25 Oca 2011

Nike ve Galatasaray


Galatasaray'ın son güzel forma topluluğu Michael Skibbe'nin takımın başında olduğu sezon gelmişti.. Tarihin belki de en güzel parçalısı, yine ideal bir 3 parçalı, tek bir sarı-kırmızı şeritle anlam ifade etmeyi başarmış iyi bir beyaz forma ve muazzam bir alternatif turuncu.. O güzelim turuncu kırmızı çizgi ve fontlarla piç edilmişti büyük oranda ama o kadar kusur kadı kızında da olurdu ve benim kendi adıma gördüğüm en iyi Galatasaray koleksiyonu ortaya çıkmıştı..

Bir sene sonra parçalı Adidas tarafından batırıldı, dünyanın en kötü beyaz forması üretildi ve alternatif forma olarak da zamanında çok tartışılan mor ortaya çıktı.. İçlerinde tek iyi olan mordu ama onun da çok daha iyisi yapılabilirdi..

Bu sene fiyaskolar devam etti.. Klasik parçalıya uygun olmayan, sarıyla kırmızının yeri değişmiş ve kollarda da farklılık bulunmayan o vasat parçalı bu sene devam etti.. Bej forma başta güzel görünüyordu ama zaman ilerledikçe anlamını yitirdi, TT Arena'nın açılışında giyilmesi ise büyük rezaletti.. Somon olansa içlerinde hedefe uyan tek formaydı ama hem şu ana kadar yeteri kadar giyilmedi hem de vasat fontlarla onun bile güzelliği gölgelendi..

Böyle bir ortamda yeni stada geçilirken yönetim tarafından Sami Yen'deki ilk maç düşünülerek 1964'teki çubuklu gibi bir forma dizayn ettirilip TT Arena'ya onu salmanın mantığını kavramak mümkün değil.. Takımın klasik forması parçalı, ezeli rakibin kendi forması çubuklu, Sami Yen'in ilk maçında yapılmış bir hata stada saygı kisvesi altında başka bir yanlışla birleştiriliyor ve sonrasında ilk resmi maçta da kullanılmıyor.. 1.5 yıldır var olan kötü bir parçalıdan sonra sezon ortası çıkan forma güzel bir klasik forma olsa olmaz mıydı? Saygı kavramının içini boşaltıp garip tasarruflarla bunu sağlayabileceğini düşünmek buralarda çok rastlanan bir durum.. Ali Sami Yen'in adını yaşatmak için bir stada bağımlı olduğu ortaya çıkanlar gibi.. Dünyada stat değiştirip eski stadın adını yenisine veren bir futbol kulübü ben görmedim.. Ali Sami Yen Stadı Mecidiyeköy'deydi, 1964-2010 yılları arasında yaşadı, Galatasaray tarihinin en güzel başarılarında ev sahipliği yaptı ve miyadını doldurdu.. Eğer yapılan yeni stada Ali Sami Yen diyeceksen 46 yıllık stada ayıp edersin.. Herkes Sami Yen'i eski haliyle hatırlasa ve yeni bir isimle yeni tarihi burada yazmaya çalışsan daha doğru olmaz mıydı? Sponsorluktan girip endüstriyel futboldan çıkarak bu duruma giydirmeye çalışanlar devamlı İngiltere'den örnek verip Türk futbolunu yermeye çalışırken stat isimlerine nedense pek girmiyorlar..

Konudan uzaklaştık, yazıya neden olan durum Galatasaray'ın geçtiği gün borsaya bildirdiği Adidas'la anlaşmanın sona ermesi üzerine bugün yeni forma sponsoru belli olmuş.. Nike'la uzun süreli bir anlaşma içine giriyormuş takım.. Kulübün Adidas'tan kazandığı yıllık miktarı katlayan bir teklifle gelmiş Nike, büyük ihtimalle akılları çelen yine ekonomik yönden gelen iyileşmedir.. Nike formanın hayalini kurardık geçmiş yıllarda ama Adidas dünya genelinde bu konuda son 2-3 yılda öne çıktı ve Nike da oldukça geri gitti.. Nasıl dizaynlar göreceğiz onu bilmiyorum ama birkaç yıl öncesinin yukarıdaki Lens forması ve güzel bir font 1.5 yıl devam eden kötü durumdan sonra ilk beklentim.. Trabzonspor'la Türkiye'deki büyükler piyasasına girip orada hatrı sayılır işler yapamayan Nike'ın işi Adidas'tan sonra çok kolay olmayacak.. Yönetim odaklı sekteye uğramazlarsa ortaya çok kötü bir iş çıkaracaklarını sanmıyorum.. Gecikmiş bir birliktelikti bu, Nike çok daha önce Galatasaray içni forma yapacaktı ama rahmetli Özhan Canaydın'ın kişisel anlamda Nike'la olan bağlantıları dedikodulara mahal vermemek için zamanında Galatasaray yönetiminin planlarından çıkarılmıştı..

Şu kaos içinde pek de mümkün görünmüyor ama yine de hayırlı olsun..

Edit: Şimdi bir arkadaşım uyardı, Nike'ın yüksek para verme hadisesi ilk olarak Galatasaray Formaları Blog'da çıkmış.. Hak geçmesin, selam olsun kendilerine de..

8 YORUM:

dinamyt dedi ki...

stadının adı ali sami yen olması diye tüzüğünde kural var(mış) galatasaray'ın. o nedenle mecburiyet biraz da..çubuklu konusuna ise katılmıyorum, istatistik çıkarılsa tarihinde parçalı kadar çubuklu da giymiştir galatasaray.o nedenle net formamız parçalıdır demek biraz zor. biraz barcelona'ya benziyoruz bu yönden. formaların da benzer olması yüksek olasılık.

Adsız dedi ki...

Konuyla alakasız yorum için kusura bakma, ama Spidey'den sonra Fantastic Four'un da mundar edilmesiyle ilgili senden iki kelam bekliyoruz çizgi-roman severler olarak.

Resmen ihanete uğramış gibi hissettiriyor Marvel son yıllarda yaptıklarıyla...

Parma Maniac dedi ki...

dinamyt, ben kuraldan çok, o isim değiştiğinde çığırtkanlığı başka nedenlerle yapanlar için yazdım bunu.. Keza o tüzük maddesi de dünyanın en aptalca maddelerinden biridir heralde..

Forma konusuna gelince, bunun böyle olmasında Galatasaray yönetimlerinin büyük yanlışları vardır.. Ama son 5 yılda bu anlamda bir doğruya gidiş var ve muhtemelen bundan sonra ana forma hep parçalı olacak.. Olması gereken de bu zaten..

Adsız, hadiseyi gördüm.. Beyinsiz Joe Quesada'nın işi değilse ne olayım.. Maalesef 616 evreninin içine ettiler.. Eğer elemanı geri getirmeyip arkasında dururlarsa eyvallah derim ama böyle yapmayacaklarını biliyoruz.. Gündem maddesi yoğun, Batman ve Spider-Man filmleri, yeni seriler ve bu olay.. Mutlaka bir şeyler yazarız, teşekkürler ilgi için :)

Adsız dedi ki...

Canaydın'ın Nike olayı da büyük yalandır. Canaydın'ın şirketi hangi takım için Nike forma üretiyor birisi yazsa keşke???

CaRtMaNtR dedi ki...

güzel bir parçalı ve yine çarpıcı renkli alternatif forma ile nike'ın neler yapabileceğini çok merak ediyorum. misal ikinci forma olarak bu sene arsenal'in away forması benzeri bir şey kullansak hoş olur.

hatta bence bu konuda arsenal'in son 4-5 yılda kullandığı tüm away ve 3rd formalar incelenmeli.

mg dedi ki...

http://demarkevaziyet.blogspot.com/2011/01/yeni-donem-gs-adidas-brakt.html

bir de buradan okuyun..

maria lopez garcia dedi ki...

Eski donem adidas, 90 sonrasi nike severdim formalarda. FB icin de cok isterdim nike forma fakat dedigine aynen katiliyorum ki nike cok geride kaldi. Cok onyargili ve net olacak ama Sari-Lacivert ve Sari-Kirmizi'ya da nike tasarimlarinin gitmeyecegi kanaatindeyim nedense. Bir puma ve ya Roma kappa'si daha cok uyardi hatta sahane dururdu gibime geliyor nacizane.

Adsız dedi ki...

trabzondaki gibi hazır şablon kullanılacaksa almam formayı özel bir tasarım özellikle efsane bir parçalı yaparlarsa(bu sene fransaya süper bir tasarım yaptılar örneğin öyle özel bir tasarım bekliyoruz) çok güzel olur çok da iyi olur

hit counter
Blogger tarafından desteklenmektedir.