesi gerektiğini göstermez Türkçe'de.. Böyle bir kural yok yani dilbilgisi dahilinde..

Diğer eleştirilerinize gelince teşekkür ediyorum ama pek dikkate almayacağım.. Burada istediğim konularda istediğim yorumları yapıyorum çünkü.. Yazdığım yazılar da yorumlara açıktır, eğer ters ya da yanlış bir şey gördüğünüz takdirde yazarsınız buraya, ben de yayınlarım.. Belki tartışma konusu oluşmuş olur hem..

Saygı benden..

Adsız dedi ki...

Arkadaşlarım bütün eleştirilere katılıyorum Cahit Yavuz ile ilgili ve yazarı bu güzel yazısından ötürü tebrik ediyorum.
Ve son olarak bütün tenis hayranlarını da bloguma bekliyorum:
http://tenis-tour.blogspot.com/

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.